Божјиот план за спасение

PLACEBO

it's all in your mind
Член од
23 април 2006
Мислења
85
Поени од реакции
0
Za site onie koj sakaat da Go primat Isus Hristos za svoj li~en Spasitel, a neznaat kako, eve nekolku prakti~ni soveti.

Biblijata veli deka postoi samo eden pat do neboto.

Isus mu odgovori: "Jas Sum Patot, Vistinata i @ivotot. Nikoj ne doa|a kaj Tatkoto, osven preku Mene." (Jovan 14:6)

Dobri dela ne mo`at da te spasat.

"Za{to po blagodat ste spaseni, preku vera, i toa ne e od vas samite - toa e Bo`ji dar! Ne e od delata, za da ne se fali nekoj." (Efe{anite 2:8-9)

Doveri Mu se denes na Isus! Eve kako treba da postapi{:

1. Priznaj deka si gre{nik.

"Za{to site zgre{ija i li{eni se od Bo`jata slava." (Rimjanite 3:23)

"I, kako {to grevot vleze vo svetot preku eden ~ovek, a preku grevot - smrtta, taka smrtta premina na site lu|e, bidejki site zgre{ija." (Rimjanite 5:12)

"Ako re~eme deka ne sme zgre{ile, Nego Go pravime la`livec, i Negovoto slovo ne e vo nas." (1 Jovan 1:10)

2. Odvrati se od svojot grev (pokaj se).

"Vi velam! No ako ne se pokaete, site taka }e zaginete." (Luka 13:5)

"I taka, ne gledaj}i na vremiwata na neznaeweto, Bog sega im zapoveda na lu|eto da se pokajat site i nasekade." (Dela 17:30)

3. Veruvaj deka Isus Hristos umre za tebe, deka be{e pogreban i deka voskresna od mrtvite.

"Za{to Bog tolku go zasaka svetot, {to Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj koj veruva vo Nego da ne zagine, tuku da ima ve~en `ivot.” (Jovan 3:16)

No Bog ja poka`uva Svojata qubov sprema nas, so toa {to Hristos umre za nas dodeka u{te bevme gre{nici." (Rimjanite 5:8)

"Za{to, ako so tvojata usta ispoveda{ deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce poveruva{ deka Bog Go voskresnal od mrtvite, ke bide{ spasen." (Rimjanite 10:9)

4. Preku molitva pokani Go Isus vo tvojot `ivot za Toj da stane tvoj li~en Spasitel.

"Za{to so srceto se veruva za pravednost, a so ustata se ispoveduva za spasenie." (Rimjanite 10:10)

"Sekoj, koj }e go povika Gospodovoto ime, }e bide spasen." (Rimjanite 10:13)

Eve kako da se moli{!

Mil Bo`e, gre{nik sum i potrebna mi e pro{ka. Veruvam deka Isus Hristos ja prolea Svojata skapocena krv i deka umre za mojot grev. Gotov sum da se odvratam od grevot. Sega Go pokanuvam Hristos da vleze vo moeto srce i vo mojot `ivot kako moj li~en Spasitel.

"A na site {to Go primija, im dade vlast da stanat Bo`ji deca - na onie koi veruvaat vo Negovoto ime." (Jovan 1:12)

Ako si Go primil Hristos kako svoj li~en Spasitel, toga{ ovie se slednite ~ekori:

Sekoj den ~itaj ja Biblijata za podobro da Go zapoznae{ Hristos.

"Trudi se da se poka`es sebesi proveren pred Boga kako rabotnik, koj ne treba da se srami, koj pravilno go obrazlo`uva slovoto na vistinata!" (2 Timotej 2:15)

"Tvoeto slovo e svetilnik na nozote moi i svetlina na patekata moja." (Psalm 119:105)

Sekoj den razgovaraj so Bog vo molitva.

"Se {to }e pobarate vo molitva, so vera, }e dobiete." (Matej 21:22)

"Ne gri`ete se za ni{to, tuku vo se, preku molitva i blagodarnost, iska`uvajte gi svoite barawa pred Bog!" (Filipjanite 4:6)

Izvr{i Biblisko krstavawe vrz osnova na tvojata vera, Slavi Go Bog, dru`i se i slu`i zaedno so drugi hristijani vo crkva vo koja Hristos se propoveda i vo koja Biblijata e kraen avtoritet.

"Zatoa odete i napravete od site narodi Moi u~enici, kr{tavaj}i gi vo imeto na Tatkoto i Sinot i Svetiot Duh, u~ej}i gi da go ~uvaat seto ona {to vi go zapovedav!" (Matej 28:19)

"... ne napu{tajki gi zaedni~kite sobirawa, kako {to nekoi imaat obi~aj, tuku da se bodrime eden so drug, i toa tolku pove}e, kolku {to gledate deka nabli`uva Denot!" (Evreite 10:25)

"Celoto Pismo e od Bog vdahnoveno i e polezno za pou~uvawe, za prekoruvawe, za popravawe i za vospituvawe vo pravednost." (2 Timotej 3:16)

Ka`uvaj im na drugite za Hristos.

I im re~e: "Odete po celiot svet i propovedajte go Evangelieto na sekoe sozdanie!" (Marko 16:15)

"Ako pak go propovedam Evangelieto nema za {to da se falam, za{to toa mi e obvrska. I te{ko mene, ako ne go propovedam Evangelieto!" (1 Korin}anite 9:16)

"Za{to, jas ne se sramam od Evangelieto, bidej}i toa e Bo`ja sila za spasenie na sekoj koj veruva, prvin za Evreinot, a i za Grkot." (Rimjanite 1:16)

Za site onie koj sakaat da Go primat Isus Hristos za svoj li~en Spasitel, a neznaat kako, eve nekolku prakti~ni soveti.

Isus mu odgovori: "Jas Sum Patot, Vistinata i @ivotot. Nikoj ne doa|a kaj Tatkoto, osven preku Mene." (Jovan 14:6)

"Za{to po blagodat ste spaseni, preku vera, i toa ne e od vas samite - toa e Bo`ji dar! Ne e od delata, za da ne se fali nekoj." (Efe{anite 2:8-9)

"I, kako {to grevot vleze vo svetot preku eden ~ovek, a preku grevot - smrtta, taka smrtta premina na site lu|e, bidejki site zgre{ija." (Rimjanite 5:12)

"Ako re~eme deka ne sme zgre{ile, Nego Go pravime la`livec, i Negovoto slovo ne e vo nas." (1 Jovan 1:10)

"I taka, ne gledaj}i na vremiwata na neznaeweto, Bog sega im zapoveda na lu|eto da se pokajat site i nasekade." (Dela 17:30)

3. Veruvaj deka Isus Hristos umre za tebe, deka be{e pogreban i deka voskresna od mrtvite.

"Za{to Bog tolku go zasaka svetot, {to Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj koj veruva vo Nego da ne zagine, tuku da ima ve~en `ivot.” (Jovan 3:16)

No Bog ja poka`uva Svojata qubov sprema nas, so toa {to Hristos umre za nas dodeka u{te bevme gre{nici." (Rimjanite 5:8)

"Za{to, ako so tvojata usta ispoveda{ deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce poveruva{ deka Bog Go voskresnal od mrtvite, ke bide{ spasen." (Rimjanite 10:9)

4. Preku molitva pokani Go Isus vo tvojot `ivot za Toj da stane tvoj li~en Spasitel.

"Za{to so srceto se veruva za pravednost, a so ustata se ispoveduva za spasenie." (Rimjanite 10:10)

Eve kako da se moli{!

Mil Bo`e, gre{nik sum i potrebna mi e pro{ka. Veruvam deka Isus Hristos ja prolea Svojata skapocena krv i deka umre za mojot grev. Gotov sum da se odvratam od grevot. Sega Go pokanuvam Hristos da vleze vo moeto srce i vo mojot `ivot kako moj li~en Spasitel.

"A na site {to Go primija, im dade vlast da stanat Bo`ji deca - na onie koi veruvaat vo Negovoto ime." (Jovan 1:12)

Ako si Go primil Hristos kako svoj li~en Spasitel, toga{ ovie se slednite ~ekori:

"Trudi se da se poka`es sebesi proveren pred Boga kako rabotnik, koj ne treba da se srami, koj pravilno go obrazlo`uva slovoto na vistinata!" (2 Timotej 2:15)

"Tvoeto slovo e svetilnik na nozote moi i svetlina na patekata moja." (Psalm 119:105)

"Ne gri`ete se za ni{to, tuku vo se, preku molitva i blagodarnost, iska`uvajte gi svoite barawa pred Bog!" (Filipjanite 4:6)

Izvr{i Biblisko krstavawe vrz osnova na tvojata vera, Slavi Go Bog, dru`i se i slu`i zaedno so drugi hristijani vo crkva vo koja Hristos se propoveda i vo koja Biblijata e kraen avtoritet.

"Zatoa odete i napravete od site narodi Moi u~enici, kr{tavaj}i gi vo imeto na Tatkoto i Sinot i Svetiot Duh, u~ej}i gi da go ~uvaat seto ona {to vi go zapovedav!" (Matej 28:19)

"... ne napu{tajki gi zaedni~kite sobirawa, kako {to nekoi imaat obi~aj, tuku da se bodrime eden so drug, i toa tolku pove}e, kolku {to gledate deka nabli`uva Denot!" (Evreite 10:25)

"Celoto Pismo e od Bog vdahnoveno i e polezno za pou~uvawe, za prekoruvawe, za popravawe i za vospituvawe vo pravednost." (2 Timotej 3:16)

I im re~e: "Odete po celiot svet i propovedajte go Evangelieto na sekoe sozdanie!" (Marko 16:15)

"Ako pak go propovedam Evangelieto nema za {to da se falam, za{to toa mi e obvrska. I te{ko mene, ako ne go propovedam Evangelieto!" (1 Korin}anite 9:16)

"Za{to, jas ne se sramam od Evangelieto, bidej}i toa e Bo`ja sila za spasenie na sekoj koj veruva, prvin za Evreinot, a i za Grkot." (Rimjanite 1:16)

Eve kako da se moli{!

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
"Se sto ke pobarate vo molitva, so vera, ke dobiete." (Matej 21:22)
Је рајт.
"Sekoj, koj ke go povika Gospodovoto ime, ke bide spasen." (Rimjanite 10:13)
Како да не.
"Zatoa odete i napravete od site narodi Moi ucenici, krstavajki gi vo imeto na Tatkoto i Sinot i Svetiot Duh, ucejki gi da go cuvaat seto ona sto vi go zapovedav!" (Matej 28:19)
Ебан фашист.
"Ako pak go propovedam Evangelieto nema za sto da se falam, zasto toa mi e obvrska. I tesko mene, ako ne go propovedam Evangelieto!" (1 Korinkanite 9:16)
Се потепавме.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве еден друг план за спасение:
Прифати го Исус во срцето без прашања,помоли му се во себе да ти даде духовна сила,заблагодари му се кога си најсреќен и најтажен и верувај дека таму горе има некој кој те чува.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Прифати го Исус во срцето без прашања
Како бе без прашања?Зошто без прашања?Кој е тој па да мора така безусловно да го прифатам?Зошто баш неговата е апсолутната вистина?Од каде ние треба да ги влечеме заклучоците за него и неговиот живот?Дали бил хипик?Правеле ли бурек во негово време?....

помоли му се во себе да ти даде духовна сила
Bla once

заблагодари му се кога си најсреќен и најтажен
Bla twice

верувај дека таму горе има некој кој те чува.
Bla three times YOU'RE OUT :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Raziel како прво... дали ти некаде во постот прочита дека Мора да го прифатиш?
како второ...јас лично верувам дека постои и ми дава духовна сила,а дали ти или некој трет верува или не верува не ме интересира.
како трето...немам намера да наметнувам мислење во религија,верувам на мој начин и далеку сум од фанатиците.
И пред да се напалиш прочитај и други мислења:smir:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Не.Ама сугестивноста не вели дека "мора",туку дека "треба"

како второ...јас лично верувам дека постои и ми дава духовна сила,а дали ти или некој трет верува или не верува не ме интересира.
Фер.

како трето...немам намера да наметнувам мислење во религија,верувам на мој начин и далеку сум од фанатиците.
Rare.Very rare.

И пред да се напалиш прочитај и други мислења:smir:
Ако не нема нас вечните мрчачи,вас ќе ви биде досадно.Ништо лично сепак...случаен избор.:smir:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Не знам за Разиел ама јас прочитав.
"Прифати го Исус во срцето без прашања."

Те молам не релативизирај, така можам јас да цитирам закони и да кажам дека уствари не викаат дека морам да направам или не направам нешто, туку дека сум должен и слично. А цитативе на темава се далеку поексплицитни.
Тогаш тргни го аватарот кој сугерира уживање во земски задоволства.
"Твој" начин. Ова стално ми се допаѓа кога го слушам, а го слушам често. Секој пола-верник без воља да даде отпор на искушението или сака да си оправда своја постапка си верува на 'свој' начин. Така и јас сум своевиден муслиман, со лажица христијанство на страна и навика на практикување скиентологија секој втор вторник и петок. :pipi:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Кога се читаат посланијата на Павле, мора да се има во предвид и времето, т.е историската рамка во која се пишувани. Значи се работи за период кога христијанството како религија било во зачеток, и за да се зацврсти и рашири било неопходно да се расчисти со паганството, идолопоклонството и да се отвори патот за тогаш новата религија во места од светот кои немале никаква врска и познавање од истата. Значи неопходни биле "упатства" од тој тип, а Павле бил пропагатор на некој начин (во позитивна конотација на зборот). Затоа не треба да го судиме и да го обвинуваме за наметнување. Особено затоа што тоа време е далеку позади нас.
Убедена сум дека нема потреба да се наметнува било која вера на некој друг. Сосема е доволно самите да веруваме и да се држиме цврсто до тоа. Ако некој несака да верува во Бог и Исус, негов избор, негово право. Нема зошто да се присилува. А, уште помалку да се "заплашува" со последиците од неговото не-верување и да му се вели дека е грешен и ќе пати. Со тоа судиме и се ставаме над врховниот судија Бог. А, истовремено може многу лесно да западнеме во излузија дека Бог ни дава право да напаѓаме други, дури и да одзимаме животи, ако не веруваат како нас. Па, на тој начин, се враќаме у Среден Век и да се претвораме во безумни фанатици.
За мене, секој е своја Црква. Сам си го создава патот кон спасението и нема потреба да ги "конвертира" другите. Штом христијанството се темели на слободната воља, која сум јас, и кој е било кој друг, да ја ограничува туѓата слободна воља?

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Dobra tema si odbral ,no ima greska za "Bozjiot plan " i Isus ne znael eve zosto:
ti velis :3. Veruvaj deka Isus Hristos umre za tebe, deka bese pogreban i deka voskresna od mrtvite.

jas velam deka Isus ne umre za mene (nas)

vo MAT 27-46 "A okolu devettiot sat Isus govorese glasno:Ili,Ili, Lama Savahtani to e: Boze moj,Boze moj Zasto me ostavi?

ovie bea poslednite zborovi na Isus ,kogo je samiot Bog navodno go ostavil da umre i da gi spasuva Hristijanite ,i da gi cisti nivnite grevovi.

Da bese ova Bozjiot plan,po ovie zborovi gledame deka Isus nemal poim za toj plan.
Da Isus znael za Bozjiot plan za spasenie ,toj toa ne bi go rekol,
so ovie zborovi Isus go molel samiot Bog da go spasuva.

pozdrav

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не знам за Разиел ама јас прочитав.
"Прифати го Исус во срцето без прашања."
Те молам не релативизирај, така можам јас да цитирам закони и да кажам дека уствари не викаат дека морам да направам или не направам нешто, туку дека сум должен и слично. А цитативе на темава се далеку поексплицитни.
Токму поради тоа што претходните цитати не ги прифаќам ни јас,односно не верувам дека некој напишал закони за спасение и точно определ пат на верба се обидов во некоја поблага варијанта да ја опишам вербата во бога и начинот на кој јас сум духовно мирна.

Bada Bing напиша:
Тогаш тргни го аватарот кој сугерира уживање во земски задоволства.
Земските задоволства сигурно не ги забранил Бога,според мојата претстава за него нема забрани,казни,одмазди...
Bada Bing напиша:
"Твој" начин. Ова стално ми се допаѓа кога го слушам, а го слушам често. Секој пола-верник без воља да даде отпор на искушението или сака да си оправда своја постапка си верува на 'свој' начин. Така и јас сум своевиден муслиман, со лажица христијанство на страна и навика на практикување скиентологија секој втор вторник и петок. :pipi:
Преку вербата во Бога не се перам,верувам во она што јас сакам и би можела некако вака да ја дефинирам таа верба...Има нешто горе што ме чува,ме љуби и заштитува,го љубам и јас него,тоа ми дава мир.Останатите забрани,гревови,перења им го препуштам на оние што слепо веруваат во религијата,бидејќи добро се изрази ада секој е своја црква за себе.
Кога ќе направам нешто не барам покајување,бидејќи никој ништо не ми забранил.Се надевам го доловив некако моето сваќање за Бога:smir:
И уште нешто...кога ќе докаже некој како настанал светов тогаш ќе верувам,дотогаш како одговор на тоа прашање го користам зборот незнам.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Земските задоволства сигурно не ги забранил Бога,според мојата претстава за него нема забрани,казни,одмазди...
Апсолутно си во право дека Бог не ги забранил земните задоволства.
И сега ова веројатно е надвор од темата, но сметам дека треба да се каже, затоа што е честа заблуда на оние кои не се запознаени со Библијата.
Еве ќе го земам за пример сексот и погрешното мислење дека во христијанството се смета за нешто прљаво. А, воопшто не е така. Затоа што ако се тргне од тоа дека Бог ни го дал телото и сака да се размножуваме, многу нормално дека не бара од нас да го отфрлиме сексот како едно од телесните, земски задоволства. Баш напротив.
Сексот се смета за грешен единствено кога нанесува било психичка, било телесна болка на другиот, кога се користи за манипулација и сл. Накратко кога не претставува чин на љубов. А за да го согледаме тоа не мора да бидеме христијани. Доволен е обичниот здраво разумски морал, за да сфатиме дека кога сексот се извитоперува во перверзија или кога повредува на било каков начин некој друг, по автоматизам не е во ред. Но кога е чин на љубов, апсолутно се поздравува и од страна на христијанството.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Апсолутно си во право дека Бог не ги забранил земните задоволства.
И сега ова веројатно е надвор од темата, но сметам дека треба да се каже, затоа што е честа заблуда на оние кои не се запознаени со Библијата.
Еве ќе го земам за пример сексот и погрешното мислење дека во христијанството се смета за нешто прљаво. А, воопшто не е така. Затоа што ако се тргне од тоа дека Бог ни го дал телото и сака да се размножуваме, многу нормално дека не бара од нас да го отфрлиме сексот како едно од телесните, земски задоволства. Баш напротив.
Сексот се смета за грешен единствено кога нанесува било психичка, било телесна болка на другиот, кога се користи за манипулација и сл. Накратко кога не претставува чин на љубов. А за да го согледаме тоа не мора да бидеме христијани. Доволен е обичниот здраво разумски морал, за да сфатиме дека кога сексот се извитоперува во перверзија или кога повредува на било каков начин некој друг, по автоматизам не е во ред. Но кога е чин на љубов, апсолутно се поздравува и од страна на христијанството.
Тогаш многу ме чуди зошто целибатот на црковните луѓе(ова за католиците)се практикува како "must do".Ако тие имаат здрави сваќања за сексот и се што тој претставува за човекот,зошто практицираат фалусна барикада?

Looney Tunes...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Тогаш многу ме чуди зошто целибатот на црковните луѓе(ова за католиците)се практикува како "must do".Ако тие имаат здрави сваќања за сексот и се што тој претставува за човекот,зошто практицираат фалусна барикада?

Looney Tunes...
Not so looney though...

Како и во будизмот, и во христијанството, за свештениците и за монасите се подразбираат поинакви правила на "игра". Тоа се луѓе кои одбираат целосно да му се посветат на Бога, како духовно, така и телесно. Затоа и монасите ги прекинуваат врските со семејството, и свештениците добиваат црковни имиња на местото на световните. А, целибатот е уште еден доказ за нивната целосна предаденост кон Господ. Веќе не го даваат и делат своето тело со жена, ниту пак имаат друго семејство освен она Божјото.
Но тоа е нивен личен избор. Не се бара од секој да биде црковно лице, ниту му се смета за грев ако не е. Thus, на верникот на никој начин не му се забранува сексот.
Како што на пример и ламите живеат у целибат, а останатите ја имаат Кама Сутра на располагање.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Not so looney though...

Како и во будизмот, и во христијанството, за свештениците и за монасите се подразбираат поинакви правила на "игра". Тоа се луѓе кои одбираат целосно да му се посветат на Бога, како духовно, така и телесно. Затоа и монасите ги прекинуваат врските со семејството, и свештениците добиваат црковни имиња на местото на световните. А, целибатот е уште еден доказ за нивната целосна предаденост кон Господ. Веќе не го даваат и делат своето тело со жена, ниту пак имаат друго семејство освен она Божјото.
Но тоа е нивен личен избор. Не се бара од секој да биде црковно лице, ниту му се смета за грев ако не е. Thus, на верникот на никој начин не му се забранува сексот.
Како што на пример и ламите живеат у целибат, а останатите ја имаат Кама Сутра на располагање.
Ок...да го истераме офтопиков докрај.

Добро знаеш дека и мастурбацијата,нечистите мисли се дел од оној пакет животински импулси кои идат заедно со секој човек.Нема бегање од нив.Тие се константа.Значи и ламите,монасите мора одвреме навреме да му врзат по некој шамар на зајакот.Немој да ми речеш дека не го прават тоа.Аргументирано можам да те побијам само со зборовите "Болка" и "Портокали".Понатака,за да може човек успешно да го истепа зајакот,треба да се мотивира.Пак им се враќаме на нечистите мисли.Сигурно нема да размислуваат за смислата или деветте круга на Данте....туку на некоја средношколка која им ја посетила црквата додека била на екскурзија.Сигурно ќе уфрлат и по некој ланец или камшик за да го зачинат сценариото.Каде е тука чистиот живот посветен на Бог и само нему?Што прави Бог додека неговите деца го посакуваат забранетото јаболко над WC шољата?Јаде пуканки?..блах.Ама ова е нормално,па дури и својствено за човекот.Сите сме само луѓе и не треба да одиме против нашата природа оти на крај пак ќе и се вратиме нејзе,а ако се трудиме да бидеме она што не сме,во меѓувреме ќе станеме и патетични.Зошто нашиот создавач не тера да правиме работи за кои не создал да ги прекршиме?....sarcastic bastard

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
оуу мај гад, што ви е на вас луѓе!? пред година ипол повторно си се навратив на оваа вера, претходно бев антихрист, си фурав некој филм и секој втор збор ми беше исус ја ебе марија или можеби е геј и ги ебе апостолите...

не е смешно во врска со религијата да се заебавате... ама понекад претеруате!

како и да е Sieg Heil

п.с. треба мардук да ги слушате - Fuck Me Jesus, неам сеа добар интернет да ви ја пратев песната...
п.с. Прекинете со глупирање!

п.п.с. Мотото на Дисајд - Hang the Bitch, on the cross!

Kajgana Shop

На врв Bottom