Зошто постојат религиите всушност и која е нивната поента

Член од
19 јуни 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Ако не постојат религиите јас мислам дека ке настане анархија...Човекот
на некој начин се ограничува од своите анархистички идеи,и станува по
рафиниран и по племенит,а сето тоа индицирано од некоја логика дека
доброто се наградува а лошото се казнува и тоа конечно од некој лик
што е што е преставен различно во секоја глава или со еден збор ГОСПОД...
Човекот мора да се плаши од нешто затоа што по автоматизам има тенденција
да станува властољубив,егоист насилник меѓутоа,уплашен(условно) од некој
помоќен од него тој веќе се спушта од својот негативен експанзионизам во секој
лош контекст и почнува да станува во права смисла на зборот ЧОВЕК...Секој човек мора во нешто да верува,во нешто што е идеал на некој начин да се поведува од нешто што е конструктивно и племенито.А тоа,која религија е по бројна или по популарна тоа пак е маркетинг,која низ текот на годините претрпувала и страшни контраверзии,како во периодот на инквизицијата каде што впрочем самата религија доаѓала на некој начин во сопствен идеолошки конфликт....и така натаму......
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.778
Поени од реакции
8.228
I pokraj toa sto doagjame do taa pa taa so ova objasnuvanje na religijata i zosto (ne) treba da ja ima,sepak se raboti za premnogu golema i dobro spakuvana farsa za koja sekogas treba da se potsetuva obicniot covek koj se rodil sloboden i moze da veruva vo sto saka bez pritoa da mu vikaat deka e vo zabluda (ili da mu davaat losa reputacija koja seuste me drzi vo vodite na prosecnosta na forumcevo nase nasusno :) )

Smesno deluva konstatacijata deka ne treba da go barame nasiot omnipotenten tatko,tuku da se zatupime vo edna struktura od kamen,da si igrame vernici a nastrana da imame konkubini i isprani pari,da klecime pred posteri od obicni luge....cista patetika vo struktura.

A inaku bate ako BOG ima za cel da bide strasen i taka da ne drzi verni i pokorni,togas inkvizacijata e najubavoto nesto i najbozenstvenoto sto se slucilo....Bog e paradoks,zatoa religijata e edna mnogu kvazi rabota koga bi se praktikuvala globalno....sekoj ima pravo na izbor
 

k3x

I Laugh In The Face Of Danger
Член од
11 јуни 2007
Мислења
180
Поени од реакции
1
NE, NE, NE, NE, NE !!!

Greshno tolkuvanje . Jas lichno religijata ja gledam kako neshto shto gi splotuva lugjeto, go vozdiga chovekot na edno povisoko nivo, religijata pravi chovekot da se chustvuva deka pripagja nekade, deka negovoto postoenje ima prichina .

BTW vo pravo e lutapiperka - religijata potpomognala da se razvie ona etichkoto kaj chovekot, za toa shto e dobro, a shto zlo . Niedna religija ne go uchi chovekot da pravi losho, samo ima lugje shto greshno ja tolkuvaat (na pr . mudzahedinite so dzihadot) i lugje koi ja zloupotrebuvaat za lichna korist (crkvata vo sreden vek so inkviziciite itn . ) .
 
Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.106
Поени од реакции
5.846
k3x напиша:
NE, NE, NE, NE, NE !!!

Greshno tolkuvanje . Jas lichno religijata ja gledam kako neshto shto gi splotuva lugjeto, go vozdiga chovekot na edno povisoko nivo, religijata pravi chovekot da se chustvuva deka pripagja nekade, deka negovoto postoenje ima prichina .

BTW vo pravo e lutapiperka - religijata potpomognala da se razvie ona etichkoto kaj chovekot, za toa shto e dobro, a shto zlo . Niedna religija ne go uchi chovekot da pravi losho, samo ima lugje shto greshno ja tolkuvaat (na pr . mudzahedinite so dzihadot) i lugje koi ja zloupotrebuvaat za lichna korist (crkvata vo sreden vek so inkviziciite itn . ) .
Da, da, religijata gi splotuva lugjeto... ili gi razedinuva. Gi deli na poveke grupi na lugje od razlicna religija, grupi koi megjusebno se mrazat, vodat vojni (zemete gi na primer Krstonosnite Vojni vo sredniot vek ili denesniot Jihad).

Religijata ne e taa sto go pravi covekot da se cuvstvuva vozviseno, toa go pravat naukata, kulturata i sl. Naprotiv, religijata gi tera lugjeto da padnat nisko (iako tie najverojatno ne go cuvstvuvaat toa) so toa sto ke se pokoruvaat i ke se poklonuvaat nekomu (na boga).

Religijata ne im pomognala na lugjeto da sfatat sto e dobro, a sto loso. Toa go napravile zakonite, nivnoto sproveduvanje i sankciite koi sleduvale za nivno nepociuvanje. Na primer porano koga nekoj kradel, mu gi secele racete. Ako nekoj lazel, mu go secele jazikot. Ako nekoj ubil drug covek, otide glavata... Dobro, denes postoi nesto pocivilizirano kako zatvor. Sakam da kazam deka koga lugjeto videle sto im se slucuva na tie sto pravat loso, stravot da ne im se sluci istoto gi odvrakal od cinenje na losi dela. Religijata nema nikakva vrska so toa.

Spored seto ova, mozeme da zaklucime deka nema nikakva potreba od religiite. Tie se sozdadeni vo minatoto samo za da mozat da se kontroliraat lugjeto. Eve eden primer uste od najstari vreminja, so drevnata egipetska religija. Taa bila koristena od faraonot za da gi kontrolira svoite podanici, so toa sto svestenicite propovedale deka toj e sin na bogot Amon Ra i deka Ra ke se naluti ako ne go slusaat faraonot. Megjutoa, najpoznat primer za ova pretstavuva hristijanskata religija (potocno crkvata) vo sredniot vek, koga inkvizicijata gi osuduvala na smrt site onie koi smetale deka imaat pravo na slobodno mislenje i iskazuvanje.
Megjutoa, denes vo edno demokratsko opstestvo, nema nikakva potreba od religija bidejki nema zosto da se kontroliraat lugjeto. Neli, sekoj ima pravo na svoe mislenje, svoj nacin na zivot i sl.
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Zosto postoi semejstvoto?
Isto ti e!
 

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Се погодил некој паметен, и во моментот кога почувствувал дека настанува еден глобален хаос и се дрзнал да напише една таква „сторија” што им го сменила животот на огромен број луѓе, ги насочила (не коментирам за карактерот на правецот), и ги ограничила. Од друга страна во на пример, Библијата, се крие голема метафора која практично значи да веруваш во самиот себе си, да не им наштетуваш на блиските и да не си ги возвишуваш сопствените можности, доблести и карактеристики. Некои религии имаат за цел да постигнат душевен мир (будизам), други произлезени од некои религии проповедаат построги правила за ред и дисциплина (ислам) итн.
 
Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
19
Полесна манипулација со народот.....
 

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Абе тоа ти е за да те контролираат зосо ако немасе религија да те пласи никој овие закони немаше да ги почитува. За то
 
S

Sagan

Гостин
Основната замисла на религиите е да го ограничат човековото дејствување.

Човекот, во својата е природа, е дуално суштество. Во себе содржи зло и добро. Не се знае кое е надвладувачко и зошто постои смена во доминирањето на едното од нив.

За да опстојува човештвото, биолошки, физички, еконоски, етички, потребно е да се ограничи дејствувањето на човекот водено од злото. Во минатото, малкумина биле луѓето кои ги почитувале законите донесени од страна на владетелите. И покрај тоа што за банални дела следувале тешки казни.

Човековата волја, по природа, не може да се ограничи. Ниту неговите постапки. Исто е и со човековото дејствување. Меѓутоа, емпиријата покажала дека ако не се ограничи, човековата волја освен што може да уништува се околу себе, може и да се самоуништи.

Затоа, ако некој сакал да му заповеда на народот нешто, а притоа, да биде сигурен дека барем мнозинството ќе го почитува заповедот, тоа морал да го поврзе со казна од виша сила. За да биде казната поголема, таа се пренесувала и по смртта, како ‘‘живот‘‘ во пеколот и сл.

Значи, религијата има благородна цел, идејата е филантропска. Меѓутоа, лошо е спроведена во дело.

Законите кои биле напишани во тој период, за жал, продолжиле да важат и до ден денес, иако, не за сите луѓе. Со одвојувањето на црквата од државата, оваа втората направи чекор напред, имено, увиде дека законите на Црквата не се применливи во стварноста.

Затоа, за да се спречи криминалот, деструкцијата и самодеструкцијата, треба да се изврши револуција во совеста и етиката на секое човечко суштество. Само тогаш кога човекот ќе стане свесен дека криминалот не е добар за општеството и во неговата природа ќе биде да не се однесува криминално, само тогаш мудреците кои ги пишувале книгите (кои, патем, некои ги нарекуваат ‘‘свети‘‘) ќе ја постигнат својата крајна цел.

Но никако со заплашување од казни. Посебно не- плашење со казна од Бога. Туку со просветлување.
 

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
Полесна манипулација да, ама полесна манипулација со ДУХОВНИОТ свет на народот!
Кога ги држиш под контрола нивните желби и стравови...тоа е моќта во полн израз.
 

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
За да не научат дека тие што работат у сабота треба да се каменуваат до смрт и дека е сасвим оќеј да си ја продадеш ќерката. Меѓу другите работи... Морален кодекс де.
 

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
190
По мене религијата ни дава потик за живот ни ги дава инструкции како да живееме и да се развиваме до совршенство(иако не постои тоа).
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.848
Поени од реакции
23.537
Да не постоеше Господ требаше да биде измислен-Волтер.

Религиите постојат од иста причина зошто постојат и други поими како љубов, демократија, Life Aid итн. За луѓето да си дадат духовна димензија во животот, да си ги разрешат на наједноставен начин дилемите околу прашањето на постоењето, задгробниот живот, да си мислат дека нивниот живот има значење во општествот, да не рипаат од прозори и тераси од високи згради. Вчудоневидувачки е моќта на илузијата и на себезалажувањето и константната борба со самиот себе за отфрлање на фундаменталната вистина и виткање пакети се со цел стигање до задоволство и среќа колку и непостоечко да е тоа.

Луѓето секогаш попрво ќе го прифатат Матриксот отклоку реалноста.
 

moskva_bojan

Kirk Hammett
Член од
28 јануари 2007
Мислења
470
Поени од реакции
3
religijata postoi za da veruvame deka bog ke ni pomogne za nekoja rabota koja sakame da ja napravime pa zatoa i veruvame vo gospod. a od drugata strana za da mozat razlicni luge da se kolat megu sebe mislejki deka nivnata vera e podobra od onaa na drugite
 

Kajgana Shop

На врв Bottom