Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Баликус, што не пиша на почеток на постот дека нема да наведеш аргумент за Божјото непостоење, бар да не се мачев да те читам до крај :pos2:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Баликус, што не пиша на почеток на постот дека нема да наведеш аргумент за Божјото непостоење, бар да не се мачев да те читам до крај :pos2:
Јас не се ни обидував да го докажам постоењето односно непостоењето на господ, јас со постот сакав да ти доловам дека не сите атеисти имаат иста причина да не веруваат во постоење односно не постоење на господ. Затоа и ти реков дека треба прво да разликуваш вреба во постоење(односно непостоење) на нешто и во тврдење во постоење (доносно непостоење) на нешто, тоа нешто во конкретнава дискусија е господ.
И да, немора да си уверен и да ја подржуваш 100% теоријата на еволуцја, туку може и да се противиш на теоријата на еволуција и да кажуваш дека има многу пропусти и дека не заслужува да биде теорија туку треба да се врати на ниво на хипотеза, и пак да бидеш атеист. Исто така моќе и 100% да ја поддржуваш теоријат ана еволуција и да си уверен дека е точна и пак да веруваш во постоењето на господ како создавач на енергијата и нејзините својства.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
:pos2: Некој друг атеист? со некој друг "аргумент"?

Аргументи дека Бог постои имаш на темата за сведоштава за Божјото постоење..ај утре ќе ти ги пласирам сите во еден пост, а ти или било кој друг, дајте нешто поаргументирано...
Да беа силни аргументите немаше да има атеисти

Сето тоа се сведува на АКО, КОГА БИ, ДОКОЛКУ...

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
mnogu glupo sto ste go podelile ova na bog i nauka.i sea ja so da praam ako veruvam i vo bog i vo naukata?spored mene nema 1 edinstven bog zatoa sto sekoj go dozivuva na razlicen nacin i nemoze mene nekoj da mi kaze kako da veruvam,kako da go dozivuvam ili kako da mu se molam na gospod.inace po veroispovest sum katolik,ama veruvam i vo naukata zs bez nea bi bile primitivci!mislam deka naukata i verata se nadopolnuvaat i se vzaemno povrzani.so bag si duhovno ispolnet a so naukata se razvivas kako covecko sustestvo,
p.s. a da gi zamolam site ateisti da zamislat deka se naogaat vo golema opasnost,eve pr.ima zemjotres i gleas se rusi se vrz vas...koi ke bidat vasite prvi zborovi???lele nauko?kaj si sega da me spasis?ili lele gospode spasi me????
razmislete ne za dzabe gospod vi dal pamet:kez::kez:

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
p.s. a da gi zamolam site ateisti da zamislat deka se naogaat vo golema opasnost,eve pr.ima zemjotres i gleas se rusi se vrz vas...koi ke bidat vasite prvi zborovi???lele nauko?kaj si sega da me spasis?ili lele gospode spasi me????
Знаиш се замислив.. имам доживеано 3-4 поголемки земјотреси.. од оној во Црна Гора кон крај на 70десетите па до ... мислам последниот беше оној во Грција.. 1997 ли беше... не се сеќавам. Никогаш не викнав ЛЕЛЕ НАУКО... додуше не викнав ни ЛЕЛЕ ГОСПОДЕ...
Во почетокот о средина на 90 сетите пак се најдов во некои непријатни воени ситуации... и тогаш не помислив на господ.... а ни на наука (ако не сметаш за наука да се фрлиш на земја и носот да го заринкаш во кал)
во 2000 имав сообраќајка.... ништо страшно али и тогаш не викнав ни по наука ни по господ... мислам дека викнав (на тој што иташе кон мене) ВИДИ ГО!! ВИДИ ГОО!! и трассс
Значи ... ни наука ни господ. Можеби некој во тие моменти го повикува Буда или Крошна или Зевс или Исус или Аллах или Один... а некој ги повикува Тесла, Ајнштајн, Џемс Ват, некој вреска во паника, некој паѓа во несвест некој седи во шок и не знае што се случува... разни работи се случуваат при такви ситуации... и кај верници и неверници

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.159
Поени од реакции
6.015
Ne mozam so sigurost da tvrdam deka Bog ne postoi bidejki nema dokazi za toa, isto kako sto nema dokazi ni deka postoi. Jas veruvam deka ne postoi bidejki ne sum go videl, doprel, pocuvstvuval i sl. Nekoj drug veruva deka postoi bidejki najverojatno go pocuvstvuval (ne mi se veruva deka nekoj go videl ili doprel), taka da sekoj treba da izbere dali ke veruva ili ne. Nikoj ne moze da kaze deka znae deka postoi ili ne postoi. Zatoa, veruvajte vo toa sto sakate i ne barajte argumenti od tie sto veruvaat vo sprotivnoto.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ima zemjotres i gleas se rusi se vrz vas...koi ke bidat vasite prvi zborovi???lele nauko?kaj si sega da me spasis?ili lele gospode spasi me????
При почеток на земјотрес прво ми иде прашањето кај беше најбезбедно при земјотрес. Второ доаѓаат можностите (под маса, или под носечка греда или обично во влезна врата на стан). Трето се идентифицира кое од претходните е најблиски и афектно се обидуваш да се скриеш во најблиското. За среќа или несреќа овој процес трае не повеќе од пола секунда. После не мислиш туку само чекаш да видиш што ќе се случи и си активен со мокот да можеш при секоја промена што е можно подобро да реагираш за да си го спасиш животот.
Инаку тоа се вика инстинкт на преживување.

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Magde...браво,до пола постот држеше вода ај колку толку,ама ова со земјотресов....:pos2:
Убаво си кажа Бацилиус,инстинк за преживување...
Што ли му било првото прашање на пештерскиот човек кога го затрупала пештерата...сакам да кажам дека ова твое прашање е наметнато,и е подценувачко и покажување на немоќ.
Инаку еве на твој јазик ќе зборам..земјотресот е од господ,тој те тестира,се што прави тој е со причина,па затоа за време на земјотрес прво трчај спаси ги иконите,крстот во рака и моли се,покажи се во најдобро светло ...

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Зарем не се земјотресите дело на Луцифер. Тој е долу под земјата. Од бога се грмотевиците, дождовите, градот и бомбардирањата. (Се што е одозгора)

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.159
Поени од реакции
6.015
Zemjotresite se rezultat na pomestuvanje i sudiranje na plocite od zemjinata kora. Nemaat nikakva vrska ni so Bog ni so Satanata, zatoa sto tie ne postojat.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Zemjotresite se rezultat na pomestuvanje i sudiranje na plocite od zemjinata kora. Nemaat nikakva vrska ni so Bog ni so Satanata, zatoa sto tie ne postojat.
Аха...
А кој ги поместува плочите?!

Сатаната со трозабецот !

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
zemjotresot mi bese primer deka mnogu luge sto vikaat deka se ateisti vo losi momenti se obrakaat na gospod.ne site ama poveketo(so isklucoci)
jas kako sto rekov veruvam i vo naukata ne samo vo gospod,ama ne mozam da gi razberam ateistite,vo sto ja gledaat smislata na zivotot?kako go gledaat zivotot?samo nemojte da mi racete deka smetate deka zivotot na planetava e slucaen...
a pesterskiot covek najverovatno pomislil deka bogovite go kaznuvaat:)
inace samo da kazam deka mnogu gi pocituvam site naucnici i bi sakala da go imam nivnoto znaenje,barem na eden od niv,ama sepak.....ne mozam da gi razberam ateistite

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
„11 причини зошто да имаш членска карта од градската библиотека“ ми стои ко померодавен запис за вака конфузна тема, да би била додржана!

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
zemjotresot mi bese primer deka mnogu luge sto vikaat deka se ateisti vo losi momenti se obrakaat na gospod.ne site ama poveketo(so isklucoci)
jas kako sto rekov veruvam i vo naukata ne samo vo gospod,ama ne mozam da gi razberam ateistite,vo sto ja gledaat smislata na zivotot?kako go gledaat zivotot?samo nemojte da mi racete deka smetate deka zivotot na planetava e slucaen...
a pesterskiot covek najverovatno pomislil deka bogovite go kaznuvaat:)
inace samo da kazam deka mnogu gi pocituvam site naucnici i bi sakala da go imam nivnoto znaenje,barem na eden od niv,ama sepak.....ne mozam da gi razberam ateistite
И многу верници во време на катастрофи не стоеле мирно сфаќајќи ја како божја казна туку бегале и се обидувале да си го спасат животот. Ако се се руши околу тебе и зградата паѓа зарем не е тоа дело и воља на Бог. Како се осмелува некој да бега од тоа?!?
Инаку и ти како и доста овде не ја разбираат еволуцијата и настанокот на животот. Таа не е случајна. Таа е природна потреба.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
И многу верници во време на катастрофи не стоеле мирно сфаќајќи ја како божја казна туку бегале и се обидувале да си го спасат животот. Ако се се руши околу тебе и зградата паѓа зарем не е тоа дело и воља на Бог. Како се осмелува некој да бега од тоа?!?
Инаку и ти како и доста овде не ја разбираат еволуцијата и настанокот на животот. Таа не е случајна. Таа е природна потреба.
EEEEEEE STVARNO,PA SEKOJ BEGA ZA KOGA SE SLUCUVA NEKOJA KATASTROFA,TOA E INSTINKT ZA PREZIVUVANJE,NE ZNACI DEKA BOG ME KAZNUVA...A ZA EVOLUCIJATA ZNAM DEKA E PRIRODNA DODUSA JA BI REKLA NORMALNA POJAVA...NISTO NE E SLUCAJNO ...PA DURI NI NEKOJSI TAMU ZEMJOTRES NE E SLUCAEN,NE E SLUCAJNO STO OD 50 LUGE KE PREZIVEAT 2....

Kajgana Shop

На врв Bottom