Trn vo Oko, Bratot, Carski - fala za mislenjata. Vi odgovaram na site vo eden post (koj e zaradi toa neshto podolg - sorry).
Zarem ushte ne ti e jasno?
Ni se nablizhuvaat teshki denovi so Grcite. Das bozhe da im tekne na vreme.
Mnogu textovi postojan prevedeni na angliski koi se mnogu polesno da se prevedat na makedonski zatoa shto takvi kadri ima.
Sum slushnal deka vo YU imalo svesna politika da nema mnogu kadri od MK koi gi vladeat antichkite jazici. Normalno mozhe i da e samo shpekulacija.
Imash pravo za reshenieto! Ako nemame nashi kadri mozhe da gi "uvezeme". Mu plakjash na stranski struchnjak da ti prevede od original i za toa si dobiva honorar. Odlichna ideja, bravo.
:pos2: :pos2: :pos2:
Ne znam zashto mi replicirash za raboti koi voopshto ne sum gi spomnal?
Za slovenite si samo delumno vo pravo.
Za nas Makedoncite slovenstvoto e lingvisticka kategorija no ne i kaj site. Ima mnogu so isprani mozoci koi seushte go mislat sprotivnoto. Mozhebi na niv treba da im ja upatish replikata.
Vo 6 i 7 vek Slovenite bile tretirani kako ETNOS (pleminja) a ne samo kako lingvistichka kategorija i kako takvi gi ima vo zapisi se do 14 vek koga se asimiliraat vo dominantnata zaednica.
Za Slovencite i Slovacite slovenstvoto ne e samo lingvistika tuku i nivno etnichko ime.
Onie koi ne narekuvaat Slavomakedonci (Slav-Macedonians) a tuka ne mislam samo na Grcite (imash mnogu i vo EU) veruvaj ne go upotrebuvaat toj naziv vo lingvistichki smisol.
Znaci bez razlika dali si vo pravo ili ne, NIE SITE imame problem so poimot Sloven shto treba najbrgu mozhno da go reshime.
Shto ti e poentata??? Ne znam shto me prashuvash mene koga toa voopshto go nemam spomnato???
Sepak ako uspeesh toa da go otkriesh i objavish kje stanesh poznat vo nauchnite krugovi. So srekja!
Original od zakonikot NEMA NIKADE (ako i ima nikade ne e objaven) a ima 20-tina prepisi na originalot od koi eden e vo Praga, pretpostavuvam Ravanichkiot.
Tamu ne pishuva "Jas Dushan, car na Makedoncite..." tuku:
"makedonskogo cara Dushana"-makedonskiot car Dushan
Ima razlika neli?
Samo bistar um (koj Makedoncite odamna go nemaat) ne pomaga!!! Treba mnogu rabota i mnogu diplomatija. Masite treba da se prosvetat a strancite da se ubedat vo ispravnost na nashite argumenti.
Samo so oratorstvo toa ne e mozhno da se postigne.
Najgolemoto oruzhje na nashite neprijateli e naseto sopstveno IGNORANTSTVO, NAIVNOST i NEZNAENJE!
Ako ti znaesh strancite ne znaat, na toa pole sme mnogu "tenki".
Kje objasnish malku povekje?
Mene ne mi se gleda na oko a i naukata ne gleda od oko

. Kriminalcite shto gi zatvaraat vrz baza na DNK tragi ne se gledaat "od oko".
So takov naiven stav kje si chmaeeme ushte 500 godini..
Slednava rechenica zapamtija ubavo:
Najgolemoto oruzhje na nashite neprijateli e naseto sopstveno IGNORANTSTVO, NAIVNOST i NEZNAENJE!
Pozdrav