Материјализам VS идеализам

• Креатор на темата Креатор на темата Antagonist
  • Време на започнување Време на започнување

Себе си се пронаоѓам како:

• Материјалиста

Гласови: 15 30,0%
  • Идејалиста

Гласови: 14 28,0%
  • Некоја алтернатива помеѓу двете

Гласови: 15 30,0%
  • Ич не се замарам

Гласови: 6 12,0%

• Вкупно гласачи
    50
прво , на материјализмот многу лесно се надоврзува Детерминизмот, Ама бате ти гарант незнаеш што е тоа , и сеа иди на wiki и барај таму.
а од детерминизам произлегува предодредена судбина , и можност да се предвиди иднината...и тоа не воопште идејалистички...
незборам за предвидување на иднината од некои си таму врачеви и гатачи, него едноставно , со помош на наука...
A bre imperatore ke ti ja stavam 'imperijata vo plamen' ej! Sega sakash da me nervirash? Jas probuvam da fatam diskusija so tebe a ti me zaebavash, mi otide na DEterminizam sega! Niti ke me DEmantirash so DEgradiran muabet, niti ke DEshifrirash toa shto PROBUVAM da ti DEbatiram, samo ke si ja DEstruirash psihata i ke se DEmoralizirash so vakvo opshtenje!:toe:

Chekaj malku! Zashto imam vpechatok deka temata e materijalizam i idealizam kako psiholoshki osobini, kako nachin na ponashanje!! Vie otidovte u nepovrat, i sea za sho da diskutiram, sho nastanalo prvo? JAJCETO ILI KOKOSHKATA? ili koj smislil da nastane? E pa petelot be!!! Kazi sega sho e temava pa da prajme muabet!:toe:

Глеј сеа ти кој е тој што не го разбрал муабетот...ти реков дека не си ја прочитал убаво темава, и одеднаш се умеша нафрлајќи се со петли и кокошки!!!! многу убаво ти пишува за што е дискусијава, само ти треба да прочиташ.
еве ти само цитат за да се увериш дека не е Психолошки туку е Филозофски проблем....

Идеализмот е еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти материјализмот, смета дека идејата.......
.

Материјализам е филозофски правец спротивен на идеализмот. Материјализмот тргнува од тоа дека ........

.

Ti da ne se plashish od idninata be? :pos2: :pos2: :pos2:
chim mi go spomnuvash negovoto 'predviduvanje', pazi molim te! Te prashav ubavo: 'na shto da se zadrzam', ti mi obesuvash deka nekoj predvidel! Ajde de! Ova so predviduvanjava mi deluva kako idealistichki, zashto materijalno ne mozesh AMA NISHTO DA PREDVIDISH taka? predviduvanjeto e idea za idninata, a tipot ako ne se lazam kaza deka e materijalist, i sega TI mi definirash deka predvidel. OFF sum gi zgreshil jas lugeto za diskusija eJ!!!:kesa: :kesa: eve vi po edna kesa, zashto nema korpi megu smajlive!:toe:

го спомнав неговото предвидување затоа што, те опишува токму тебе.дека ќе биде погрешно разбрана темата
Chekaj malku! Zashto imam vpechatok deka temata e materijalizam i idealizam kako psiholoshki osobini, kako nachin na ponashanje!!
и нема зошто да се плашам од иднината , а и не гледам што е тука смешното...и предвидувањето не ти е идеалистичка работа.земи го
тоа вака.
Материјата се покорува на строги физички закони , кои постојано ги откриваме и дефинираме.тоа не води до заклучок дека ако го согледаме целиот универзум и неговата моментална сосојба дека понатака ќе може да знаеме ( бидејќи е предодредено да ги почитува законите ) во која насокоа ќе продолжи да се одвива неговото движење.
а тоа подразбира точно зацртана судбина , предодредена од законите на природата а не од некојси ојле дојле буда муда или господ.
и доколку ги знаеме сите фактори кои влијаат на некој затворен систем многу е лесно да предвидуваме што ќе се случува во иднина.
Заклучно , грешка си пријателе , бидејќи напомена дека неможеш ништо да предвидиш. (види погоре од цитатот , болдирано ти е) а тоа не е така

A bre imperatore ke ti ja stavam 'imperijata vo plamen' ej! Sega sakash da me nervirash? Jas probuvam da fatam diskusija so tebe a ti me zaebavash, mi otide na DEterminizam sega! Niti ke me DEmantirash so DEgradiran muabet, niti ke DEshifrirash toa shto PROBUVAM da ti DEbatiram, samo ke si ja DEstruirash psihata i ke se DEmoralizirash so vakvo opshtenje!:toe:

незнам што се возбуди ти толку , ќе си ми ја ставел империјата во пламен, абе ај.ти како прво и основно ја имаше утнато темата на разговор со тоа што не си го ппрочитал нејзиниот увод .(филозофија а не психологија)
Ти не пробуваш да ми дебатираш.ти само ми се уфрлаш со некои навреди и безначајни коментари
Ti da ne se plashish od idninata be? :pos2: :pos2: :pos2:
OFF sum gi zgreshil jas lugeto za diskusija eJ!!!:kesa: :kesa: eve vi po edna kesa, zashto nema korpi megu smajlive!:toe:
јас не ја гледам твојата дискусија тука....
ако сакаш да дискутираме , среди си го речникот , мислам на исфрлување на навредливите термини што ги користиш ,не велам дека немаш доволен фонд на зборови, тоа што го кажав со детерминизмот е бидејќи не си ја сфатил неговата суштина!!!
Расправијата со тебе треба да прекине тука

Глеј сеа ти кој е тој што не го разбрал муабетот...ти реков дека не си ја прочитал убаво темава, и одеднаш се умеша нафрлајќи се со петли и кокошки!!!! многу убаво ти пишува за што е дискусијава, само ти треба да прочиташ.
еве ти само цитат за да се увериш дека не е Психолошки туку е Филозофски проблем....

го спомнав неговото предвидување затоа што, те опишува токму тебе.дека ќе биде погрешно разбрана темата
и нема зошто да се плашам од иднината , а и не гледам што е тука смешното...и предвидувањето не ти е идеалистичка работа.земи го
тоа вака.
Материјата се покорува на строги физички закони , кои постојано ги откриваме и дефинираме.тоа не води до заклучок дека ако го согледаме целиот универзум и неговата моментална сосојба дека понатака ќе може да знаеме ( бидејќи е предодредено да ги почитува законите ) во која насокоа ќе продолжи да се одвива неговото движење.
а тоа подразбира точно зацртана судбина , предодредена од законите на природата а не од некојси ојле дојле буда муда или господ.
и доколку ги знаеме сите фактори кои влијаат на некој затворен систем многу е лесно да предвидуваме што ќе се случува во иднина.
Заклучно , грешка си пријателе , бидејќи напомена дека неможеш ништо да предвидиш. (види погоре од цитатот , болдирано ти е) а тоа не е така

незнам што се возбуди ти толку , ќе си ми ја ставел империјата во пламен, абе ај.ти како прво и основно ја имаше утнато темата на разговор со тоа што не си го ппрочитал нејзиниот увод .(филозофија а не психологија)
Ти не пробуваш да ми дебатираш.ти само ми се уфрлаш со некои навреди и безначајни коментари
јас не ја гледам твојата дискусија тука....
ако сакаш да дискутираме , среди си го речникот , мислам на исфрлување на навредливите термини што ги користиш ,не велам дека немаш доволен фонд на зборови, тоа што го кажав со детерминизмот е бидејќи не си ја сфатил неговата суштина!!!
Расправијата со тебе треба да прекине тука
Mori!!! Kako nekoja razochara vdovica si ej! Ne tuku grakaj, samo te prashav malku pozestoko zashto me nervira tvojot nachin na pishuvanje, zashto ne zanesh shto zobrish, pishuvash edno a zborish drugo a mislish treto, samo nema da bidam jas kako tebe da te citiram vo celost(ne si tolku vreden ne za drugo). I deka e filozofija vo prashanje mozesh da meshash babi i zabi a?(OVA PO VTOR PAT TI SE DESHAVA, EDNASH NEMOZEV DA SE RAZBERAM I NA TEMA 'SUDBINA' AKO SE SEKAVASH)
Inaklu dobro e!!! Si svatil deka ushte ne sum pochant so diskusija, a ti veke se osekash navreden. Zamisli samo shto ke ti se desi ako pochnam! Samo zamisli i ne kazuvaj na nikoj! Moze?:pos2:
btw, rechnikot si e dobar, jas samo se koristam so mala inverzija na zobrovite za da dobijam na kondicija!
I ,mnogu bitno, ne prodaj meni te fazone kad sam ja pola njih izmislio!
Aj prijatno!:toe:

:vozbud: :vozbud: :vozbud:
Cudotvorno mesto za tresenje gluposti!!
A sto ne napisete edna kniga, koga ima olku inovatori na novi filozofii i idei a?
Ее фала за идеЈата,леле сега од идеЈа ќе направиш книга......ауууу во право си била,ова вистина е место за тресење глупости....

Mori!!! Kako nekoja razochara vdovica si ej! Ne tuku grakaj, samo te prashav malku pozestoko zashto me nervira tvojot nachin na pishuvanje, zashto ne zanesh shto zobrish, pishuvash edno a zborish drugo a mislish treto, samo nema da bidam jas kako tebe da te citiram vo celost(ne si tolku vreden ne za drugo). I deka e filozofija vo prashanje mozesh da meshash babi i zabi a?(OVA PO VTOR PAT TI SE DESHAVA, EDNASH NEMOZEV DA SE RAZBERAM I NA TEMA 'SUDBINA' AKO SE SEKAVASH)
Inaklu dobro e!!! Si svatil deka ushte ne sum pochant so diskusija, a ti veke se osekash navreden. Zamisli samo shto ke ti se desi ako pochnam! Samo zamisli i ne kazuvaj na nikoj! Moze?:pos2:
btw, rechnikot si e dobar, jas samo se koristam so mala inverzija na zobrovite za da dobijam na kondicija!
I ,mnogu bitno, ne prodaj meni te fazone kad sam ja pola njih izmislio!
Aj prijatno!:toe:

Ако не примети , ти си тој што грака, , ако сакаш да спроведеме анкета за тоа :toe: па да се здобиеш со диплома по гракање.

Докажи дека незнам за што зборам , штом толку те нервира!!!
па јас ќе си ја исправам грешката (Ако ја има).
Покажи ми каде мешам баби и жаби !!!!!!!
И баш да видам со што ќе почнеш , и да видам дали ќе се остварат твоиве ветувања (дали ќе речам wtf што ми се дешава)!!!!
Убаво од твоја страна што си со таква самодоверба, ама мене ми е многу мерак коа глеам како им се кршат главите на тие што се лупаат у ѕид, твојата тврдоглавост ќе те одведе на многу не убави ситуации.
што е тоа е , премногу се преценуваш,
ама ај , почни ти да видам ја сеа што ќе ми се издеси , жити се ,
осеќам ќе се истушираш само, бруки

Aj NE! I ne zadrugo, jadev ubavi tulumbi sega, pa nesakam da si rasipam ukus!
btw, ke te imam na mukaet za drug pat, koga ke mi golica da te nanerviram!

mnogu si zemash za pravo da gi potcenuvash drugite, neznam sto si zamisluvash, demek ti palish ti gasih A?da ti kazam pravo sea i jas ke se stavam vo uloga kako tvojata , i ke te stavan na apsoluten IgnoR, ...
brej , koa tebe ke ti golica mene da me nervirash , ubavo ti ide A ?
ne bash deka me nervirash. laesh samo na prazno ,

Тотално сте полуделе на темава...

Прво читајте ги правописните исправки на Бејко, греота е да пробувате да бидете умни а не знаете ни да зборите. Дијалект и жаргон е едно, сељачизам е друго. Нејсе...

Ако бебето е материјално (ама смешно звучи), и е создадено од љубов (идеализам)... значи дека бил вмешан мозокот (материјал, каков таков). И сега за да не одам во недоглед, бебе - љубов - мозок... ќе скратиме. Од некаде мора да се појави Господ, како крајна цел, или што и да е во тоа што човек верува (Алах, Буда бла бла).
Значи излегува, Идеалист - религиозно настроен (или барем оние кои практикуваат јога, палат миризливи стапчиња за да се опуштат и слично)
или материјалист (атеист, кој не признава масажа додека не осети раце на грб)

Јас се декларирав како нешто помеѓу... сметам дека човечкиот мозок нема граници и тука лежи секое наше задоволство. Но во време кога капацитетот и не ни дозволува да го осознаеме комплетно нашиот мозок, мислам дека материјалистичките принципи се пореални.

Прво ќе ги заработош парите (материјално) па после ќе седниши ќе идеализираш што ќе направиш. (Куќа, викендица)

Како тоа работиш. ги заработубаш парите за потоа да седнеш да мислиш ?
Зошто тогаш работиш кога не знаеш зошто ?

Се надополнуваат еден со друг. За да настане материја мора да има идеја, а за да настане идеја, мора да има материја.

За да настане материја треба да има поволна подлога,а не мувлосано мозоче.Иако се наоѓаат мрши и на мувлата.
Златна средина бре.Мораше ли да постои.

Вака сега ако во филозофијата има неше што е црно или бело е тоа дефинирањето на идеализам и материјализам. На кратко: идеализам е кога се смета дека идејата е причината за постоење на материјата, додека материјализам е кога идејата произлегува од постоењето на материјата.
Занчи двата поими неможат да се мешаат, ти што не се на чисто дали се идеалисти или материјалисти или пак кажуваат дека се нешто измеѓу или уште не се решиле која страна да ја завземат или пак едноставно не одвоиле сеуште доволно време да се определат памолку имаат контра или про аргументи за едното односно за другото кои им изгледаат добри.
Јас како биолог треба да сум материјалист и сум материјалист бидејќи до сега имам многу повеќе докази дека идејата е последица на постоењето на материјата но оставам простор дека во иднина да се појават доволно добри (ама навистина треба да бидат добри) аргументи дека идејата е причината за постоење на материјата.
Нормално токму поради ова и ги имаме бескрајните дискусии со теолозите или со убедените верници.

Занчи двата поими неможат да се мешаат,
Многу нормално дека неможе такви два поима да се мешаат и некој да ги застапува двете страни.Кога ја поставував анкетата, ставив и таква алтернатива за да видам до кај може да идат луѓево.Испадна дека тие што гласале за алтернативното решение не го разбираат прашањето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom