Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Епа така кажи!! Дека за тебе стравот е мерило и двигател на твојата вера а не разумот! Ти си заложник и роб на стравот, тебе не ти е битна слободата, вистината, непокорот и гордоста, туку потребата да се спаси гола кожа од некој СТРАШЕН бог, кој можеби и не постои, но ако постои ќе ми нанесе страшни маки! Тешка патетика!!:toe:
Ти плаши се од твојот сатана во кој веруваш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти плаши се од твојот сатана во кој веруваш.
:pos: Не се плашам јас од ништо! Мојот "Сатана" е симбол на сите материјални особини, стремежи и карактеристики кој ги имам, а не надприродно, антропоморфно суштество со рогови и трозабец!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Доказ дека сепак некои се потомци на Ева...:pos::pos::pos:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ќе направиме не ресет, туку формат. Ќе започнеме одново. Зошто толку многу се плашите од Бога, што дури не можете да напишет ниту Бог, туку го користете името Креатор?
Од фотографиите се гледа големината на создавањето што го направи Господ. Тоа е фантастично. А уште колку многу работи има таму кои не ни се познати, а се пристуни и прекрасни. Секој ден се открива по нешто ново и зачудувачко. А кој може да го ограничи Бога во своето создавање? и да тврди дека ние сме единствените во целата вселена и во целотот Негово создавање. Не. Не може Бог да се ограничи. Ќе се откријат уште многу најфантастични работи кои Бог ги создал.
Излез: 20:7
Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ќе се откријат уште многу најфантастични работи кои Бог ги создал.
Кои заборавил да ги спомене во своето единствено обраќање до својата врховна креација и единствената причина поради која го создал ова чудо од универсум - човекот.

Исто, заборавил да спомене дека е тркалезна, па згрешил - издиктирал плоча, заборавил да каже дека постојат бактерии и вируси кои предизвикуваат болести, а не тој лично, заборавил тектонските плочи да ги спомене, пошто сакал да не прелаже дека он ги прави земјотресите и поплавите....

Најверојатно, ако ја читаш Библијата наназад, некаде „меѓу редови“ ќе можеш да прочиташ за нуклеарната фузија, за електрицитетот, силиконските чипови, квазарите во длабоката вселена, ќе прочиташ дека само се заебавал кога рекол дека земјата ја закачил да виси, а сонцето да врти околу неа...

Секако, Јоан, дека ќе се откријат чудесни работи, поради тоа што сме на самиот почеток од откритијата на вселената, но дека сето тоа го направил Јахве, одамна е веќе прифатено како невозможно. Твојата веќе умирачка религија повеќе нема капацитет да ги покрие сите дупки во своето учење.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269

да, има повеќе причини

Дали атеисти работат на денови доделени со законот за празници, а кои не се државни празници?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Излез: 20:7
Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име.

Сакаш да кажеш дека атеистите толку се плашат од името Господово, што им е страв да го изговорат, бидејки како атеисти го изговараат напразно? Па морам да ти признаам дека од таа гледна точка тие ја почитуват и исполнуват оваа наредба Господова.

--- надополнето ---

Кои заборавил да ги спомене во своето единствено обраќање до својата врховна креација и единствената причина поради која го создал ова чудо од универсум - човекот.

Исто, заборавил да спомене дека е тркалезна, па згрешил - издиктирал плоча, заборавил да каже дека постојат бактерии и вируси кои предизвикуваат болести, а не тој лично, заборавил тектонските плочи да ги спомене, пошто сакал да не прелаже дека он ги прави земјотресите и поплавите....

Најверојатно, ако ја читаш Библијата наназад, некаде „меѓу редови“ ќе можеш да прочиташ за нуклеарната фузија, за електрицитетот, силиконските чипови, квазарите во длабоката вселена, ќе прочиташ дека само се заебавал кога рекол дека земјата ја закачил да виси, а сонцето да врти околу неа...

Секако, Јоан, дека ќе се откријат чудесни работи, поради тоа што сме на самиот почеток од откритијата на вселената, но дека сето тоа го направил Јахве, одамна е веќе прифатено како невозможно. Твојата веќе умирачка религија повеќе нема капацитет да ги покрие сите дупки во своето учење.
Ако ја читаш Библијата, а ја читаш на тој начин што ќе го оприсутниш Духот Божји, низ Библијата ќе те води овој Дух и ќе ти открие работи за кои не си ни сонувал, за на крајот да го напрви најголемото можно чудо. Само треба да имаш срце. Ако него го немаш, немаш ништо, се ти е ветер и магла.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
Епа така кажи!! Дека за тебе стравот е мерило и двигател на твојата вера а не разумот! Ти си заложник и роб на стравот, тебе не ти е битна слободата, вистината, непокорот и гордоста, туку потребата да се спаси гола кожа од некој СТРАШЕН бог, кој можеби и не постои, но ако постои ќе ми нанесе страшни маки! Тешка патетика!!:toe:
"Неговата вера" според истражувања на канадски универзитет дава и други димензии кон поимот вера во Бога, а не само круто објаснување на ден и ноќ, на пепел и коски, на јадење риба...што и да е, ова верување по се изгледа има и други вредности. Ако го исполнува човека, ако го развива својот духовен живот, не е разлог истиот да му се негира и брани.
http://pal2pal.com/BLOGEE/index.php?/site/comments/social_values_theists_vs_atheists1/

Posted on Oct 23, 2007 | by Michael Foust
NASHVILLE, Tenn. --Is it necessary to believe in God in order to have solid personal values? A new survey seems to answer that question with a "yes."
The survey by a pollster at the University of Lethbridge in Alberta, Canada, found that adults who profess a belief in God are significantly more likely than atheists to say that forgiveness, patience, generosity and a concern for others are "very important." In fact, the poll found that on 11 of 12 values, there was a double-digit gap between theists and atheists, with theists more likely to label each value "very important."

The survey by sociologist and pollster Reginald Bibby examined the beliefs of 1,600 Canadians, 82 percent who said they believed in "God or a higher power" and 18 percent who said they did not.
The poll was released as an aggressive branch of atheism is getting increasing attention. Led in part by authors Richard Dawkins and Sam Harris as well as by the so-called Blasphemy Project, the new combative form of atheism argues that society would be better off in a "God-less world." The research -- while not addressing any specific authors or groups -- seems to claim otherwise. The poll was conducted in 2005 and released Oct. 8.

"To the extent that Canadians say good-bye to God, we may find that we pay a significant social price," Bibby said in a press release.
According to the survey, there is a:
-- 32-point gap between theists and atheists on whether forgiveness is "very important" (84 percent vs. 52 percent).
-- 33-point gap on patience (72 percent vs. 39 percent).
-- 30-point gap on generosity (67 percent vs. 37 percent).
-- 19-point gap on concern for others (82 percent vs. 63 percent).
-- 23-point gap on family life (88 percent vs. 65 percent).

Among the poll's other findings, there was a 13-point gap between theists and atheists on kindness, 16-point gap on "being loved," 11-point gap on friendship, 10-point gap on courtesy, 12-point gap on politeness, 13-point gap on friendliness and 5-point gap on honesty.
If the poll is correct, Canada has a higher percentage of atheists than does America. A Gallup poll of American adults this summer found that 6 percent consider themselves atheists. Also, most polls find that roughly nine in 10 Americans profess a belief in God, a higher percentage than in Canada.

The Ottawa Citizen took the poll results seriously, asserting in an editorial that "declining religious affiliation could be accompanied by a decline in civility.".......
Не одговори никој -дали атеисти или сатанисти не одат на работа на денот на празник на христијаните или муслиманите? По колегите знам дека не одат на работа, зошто? Нели се атеисти?

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Дали атеисти работат на денови доделени со законот за празници, а кои не се државни празници?
Јас би работел доколку не е казната од таму што знам колку е 5000+ евра

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
Јас би работел доколку не е казната од таму што знам колку е 5000+ евра
Луѓето седат дома на христијански празник, а се атеисти.
Нема казна за недржавен празник односно неработни денови пошто се работи за празник само на одредена религија. На пример Бадник и Велики Петок

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Види сега јас работам во фабрика и ако решат 150 верници да не го работат денот неможе само јас да одам сам на работа и само за мене да врти автобус, сигурно и кај останатите е истата причина

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
да, има повеќе причини
мх, мх... шубо вака ти текна да побараш за атеизмот :) Знам дека не беше лесно, пошто повеќето се не-многу-инвентивни и не-баш-интересни, впрочем, исто како и овој, доработен врз навистина креативниот израс со трите симболи. Нејсе, не е лесно да се 'рваш со слободоумни креативци.

Иако додадениот текст е премногу комплициран како поента (очигледно по терк на атеистичките заебанции), она што е невкусно, лажно и неточно се невистините кои им се придодаваат на верувањата на атеистот.

Зборувам за:

'universe without order' (not an atheist viewpoint),
'whose morality is that there is no moral' (not an atheist viewpoint),
'self-centeredness' (not an atheist viewpoint - НАПРОТИВ - СИТЕ ВЕРНИЦИ НА ФОРУМОВ СЕ ИСКАЖАА КАКО ВАКВИ, а ниту еден атеист)

а тек за 'ultimate personal cause who brings ORDER, PURPOSE AN JUDGEMENT TO ALL THINGS!?!?! WTF е ова?!?! Што е тоа?!? Кој е ова? Кришна ли е? Зевс? Кром ли е? Ватон, Шива, Јахве, Дедо Мраз, Коескацл или Вишну?

Знам дека не е лесно да најдеш заебанција на сметка на атеисти. Од друга страна, едвај чекам да се приберам дома за да ти покажам некои оригинали направени од креативни и интелигентни атеисти, каде не се кажуваат и придодаваат лаги, туку со вашите куршуми, со вашите тврдења се пишува маестрална (и забавна) атеистичка поезија.

Останете на оваа тема.

...аха, ја не работам оние денови кога е неработен ден, ако тој ден немам некоја работа. Ако имам, тогаш работам. Исто така, кога е делник, а немам работа - се заебавам и не работам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
"Неговата вера" според истражувања на канадски универзитет дава и други димензии кон поимот вера во Бога, а не само круто објаснување на ден и ноќ, на пепел и коски, на јадење риба...што и да е, ова верување по се изгледа има и други вредности. Ако го исполнува човека, ако го развива својот духовен живот, не е разлог истиот да му се негира и брани.
Која е таа "нова вера"? Јас во суштина, немам ништо против вера која не се заснова на манипулции и лажна надеж, која не ја негира науката и која не го осудува тоа што неможе да го разбере.
Не одговори никој -дали атеисти или сатанисти не одат на работа на денот на празник на христијаните или муслиманите? По колегите знам дека не одат на работа, зошто? Нели се атеисти?
Кога е државен празник, и да сакам неможам да одам на работа, компанијата е затворена! Или мислиш дека треба да им речам да ја отворат фирмата само за мене, бидејќи јас не го празнувам тој празник?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Сакаш да кажеш дека атеистите толку се плашат од името Господово, што им е страв да го изговорат, бидејки како атеисти го изговараат напразно? Па морам да ти признаам дека од таа гледна точка тие ја почитуват и исполнуват оваа наредба Господова.

--- надополнето ---

Ако ја читаш Библијата, а ја читаш на тој начин што ќе го оприсутниш Духот Божји, низ Библијата ќе те води овој Дух и ќе ти открие работи за кои не си ни сонувал, за на крајот да го напрви најголемото можно чудо. Само треба да имаш срце. Ако него го немаш, немаш ништо, се ти е ветер и магла.
Земи ја Багавадгита, и тебе истото ќе ти се случи. Зами прочитај ја Книгата на Мормоните - исто. Иди нека ти направат стрес-тест кај Скиентолозите, ти гарантирам дека за година дена колата ќе ја продадеш за да можеш да платиш курс од 14-то ниво.

Кога е некој поводлив и грчка Митологија да чита - ќе се навлече.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
Не е нова, него она што му велиш на Јоан -твојата вера- Таа вера дава и други можности, постојат разлинчи димензии на поимот вера.
Кога е државен празник, и да сакам неможам да одам на работа, компанијата е затворена! Или мислиш дека треба да им речам да ја отворат фирмата само за мене, бидејќи јас не го празнувам тој празник?
Кога ќе им изјавите на газдите дека сакате да работите ради тоа и тоа...мислиш за исти пари нема да се сложат?

Иако додадениот текст е премногу комплициран како поента (очигледно по терк на атеистичките заебанции), она што е невкусно, лажно и неточно се невистините кои им се придодаваат на верувањата на атеистот.
дрн дрн...ништо не чини што не е според нечиј вкус. И канадски универзитет и професори...и нивни истражувања...ол кејм фром нотинг, анд бикејм евритинг, анд ....

Kajgana Shop

На врв Bottom