Совети околу мотоцикли

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Другар има тие јијинг големите 150 цц и него 5 му троши. Сеа го вози како и секој млад. Не го штеди многу. Ама генерикот 125 и тој троши 4. Значи не е сите исто. Од моделот зависи. Ако правиш просек 5000 км со 4 л на 100 км ке те чини
15 000 денари

да да до моделот е,фости 150ките трошат 2.5

Јас возам 125-ка со б категорија и не ми напрајле проблем за тоа , освем за кацигата првиот пат платив 2150 денари а вториот 30 казнени поени

Од каде знаеа дека по втор пат те застануваат?

кај мене троши 5 литра 4тактен е 150 цц ама ја бркам нон стоп.

А1 ке ти дадат ако немаш 18 год а ако имаш 18 ке ти дадат А категорија,и треба полагање јас имам А1
:uvo:
Нема логика ова..
Законот гласи:

Во категорија "А" спаѓаат моторцикли, трицикли, четирицикли чија работна зафатнина на моторот е погоелма од 125 см3 и чија сила на моторот е поголема од 11 kw, е регулирано дека е потребна возачка дозвола.

Е сега има и за А1..

Во категоријата а1 спаѓаат моторцикли, трицикли и четирицикли чија работна зафатнина на моторот не е поголема од 125 см3 и чија сила на моторот не е поголема од 11 књ.

Според ова нема никакво огранучување со години. Значи сите под 125 см3 и 11 kw спаѓаат во А1, а оние поголемите во А. Сега барав во законот не можам да најдам ограничување со години.

Нема логика ова..
Законот гласи:

Во категорија "А" спаѓаат моторцикли, трицикли, четирицикли чија работна зафатнина на моторот е погоелма од 125 см3 и чија сила на моторот е поголема од 11 kw, е регулирано дека е потребна возачка дозвола.

Е сега има и за А1..

Во категоријата а1 спаѓаат моторцикли, трицикли и четирицикли чија работна зафатнина на моторот не е поголема од 125 см3 и чија сила на моторот не е поголема од 11 књ.

Според ова нема никакво огранучување со години. Значи сите под 125 см3 и 11 kw спаѓаат во А1, а оние поголемите во А. Сега барав во законот не можам да најдам ограничување со години.

Штом наполниш 18 години возачката од А1 категорија станува А категорија, што знаци дека А1 важи до 18 години

Нема логика ова..
Законот гласи:

Е сега има и за А1..

кај мене е 7.5 KW значи можам да возам со А1 ?

Леле колку збрки напраивте... Моторциклите се делат на 2 категории: велосипеди со мотор (работна зафатнина под 50цц и за нивно управување е потребно возачка потврда која се издава на 14 години или Б-категорија) и моторцикли (зафатнина над 50цц значи и 80цц се регистрира еднаш годишно). Е сега како опција ја имате возачката А1 која се издава со наполнети 16 години, но ограничен си 2 години да возиш моторцикли со зафатнина под 125цц. Инаку за А1 се полага исто како за А категорија и тестови и вожња, па со 18 години автоматски ти се префрла во А категорија.

Ниту се некаде во светот 125-ките трајно регистрирани или се водат како велосипед со мотор, ниту некогаш ке бидат. Сето тоа што го слушате за трајни регистрации за до 125 се чисти шпекулации. Се знае што е велосипед со мотор, возило кое неможе да развие повеќе од 60 км/ч што горе долу е реално. Несватливо е да му се даде на 14 годишник 125 моторцикл (пр Cagiva Mito 125 со 7 брзини менувач достигнува 200км/ч).... ке се убијат некаде.

jas imam yiying 150cc Q7 i mi trosi 5l na 100km i ne veruvam deka ima skuteri od 150cc koj trosat pomalce od 4litri na 100km :tapp::pos2:

Сега се јавиви во автошкола, и дефинитивно мора да се има а категорија за 125ките. А 50ка можи и со Б.

Едит:
Сепак земам 125ка.. ајде некој предлог од кај да земам пошто немам појма од моторчиња :)
Гледав скоро секаде, другарите ми препорачаја од Макабо да земам.

Ајде Џиш од тебе предлог, или некој друг од Битола..

Сега се јавиви во автошкола, и дефинитивно мора да се има а категорија за 125ките. А 50ка можи и со Б.

Едит:
Сепак земам 125ка.. ајде некој предлог од кај да земам пошто немам појма од моторчиња :)
Гледав скоро секаде, другарите ми препорачаја од Макабо да земам.

Ајде Џиш од тебе предлог, или некој друг од Битола..
колку пари имаш за давање ? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom