Математика + ЛОГИКА

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Petkovsky напиша:
a + b = c

Ova moze da se zapise kako:
4a - 3a + 4b - 3b = 4c - 3c

Malku preureduvanje
4a + 4b - 4c = 3a + 3b - 3c

Faktoriranje:
4 * (a+b-c) = 3 * (a+b-c)

podelete so (a+b-c)
4 = 3
Ajde ovaa probajte.

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Пробајте на сликата да ги поврзете сите (9) точки со четири прави линии, при тоа не смеете да ја прекинете. Значи, со еден потег, почнувајќи од една точка, со четири линии да ги поврзете сите линии и да завршите во некоја друга точка (или истата, не знам јас тоа)
Јас мислам дека е јасно. Мала помош ќе дадам понатака ако некој изрази желба. Ако некој ја знае, го молам да не ја издава.

Задачата е решлива. Нема никаква финта, се што треба е да ја решите

Помош!!! или дај решение ептен ме интересират

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Razlikata na dva pozitivni broja e 3 a razlikata na nivnite reciprocni vrednosti e 1/90. Koi se broevite?

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Znaci vaka:
Zemas dve nepoznati prirodni broevi X i Y. Nivnata razlika treba da bide 3, pa:
X-Y=3, kade sto X>Y
Sega treba da postavis uste edna linearna ravenka so dve nepoznati. Bidejki se baraat reciprocnite broevi, toa se 1/X i 1/Y. No, vo vakvi slucai, 1/X<1/Y (5>3 i 1/5<1/3).
Pa od ova sleduva deka vtorata ravenka e 1/Y-1/X=1/90.
I go resavame sistemot:
X-Y=3
1/Y-1/X=1/90
I od prvata izrazuvame edna nepoznata, ja zamenuvame vo vtorata. Se dobiva kvadratna ravenka, se zema zamo pozitivniot broj, spored uslovot na zadacata i posle e se lesno. Ako nekoj del ne e poznat, kazi.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Колку броја има кои помножени со 5, деливи се со 200?
Мое мислење е дека се бесконечно многу. Тоа би биле броевите 200 x 5 x n, каде n е природен број, но може да е и 0.
П.С.: Дали можеби мислиш делители на 200?
Ако сум грешка исправите ме.

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Се извинувам, прашањето се однесуваше на делители. Фала на исправката.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Еве една едноставна задача за загревање (Диофантовиот епитаф):
На надгробната плоча настарогрчкиот (старомакедонскиот) математичар е запишано:
Патниче, овде се погребани посмртните останки на Диофант. Броевите ќе речат, о чуда колку бил долг неговиот живот. прекрасното детство му одзеде шестина од животот, а кога помина уште дваесетина од животот, неговото лице го покри брада. Откако помна уште една седмина од животот, Диофант стапи во среќен брак. Кога поминаа 5 години од бракот, среќен го направи раѓањето на неговиот син првенец, на кого судбината му подари само половина од годините на прекрасниот и среќен живот на татко му. Во длабока болка старецот го дочека крајот на земниот живот преживувајќи уште 4 години по изгубувањето на синот.
Колку години живеел Диофант???

F

fantomX

Гостин
Се извинувам, прашањето се однесуваше на делители. Фала на исправката.
Веројатно мислиш на природни броеј...

Вака нешо би било?
200 / (5*n)
n - природен број.
Според то: 200 / (5*n) = 40 / n

Значи броејте се:
1, 2, 4, 5, 8, 10, 20, 40.

С

Спенсер

Гостин
Еве една едноставна задача за загревање (Диофантовиот епитаф):
На надгробната плоча настарогрчкиот (старомакедонскиот) математичар е запишано:
Патниче, овде се погребани посмртните останки на Диофант. Броевите ќе речат, о чуда колку бил долг неговиот живот. прекрасното детство му одзеде шестина од животот, а кога помина уште дваесетина од животот, неговото лице го покри брада. Откако помна уште една седмина од животот, Диофант стапи во среќен брак. Кога поминаа 5 години од бракот, среќен го направи раѓањето на неговиот син првенец, на кого судбината му подари само половина од годините на прекрасниот и среќен живот на татко му. Во длабока болка старецот го дочека крајот на земниот живот преживувајќи уште 4 години по изгубувањето на синот.
Колку години живеел Диофант???

84 GOD????

Kajgana Shop

На врв Bottom