Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
3 март 2009
Мислења
288
Поени од реакции
31
Види сега што ти е предност кога си атеист: можеш да си ги задоволуваш сите потреби (глад, жед, секс, забава итн...) без притоа да чувствуваш страв дека после смртта ќе одиш на некое страшно место и дека треба да му одговараш на некого за твоите постапки кои btw воопшто не биле општествено штетни...
Каде тоа во Библијата е забрането да задоволуваш елементарни потреби како глад и жед? Мислата ти губи на кредибилитет кога преувеличуваш така..
За сексот нема да зборам на поопширно(освен ако треба нешто дополнително да се објаснам, ти кажи) мислам дека е добро познато дека сексот е од Господ и е дозволен да, за во брак, еден маж и една жена.

1 Коринтјаните 6:12, Библијата
"Се ми е дозволено, но не е се полезно."

Кој е критериумот за нештото да се смета за штетно? Работи за кои се оди во затвор? Зошто го мешаш општеството, општеството нема на крај да одговара за тебе, ти самиот ќе одговараш за своите постапки пред Бог. Ако општеството има ниски стандарди тоа не значи дека ти не можеш да имаш повисоки... ај ко што те учеле твоите - ако другите скокаат во Вардар ќе скокнеш и ти?

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Каде тоа во Библијата е забрането да задоволуваш елементарни потреби како глад и жед? Мислата ти губи на кредибилитет кога преувеличуваш така...
Па нели има денови кога се пости и денови кога се мрси??? Не е тоа наметнување на режим на исхрана??? Еве сега пред Велигден имало некој ден кога било ЗАБРАНЕТО дури и масло да се јади, не сакам некој да ме ограничива што и кога да јадам

За сексот нема да зборам на поопширно(освен ако треба нешто дополнително да се објаснам, ти кажи) мислам дека е добро познато дека сексот е од Господ и е дозволен да, за во брак, еден маж и една жена.
А за сексот... сеуште не сум способен за брак или да бидам родител а уште помалку да воспитувам дете, и што треба сега да си го скратам задоволството од секс се додека не ги исполнам претходните два услови, а тоа брак помеѓу маж и жена треба да се смени во брак помеѓу две личности... поимот брак не е повеќе синоним за маж и жена

Кој е критериумот за нештото да се смета за штетно? Работи за кои се оди во затвор? Зошто го мешаш општеството, општеството нема на крај да одговара за тебе, ти самиот ќе одговараш за своите постапки пред Бог. Ако општеството има ниски стандарди тоа не значи дека ти не можеш да имаш повисоки... ај ко што те учеле твоите - ако другите скокаат во Вардар ќе скокнеш и ти?
...се додека тоа што го правиш не им смета на другите, не им го променува начинот на живеење и не ги принудуваш да прават нешто што е против нивната волја не е штетно...

open your eyes, free your mind:helou:

Член од
3 март 2009
Мислења
288
Поени од реакции
31
Па нели има денови кога се пости и денови кога се мрси??? Не е тоа наметнување на режим на исхрана??? Еве сега пред Велигден имало некој ден кога било ЗАБРАНЕТО дури и масло да се јади, не сакам некој да ме ограничива што и кога да јадам
Во Библијата нема денови и датуми, ниту пак мени што е дозволено што не, со масло или без.. Само да исфрлиш некој вид храна од менито - тоа веќе би било диета, не пост. Подоле во стихот може мн јасно да се види што Господ сака vs што не сака (жртви=празни формалности vs понизно срце).
Псалм 51:16, 17
"Не Ти се мили жртви, кога би принесувал паленица, Ти не би ја примил.
Смирениот дух е жртва на Бога, нема да го презреш, Боже, понизното и покајничко срце."
Значи, кога одлучуваш постиш целта треба да ти биде да му укажеш чест на Господ и да бидеш поблизок со Него преку откажување од нешто земно, а не со сила, зашто е петок или празник.. така сигурно немаш 'смирен дух, понизно и покајничко срце'.

А за сексот... сеуште не сум способен за брак или да бидам родител а уште помалку да воспитувам дете, и што треба сега да си го скратам задоволството од секс се додека не ги исполнам претходните два услови, а тоа брак помеѓу маж и жена треба да се смени во брак помеѓу две личности... поимот брак не е повеќе синоним за маж и жена
Не се два услова, еден е - да бидеш во брак. И не е за да Господ ти се сити - "хаха, нема секс додека не стапиш во брак" туку е за крајното твое добро - да кога ќе влезеш во брак и ќе имаш секс само со една жена бидеш поштеден ментални слики од секс со претходни партнерки и споредувања, па разочарувања, претходни трауми итн.

...се додека тоа што го правиш не им смета на другите, не им го променува начинот на живеење и не ги принудуваш да прават нешто што е против нивната волја не е штетно...
за различно штетно збориме: јас зборам за штетно за тебе самиот, ти за штетно за другите.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Во Библијата нема денови и датуми, ниту пак мени што е дозволено што не, со масло или без.. Само да исфрлиш некој вид храна од менито - тоа веќе би било диета, не пост. Подоле во стихот може мн јасно да се види што Господ сака vs што не сака (жртви=празни формалности vs понизно срце).
Псалм 51:16, 17
"Не Ти се мили жртви, кога би принесувал паленица, Ти не би ја примил.
Смирениот дух е жртва на Бога, нема да го презреш, Боже, понизното и покајничко срце."
Значи, кога одлучуваш постиш целта треба да ти биде да му укажеш чест на Господ и да бидеш поблизок со Него преку откажување од нешто земно, а не со сила, зашто е петок или празник.. така сигурно немаш 'смирен дух, понизно и покајничко срце'.
Значи црквата како институција која што го шири и проповеда христијанството наметнува нешто што е спротивно од библијата (имаше еден збор за тоа ми се чини дека еретици беше) или грешно сум те разбрал? Зар мора да постои некој пред кого ќе одговараш за твоите постапки, зар мора да се чувствуваш грешно и валкано доколку не се однесуваш според библијата, зар мора да се каеш и потчинуваш пред некого???

Не се два услова, еден е - да бидеш во брак. И не е за да Господ ти се сити - "хаха, нема секс додека не стапиш во брак" туку е за крајното твое добро - да кога ќе влезеш во брак и ќе имаш секс само со една жена бидеш поштеден ментални слики од секс со претходни партнерки и споредувања, па разочарувања, претходни трауми итн.
Е баш сакам да видам како ќе издржиш без секс до брак, или ќе стапиш во брак само за да можеш да имаш секс?

за различно штетно збориме: јас зборам за штетно за тебе самиот, ти за штетно за другите.
Ако јас мислам дека нешто ми штети нема ниту да го конзумирам ниту да го практикувам и никој нема право да ми кажува што ми годи а што не.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи црквата како институција која што го шири и проповеда христијанството наметнува нешто што е спротивно од библијата (имаше еден збор за тоа ми се чини дека еретици беше) или грешно сум те разбрал?
Не секоја „црква“, особено не онаа што е побратимена со власта (читај МПЦ) го проповеда Христовото учење и учењето на Библијата. Католичките и православните цркви најмалку се придржуваат кон Библијата, а честопати проповедаат и работи што се спротивни на неа.
Жал ми е што многу атеисти се згрозени од лошата слика на „христијанството“ кое го претставуваат некои „цркви“ или пак некои свештени лица. Ако некој сака да го запознае изворното библиско христијанство, најдобро е да го огради истото од лошите и лицемерни практикувачи и да го запознае Христос и Неговото учење.

Зар мора да постои некој пред кого ќе одговараш за твоите постапки, зар мора да се чувствуваш грешно и валкано доколку не се однесуваш според библијата, зар мора да се каеш и потчинуваш пред некого???
Ако во нас има смисла за морал и совест, тогаш истите но во посовршена форма постојат и кај нашиот Создател. Ако не постои Создател, тогаш не постои ниту нешто како „смисла на животот“ (ако има смисла, има и Смислодавец), не постои ниту нешто како „морал“, совеста е илузија во нашите умови, вината исто така е некое застрането негативно чувство итн. Ако не постои Создател, тогаш не постои ниту разумно објаснување за настанокот на сето создание што го гледаме околу нас, Универзумот, целиот жив животински и растителен свет, дизајнот, законитостите што владеат околу нас.
Логиката го вели следново:
Ако постои часовник, постои и Часовничар. Ако постои создание, постои и Создател. Ако постои закон, постои и Законодавец. Ако постои Живот, постои и Животодавец. Ако постои дизајн, постои и Дизајнер. Неразумно е да се верува дека при експлозија во некоја печатница може да се создаде енциклопедија. Неразумно е да се верува дека при експлозија во некоја електронска фабрика може да се создаде лаптоп. Една обична ДНК молекула е далеку покомплексна од овие созданија. А да не збориме пак за живата клетка, или пак за човекот воопшто. Сето тоа е невозможно да насталнало како последица на големата експлозија (Биг Бенг), ниту пак како последица од која било алтернативна атеистичка теорија каде што материјата се самоорганизирала водена од слепите самосоздадени сили на „природата“.

Размислувајќи околу овие работи многу научници дошле до неопходната Прапричина - Создателот. (меѓу кои и: Исак Њутн, Блејз Паскал, Кеплер, Фарадеј, Луј Пастер, Вилијам Томсон, Леонардо Ојлер, Флеминг, Вернер фон Браун, Лајбниц, Мендел итн.)
Нека не те обесхрабруваат религиозните водачи и самонаречените институционални цркви во твојата потрага по Создателот. Тој постои без разлика како го претставуваат неговите „потпароли“ овде на Земјата :) Неговиот отисок е силно врежан во созданието. Не ти пожелувам да го игнорираш овој факт.
Поздрав пријателе.

K

Kamelija A

Гостин
За мене религијата претставува некултурен натпревар помеѓу народите. Така ми изгледа, денес, штознам можда се лажам.:toe:

Христијанството нема никаква допирна точка, барем она христијанство кое постои денес, со моите верувања...можда во некои симболики за кои не би говорел тука, за кои христијаните немаат ни основно познавање.

Тоа што не сакам да се произнесам нема никаква допирна точка со храброст или нешто слично.

Така е, повеќето научни достогнувања во минатото директно или индиректно биле поврзани со древни религии, но на голема жалост почнале да се појавуваат христијанства и муслиманства кои спалувале библиотеки и научници, па сета таа интелигенција била принудена да премине во илегала...

П.С А што религија си ти, христијанка или?
Во секој втор пост ја користиш фразата "штознам можда се лажам или штознам можда не сум во право". Тоа е одраз на голема несигурност.

Кога си бил многу малечок мора да те заплашувале велејќи ти "Биди мирен зашто сега ќе дојде попот", па од тоа произлегол твојот став кон религијата. Незнам зошто на темава 11 причини да бидеш атеист ти се однесуваш како темата да е 11 причини да бидеш антихристијанин. Сепак мислам дека сеуште се плашиш да не дојде попот да те наплеска.:baeh:

Ако непроизнесувањето за твојата религиозна определба нема допирна точка со храброст или нешто слично, не преостанува друго освен тоа да е срам или сомнеж во изборот што си го направил.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
Во секој втор пост ја користиш фразата "штознам можда се лажам или штознам можда не сум во право". Тоа е одраз на голема несигурност.

Кога си бил многу малечок мора да те заплашувале велејќи ти "Биди мирен зашто сега ќе дојде попот", па од тоа произлегол твојот став кон религијата. Незнам зошто на темава 11 причини да бидеш атеист ти се однесуваш како темата да е 11 причини да бидеш антихристијанин. Сепак мислам дека сеуште се плашиш да не дојде попот да те наплеска.:baeh:

Ако непроизнесувањето за твојата религиозна определба нема допирна точка со храброст или нешто слично, не преостанува друго освен тоа да е срам или сомнеж во изборот што си го направил.
Ах Камелија, насетувам нешто или така ми се чини, хм?!

Добро ти е ова со попот хахахха, се прашувам како да ти одговорам...

Нема никаков сомнеж во мојот избор, НИКАКОВ, ни за една милистотинка не сум се посомневал...не ми кажуваш што е со твојот избор, кои се твоите ставови, ајде биди похрабра од мене и произнеси се, нека твојата храброст им биде пример на слабичите како мене...да не ти се плашиш нешто?:helou:

K

Kamelija A

Гостин
Ах Камелија, насетувам нешто или така ми се чини, хм?!

Добро ти е ова со попот хахахха, се прашувам како да ти одговорам...

Нема никаков сомнеж во мојот избор, НИКАКОВ, ни за една милистотинка не сум се посомневал...не ми кажуваш што е со твојот избор, кои се твоите ставови, ајде биди похрабра од мене и произнеси се, нека твојата храброст им биде пример на слабичите како мене...да не ти се плашиш нешто?:helou:
Не се плашам, но ти веќе погоди кој е мојот избор.
Wicca следбеник.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
Немаше да откријам никогаш. Не сум запозната со телемизмот воопшто. :nesum:
Нити јас со Wicca така подетално, само општо нешто што сум сретнал ваму таму, недоволно...:nesum:

Значи двајцата сме верници, само што јас ги подржувам атеистите хехехех

Член од
8 април 2010
Мислења
39
Поени од реакции
0
Ако постои бог,тогаш зошто бебиња умираат,возови се тумбаат,авиони се уриваат и многу други срања?
-Во овој свет само парите се моќ.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Парите не се воопшто моќ према таа снага која постои. Ете и еден претседател денеска загина, загинале многу моќници, починале кралеви...си оди гол човекот као што дошол. Нема ниту вечно ниту доволно моќно на планетава, тоа ние се залажуваме дека сме центар на светот.
Кој како сфати но и Чак Норис и Шварценегер и Ван Дам и Гејтс...сите еден ден ќе си отидат. Моќ, мислам дека не ни знаеме што значи зборот моќ (доколку не ги мериме нештата само према нашите сознанија за земска моќ).

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Парите не се воопшто моќ према таа снага која постои. Ете и еден претседател денеска загина, загинале многу моќници, починале кралеви...си оди гол човекот као што дошол. Нема ниту вечно ниту доволно моќно на планетава, тоа ние се залажуваме дека сме центар на светот.
Кој како сфати но и Чак Норис и Шварценегер и Ван Дам и Гејтс...сите еден ден ќе си отидат. Моќ, мислам дека не ни знаеме што значи зборот моќ (доколку не ги мериме нештата само према нашите сознанија за земска моќ).
denes lugeto si milat ako imaat pari ili bogatstvo imaaat i mok , parite go vrtat svetot, i ytoa e tocno , gol doaga covek i gol si odi , lugeto da mozat i smrtta bi ja podkupile samo da ne umrat , sto tolku zastrani covekot poradi moktana parite

Ако постои бог,тогаш зошто бебиња умираат,возови се тумбаат,авиони се уриваат и многу други срања?
ako postoi semaforot zosto soobrakajki postojat, ako postoi doktorot oti bolni ima,ako postoi higiena zosto nehigienski naviki ima megu lugeto, gospoda treba da go barame ,koj bara ke najde koj tropa ke mu se otvori slava na boga

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
denes lugeto si milat ako imaat pari ili bogatstvo imaaat i mok , parite go vrtat svetot, i ytoa e tocno , gol doaga covek i gol si odi , lugeto da mozat i smrtta bi ja podkupile samo da ne umrat , sto tolku zastrani covekot poradi moktana parite

ako postoi semaforot zosto soobrakajki postojat, ako postoi doktorot oti bolni ima,ako postoi higiena zosto nehigienski naviki ima megu lugeto, gospoda treba da go barame ,koj bara ke najde koj tropa ke mu se otvori slava na boga
АМИН !

Kajgana Shop

На врв Bottom