Мит или вистина? Користиме 10% од мозокот

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување

Користиме 10% од мозокот

• Мит

Гласови: 201 37,4%
  • Вистина

Гласови: 337 62,6%

• Вкупно гласачи
    538
Добро Димитар ај форсирај сеа. Шо линкој море, се работи за то како си го интерпретираме прашањето. Прочитај ја темата и сфати.

Добро Димитар ај форсирај сеа. Шо линкој море, се работи за то како си го интерпретираме прашањето. Прочитај ја темата и сфати.

Пробај - гуглај: 10% of the brain
Ги проверив првите 10 линкови и сите кажуваат ТОА Е МИТ.

Во еден од тие линкови најдов:
Кога луѓето вeлат дека употребуваме 10% од мозокот, тие всушност кажуваат дека една од десет нерви може да се употреби ВО ДАДЕН МОМЕНТ. Но тоа не значи дека останатите 9 се празни, туку дека може да се користат во друг момент

Кога луѓето вeлат дека употребуваме 10% од мозокот, тие всушност кажуваат дека една од десет нерви може да се употреби ВО ДАДЕН МОМЕНТ. Но тоа не значи дека останатите 9 се празни, туку дека може да се користат во друг момент

Кој се тие луѓето шо велат така, то е глупо тврдење. Јас не гледам некој тука во то да се согласи. За капацитетот збораме, шо муабет е то со нервите глупости. И не туку ми реплицирај колку за да добиеш расправија која не постои.

Добро,едно не ми е јасно.Ако сите го користиме стопроцентно нашиот мозок,зошто само одредени луге имаат способност за телепатија,телекинеза и слично...Мислам дека секој човек на планетава може да ги има тие способности ако доволно го развие својот мозок.Можеби се користи комплетно,но тие останати 90% работат во позадина,без наше знаење.Всушност,нашата потсвест.

Добро,едно не ми е јасно.Ако сите го користиме стопроцентно нашиот мозок,зошто само одредени луге имаат способност за телепатија,телекинеза и слично...Мислам дека секој човек на планетава може да ги има тие способности ако доволно го развие својот мозок.Можеби се користи комплетно,но тие останати 90% работат во позадина,без наше знаење.Всушност,нашата потсвест.
дај барем еден човек за кого е докажано дека има способност за телепатија или телекинеза, и тогаш ќе ти поверувам , и да повторам ДОКАЖАНО дека тоа е така , а не тука некое коперфилд шоу .

Нема докажано таква работа, ама Дејвид Блејн гледај го да видиш шо се дешава. Чоеко вочи да го гледаш 10 секунди ти се чини ќе те поремети доживотно, фкрај е матен.

Кој се тие луѓето шо велат така, то е глупо тврдење. Јас не гледам некој тука во то да се согласи. За капацитетот збораме, шо муабет е то со нервите глупости. И не туку ми реплицирај колку за да добиеш расправија која не постои.
Па и јас за капацитет зборувам.

„Расправија која што не постои....“ - во право си. Твоето 10% од капацитетот е твое мислење, моето 100% е мое мислење, со една разлика - моето е поддржано од еден куп светски научници ([SIZE=-1]faculty.washington.edu не е извор на кој пишуваат Трајко, Петко...)[/SIZE]

Овде пишува колку % од мозокот користиме. Прочитајте го истражувањето подоле......на страницата, се разбира :)

http://www.neilslade.com/Papers/how.html

Исто ви е како со користење на мускулите ! Ако не сте многу брзи во трчање, не сте. Големо чудо не може секој, нема рефлекси толку добри и равиени мускули. Ако почне да ве брека некој со ќе ви го акне ќотекот, што мислите што ќе правите ? Ќе трчате побрзо отколку што сте трчале некога, јасно е, ви се живее. Ќе се надминете себе си, па после ќе запрете за да се стасате :pos2: .

Или као ве брка куче, леееее ауф за 2 секунди ќе ве снема. По потеба, се користи повече од она што мислиме дека до имаме, т.е. ?знаеме? дека го имаме.

Пробај
Всушност од тие девет нерви кои се секогаш во употреба едниот е секогаш зафатен (резервиран) за мислење на секс (кај мажите), како кај процесорот што си има кеш меморија и внатре сет на инструкции кои не се менуваат и се таму дур не цркни процесорот. Значи што и да правиш, едниот нерв е нон стоп во истражување на сексуални фантазии, мисли, планови....

ПА поентата е колку користиме во даден момент а не колку вкупно цела година?!!!?! САм си кажа, во даден момент не користиме повеќе од 10%.
ТАка да тие проценти признавам дека може да варираат дали 5-6% ете 10% нека се? Ама 100% како што викаш ти? Но сенс!!!

Знаеш што ќе се дешаваше да користевме 100% од мозокот?

ПА поентата е колку користиме во даден момент а не колку вкупно цела година?!!!?! САм си кажа, во даден момент не користиме повеќе од 10%.
ТАка да тие проценти признавам дека може да варираат дали 5-6% ете 10% нека се? Ама 100% како што викаш ти? Но сенс!!!

Знаеш што ќе се дешаваше да користевме 100% од мозокот?

Имаме 10 прсти. Со нив во исто време на клавирот можеме да стегнеме 10 типки, а постојат 88. Сите ни се достапни, но сепак кликнуваме само 10.

Значи нашиот капацитет е 100% или ако сакаш изџвакано може да користиме 100% од мозокот

Имаме 10 прсти. Со нив во исто време на клавирот можеме да стегнеме 10 типки, а постојат 88. Сите ни се достапни, но сепак кликнуваме само 10.

Значи нашиот капацитет е 100% или ако сакаш изџвакано може да користиме 100% од мозокот

Ако си лош музичар можеш и несакајќи да притиснеш на две типки и типаци :baeh: , па ќе користиш 20. Значи НЕСАКАЈЌИ како што СИТЕ поважни, фундаментални научни откритија - откриени !

Добро мислиш дека толку ти е цврста глата шо ќе го скршиш ѕидо со неа. Дали читаш шо пишиш како прво. Си вадиш некој твој поим за капацитет, како ние да сме ограничени имбецили и нема да сетиме дека не мафташ.

Димитрија фнуче ако ние користиме 100% од капацитетот на мозокот, тоа значи дека сме стигнале до највисокиот стадиум на развиток кај човекот. Ти то го тврдиш дека нема поќе напредок, готово постигнавме максимум и сега стагнираме.

Јас те разбирам тебе, ти ја изгуби расправијата и сега бараш некоја логика да излезиш од неа. Капацитет не е тоа што во моментот го имаме туку тоа што можеме да го постигнеме. Во моментот имаме само дел од тој потенцијал, колкав е тој дел никој когнитивно не докажал. Е сеа форсирај пак ако сакаш, само смешен ќе бидиш.

Јас дефинитивно ја добив расправијата.
Дадов ставови, ги поткрепив со примери и со истражувања од научници..

Со што ги поткрепуваш ти твоите ставови? Со твој збор? Тешко дека ќе поверува некој на тоа....

Димитрија фнуче ако ние користиме 100% од капацитетот на мозокот, тоа значи дека сме стигнале до највисокиот стадиум на развиток кај човекот. Ти то го тврдиш дека нема поќе напредок, готово постигнавме максимум и сега стагнираме.

Далеку од ова што го велиш. Премногу ограничено размислуваш и површно ме читаш. Јас со тоа што реков дека во ДАДЕН момент можеме да користиме 1 од 10 нерви - значи дека за XX време еволуција можеби ќе можеме да користиме 2 од 10 нерви во исто време. Но тоа е далеку од тоа за што е темава?

Значи
1. Користиме 10% од мозокот е МИТ.
2. Користиме 100% од мозокот - ТОЧНО

заклучок: Во исто време нашите multitasking способности можат да обработат само 10% од податоците кои ги имаме во мозокот. Но, сепак, достапен ни е целиот мозок!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom