"Западен Балкан станува Бугарски"

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Должност ни е да и ставиме крај на шпекулацијата :toe: Ако не ти одговара - слободен си и можеш да си најдеш место за разонода на друг канал... :wink: А ако не ти “фаќа“ телевизорот, заврти ја антената : ваљда ќе има некоја порка во ова време...

Пасошот не игра никаква улога во вадењето виза...се е до суратот...Ок, барем сега знаеме што му е проблемот на АБЦ и зошто толку лесно извадил бугарски пасош :)

hahhahhaa ova bese dobro hahhha :pos2: :pos2: :pos2:

ABC vo studentskite denovi....
83A52039F91B4F40A5317A86F9717E3E.jpg

Должност ни е да и ставиме крај на шпекулацијата :toe: Ако не ти одговара - слободен си и можеш да си најдеш место за разонода на друг канал... :wink: А ако не ти “фаќа“ телевизорот, заврти ја антената : ваљда ќе има некоја порка во ова време...

Е па ајде чао,да си барам друг канал,ми беше мило што вака исцрпно ја упрајвме Македонија.

Jas samo bi prasal kako eden prosecen makedonec koj nema namera da vadi bugarski pasos moze da otide vo stranstvo na pecalba ?

Pod prosecen se podrazbira nevraboten ili vraboten vo privatna firma kade ne mu se plakaat pridonesi , koj ne e vraboten vo drzavna institucija i nema eptem pari da podmacka u ambasada da mu se izdade viza za vo stranstvo ....

Ve molam objasnete kako ?

Mislam citav site zborite za nekoi ekstremni situacii koga veke ste vo stranstvo vraboteni osigurani pa vi se izdavaat vizi duri za Argentina i toa go smetate kako herojski akt i pridobivka za Makedonija sto e iskreno malce smesno...

Ili od druga strana se potsmevate na imanje pari pa moze da se seta sekade so pari ...e dobro utro , ama realnosta e druga luge so pari vo makedonija se moze 5 posto ... sto praime so ostanatite zlatni deca so fakulteti znaenja koi nemaat vrski ne se po partii i ne mozat da najdat rabota so godini ... dajte prakticen sovet kako toj LEGALNO da izvadi viza i LEGALNO da raboti vo stranstvo da specali i da investira vo Makedonija mozebi nekogash. Dosta vashi postovi se mnogu nerealni i predi se sebicni. Vo zemja kako Makedonija so okolu 40 posto nevrabotenost Vie zborite za vadenje vizi kako da gi delat kako flaeri mislam reallity check malce ... Moze sum dezinformiran demantirajte me i objasnete mi kako se vadat vizi za setanje i rabota vo stranstvo

Blagodaram

ако сакаш виза за шетање треба да има доказ дека имаш доволно пари за шетање, за работа треба да има оглас дека негдека се бараат работници од странство. Конкретно за во гермнија има едно правило, ако работодавецот даде потврда до бирото за странци дека нема друг истоквалификуван германец кој се пријавил за истата работа бирота за странци дава одбрение за работна виза. Ама за добиеш работа или треба да е рабтно место каде што никој нејќе да го земе, како на пример работа на нафтена платформа, или пак некоја ептен спцифична струка за која терба ептен специјално и тесно само во таа бранша обучен стручњак, бидејќи бројот на такви стручњаци е многу мал и неможе да ја задоволи побарувачката на таква работна рака.
Тоа е за легално, а ниту јас ниту Мацедалиен не сме херои и нема ништо херојско во нашиот престој во странство.
Јас конкретно, по матура аплицирав на германски унверзитети, добив потврда дека сум примен од еден универзитет, и со таа потврда добив виза за германија, кога стигнав во германија се запишав на факултетот кај што бев примен и врз основа на потврдата дека си запишан на германски универзитет и дека имаш доволно пари за да студираш, се добива двегодишна дозвола за престој.

А кога се веќе во некоја еве да речеме западноевропска земја каде што на граѓаните не им тербаат визи едноставно идеш во конзулатите на државите кај шт сакаш да патуваш и одмаподнесуваш барање и документи за виза и за два дена добиваш виза, бидејќи нема кој друг да бара виза.
На пример во франкфурт во грчкото конзуларно претставништво на грција не треба да закажуваш термин туку едноставно идеш со документите и за два дена ја добиваж грчката виза.

Bacillus gagous aj procitaj se uste ednas :):)!!!
Posebno posledniot pasus....:):)!!!
А кога се веќе во некоја еве да речеме западноевропска земја каде што на граѓаните не им тербаат визи едноставно идеш во конзулатите на државите кај шт сакаш да патуваш и одмаподнесуваш барање и документи за виза и за два дена добиваш виза, бидејќи нема кој друг да бара виза.
На пример во франкфурт во грчкото конзуларно претставништво на грција не треба да закажуваш термин туку едноставно идеш со документите и за два дена ја добиваж грчката виза..................

I koj spomna deka so macedalien ste heroi??? ako e taka togas MK e navistina edna od najherojskite zemji na svetot...taka mala , a tolku "heroi" naokolu.....ne dzabe e MAKEDONIJA :):)!!!

Mislam citav site zborite za nekoi ekstremni situacii koga veke ste vo stranstvo vraboteni osigurani pa vi se izdavaat vizi duri za Argentina i toa go smetate kako herojski akt i pridobivka za Makedonija sto e iskreno malce smesno...

Еве овој мисли дека тоа го сметаме за херојски акт, ние не.

Убаво му го прочитав постот, во межувреме видов дека отворил и тема по прашањето. Мене поентата ми беше да му објаснам и разбистрам некои работи за некои кои сме тука надвор од Македонија. И со мојот пример да му објаснам дека скоро невозможно е директно да отидеш во амбасада и да бараш работна виза, туку дека треба прво да отидиеш во земјата макар и туристички ако немаш роднини кои би ги посетил, и за време на престојот да најдеш работа или сл, при што за време на твојот престој работодавецот би дал потврда дека ти му требаш како работник, со која потврда идеш во биро за странци каде ќе ти дадат престојна виза. Инаку во биро за странци во земјата директно многу полесно и многу повеќе информации ќе добиеш како да се здобиеш со подолготраен легален престој со дозвола за работа.
Со студентски престој јас во германија имам право легално да одработам 90 полни работни денови на пример, кои поради природата на моите студии кои одземаат многу време не сум ги искористил.
Како и да е за да се оди надвор потребни се пари, без пари, каде повеќе каде помалку , но без пари не те пуштаат никаде, нормално ако збориме за легално, затоа има доста илегалци кои се докажале дека не се опасни и плаќаат на државата редовно данок, за што државата ги наградува со дозвола за престој или државјанство.

Ve mollam da ne me vadite od kontekst...

poentata mi e ne e herojstvo ako izvadis viza a veke si vo EU i vraBOTEN SI TAMU SEKOJ KE TI DADE VIZA I NEMA VRSKA TOA SO LEPOTA KAKO GO ISMEVAA nwkoi clenot ABC

ne e fer i ne e realno pred se

Ve mollam da ne me vadite od kontekst...

poentata mi e ne e herojstvo ako izvadis viza a veke si vo EU i vraBOTEN SI TAMU SEKOJ KE TI DADE VIZA I NEMA VRSKA TOA SO LEPOTA KAKO GO ISMEVAA nwkoi clenot ABC

ne e fer i ne e realno pred se

Нема врска дали си вработен или не друго е ако вадиш виза од друго конзуларно претставништво, дури некои даваат визи и на жими мајка што се вика.

И не те извадив од контекст, туку нагласив дека си добил погрешен впечаток.
И со АБЦ се потврдува тоа што го кажувам, да АБЦ имаше доволно пари и да му беа парите најбитно нешто, немаше да седи во прилеп, туку со бугарскиот пасош каок и многу бугари веднаш ќе заминеше во лондон, а има доста македонци со буграски пасоши кои тоа го направија, дури за тоа имаше и напис во еден британски весник.

Ok pak ne se razbirame a kako ke stignes do toa konzularno pretstavnistvo ... ?

Moze pa isto zborime od kaj znam sakas da kazes deka ne e big deal ako izvadis viza so makedonski pasos ako si vo stranstvo ...ok i jas toa go tvrdam ako e toa taka...

A za abc ne znam dal e prilep ili sto kako en mozam se mesam toa e ok ne go razbiram toj del od vasiot muabet... se povlekuvam od toa

BTW sto pisuvalo vo toj napis ?

Djabe se pasosi bugarski u London ne moze legalno da se raboti tamu za bugari osven vo zemjodelstvo i na farmi , ili pa ako si fakman pa izvadis social number ili kako veke bese na osnova se ozenis so nekoj/a ... taka da zasea so BUgarski pasos moze samo u svedska da se raboti i kipar i finska , ceska ama i toa e zaebano posto u svedska ne mozes da zemes stan ako ne si svedjanec a baska jazik ako ne znaes mozes da brkas samo beli mecki. Od druga strana moze te pribere nekoj prijatel doma dodeka ne najdes nekoja svedjanka da iu naprais dete pa da te muze za pari cel zivot drzavata posle ...

Ne se ni bugarski pasosi taka sjajni veruvajte al ok nema veze

A CUVSTVOTO NA SLOBODEN COVEK......NAJVAZNOTO LICNO CUVSTVO NA OVOJ SVET???????....nego go ispustas od vid Bacillusu.....verojatno nenamerno :):)!!!
ABC nasol nacin da e oslobodi od ropskiot GULAG ili GETO......toa e pravo na sekoj covek...od toa pravo na sloboda , duri posle se izveduva pravoto slobodno da rabotis i zarabotis....., a turizmot???...toa e samo nadgradba , a ne biten kriterium....za toa koj moze ili ne moze.........

A CUVSTVOTO NA SLOBODEN COVEK......NAJVAZNOTO LICNO CUVSTVO NA OVOJ SVET???????....nego go ispustas od vid Bacillusu.....verojatno nenamerno :):)!!!
ABC nasol nacin da e oslobodi od ropskiot GULAG ili GETO......toa e pravo na sekoj covek...od toa pravo na sloboda , duri posle se izveduva pravoto slobodno da rabotis i zarabotis....., a turizmot???...toa e samo nadgradba , a ne biten kriterium....za toa koj moze ili ne moze.........

Точно и поимот слобода секој различно го дефинира и го восприема, кај абц слобода е да за него да нема граници за шетање, затоа и ја гледа македонија како гето.

Сето дискутирање по форумов ја губи смислата доколку се бришат одредени пораки во кој нема ни малку навреди кон било кого.Сепак можеби се лечат само одредени фрустрации и комплекси за пониска вредност (но поголема среќа) да се најдеш на местото каде другите сеуште не стигнале.
Се додека е тоа така ќе си бараме други канали каде администраторите на политика ќе бидат присутни во Македонија,а не да "мрчат" некаде од подалеку,зошто политиката бара да си присутен и да се соочуваш секојдневно со проблемите директно внатре,без да викаш од баџа ура.:)
П.С.:-А имавме уште толку многу да си поприкажеме.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom