Љубовта се чуствува како и болката во заботDa te prasham neshto:
1.Ja gledash li ljubovta kon tvoite roditeli? Od kade znaes deka gi sakas?
2. Ja gledash li bolkata koga te boli zab? Od kade znaes deka te boli?
Odgovori mi i ke gi doznaes i postoenjeto i verbata kon Gospod!
Ne si ja rezili ustata:nenene:
Забот и родителите можам да ги видам.....твојата љубоф е насочена кон нешто што неможеш да го видиш и почуствуваш....Lady напиша:I ljubovta kon Gospod se oseka...No se razbira za onoj koj moze da ja pocuvstvuvaa taa silna emocija, ne e za sekogo...
Од кај знаеш дека постои душа? Си ја видел? Си ја допрел?:uvo:btw душата ќе ми биде по мирна ако знам дека ми го украл атеист.
Е сеа ти го спопика Фантомчо на тебе. Убаво ти рече, душата е дело на господ, ако си атеист што тогаш ја мешаш душата у муабетов?:pusk:Од кај знаеш дека постои душа? Си ја видел? Си ја допрел?:uvo:
абе ама ми го спопика УПМ, се наежив и поцрвенев од неговиот одговор. Душата ја спомнав затоа што ми се совпаѓаше во контекс на реченицата, а Фантомчо пак ќе повторам Се преокупира со ситници поради тоа што не е адекватен во темава.Е сеа ти го спопика Фантомчо на тебе. Убаво ти рече, душата е дело на господ, ако си атеист што тогаш ја мешаш душата у муабетов?:pusk:
Страната е моја и јас го поставив тој текст. Меѓутоа текстот не е мој туку на мој член. Секое мислење го прифаќам ќе повторам пак дека немам јас ништо против верниците и дека не сакам никого да убедам да не верува во Господ.Оваа странава http://iluzionist.com.mk/ е твоја?
Најдов еден интересна статија: Дали Библијата е навистина Господов збор ?
на крај има напишано во статијата:На крајот од ова секој без сомнение може да каже, “Да, Библијата е навистина Господов Збор”.
Љубовта се чуствува како и болката во забот
А ти го осеќаш господ ???
Забот и родителите можам да ги видам.....твојата љубоф е насочена кон нешто што неможеш да го видиш и почуствуваш....
Ова што го напиша е стварно булшит. Тој што е прав верник, не го копка ништо, тој знае дека верува. А зошто атеистите се во право? Има некој цврст доказ што укажува дека се во право?.... и мисли малку другпат пред да напишиш вакво нешто.Меѓутоа има нешто што ги копка, тука е целата мистерија, и самите знаат дека атеистите се во право, но од друга страна пак веруваат и во Господ и се плашат да си признаат себе си, да не ги стигне Гневот Божји.
Uste ne razbiram kako nekoj moze da se pravi golem Makedonec a ne veruva vo Boga..pa Hristijanstvoto na Balkanot izleglo od Makedonija,Solun.Фантом со одговориве сакаше да се напраиш многу паметен и воедно голем верник.Глупости изнапиша бе човече!
Инаку јас по убедување сум атеист, но ја почитувам христијанската вера, затоа што таа е традиција на народот и помага за зачувување на изворните народни морални принципи кај народот.Црквата колективно кај народот влијае политички, а индивидуално кај човекот духовно.
Оној Самсон кој ќе се обиде да го порекне ова или да го ублажи со наводната реформа и созревање на црквата,нека биде подготвен да измисли цврсти аргументи.Само без директен демант.Не сакам да дојдам до ситуација да мора да спомнувам Бенедикти...6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи.
Маргините не се интересни.Кога веќе го најде човекот своето место под сонцето,останатото е обичен спорт и забава.Можеме само да го ловиме Бог.Ако не го уловиме,јебига...ќе се претвориме во него.7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.
Ова е контрапропаганда и многу одвратно е напишано.Моќта на сугестијата кај човекот е неверојатна.Ако по сугестија бедникот си вика дека Бог му помогнал,понекогаш тоа знае и да упали.И да,кај некои луѓе Бог ја носи среќата.Можеме да дебатираме,можеме да им се смееме во приватноста на нашите соби....ама да не ги плукаме8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.
Иднината на човештвото е она кое човекот треба целосно да се сконцентрира.А Бог ќе дојде за некои илјади години во форма на човечкото совршенство.9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)
резигнацијата смрди.Cheers and Beers.10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.
Размислувај пред да напишеш нешто padawan.И разграничувај Вера и Патриотизам.Uste ne razbiram kako nekoj moze da se pravi golem Makedonec a ne veruva vo Boga..
Znaes sto pisuva vo Biblijata: Ne vredi biserite da im se frlaat na svinjite...1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.
2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.
3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.
4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...
5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.
6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.
7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.
8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.
9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)
10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.
11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее
болдираното....човекот сам си кажа дека верува у виша сила, само не како што е сервирано у Библијата.Znaes sto pisuva vo Biblijata: Ne vredi biserite da im se frlaat na svinjite...
Mozeme do beskraj da se prepirame na opvaa tema.. no nikogas nema da svatis sto zboruvam bidejki go nemas doziveano ona sto jas go imam..( odnosno moeto iskustvo so Bog).
Najgolemite ateisti koi probale da go poreknat Bog.. na krajot na svoite istrazuvanja imat iajzveno deka polesno e da se prifati verata vo Bog otkolku da se dokaze sprotivnoto...
I veruvaj Bog ne se krie no ti si premnogu slep, gord i samodovolen za da go vidis.. bidejki ima mnogu sto go gledaat...
Pa aj se gledame vo neboto...
Jas sum sigurna sto me ceka potoa..
A ti kako sto mozam da vidam ne si 100% bidejki i sam ne go poreknuvas hristijanstovoto..
Pa see ya...
Samo za sekoj slucaj procitaj go Otkrovenietno na Jovan Bogoslov... da vidis dali ke go izdrzis seto toa sto te ceka zaradi tvoeto ubeduvanje..
God Bless