- Член од
- 29 август 2009
- Мислења
- 33
- Поени од реакции
- 5
Ми се допаѓа насловот. Рационален егоизам, тоа е нешто кое би го земал како мото во животот, но не можам да го наречам општествено уредување, штуро е во својата смисла.
Сега, ја почнавме дискусијата во правец на иднината (кон што кој се стреми) а ти наеднаш почнуваш да ми даваш примери од минатото за држави чии уредувања во никој случај не можат да бидат земени за релевантни, бидејќи иако се повкуваа на повисоко добро, не успеаа да го доловат истото во пракса. Тоа е исто како да се повикуваме на инквизицијата кога сакаме да дискутираме за постоењето на Бог.
Но, бидејќи очигледно имаш ум да дебатираш, врати се на тежнеењето на системот и што тоа нуди.
Рече дека уредувањата каде се форсира значењето на групата ги уништува и ги минира уметниците и нивниот индивидуализам, но тоа не е точно. Уредувањата кои сакаа да бидат такви ги минираа, бидејќи уметниците по својата природа се бунтовници и одеа против режимот. Секако, тука е грешката во системот бидејќи уметникот не смее да се ограничи, но еве и јас би одел малку ретро за да докажам поента. Југославија која беше многу блиску до идејата за комунизам, ги имаше под своја капа едни “Рибља Чорба“ кои уште во `82 имаа песна “Како је лепо бити глуп“ без да трпат било какви санкции. Значи и во такво уредување уметничкиот излив е возможен, доколку “разумниот егоизам“ се одржи на ниво.
И уште ова. Сериозно обвинување е луѓето со посебни потреби да сакаш да ги убиеш само затоа што се родени без вид, слух, со една нога, итн итн... бидејќи со твојот став toughest survive тие ќе умрат за две секунди. И исто така, рационалниот егоизам тука ти е претворен во нерационално лудило кое постои за задоволување на едно тинејџерско чувство какво што е потврдата за величина која е поголема од онаа на околината.
Изгледа дека погрешно си ме разбрал.
Кога ги спомнав "мрзливите и слабите" не мислев на ментално болните или физички хендикепираните лица. Државата во прилично секој систем се грижи за нив затоа што нивната мизерија не е нивна свесна волја ниту е нивна вина. А оттука ни потребата повеќе да дискутираме за нив.
Мислев на мрзливите и слабите кои што свесно одбиваат да создаваат, луѓе без визија или креативен импулс. Луѓе кои што се кријат зад сенката на алтруизмот и медиокритетот, очекувајќи да бидат на исто ниво со создавачите, визионерите, а додека во реалноста се само паразити.
Не постои такво нешто како колективна мисла. Договор донесен од група на луѓе е само компромис донесен од многу индивидуални мисли. Тоа е секундарна последица. Примарниот акт - процесот на разум, мора да биде донесен од секој човек посебно. Можеме да поделиме оброци на повеќе луѓе. Не можеме да ги свариме во колективен стомак.