Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Neznam sto ste s enaucile kluc na tema .P{a razgovor e normalno malku ke se izlezi od temata.Ne mozi sea na primer ovdeka pisuva 11 pricini.... i nie samo 11 pricini da nabroi sekoj clen i niss pojce.Pa na sto ke lici togas temata???

Stan The Man

ADRENALIN
Член од
17 август 2009
Мислења
19
Поени од реакции
1
mi se sviga desettata pricina, tie polesni resenija prvicno prepisani kako bozja intuicija podocna nosat teski problemi.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Буника или Магдонос

“ It is very important not to mistake hemlock for parsley; but not at all so to believe or not in God. ” Denis Diderot

Ми се свиѓа Прагматизмот

O

Omer el Faruk

Гостин
Не постои ниту една, единствена причина за да бидеш атеист. Постојат само слабаци кои во одредени моменти на немоќ и слабост, паѓаат во бездната на сопствениот очај и сакаат сето тоа да му го префрлат на Бога или верата.

Ептен песимистичко видување на нештата.:toe:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Не постои ниту една, единствена причина за да бидеш атеист. Постојат само слабаци кои во одредени моменти на немоќ и слабост, паѓаат во бездната на сопствениот очај и сакаат сето тоа да му го префрлат на Бога или верата.

Не префрлаат на Бога и верата, затоа што не веруваат дека постои Бог а верата е циркус. По таа логика и не се слабаци.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Po logika na zdrav razum, ateistite se tie koi se silni, a vernicite imaat potreba od nebesna pomos.
Koga dojdat teski vreminja, ateistite sednat i mislat so da pravat, dodeka vernicite se molat "nekoj" drug da im pomogne.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Па треба да се надеваш дека има бог...Е тоа е фино нема везе што накрај ќе испадне важно да ти е полесно во животот. Е сега фино што веруваш во бог се разбира ако имаш фајде од тоа да те прави посреќен и по ОК ако не батали важно е корист да имаш...духовна се разбира. Е која е правата вера е тоа е булшит прашање и резултат на случане избор статистика е се. Е може да веруваш во Бог ама да не припаѓаш на ниедна вера тоа е кул ама ич не е практично, благе везе нема да имаш како да се однесуваш.
Нема прав избор, лична работа е и зависи од ситуацијата и оклностите во кој живееш и си роден.

B

Beck's

Гостин
ke se obidam da mu repliciram na negoviot prv post.Bil eden bogat decko i sakal da mu se odgovori na prasanjata:
1.Dali Gospod postoi,i ako DA zs ne moze da go vidime
2.Ako gavolot e simboliziran kako sustestvo od ogan,kako toj ke cuvstvuva bolka koa ke se kazni vo pekolot
i po nekoe vreme slusa za eden pameten starec,i mu gi postavuva ovie 2 prasanja.Koa zavrsuva starecot mu udira edna silna slakanica,i on zacuden vika zs me udri be.Starecot mu odgovara deka slakanicata bila odgovort na prasanjata i toa:
1.Sto ti e,pa me boli,ja gledas li bolkata,NE ja osekam,e takov e Gospod
2.Od sto mi e sostavena rakata,pa od meso,a tvoeto lice,pa isto od mesto,I Pak te bolese koa te udriv

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Слабаци? Ти се сметаш за јак? Ако си јак зошто бараш утеха во верата... Освен ако си оџа или нешто такво...тоа е друго...полн џеб...мирна совест

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ние не можеме да знаеме за она што е вон искуството, а
тука спаѓаат религиите.
Значи агностицизам, но атеизам кон оној бог кој не го признаваме.
Религиите си противречат меѓу себе,
тоа кажува дека секоја една за другата смета дека се човечки измислици.
Прашајте ги христијаните што мислат за исламот и за Мухамед, ќе ви кажат дека тоа сам си пишувал мухамед. И обратно.
Тоа ни дава за право да ги отфрлиме религиите како нешто вистинито, освен да ги прифатиме како дел од културата на некој народ, како дел од уметност, симболика,архитектура....

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да,агностицизмот е поздрав од тоталниот атеизам...
Не треба ни од атеизмот да се прави догма а со тоа и - религија!

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да,агностицизмот е поздрав од тоталниот атеизам...
Не треба ни од атеизмот да се прави догма а со тоа и - религија!
Од филозовски аспект најблизок ми е Прагматичкиот Агностицизам т.е. Апатизам
http://en.wikipedia.org/wiki/Apathetic_agnosticism
некако е најблиско до она во што верувам. Атеизмот знае понекогаш да биде агресивен и да се претвори во антитеизам што воопшто не ми се допаѓа.:helou:

Ова е добро...
You should live your life and try to make the world a better place for your being in it, whether or not you believe in god. If there is no god, you have lost nothing and will be remembered fondly by those you left behind. If there is a benevolent god, he will judge you on your merits and not just on whether or not you believed in him.

Kajgana Shop

На врв Bottom