Турцизми

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Рагаца многу карактеристичен збор за преспанско-охридскиот регион забораваш:

Карпуз - Лубеница

Карпуз рулз .
Чикмак - тесно мало уличе

Ако ми кажи некој шо значат зборовите абдесана и сандалија го честам пиво

абдесана=мијалник,лавабо
а за сандалија не сум сигурна ама мислам дека значи чевли,сандали

За абдесана си во право...а за сандалија не си ни блиску...сандалија е столица..хе хе хе

Като трагна приказката, да ви кажа един виц.

Лепа Брена отишла на концерт в Истанбул. Да, ама ден по-рано видела неjни плакати, дека пишело - "Ке пее гьувендиjата Лепа Брена".
И она кат се разсердила и викнала на импресариото - "Как смеете да ми викате гьувендиjа! Jаз сум Народна певачка! Имам документ!"

Ок, казал импресариото. Дошло време за концерта и Лепа што да види - плакат с надпис: "Тази вечер ке пее Баш Гьувендиjа с тапиjа - Лепа Брена"

Пред некое време добив идеја да ги запишувам сите турцизми на кои ќе налетам, па еве да споделам некои со вас...

Бујрум :)

Meзе
Ќебе
Бајрак
Јок
Јорган
Јастук
Ќилим
Аман
Бре
Памук
Олук
Папучи
Саат
Занает
Аманет
Зејтин
Бурек
Бостан
Конак
Ѓувеч
Ќуфте
Кадаиф
Баклава
Тулумба
Ќебап
Чаршија
Тазе
Бајат
Ѓуле
Тепсија
Ќерамида
Сабајле
Пешкир
Кајмак
Калдрма
Билмез
Туршија
Кафе
Еклер
Галама
Џеб
Ѓон
Капак
Мираз
Јуфки
Мангуп
Калап
Дуќан
Чешма
Кафана
Учкур
Тезга
Пазар
Кајмак
Сарма
СИКТЕР! :D
Комшија
Боза
Бакшиш
Баксуз
Марифет
Беља
Ракија
Макази
Фишек
Бекрија
Кафез
Машала
Симит
Шербет
Алал (ти вера)
С'клет
Ќеф
Тефтер
Акал
Фала
Абер
Фајде
ТамаМ
Ајде
Сусам

и најважното.... КАЈГАНА :)

Бардак, тенеке, катран, боза (ова кога ќе го споиш искача кокакола во лименка) :pos:

vo makedonskiot jazik ima okolu 3000 turcizmi eve nekoi sto gi upotrebuvame:komsija, dukan,adet

Па исто и благата шо се прават по нашиве домови како баклава,тулумби,араванија,сутлиаш итн. се турски па сме ѓи прифатиле од нив со текот на времето...500 години стварно не се малку....се радувам шо не успеале и да ни го наметнат исламот целосно..

Treba da se najde zamena za turcizmite, ama nekoi mene mi zvucat super.Kako i da e, aj da ne vikame solja namesto fildzan :) Navistina grdo zvuci -SOLJA! Ne za dzabe bese napraven skecot so K 15, ako ste go gledale.
Toso i Mile idat kaj Cacko na gosti i mu vikaat aj stavi po edna solja kafe.I ovoj Caco ide vo WC i go cekaat nekoja minuta i se vrakja so otkornata solja!!! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom