Но сепак треба да се одржи форумов жив, особено што многу од сегашните стафови го читаат и сметаат дека е помалку ентурбулирачки ( скиентолошки поим за вознемирувачки) да дојадат овде отколку на некој анонимус ( група која се бори за разоткривање на вистината за скиентологијата) сајт... За оние кои имаат некој близок сеуште заглавен во култот ви предавам корисни совети од еден бивш скиентолог Michael Leonard Tilse
--п.с. се изинувам за квалитетот на преводот, можеби некој од вас ќе ги поправи грешките кои ненамерно сум ги направил, доколку сакате да го прочитате оригиналот на англиски еве го линкот.
http://www.xenu.net/archive/infopack/16.htm
Уживајте
темата е-
КАКО ДА ЗБОРУВАШ СО СКИЕНТОЛОГ
Луѓето се интересираат за тоа како едни Скиентолози остануваат а многу од нив и одат, така да помислив дека е добро да ви кажам зошто.
Јас бев Скиентолог 27 години. Им дадов преку 200 000 долари од сопствените пари. Всушност , се до годинава се сметав себе си за Скиентолог.
Има многу информации околу тоа колку деструктивна е Скиентологијата. Скиентологијата(организацијата) беше приморана милиони долари во оштета на луѓето која ги повредила. И покрај тоа, за овакви работи е речиси невозможно да разговараш со посветен Скиентолог. Се надевам дека ќе ви разјаснам зошто.
Сигурно ке се прашате како одлучив да ја напуштам Скиентологијата. Притоа, претходно моите родители ме убедуваа да го направам тоа. Мојата сестра се обиде да ме наговори да ја напуштам . Моите пријатели исто. Никој не успеа.
Јас не слушав никого што се обидуваше да ме отргне од Скиентологија. Се држев настрана од читање вести и од гледање телевизија. Никогаш не читав книги кои ја критикуваат Скиентологијата. Ионака мислев дека тоа се само празни лаги. Бев спремен да ја бранам Скиентологијата до смрт.
Така да има некои работи кои НЕ сакате да ги правите додека разговарате со Скиентолог.
Не им зборувајте за “наказните-гранични со лудило” работи. Повечето скиентолози не знаат за овие работи , и се тренирани (програмирани) да веруваат дека ако дознаат за овие работи прерано може да ги убие. Така да тоа комплетно оставете го настрана. Вас можеби ќе ве шокира и ќе сакате да го споделите со нив , но тие на тоа ќе гледаат како личен напад од ваша страна.
Не им зборувајте дека не е религија. Скиентологот ќе ве исклучи во истиот момент кога ќе му го кажете тоа. Впрочем тие имаат лични искуства кои за нив преставуваат духовни и религиозни по природа. Доколку инсистирате на тоа дека тоа не е така, вие би ги нарекувале лажговци и би ги лишувале од нивните искуства.
Скиентологот инвестира многу време од својот живот и речиси сите свои пари во нивната потрага по Скиентолошка целосна слобода. Сакам да го разберете тоа. Земете ме мене за пример. Речиси сите мои пријатели беа Скиентолози. Скоро сите пари отидоа за Скиентологија. Поминував до 20 часа неделно во просториите на црквата учејќи или во советувања, дури и кога имав вистинска платена работа. Мојот цел живот се вртеше околу скиентологија а не бев ни вработен таму. За вработените не постоеше друга работа.
Си мислев дека живото го должам на скиентологијата. Дека доколку не сум ја пронашол би се уништил себеси со дроги или самоубиство. Се чувствував како да сум искусил лично откровение преку скиентологијата. За мене Скиентологијата имаше објаснување на се.
Да ми кажеше некој дека не е религија тоа ке се судреше директно со тоа во кое јас верував, дури и поважно ќе се судреше со мојата инвестција. Ако не е религија, што направив со моите 200 000 долари и моите 27 години поминати таму, и сите тие сааати поминати во учење и советување? Тогаш ќе требаше да си признаам дека се е потрошено залудно, а немаше да го направам тоа само затоа што Вие така ми кажувате.
Немојте да им кажувате дека Хабард е измамник лажов и бигамист и дека нипто што напишал за себе не е вистина. Скиентолог нема да ви поверува во тоа затоа што му е решено дека такви тврдења се лаги. Дека документите што ги докажуваат овие работи се фалсификат, фабрикација и матен заговор да се уништи Л.Рон Хабард и Скиентологијата и преку тоа да им се оневозможи пристап до целосната слобода која ја нуди Скиентологијата.
Вие сте во ситуација “ми рече ти реков”. Всушност, без внимателно истражување може да пласирате неточнои информации што “црквата” намерно ги пуштила на нет за да им покаже на своите членови колку всушност истите се неточни. Така да Скиентологот сега ќе биде сигурен дека Вие сте нов нструмент на заговорот да се уништи Скиентологијата. И нема да ве слушаат понтаму.
Немојте ни да им кажувате дека не функционира. За скентологот таа функционира. Тие се убедени во тоа.Тие ќе можат да ви посочат еден или повеќе примерикога им помогнала со нешто или направила да се чувствуваат подобро. Тие може и да имаат сеќавања од поранешни животи кои ги убедуваат во нивната духовна природа. Тие може да доживеале прекрасни нешта.
Всушност сеуште верувам дека некои од работите во скиентологијата помагаат. Тоа е една од најтешките работи да се преболат и сеуште се справувам со тоа. Затоа што многу од пишувањата на Хабард идеата за помагање на луѓето, од бркање на сопствените соништа допираат до човековата добра страна.
Тоа е многу примамливо и ако врз тоа имате и некаков успех, сигурно ќе и го препишете на скиентологијата.
Но, јас малку истражував. И има една книга наречена "Hypnotism" напишана од G.H. Estabrooks во 1943. Во третото поглавје вели: "Има едно правило во Хипноза се што може да се постигне во транс може да се постигне со помош на постхипнотичка сугестија. Исто така се што постигнуваме со двете може да се добие со автосугестија..."
Така да, тоа ме потикнува да верувам дека речиси се што се случува во скиентологијата што скиентолог го искусува и во кое верува е форма на само сугестиран резултат од автохипноза. Се што изгледа дека функционира или е позитивно се прави да биде поврзано со скиентологија, а се што е негативно е придавка на личен неуспех или недостаток на разбирање на скиентологијата. По што следи уште брдо учење да се поправи тој недостаток што повторно е еден вид на автохипноза.
И секој надворешен предизвик на таа внимателно одржана транс состојба само ќе резултира со поголем и поголем отпор.
Така да, Како да зборуваш со скиентолог?
Прво, треба најнапред да не ти е сеедно. Треба да се грижиш за нив. Без разлика за тоа што ти мислиш за тоа во кое тие веруваат, треба да се грижиш(да ти е гајле) за нив.
Отврли ја целата омраза и нетолеранција што можеби ја имаш и стани лицешто се грижи. Слушај ги. Потврди им дека им посакуваш само добри работи. Обезбеди им безбедно место да поседат или се преселат.
Многу пати Скиентолозите не ја напуштаат црквата иако го сакат тоа , бидејќи немаат каде да одат или луѓе во кои имаат доверба да се обратат.
Навистина е огромен личен момент да се напушти Скиентологијат. Некако треба да проголташ дека си направил огромна грешка и дека целото време и пари што си ги инвестирал се за бадијала. Треба да бидеш спремен дека ќе изгубиш пријатели(скиентолози), можеби дури и мажот жената или децата. Малкумина можат да го направат тоа додека другите(скиентолози ) им велат дека е грешка.
Кажете им дека секој пат кога ќе посакаат да ве видат, да ви се јават и вие ќе им го платите патот. Не им велете "излези од црквата", туки " дојди да се видиме." Ако се јават, пратете им билет за авион или појдете да ги соберете. А ако се појават пред врата, не бидете изненадени , дадете подршка на тоа. Немојте едвај да чекате да го искористите нивното заминување во презентирање на купови информации критички настроени кон скиентологија. Можете да ги прашате на таа теме , но ие ќе имаат многу да џвакаат-размислуваат, така да тоа ќе потрае време. Дајте им простор да здивнат. Нека самите прашаат за информации или дозволете им самите да пребараат и дознаат на интернет.
Ако сакаат да разговараат,дозволете им да се испразнат. Дозволете им да ви ги кажат своите искуства, добри или лоши. Зборувањето помага, особено кога лицето со кого разговарате не ве осудува за тоа.
Внатрешниот конфликт е тоа њто ме отргна од скиентологијата. Така да ако сега разговарам со Скиентолог, би сакал да разговараме околу овие работи:
Дајте им да ви објаснат околу моќите на оперативниот тетан, тоа се повисоките нивоа во скиентологијата. И тогаш поставете прашање дали тие знаат некој на тоа ниво што се раболел , добил рак умрел или едноставно ја напуштил црквата. Натерајте ги да размислат околу тоа како реалноста што ја гледаат се разликува од таа која е ветена. Ова важи и за луѓе кои со години биле во скиентологија. Кажете им дека сте збунети-ако вакви неверојатни моќи (оперативни тетани) постојат тогаш како е возможно да постојат критичари на Скиентологија. Зар не е можно Скиентолог од високото ниво едноставно да ги збрише од постоење?
Натерајте ги да ви ги опишат идеалите на скиентолошката етика и како скиентолозите треба да бидат чесни. Прашајте ги дали познаваат некои скиентолози кои не ги враќаат долговите, кои имаат проблеми со плаќање кирија кои направиле многу во скиентологија но сепак се матни и вовлечени во интриги. Ако биле во скиентологија некој период сигурно знаат или виделе такви работи.
Откријте дали биле сведоци на погрешна примена на етичка правда во скиентологијата, Натерајте ги да зборуваат околу тоа.
Откријте што мислат оклу тоа што Хабардовите пишување се ревидираат после 15 години од неговата смрт. Дали тоа има некаква смисла за нив?
Видете дали би зборувале за чувството дека –само до мене - проблемот, Скиентологијата функционира. Многу е вообичаено да луѓето со децении во себе се прашуваатзошто не ги добиваат очекуваните подобрувања ветени од скиентологијата, а притоа се спремни да ја бранат до смрт.
Вакви видови прашања и терањето да размислуваат околу нивните искуства и тоа што го набљудувале , споредно со то а кое го учеле и верувале се клучот во разбивање на магијата под која се наоѓаат.
Така да.. Мислам дека со Скиентолог треба да разговарате без осуда. Водете ги да ви раскажат за тоа што набљудувале кај пријателите скиентолози, организацијата, раководството, активностите споредбено со Хабардовите пишувања и ветувањат на раководството. На тој начин ќе ја подотворите вратата онолку многу колку да почнат да ги споредуваат своите верувања и искуства со оние на бившите Скиентолози.
Откако тоа ќе се случи, дури тогаш можете да им помогнете. Но немојте да им сервирате информации со сила. Со читање на вистинските документи како што е посмртницата на Хабард и извештајот од некрологот околу присуството на опојни супстанци, изводот од судското вештачење, полицискиот извештај за случајот Lisa McPherson итн.. ќе можат да почнат да формираат слика за тоа што било криено од нив.
Па, како да разговарате со скиентолог? Со грижа и разбирање. Тие нашле некаква причина да бидат во неа. Дајте им време место и материјали да најдат причина да не бидат во неа повеќе
Michael Tilse (c) copyright Michael Leonard Tilse 2003
п.п.с ако имате било какви прашања околу некои од поимите во текстов или некои нејасноти...баш ми е гајле, се зезам прашајте ме мене слободно за ич пари
или за 200 000$ јавете се во Хабардов Центар за Дијанетика и Скиентологија,сигурен сум дека ќе бидат пресреќни да ги одговорат вашите прашања
Im too poor to belive in Scientology :cry: