Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
сите што науката ја ставаат во заден план си контрираат самите себеси. Бог ви го измисли форумов, компјутерите, струјата..?
Не, ама не створил паметни за да можеме да измислуваме форуми, комјутери и струја.Теист сум, не можам ништо тука:toe:!

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
toj ne napravil pametni,ili ne napravil nie samite preku evulucijata, da staneme pametni?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Превенција? Ок..Тогаш те молам просветли ме како исклучително информиран наспрам мене простата, како човек од моето опкружение доби рак на белите дробови, кога во живот немаше запалено цигара, никогаш не злоупотребуваше алкохол и медикаменти, се хранеше и живееше умерено во секој поглед, и не беше запознаен со случај на канцер на бели дробови во својата блиска фамилија? Каде згреши тој во превенцијата и контролата на своето здравје?
Или пак кажи ми кој беше изборот на превенција кај мојот чичко, кој како дете(не се знае на каков начин) доби хепатит Б кој му го открија после многу години на рутинскиот здраствен преглед за прием во војска, па потоа разви цироза за на неполни четириесет години да почине од рак на јетра. Да не споменувам дека немаше буквално капка алкохол внесено поради хепатитот и со години живееше на строго контролиран режим на исхрана.
И уште еден пример...Мојот дедо кој е пример за умереност и златна средина во живеењето, човек секогаш физички активен, има рак на коските. Баш ме интерсира како тој можеше да одбере да не ја добие оваа болест?
Кога би ме познавал не би си дозволил да речеш дека не сум запознаена со медицината и биологијата. А верувај дека мојата анксиозност, во комбинација со мојот Рејнов синдром, реуматичен артрит, хронична уртикарија и можна брадикардија прави итекеко да се интересирам за функционирањето на човековиот организам.
И сето тоа ме убедува дека никој нема целосна контрола врз своето тело. Да, ја пројдов фазата на позитивистички литератури кај што на долго и широко се паламуди за моќта на човекот во кроењето на сопствениот живот, за да реалноста ме научи дека таа моќ е итеткако ограничена.
И повторно не ја разбра поентата кога кажав имаме конторла врз нашето тело. Болестите настануваат не поради немањето контрола врз своето тело, туку недоволната способност на телото и системот кој го конторолира да се одбрани од надворешните влијанија. Така да џабе си читала толку многу за болестите бидејки не си ја разбрала поентата, бидејќи очигледно болестите ти ги интерпретираш како саморасипување на организмот, што е потполно погрешно.
И не ми кажувај за болести и мајка ми имаше малиген меланом на лимфен чвор па сега за сега добор порјде терапијата и сега е на редовни контроли за да се следи ситуацијата за да не се појави односно ако се појави додека сеуште е во млад стадиум да се отстрани истиот.
Жал ми е за чичко ти, ама сите ние можеме да закачиме хепатит кој се пренесува преку крв исто како сидата.
Само за информација хепатитот е вирус кој го напаѓа црниот дроб што резултира со цирозна состојба на црниот дроб. Раното откривање на А и Б со долгогодишна тепрапија се лечат, Ц уште е неизлечлив.

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
ej,lugje nisto ne ve razbiram, ti Bacillus gagous sakas da kazes deka ako nekoj zabole od nekoja bolest,sam si e vinoven za toa?
bidi pokonkreten....

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
И повторно не ја разбра поентата кога кажав имаме конторла врз нашето тело. Болестите настануваат не поради немањето контрола врз своето тело, туку недоволната способност на телото и системот кој го конторолира да се одбрани од надворешните влијанија. Така да џабе си читала толку многу за болестите бидејки не си ја разбрала поентата, бидејќи очигледно болестите ти ги интерпретираш како саморасипување на организмот, што е потполно погрешно.
И не ми кажувај за болести и мајка ми имаше малиген меланом на лимфен чвор па сега за сега добор порјде терапијата и сега е на редовни контроли за да се следи ситуацијата за да не се појави односно ако се појави додека сеуште е во млад стадиум да се отстрани истиот.
Жал ми е за чичко ти, ама сите ние можеме да закачиме хепатит кој се пренесува преку крв исто како сидата.
Само за информација хепатитот е вирус кој го напаѓа црниот дроб што резултира со цирозна состојба на црниот дроб. Раното откривање на А и Б со долгогодишна тепрапија се лечат, Ц уште е неизлечлив.
Те молам академска високопарност на друго место да продаваш. Ако се среќаваш со неинформирани луѓе за медицината не значи дека сите се такви, така да лекции од типот како се закачува хепатит и кој е излечив, а кој не, нема потреба да ми држиш, сосема добро и без твои мудрувања го знам тоа. Уосталом темата не е за препукувања кој е по запознаен со медицината.
И не ги третирам јас ко саморасипување на организмот:pos2: болестите, него го изнесов она што го изнесов во постот за да со пример покажам дека твоето тврдење, цитирам:Да сите ја имаме конторлата врз нашето тело, некои делови од него свесно некои несвесно, ама сите се контролирани од мозокот.не ми држи вода во некои случаи.
На крајот од краиштата, воопшто не ми беше поентата тоа, туку јас реплицирав на постот на mALEFACTOr, кој гласеше:И за крај. Бог постои да. Тоа сум јас. Јас сум бог за мојата душа и моето тело. Јас ја организирам претставата на својот живот. кој ми звучи пресамоуверено во сопствената моќ на креирање на приликите во животот, а потоа ти ме цитираше и зема непотребно да навлагаш во поединости кои не се поврзани со она што ми беше првичната поента. Затоа муабетов е тотално несоодветен на темава и се одалечи од она кое ме интересира(конкретно ставот на mALEFACTOr)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Претстава за својот живот секој сам си ја прави, а тоа како ќе се одвива твојот , мојот или на кој било друг човек животот зависи дел од самиот човек, дел од условите во кои живее, и од тоа како ќе успее да се снајде човекот во тие услови.
НЕБО нема смисла и е тотално нерационално да се троши време за тоа кој е виновен за болеста, некогаш е човекот крив ама во најголем број од случаевите сплетот на околности доведуваат до некоја болест. Ама е бесцелно да се бара кој е крив, туку треба да се потроши времето на нешто попродуктивно како не пример на лечење на болеста, бидејќи немам сеуште временска машина, па да се вратиме во минатото и да ја исправиме грешката која резултирала со болеста.

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
spored moite teorii,bog ( spored mene bog e sustestvo ili nesto slicno,koe ima golema inteligencija,go napravil zivotot,napravil nekoja nova forma na zivot,razlicna od negovata,i go napravil procesot narecen evulucija ) vo ovoj moment ne postoi,no toa ne znaci deka nikogas ne postoel.Mora nekoj/nesto da gi napravil i univerzumot i zivotot i evulucijata,site znaeme deka e taka.
Spored mene,ako nekoj gi povrze rabotite kako mene,ke sfati deka i naukata i religijata se vo pravo,t.e. nivnite teorii za nastanokot na covekot se tocni:
naukata veli deka covekot nastanal od majmun,no dosega jas nikade nemam procitano kako naukata go objasnuva nastanuvanjeto na majmunot,site znaeme deka nekakva inteligencija go sozdala zivotot i evulucijata.
Religijata veli deka covekot go sozdal gospod bog,no ne kazuva kako,a se protivi na tvrdenjeto na naukata,deka toj nastanal od majmun.A sto ako gospod go napravil majmunot i site negovi predci?ova znaci deka i gospod go sozdal covekot,ama preku majmunot i site negovi predci....
spored mene,jas sum vo pravo za sozdavanjeto na covekot,ama ne se gresni i teoriite na crkvata i naukata....

}I{BuTtErFlY

You want ME
Член од
21 февруари 2006
Мислења
765
Поени од реакции
14
и милиони причини да ми наведите никогаш нема да ја изгубам верата,надежта и љубовта...никогаш нема да дозволам да се изгубам себе си да станам празен атеист неспособен да ја исполни душава со љубов!Верувам во Бог,верувам во љубовта верувам дека има надеж..!!!анд прауд оф ит !!!!

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
и милиони причини да ми наведите никогаш нема да ја изгубам верата,надежта и љубовта...никогаш нема да дозволам да се изгубам себе си да станам празен атеист неспособен да ја исполни душава со љубов!Верувам во Бог,верувам во љубовта верувам дека има надеж..!!!анд прауд оф ит !!!!
ej ej ej,poleka,jas napisav nesto sto gi navredi vernicite?zatoa te molam i ti nepisuvaj vakvi izrazi: празен атеист.
Spored mene vernici se onie lugje koi ne gi interesira nisto od oblasta od naukata,i ne sakaat da znat kako nastanale nekoi raboti,i ne se protivat na toa sto crkvata gi cuva vo mrak.
Abe lugje,neznam kako nekoj moze da bide vernik,i da znae kolku lugje zaginale poradi crkvata,vo krstonosnite vojni,i kolku lugje bile zapaleni na plostat.Toa go sakal isus?Da se ubivaat lugje vo imeto na crkvata?Toj gi sakal krstonosnite vojni?
Da bese se kako sto isus sakal,sega i jas ke bev vernik.
Kako mozam slepo da veruvam vo nekoj koj zapalil covek poradi toa sto bil naucnik?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ако мислиш дека сите атеисти се ладни безчуствивтелни суштества правиш огромна грешка, бидејќи ги очигледно ги си мешаш со хардкор материјалистите (во капиталистичка смисла). И атеистите знаат што е љубов и знаат да ја чувствуваат и да бидат исполнети со неа, нормално љубов кон своите блиски и партнерите.

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Претстава за својот живот секој сам си ја прави, а тоа како ќе се одвива твојот , мојот или на кој било друг човек животот зависи дел од самиот човек, дел од условите во кои живее, и од тоа како ќе успее да се снајде човекот во тие услови.
НЕБО нема смисла и е тотално нерационално да се троши време за тоа кој е виновен за болеста, некогаш е човекот крив ама во најголем број од случаевите сплетот на околности доведуваат до некоја болест. Ама е бесцелно да се бара кој е крив, туку треба да се потроши времето на нешто попродуктивно како не пример на лечење на болеста, бидејќи немам сеуште временска машина, па да се вратиме во минатото и да ја исправиме грешката која резултирала со болеста.
jas bi napisal deka mnogu mal del od zivotot zavisi od samiot covek.....

Ако мислиш дека сите атеисти се ладни безчуствивтелни суштества правиш огромна грешка, бидејќи ги очигледно ги си мешаш со хардкор материјалистите (во капиталистичка смисла). И атеистите знаат што е љубов и знаат да ја чувствуваат и да бидат исполнети со неа, нормално љубов кон своите блиски и партнерите.
abe taka im nalaga verata,da mislat deka ako nekoj neveruva vo gospod e bescustvitelen

}I{BuTtErFlY

You want ME
Член од
21 февруари 2006
Мислења
765
Поени од реакции
14
ej ej ej,poleka,jas napisav nesto sto gi navredi vernicite?zatoa te molam i ti nepisuvaj vakvi izrazi: празен атеист.
Spored mene vernici se onie lugje koi ne gi interesira nisto od oblasta od naukata,i ne sakaat da znat kako nastanale nekoi raboti,i ne se protivat na toa sto crkvata gi cuva vo mrak.
Abe lugje,neznam kako nekoj moze da bide vernik,i da znae kolku lugje zaginale poradi crkvata,vo krstonosnite vojni,i kolku lugje bile zapaleni na plostat.Toa go sakal isus?Da se ubivaat lugje vo imeto na crkvata?Toj gi sakal krstonosnite vojni?
Da bese se kako sto isus sakal,sega i jas ke bev vernik.
Kako mozam slepo da veruvam vo nekoj koj zapalil covek poradi toa sto bil naucnik?
прво ако те навреди тоа празен атеист(што за мене нема никаков др епитет што стои до атеис)извини!
сега за црквата не коментирам...знам дека има многу нечисти ствари(и тие се луѓе грешници како нас)и така да кога одам во црква не се поклонувам на попот,владиката,папата или незнам кој..се поклонувам на Бога!...еден член на форумот еднаш напиша...секое срце е своја црква(или така слично)....Бог е многу повеќе од зидовите на црквата и од поповите...сепак и јас и ти и сите што читаат знаат дека колку и да се збори на темава и на слична на неа секогаш ќе останат таквите кои веруваат и таквите кои не веруваат!!секој си го почитува просторот :smir:

атеист значи да не веруваш во ништо не само во бог!незнам како само си ги сакаат партнерите и фамилијата кога не веруваат во љубовта!И тоа е мое мислење...мое чувствување на стварите...како што реков погоре....секогаш ќе останеме поделени...!!:smir:

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
атеист значи да не веруваш во ништо не само во бог!незнам како само си ги сакаат партнерите и фамилијата кога не веруваат во љубовта!
не е тачно ... од кај ти текна тоа дека не веруваат у љубовта ?

Kajgana Shop

На врв Bottom