Државна матура

Статус
Затворена за нови мислења.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Да ве прашам вас што сте членови тука, а сте против матурата - знаете ли всушност зошто "штрајкувате"?
" Знаат. "
Не знаевме од 5то одделение, дознавме лани пред да завршиме 3та година.
Кур. Јас осмо кога бев што сум постар една година кажуваа дека нашата генерација ќе биде за матура. Реформите беа спори и не бидна. И вие ќе имате олеснувања оваа година. Доста пиштите. Што сакате друго аман? Тоа е матура - тука и сегде во светот! Нема посебни часови за Полесно Полагање Матура- Матурирање во десет лесни чекори. Зошто да учите сега ПАК ШТО ТРЕБА ЗА ПОЛАГАЊЕ(кој резон?) кога наводно сте учеле се и сте биле оценувани 4 пати годишно минумум по секој предмет?

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Добро бе луѓе алоооо..СЕКАДЕ ВО СВЕТОТ ЈА ИМА та Е***А државна матура!!!!!!!Не ми е јасно шо сакате појќе вие бе..?Многу прашини се креват, кога не е воопшто тешко..Нашата генерација, праевме пилот матура, сите се тресевме, мислевме лелеее прашањата ќе бидат тешки ова она..А уствари прашањата се прелесни, и сите матуриски прашања ќе бидат по ист принцип поставувани и ќе бидат достапни за сите ученици на интернет..Не можам да ве сфатам, шо толку тресење, плашење, кревање паники, па штрајкување..СИгурно државната матура нема да биди ТОЛКУ тешка, и толку страшна како шо мислите вие, зашо ни на Министерството не му се исплаќа сите да паднат и да нема студенти за на факултет..

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.861
Поени од реакции
50.276
Таа матура мораше да се деси кога тогаш сега на оваа генерација и се погоди да го јаде кикирикот со неа.Јас правев некоја пилот матура пред 2 години ни наакаа еден куп листови и кога кажаа дека не задолжително и дека не влијае ни на успех ни на упис ни на ништо цела училница се испразниsdТие протести што можебе ке се десат ке бидат џабе пошто оваа одлука е конечна и министерството нема да отстапи ,сега цел свет ја прави ние сакаме да бидеме како цел свет така да стиснет зуби и фатете книга....

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе седнете учете таму, да не ве фатам на клоци. Ќе штрајкувале тие прдловци едни!

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Прво, никој не бара да се укине матурата, освен оние кои знаат дека нема да положат.
Второ, ние само бараме конкретни информации на време, за да можеме на време да се припремаме. А не секој втор ти вели, епа мене ми кажаа... и на крај ти вели епа незнам јас и крева рамена. Одам го прaшувам професорот за проектната задача, бидејќи треба да се почне со неа, а он ми вели, чекај уште не е сигурно. Ќе почекаме ние, нема проблем.
Трето, ниедна гимназија не штрајкуваше. Штрајкуваа (и сеуште сакаат) само оние од стручните школи, бидејќи не се по иста програма што е предвидена со матурата.

А вие шо мрчите, само продолжете, вашето заврши и сега нормално некој мора да соли памет.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
А вие шо мрчите, само продолжете, вашето заврши и сега нормално некој мора да соли памет.
Положи си ја матурата па ќе видеш дали нашето заврши или тогаш исто ко кај нас и кајтебе ќе почнат ГЛАВОБОЛКИТЕ ... средното не е крај туку почеток на нешто многу многу по комплициран живот во однос на образование и пред се МИСЛЕЊЕ сам за себе досеа т.е за време средно тато носи мама меси е ама после ....

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Положи си ја матурата па ќе видеш дали нашето заврши или тогаш исто ко кај нас и кајтебе ќе почнат ГЛАВОБОЛКИТЕ ... средното не е крај туку почеток на нешто многу многу по комплициран живот во однос на образование и пред се МИСЛЕЊЕ сам за себе досеа т.е за време средно тато носи мама меси е ама после ....
Не ме сфаќај погрешно, јас се бунев поради недоволната информираност, а вие цело време мрчите за оние што добивале оцени по чичко и стрина и такви работи...
И ако ме прашуваш мене, јас сум за матурата и баш ми е мило што конечно ќе се види кој за во кој кош е.
А за после, па сите поминале низ тоа, и главоболки и мислење сам за себе... и ете ги уште се здрави и прави, ништо не им фали.:smir:

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Не ме сфаќај погрешно, јас се бунев поради недоволната информираност, а вие цело време мрчите за оние што добивале оцени по чичко и стрина и такви работи...
И ако ме прашуваш мене, јас сум за матурата и баш ми е мило што конечно ќе се види кој за во кој кош е.
А за после, па сите поминале низ тоа, и главоболки и мислење сам за себе... и ете ги уште се здрави и прави, ништо не им фали.:smir:
За информиранотста т.е неинформираноста секогаш е така кога е ПРВ ПАТ сеа ти и твојата генерација сте ја имале таа "чест" да бидете први па наместо да се занесувате со штрајкови и такви работи кои никогаш нема да ги организирате бидете досадни прашувајте нон стоп секој ден ке му смачи на проф. и тој ќа праша и ќе ви најде одговор. Сепак да се штрајкува е граѓанско право ама за што ќе се штрајкува ??? да штрајкуваш зошто на твојот проф не му е гајле и не е заинтересиран да ти објасни за матурата??? неее за тоа не се штрајкува за тоа се поднесува поплака, петиција или што и да е да се санкционира тој проф. бидејќи не се сите такви има некои што објаснува.

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
За информиранотста т.е неинформираноста секогаш е така кога е ПРВ ПАТ сеа ти и твојата генерација сте ја имале таа "чест" да бидете први па наместо да се занесувате со штрајкови и такви работи кои никогаш нема да ги организирате бидете досадни прашувајте нон стоп секој ден ке му смачи на проф. и тој ќа праша и ќе ви најде одговор. Сепак да се штрајкува е граѓанско право ама за што ќе се штрајкува ??? да штрајкуваш зошто на твојот проф не му е гајле и не е заинтересиран да ти објасни за матурата??? неее за тоа не се штрајкува за тоа се поднесува поплака, петиција или што и да е да се санкционира тој проф. бидејќи не се сите такви има некои што објаснува.
Ај уште читни претходно што напишав за штрајкувањето, и кои штрајкуваат. Иначе се разбравме, претпоставувам. :smir:

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Се разбравме ...
Со среќа уште сега да ти речам :) :smir:

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Генрецаијава која сега е IV година не треба да полага. НЕ се подготвени доволно. А и професорите не се обучени за да ги спремаат учениците. И во министерството требаа да имаат обзир какви задачи/прашања да поставуваат за да нема неуспех на Првата Генерација која ќе биде Почестена да полага Државна Матура. Наместо да протестирате побарајте дополнителни цасови, 2-3 неделно, а може и класниот час да го искористите како час за припреми и да се подготвите за полагање !
Ако веќе сте решиле да протестирате тогаш тоа напавете го на легален начин, не одма на улица ! Треба од секое училиште, претеседателите да се соберат и да го договорат она за што се залагате. Потоа претседателите на Средношколската Заедница да се соберат (од сите школи) и наниво на град/општина да дејствувате. Да се огласи и претседателот на Унија на Средношколци на Македонија. Заедно по легален пат да испратите Барање/Молба (што ќе договорите) до Министерството за Образование и Наука во кое ќе се изјансите шро барате и ќе ги наведете причините. Барањето треба да се разгледа од нивна страна,само вие не смеете са поставувате ултиматуми ! Они секако мораат да го разгледаат, ако ве одбијат... Е ТОГАШ на протести, на Организирани протести.
Со среќа што и да направите, само гледам дека сте заслепени за протести, не знам како ве организираат професорите, Но мора со нив да се консултирате, поискусни се со нивните протести за плати. Прво барање, ако е негативен одговорот после на улици, пред влада или каде ќе одберете.

Јас оставив мислење некаде на втората страница, а и нее важно. Прочитајте го ! Не се тешки тестовите. Некој погоре рече дека тие пробните биле ништо во споредба со тие сега. Парадокс и глупост. Тие тестови беа направени за сега за ВАС да се знае какви тестови да се даваат. Ако пилот матурата доживеа неуспех од разни причини (не беше важна) тоа значи дека за вас ќе биде полесно !

Ги имате тестовите на интернет, мислам дека беа на стрницата на Биро за Развој, ако не тогаш на Министерството, побарајте ќе ги најдете.

Само не ми е јасно. Протестирате оти не сте подготвени или оти претходната генерација не полагаше, или имате 3 причина ?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
Ja kako sto razbrav sega deneska imalo nekoj protest na srednoskolcite i imalo okolu 2000 luge. za utre se zbori deka ke ima uste po masoven protest pa aj ako nekoj ima nekavi podetalni informacii neka kaze zatoa so ja poslednive nekolku dena ne sum u skolo i ne sum bas u tek so nastanive!!

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Нека полагаме, слободно. Немам ништо против полагањето матура. Така ќе се види кој добивал заслужени оценки.
НО! Програмата не е усогласена, немаме учебници и го немаме учено материјалот што е во испитната програма. Појасно е сега?

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Значи денес и ја бев таму... Многу не ни знаат зошто штрајкуваат, а многу одговараа „Штрајкуваме ЗА ПРОТИВ матура!„, маваа со јајца у министерство и влада, а леташе и по некое шише. Се на се, крајно нецивилизирано. Матурата има и добри и лоши страни. Јас лично уште не знам кој е мојот став, затоа што не викам дека сум се претепала од учење, али сигурно знам многу повеќе од сите 5.00 разгалени дечиња што добивале оцени на лепи очи. Али па треба да учам од ново, да повтарам и на крај пак да полагам приемен, пошто на Англиски пак ќе има има примен, без оглед на матурата, исто мислам и на правен и кај што има гужва. Башка дека не не спремаа асално е дефинитивно, а и не им е средена програмата. Јас ако идам на право, не можам тој предмет да го полагам, али затоа можам хемија, биологија и физика што немаат врска со право. Ист е случајот со психологија и некои други предмети... Сеа сигурно дека на нас, ако бидеме прва генерација, ќе ни попуштаат, али не е тоа финтата. Ако сакаат матура треба убаво да ја спремат и да речат тие што сега се запишуваат во прва ќе полагаат матура и точка, а не они рекоа па после сто години не беше спремна матурата, па штрајкови и на крај ништо не испаѓа никогаш... Сите не тапшаа по рамо со тоа „Гајле ви е бе, нема да полагате!„ и оп, пред три месеца ни викаат сто посто има матура... Ако продолжат секоја година на тие од трета да им зборат за матурата, нема никогаш да им испадне работата, треба да им кажат на тие од прва дека сигурно ќе полагаат, за да се спремаат од почеток и да не можат да се вадат како нас и тие пред нас дека не биле упатени со сигурност...

И да, се зборува дека утре ќе имало многу помасовен протест, јес да денес 2 саати беше блокиран центар, кај Мекдоналс, а после пред влада саат или така нешо...

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
ја бев на протестот,сега се вратив.бевме пред министерство за образование а после и пред влада.некои маваа со јајца и камења и двајца уапсија.влегоа петорица претставници на средношколците у влада ама појма неам што се деси,дали ќе се полага или не.можда оваа генерација сеа ќе се извлечат,ама ја ќе го папам стапот,гарант ќе полагам.иначе се полага македонски,се бира помеѓу математика и англиски и се полагаат уште два предмета што си ги учел минимум две години.плус бираш тема за да праиш проект!срање у боја,ја глеам дека ќе одмарам една година:pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom