ВО ПОСЛЕДНИВЕ НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ по педесет факултетлии секој ден ја напуштат Македонија

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Aj ne zaebavajte, cista fizicka pojava: imas napon,... imas struja, a taa sekogas tece od povisokata kon poniskata entropija. Znaci batalete patriotizam i slicno..... Ovoj ABC kako i cesto pati dosega ja pogoduva nitkata : 50% podobro od sega t.e.poniska entropija i na nikoj nema da mu se isplati nadvor...osven na svercerite so opijati i beli butkici. Dve muvi so eden udar: poveke lojalni gragjani ,pomalku sverceri...., a tie 50% se dobivaat bez nikakvi paradi i stranski investicii...samo so malku,malku poveke sreden sistem...
onie sto se nadvor znaat sto zboruvaat, tie sto se vnatre...pa jebi ga ...ke naucat :)!! kako na civek koj ne probal, da mu go objasnis vkusot na banana...
Inaku nekoj prasa kako za Nov Zeland....najeftino e so plivanje :)!!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Мене само едно не ми е јасно во муабетов кој се води тука:
Сите сегашни факултетлии сакаат да „бегат“ од Македонија бидејќи „тука нема леб“. Добро...ваш сопствен избор...далеку од тоа дека состојбата е најсјајна, НО...
Едно прашање:
Дали сте се обиделе некогаш да направите нешто со кое би заработиле пари и во Македонија? Не велам да станете милионери, туку да имате за опуштен живот во смисла, кола, стан (куќа), да си дозволите еден убав одмор, едноставно да си ги дозволите оние ситни задоволства кои живот значат?
Или априори ја отфрлате таа можност?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.493
Поени од реакции
18.517
jas ziveam vo mojata zemja makedonija .ocigledno si pomesal nekoj pojmovi.bravo za tie sto ja napustaa zemjata? sto sakas da kazes deka toj sto ke ja napusti makedonija kesi gi resi problemite.:) eh beeee polupismen narod toa e .kako prvo da ke zemas kredit ama treba i da go plakjas, stan ako najdes solidna platena rabota ako ne sto samo za kirija da zivees i hrana aj plsss .se spasile bas so mizeruvanje .
Како што ги гледам сите што заминале арно му е, а овде ги малтретираа за 6.000 - 10.000 денари плата.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како што ги гледам сите што заминале арно му е, а овде ги малтретираа за 6.000 - 10.000 денари плата.
teneke...stara lamarino :) slusaj strumiks sto ti kazuva...inaku ti begaj sto pobrgu, da ne ti ostane ater.....inaku tvrdam deka nema na posirokiov prostor podobro mesto za praenje na pari od Makedonija......samo uste pri nekoe sledno delenje da ni se trefne vlada i premier na mesto.....ne kako ovie duduci poslednive 15 godini......ni ukradoa zlatno vreme...
No ovde pretezno muabet argati pravat....malku gledam pretpriemaci....,a nikoj so sopstveni dve race ne se obogatil nikade na svetov...da bese taka rudarite bi bile najbogatite :)....i na malkumina od tie sto zaminale..arno mu e i nikoj ne go "maltretira"....sekoja planina svoja tezina...

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
teneke...stara lamarino :) slusaj strumiks sto ti kazuva...inaku ti begaj sto pobrgu, da ne ti ostane ater.....inaku tvrdam deka nema na posirokiov prostor podobro mesto za praenje na pari od Makedonija......samo uste pri nekoe sledno delenje da ni se trefne vlada i premier na mesto.....ne kako ovie duduci poslednive 15 godini......ni ukradoa zlatno vreme...
No ovde pretezno muabet argati pravat....malku gledam pretpriemaci....,a nikoj so sopstveni dve race ne se obogatil nikade na svetov...da bese taka rudarite bi bile najbogatite :)....i na malkumina od tie sto zaminale..arno mu e i nikoj ne go "maltretira"....sekoja planina svoja tezina...
Логиката ти е точна, ама има уште една призма на гледање на работите. Ако работата ја спуштиме на локално ниво, зошто тогаш цела Македонија се сели во Скопје - за да најде каква таква работа посебно оние што успеваат да ги завршат некои од побараните струки на факултет.
Епа истата работа е и со странство, (ако си добар и имаш дипломи и референци) имаш многу поголем избор и можност да го работиш баш тоа што си сакал и си учел.
Ја знаеш познатата Скопска : „Кај отидоа оние со шумарски факс. Ене ги ставаат кечап и мајонез во 7-мица“.
А најголем дел од мои колеги што заминаа, не викаат дека е се идеално во трулиот капитализам, посебно носталгијата е сепак вградена работа и знае да прави трауми, но нивна стратегија е дека нивните потомци веќе живеат во старт во труло капиталистичка УСА или Канада и дека ќе ги уживаат сите услови како државјани на тие држави. Нивните деца веќе немаат дилеми со тоа каде е подобро, затоа што или заминале мали или таму се родиле и by default се научени на квалитетен систем.
Е сега има и во АУ или УСА или Канада Македонски Гета составени од Македонци воглавно со слабо образование, кои не успеале ни да го научат јазикот и кои живеат во гета и работат најтешки работи, но тие се off the topic.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Логиката ти е точна, ама има уште една призма на гледање на работите. Ако работата ја спуштиме на локално ниво, зошто тогаш цела Македонија се сели во Скопје - за да најде каква таква работа посебно оние што успеваат да ги завршат некои од побараните струки на факултет.
Епа истата работа е и со странство, (ако си добар и имаш дипломи и референци) имаш многу поголем избор и можност да го работиш баш тоа што си сакал и си учел.
Ја знаеш познатата Скопска : „Кај отидоа оние со шумарски факс. Ене ги ставаат кечап и мајонез во 7-мица“.
А најголем дел од мои колеги што заминаа, не викаат дека е се идеално во трулиот капитализам, посебно носталгијата е сепак вградена работа и знае да прави трауми, но нивна стратегија е дека нивните потомци веќе живеат во старт во труло капиталистичка УСА или Канада и дека ќе ги уживаат сите услови како државјани на тие држави. Нивните деца веќе немаат дилеми со тоа каде е подобро, затоа што или заминале мали или таму се родиле и by default се научени на квалитетен систем.
Е сега има и во АУ или УСА или Канада Македонски Гета составени од Македонци воглавно со слабо образование, кои не успеале ни да го научат јазикот и кои живеат во гета и работат најтешки работи, но тие се off the topic.
Sustinska greska Jon...nivnite deca pojma nemaat kade e podobro...tie go ziveat zivotot koj go ziveat i vo koj gi instalirala ambicijata na nivnite roditeli i tie neznaat za drug.....da gi vidis samo kakvi se koga ke probaat leb, onaka celo vreme hraneti so trici......:)
I toa e razlikata megu niv i tebe: moznosta za komparacija, a koga i izborot bi bil sloboden t.e. bezvizen duri togas mozeme da zboruvame za niveliranje......vaka imame samo BEGANJE.. kako edinstvena alternativa da vlijaes na realizacijata na svoite planovi...
Inaku koncentracijata vo megalopolisi e rezultat na segasnata postavenost na globalniot kapitalizam t.e. imperializmot (moderno narecen globalizam) sto bi rekol stariot dobar Marks....nekoi dva - tri veka pred vremeto.....:)!!
I kako site rani petli zavrsil vo lonec..:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Sustinska greska Jon...nivnite deca pojma nemaat kade e podobro...tie go ziveat zivotot koj go ziveat i vo koj gi instalirala ambicijata na nivnite roditeli i tie neznaat za drug.....da gi vidis samo kakvi se koga ke probaat leb, onaka celo vreme hraneti so trici......:)
I toa e razlikata megu niv i tebe: moznosta za komparacija, a koga i izborot bi bil sloboden t.e. bezvizen duri togas mozeme da zboruvame za niveliranje......vaka imame samo BEGANJE.. kako edinstvena alternativa da vlijaes na realizacijata na svoite planovi...
Inaku koncentracijata vo megalopolisi e rezultat na segasnata postavenost na globalniot kapitalizam t.e. imperializmot (moderno narecen globalizam) sto bi rekol stariot dobar Marks....nekoi dva - tri veka pred vremeto.....:)!!

Токму така Бетончо,токму така,ние си живееме во ГЕТО од каде може само да избегаме и го немаме правото на избор како што сега го имаат Бугарите на пример.Кај нас услови за останување на едуцираниот и другиот квалификуван кадар ќе се створат со првиот ден кога ќе имаме либерализација на визите ама комплетна за сите или кога ќе можеме да се вратиме и да заминеме кога што сакаме.Значи тогаш ќе се створи нивелирање на кадри кој можат да останат и просперираат кај нас оти на некој начин би им било поубаво.Вака имаме само бегство и страв од враќање назад,па по секоја цена гледаме да ја искористиме можноста за останување и планирање на сопствената иднина во западните земји кога веќе сме успеале да побегнеме од ГЕТОТО.Ни на татините и мамините синови и ќерки нема да им биде баш пријатно кога ќе ја нема онаа лепотица од малото затоа што си нашла фраер со поубаво Порше од Австрија каде појде да се прошета и да се види со братучедката а и да заработи некое евро кога веќе појде малку подалеку од локалното бесплатно интернет кафе,или на ќерката од оној пратеникот кога ќе и го снема она фраерчето со кое се шмекаа пред се затоа што тој во неа покрај привлечноста гледаше и отскочна штица за својата понатамошна кариера.:)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Од прееска читкам по малце на темава и едно нешто ме чуди : зошто секогаш другите се предмет на дискусија. Има некој од вас чуено за поимот самокритика? Да се запрашавте што не чини кај вас самите пред другите да ги направите виновни за се и сешто т.е. за стогодишната (петстогодишната војна) како што велат овие моиве гостопримливи французи? Или секогаш ќе има некој друг како виновен за се она што и се случува на Македонија м?

Чудно, навистина чудно... :raz:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Од прееска читкам по малце на темава и едно нешто ме чуди : зошто секогаш другите се предмет на дискусија. Има некој од вас чуено за поимот самокритика? Да се запрашавте што не чини кај вас самите пред другите да ги направите виновни за се и сешто т.е. за стогодишната (петстогодишната војна) како што велат овие моиве гостопримливи французи? Или секогаш ќе има некој друг како виновен за се она што и се случува на Македонија м?

Чудно, навистина чудно... :raz:
Мацедалиен доблеста наречена самокритика е само мислена именка за АБЦ, а и за конкретниов до душа, кои тука се дојдени воглавно да ги критизираат работите или подобро кажано да шират тежок песимизам. До сега не сум приметил некогаш ниту едниот ниту другиот да кажат:„ да таму згрешив, се извинувам“ , што мене не ми се допаѓа бидејќи со тоа некако ми се јавува сомнеж дека мотото „јас сум најпаметен“ владее со нив, нешто против што јас лично водам голема битка да го искоренам кај другите.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Aj po moe da go objasnam ova.

Ako nekoj saka da napravi nesto so svojot zivot vo otepani zemji kako MK,ima mn.pojce sansi!
BArem na
pocetok.

Na zapad ima se i pameten covek lesno si go nareduva zivotot.Ama samo do nekade,oti masinata meli,a ne smee da se iskluci...

A vo dupki kako MK imas trening,pa ako ti se trenira,koj znae,sky is the limit?
Dokaz:
Ukim,Ujp,bilo koja banka.

Se zavisi koj kolku i kako ocekuva vo zivotot.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мацедалиен доблеста наречена самокритика е само мислена именка за АБЦ, а и за конкретниов до душа, кои тука се дојдени воглавно да ги критизираат работите или подобро кажано да шират тежок песимизам. До сега не сум приметил некогаш ниту едниот ниту другиот да кажат:„ да таму згрешив, се извинувам“ , што мене не ми се допаѓа бидејќи со тоа некако ми се јавува сомнеж дека мотото „јас сум најпаметен“ владее со нив, нешто против што јас лично водам голема битка да го искоренам кај другите.
Апсолутно не си во право кога збориме за самокритика пред се затоа што јас барем пред да одговорам на некое прашање и пред да постирам нова тема помно и самокритички ги согледувам сите опции.Би сакал исто така и вие тоа да го направите понекогаш,а не само како коњи со "амути" да ја следите политиката на некои лидери,се до моментот кога ќе се најдат несобориви докази за нивната инволвираност во криминал.Се сеќавам како некои па и на овој форум слепо се држеа за ЛуБчо,Бранко и слични икони па во одреден момент да се свртат кон друг лидер на партија или власт само за да си докажат самите себе дека она што го мислат нивните "пулени" е и најдобра опција за Македонија,која скоро никогаш како по закон не испаднала баш таква.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC знаеш дека не сум политички обоен. Да признавам, од кога дојде новава власт малку давав повеќе поддршка бидејќи за разлика од претходните направи некои чекори кои претходните власти не ги направија што ми влева надеж дека можеби сепак има некаде желба нешто да се направи и за општото добро на државата. А бидејќи сум неизлечлив оптимист неможам а да не согледам во тоа потенцијал за повеќе и тоа да го нагласам. Но и ти самиот добро знаеш дека (бар се надевам дека ми ги читаш постовите па знаеш) секогаш кога ќе направат грешка тоа го истакнувам и укажувам дека тоа не е во ред и дека треба на поинаков начин да се направи. Како и да е нешто во последно време настрана од немањето општ политички консензус од сите партии за некои важни реформи, некако почнуваат да прават некои грешни политички потези, што нормално е за остра критика, која фали, а наместо корисна критика и акција одстрана на опозицијата која дефинитивно не гледа подалеку од своите партиски интереси, се добива игнорантски однос со што уште толку ја вложува ситуацијата, со други зборови сите се криви, никој не смее да се амнестира себеси од моменталната политичка ситуација.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Доколку не бев оптимист немаше да пишувам на форумов,барем не толку многу,всушност оптимизмот ме натера да се вратам после една малку подолга пауза.Се надевав дека моите критики упатени кон моменталната власт ќе вродат со плод и дека барем 1% од моите предлози ќе добијат вистинско место,но испадна дека и оваа власт е глува за добрите предлози и гледа само да се офајди од провизиите за евтина распродажба на нашите природни ресурси кој ни останаа како единствено нешто со кое можеме да егзистираме на ова мало парче земја.Хаосот што само за една година го направија помеѓу народот ме тера да помислам колку оптимизам треба да се има а да не се потроши за она малку надеж која остана кај народот,зошто велат дека надежта последна умира.Се игра контра на картата,намерно се прават гафови за да се предизвика јавноста,нема кохабитација помеќу институциите,и се води дијалог надвор од очите на почироката јавност како резултат на ароганцијата која го кити премиерот.Згора на се АБЦ им е виновен што им укажал на некои мали но битни грешки па си имаат што да дискутираат во кулоарите надвор од собраниските седници,оправдуваќи ги постапките на Гвујо,а всушност се се сведува на само нема согласност од неговите верни следбеници кој немаат ни храброст да кренат два прста ни кога имаат пролив за да се олеснат во тоалетот,или пак се плашат да не ја загубат и онаа плата која секако не ја заслужуваат.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
ABC - oj soberi malku muda i kazi mu go toa licno na Gvujo na nekoja televizija : nema vreme coekot da te cita po forumi :wink:. Patem, prodolzi so site "akteri" na taa tvoja "getoizacija" vo poslednite 15 godini ama eden po eden i site po red! :star:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC - oj soberi malku muda i kazi mu go toa licno na Gvujo na nekoja televizija : nema vreme coekot da te cita po forumi :wink:. Patem, prodolzi so site "akteri" na taa tvoja "getoizacija" vo poslednite 15 godini ama eden po eden i site po red! :star:

Имам муда и за 4ца а пишувањево по форумов го правам како пробен балон за да ја видам реакцијата и кај просечниот граѓанин,со што би имал несобориви аргументи да му кажам на Гвујо и во лице,а не преку ТВ,каде најмногу греши и зошто ни го спопика на сите со својата политика.

Kajgana Shop

На врв Bottom