"Западен Балкан станува Бугарски"

Статус
Затворена за нови мислења.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Виждам,че има интерес от в'просите за б'лгарско гражданство и какво дава.След като вземете наше гражданство вие сте гражданин на ЕУ и имате раввни права с всички други граждани на ЕУ,следователно имате право да стоите в'в всјака една д'ржава челнка на ЕУ,колкото сакате.Ако сте в ЕУ не подлежите на митнечиски контрол при преминаването на внатрешна граница на ЕУ.Все оште б'лгарите не могат да работјат ЛЕГАЛНО в много д'ржави в ЕУ.Нјаколко д'ржави отвориха пазара на работа и такива са Литва,Латвиа и Естониа.Други взимат легално работници,кадето имат нужда.Такива са Великобританија и Испанија.Т'рсјат се програмисти,физици,матеманици,хора за работа в'в ферми и в строителството.Винаги можете да отидете и да работите нелегално в'в всјака една д'ржава.Никој не може да ви екстрадират.Могат да ви нарагат парични глоби.
Относно визите.Ако имате виза за Г'рција и влезнете во Г'рција през граничниа пункт Богородица например,можете да дојдете в Б'лгарија легално,но до 3 дни.НО треба пак да се в'рнете в Г'рција и да влезнете в Македонија през Богородица.НЕ можете да минете например Гјујшево-Крива Паланка.
Даването на граждонство става с доказване на б'лгарски произход в повечето случаи от западните Балкани.

Ако имате в'проси ште ви отговорја.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Jas da prasam :

dali e tocno deka za bugarski pasport se ceka 3 godini sega otkako vlegovte vo EU ?

zboram za legalna procedura

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Легално се чака.Никој не може да ти каже колко ште чакаш.Всеки којто иска гражданство се проверјаво во службите за внатрешни работи,службите за надворешни работи и контраразузнаването.След което ако нема проблем молбата за гражданство влиза при документите за подпис при президента на Б'лгарија и чакаш подпис.Ако ти се подпишат бегаш до паспортна служба и вадиш лична карта и международен паспорт.Това всичко може да стане нај-б'рзо за 1-2 години.В момента много б'лгари от Беларус,Украјна,С'рбија,Македонија,Руманија,Словакија,Г'рција,Турција и Албанија искат паспорти и става бавно.Има за година над 200 000 молби от всички д'ржави.
Това,че сме в ЕУ не променја периода на чакане.Не става по-б'рзо и не става по-бавно.Треба време.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
abe ne sakam jas da ischakam ... mene mi rekle se chaka i po 3 godini a znam deka sea ke se chaka legalnoto i po 5 godiini ako ne se podmachka . No site ke si vlezat vo procedura . Do polnopravno clenstvo politikata na BUgarija e da ne izdava premnogu apsosi , ke si sedi mirna dodeka ne vlezat 2009 polnopravni i toas ke gi pusti zaostanatite poekspresno sea ima zastoj a ke go ima i ponataka zatoa ne chakajte bugarski pasosi za djabe nema da Vi trebaat dotogas mladosta ke Vi pomine

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сега процедурата е отежната,ама Македонецот не би опстанал доколку брзо не наоѓал солуција.Ако нема Бугарски ќе има Панамски или некаков друг "симпатичен" пасош.:)

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Drugar Panamski ti e urbana legenda ne se lazete so toa eve ke ti kazma zasto

proveriv celata storija i za pnamski i zaliberiski

tocno e deka postojat posebni lica crue members so marine passports ama cakata e mora da ima dokaz deka toj brod tamu ke se ukotvi ili od tamu ke trgne pa poradi toa po internacionalno pravo i konvencija od 54 mi se cini im e ovozmozeno bez viza da vlezat ako imat pasos i lista za ukrcuvanje.

E sea sto e prevarata tuka nasite garant praat lazni listi ( fals dokumenti za utovar u grcija ili bilo kade ) ama toa e Krivicno delo i nekoj ni kriv ni duzen ako doznaat grcite ke naebe ko zuti to ti e isto ko da se ima lazen fals pasport.... bidejki se koristi falsifikuvana isprava za ukrcaj na brodot , deka brodot postoi i deka ide tamu i slicno aj sea dosta detalji me mrzi prostudirano e vazno .

NE velam deka ne idat i taka mozda ama toa e mnogu rizicno i nezakonito.

KO vtoro pogledni sajtot dole so sitni bukvi na panamskata ambasada koja gi izdava vika ova e privaten sajt , sto znaci deka seto toa e fals neviden , se znae procedura za da se izvadat takvi apsosi mora da se ide u Panama a za liberija moze ke ti go istancaat preku internet za 100 evra ama toa ke pukne naskoro ko tikva a nekoj ke naebe u Grcki zatvor na primer

ete tolku za tie panamski pasosi

Сега процедурата е отежната,ама Македонецот не би опстанал доколку брзо не наоѓал солуција.Ако нема Бугарски ќе има Панамски или некаков друг "симпатичен" пасош.:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Drugar Panamski ti e urbana legenda ne se lazete so toa eve ke ti kazma zasto

proveriv celata storija i za pnamski i zaliberiski

tocno e deka postojat posebni lica crue members so marine passports ama cakata e mora da ima dokaz deka toj brod tamu ke se ukotvi ili od tamu ke trgne pa poradi toa po internacionalno pravo i konvencija od 54 mi se cini im e ovozmozeno bez viza da vlezat ako imat pasos i lista za ukrcuvanje.

E sea sto e prevarata tuka nasite garant praat lazni listi ( fals dokumenti za utovar u grcija ili bilo kade ) ama toa e Krivicno delo i nekoj ni kriv ni duzen ako doznaat grcite ke naebe ko zuti to ti e isto ko da se ima lazen fals pasport.... bidejki se koristi falsifikuvana isprava za ukrcaj na brodot , deka brodot postoi i deka ide tamu i slicno aj sea dosta detalji me mrzi prostudirano e vazno .

NE velam deka ne idat i taka mozda ama toa e mnogu rizicno i nezakonito.

KO vtoro pogledni sajtot dole so sitni bukvi na panamskata ambasada koja gi izdava vika ova e privaten sajt , sto znaci deka seto toa e fals neviden , se znae procedura za da se izvadat takvi apsosi mora da se ide u Panama a za liberija moze ke ti go istancaat preku internet za 100 evra ama toa ke pukne naskoro ko tikva a nekoj ke naebe u Grcki zatvor na primer

ete tolku za tie panamski pasosi

Па ќе се најдат некакви други пасоши,кој ќе бидат исто така ефтини и прикладни за Македонскиот печалбар од кого верувајте има голема потреба надвор од Македонија.Колку што ЕУ и сите досегашни влади работат да ги спречат Македонците да ја напуштаат Македонија,толку Македонците работат да си го најдат чарето.Дали со сила ќе бидеме морнари или пак подводни заварувачи ќе зависи пред се од тоа колку нашите власти се спремни да се договорат со ЕУ за да се укинат визите.Ако визите не се укинат за брзо време Македонците ќе бидат принудени да се адаптираат на се потешки услови за да го заработат лебот.
Кој знае,можеби на тоа се должи опстанокот на ова мало но силно Балканско народче,кое во текот на својот континуитет прживеало уште потешки и понечовечки трагедии од оваа каде секоја од сопствените влади помага при угнетувањето на сопствениот народ.2000 години притисок а сепак не се откажуваме од идентитетот,сееме семе по сите континенти,веќе не има и на половите а сме само една мала генеза од 1.5 милиони во Македонија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Фала,че ја клам на мобилен да ме потсетува секој саат или два за да напишам некоја критика кон власта.:)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Moze sum dezinformiran demantirajte me i objasnete mi kako se vadat vizi za setanje i rabota vo stranstvo
Ќе одиш со уредна документација во некоја од ЕУ амбасадите, ќе си ја подадеш, ќе чекаш некој ден и ако ги исполнуваш условите ќе ти ја залепат или на пасош или на лист (за Грција или за Кипар). За работа, ќе одиш прво на интервју, па после ќе бараш да ти даде фирмата решение, ќе те осигура и ќе гарантира за тебе во амбасадата со целата потребна документациј (потврда од регистар дека постои, колкава плата ти дава, кои услови ти ги нуди) , заверено со Apostile печат и ќе си ја добиеш визата како што јас ја добив мојата пред да му ја летнам од Македонија.

Одговорот е повеќе од комплетен : ако не си писмен - постојат речници...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не бе - не забегувам јас. Бараше детево (или девојчево) искрени информации - си доби искрени и то црно на бело! :wink:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ќе одиш со уредна документација во некоја од ЕУ амбасадите, ќе си ја подадеш, ќе чекаш некој ден и ако ги исполнуваш условите ќе ти ја залепат или на пасош или на лист (за Грција или за Кипар). За работа, ќе одиш прво на интервју, па после ќе бараш да ти даде фирмата решение, ќе те осигура и ќе гарантира за тебе во амбасадата со целата потребна документациј (потврда од регистар дека постои, колкава плата ти дава, кои услови ти ги нуди) , заверено со Apostile печат и ќе си ја добиеш визата како што јас ја добив мојата пред да му ја летнам од Македонија.

Одговорот е повеќе од комплетен : ако не си писмен - постојат речници...
А нели е поедноставно да си тргне за Англија или Финска на пример со Македонското пасовче во џеб,лесно да најде некоја плантажа за јаготки на пример,да си бере некој месец со друштвото,без да го прашаат кој му е "тетовираниот број",и да си замине со неколку илјади евра во џеп за Македонија каде ќе ја помине зимата?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
А нели е поедноставно да си тргне за Англија или Финска на пример со Македонското пасовче во џеб,лесно да најде некоја плантажа за јаготки на пример,да си бере некој месец со друштвото,без да го прашаат кој му е "тетовираниот број",и да си замине со неколку илјади евра во џеп за Македонија каде ќе ја помине зимата?
АБЦ тоа никој не го спори дека е полесно.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
1. Полесно е. :raz:
2. Не е доследно : кога една држава ми дава некој благодет, логично би било да и вратам на некој начин (со плаќање на данок на приход, на пример). :wink:
3. Утопично е : бери ти јагоди и да видам колку стотици евра ќе добиеш. :pos:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom