Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
jas na primer imam od zenit helios 50mm f2 mislam deka e za cena ke se dogovorime ne e problem a objektivi sto znam se naogjaat ima narocito deka ima mnogu zeniti od porano

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
jas na primer imam od zenit helios 50mm f2 mislam deka e za cena ke se dogovorime ne e problem a objektivi sto znam se naogjaat ima narocito deka ima mnogu zeniti od porano
Преѓе најдов кај еден 3 објективи.... од Пентакс, не се разбира чоеко шо и како се, ќе ми ги донесе овие дена, му останале од некогаш ниту ги користи со години (си купил поинт енд шот), има еден фиксен еден широкоаголен и еден зум (само толку за нив знае не знае ознаки)
Цена - беспари !!!

ПС
А која ознака е твојот хелиос (77 или 81)??

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
vaka sea gleam nekoi nisko budzetni aparati znaci dokaj 6000 denari. jasno mi e deka nemozam da ocekuvam nesto dobro od toa megjutoa ne e za mene tolku imaat da daat lugjeto i sakaat od toa losoto da go izberat najdobroto. gledav nikon L20 i canon A480. nikonov epten slabo nekako u reviews canonot bolje. e sea gledam deka vo toj cenoven rang ima i pentax i ostali ... marki. dali voopsto vredi pentaxot da go razmatram?ili pa dajte predlog so da zirnam

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
vaka sea gleam nekoi nisko budzetni aparati znaci dokaj 6000 denari. jasno mi e deka nemozam da ocekuvam nesto dobro od toa megjutoa ne e za mene tolku imaat da daat lugjeto i sakaat od toa losoto da go izberat najdobroto. gledav nikon L20 i canon A480. nikonov epten slabo nekako u reviews canonot bolje. e sea gledam deka vo toj cenoven rang ima i pentax i ostali ... marki. dali voopsto vredi pentaxot da go razmatram?ili pa dajte predlog so da zirnam

Што и да зимаш немој да земеш самсунг зошто леќите не им чинат.
Од тие двата со си ги напројал пдобар ти е канон А480. :toe:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ne samsung ne ni mislev ama pentaxov znam deka pentax praat aparati i sea u ovaa klasa nemoze ni od marka da ocekuvas nekoj rezultat megjutoa nivoto na kvalitet na slikata kaj pentaxot dali e ko na primer kako na canon a480 i onaka krajnata upotreba na aparatov e za so se vika po doma sliki da se slikaat ona bas familijarna upotreba odmori gluposti

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
6000 денари е “на дну дна“ јас лично (ова е само мое лично мислење) за тие пари би зел добар филм апарат со добри објективи (сега ги има на старо ги продаваат евтино, па кога би можел би зел ДСЛР и би ги искористил обкјективите од филмскиот, е сега тука има заеб...ја пошто треба да се арчат филмови па развивање па правење слики... али ако некој ја сака фотографијата на повисоко ниво тогаш тоа е многу корисно, аљ ако му треба онака апартче в џеп да штрака наоколу тогаш нек земи некој канон-ов поин енд шот

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
znam deka e bash dno dno i jebem li ga toa e tolku imaat da daat ja im rekov deka za taa cena bash i nemoze nesto da se ocekuva ali nivni pari nivna odluka. znaci vikash kanon

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
tamo na mojot pisuva helios 44-2
Јас имам 44м-4
Од она што го прочитав низ интернет, вели дека постарите модели имаат помали бројки а поновите повисоки, денес се стигнати до верзија 7 (44-7) е сега би требало твојот објектив да има 8 blades a мојот е со 6. Отвор на блендата е 2-16 (кажи дали и кај тебе е толку)

Утре би требало да ми стигни адаптерот, имам еден зенит објектив и до утре се надевам дека ќе добијам уште 3 пентаксови објективи (а и најдов човек кој има повеќе зенитови објективи разни па ќе видам и со него) па ќе видиме што резултати ќе дадат.
Одвај чекам!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Денес го добив адаптерот, монтирав сместа Хелиос-от и почнав да си се навикнувам на мануелно зумирање... се имам веќе одвикнато.
пошто сликам низ соба (блиски остојанија) не можам добро да проценам разлика помеѓу отворите на блендата (и на Ф2 и на 16 ми делуваат исто !!??) али можда зато што сликам до кај 1-2 метра далечина.... сликав неколку портрети од фамилија - многу многу задоволен, одвај чекам да ми ги донесат и Пентаксовите објективи како и уште неколку за зенит па да баталам малце семејство и брачните обврски.
е да адаптерот е за Канон (го ставив на 450 ската) и е за М42 навој, земен од пиксел плус за 999 денари.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
super malce zeznato e so racen zum i jas koristam cat pat m42 ama ona koga imam prostor za poleka na raat da si naostram namestam parametri. neznam kako nemozes da primetis razlika vo koja smisla?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
super malce zeznato e so racen zum i jas koristam cat pat m42 ama ona koga imam prostor za poleka na raat da si naostram namestam parametri. neznam kako nemozes da primetis razlika vo koja smisla?
Излезе проблем али кој може да се реши (внимателно)
Хелиосот назат има едно пинче а на телото на зенитот има еден механизам кој при окинување го притиска пинот (со функција на дугме) и тој врши затварање на блендата на одредената вредност. Кај адаптерот за Канон тој механизам го нема и објективот е константно на Ф2!!
Значи не можам да вшам пподесување на отворот на блендата, од друга страна мислам дека ако само некако го блокирам пинот (да е нон стоп притиснат) ќе го решам проблемот..... па ќе видиме.
Вака како што е сега во моментот имам фиксен објектив со константен отвор 2, а пошто е кропот на канонот 1,6, то ми дава на 58мм некои 92 мм што е малце повеќе од што сакам, али ќе видам со другите објективи што ќе ги добијам дали е на ист начин изведено затварањето на блендата или ќе треба кај сите да блокирам пин.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
kaj mene ne e taka izveceno ts nema pin ima samo prsten za blendata so koj mestis i kako so ke namestis taka e e sea malce zeznato e taka na primer na f2 ostris za povekje da gledas i moze da zaborais da ja podzatvoris pred da sliknes

Kajgana Shop

На врв Bottom