Астрална проекција

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Добро, има некој од вас доживеано вонтелесно искуство? Колку далеку може да се иде од телото или не функционира тоа така? :) До сега ми се има случено само еднаш парализа во сон пред будење, значи според тоа што го прочитав ќе ме биде. :)
Јас имам доживено и тоа одкако неколку пати доживеав парализа во сон а само еднаш вонтелесно искуство, погледни на страна 19 опишав што се случи. Ако сакаш да доживееш вонтелесно искуство а доживуваш парализа во сон мислам дека е полесно, веројатно и ти ке доживееш порано или покасно. Јас доживеав можеби 7-8 парализи во сон и после следеше вонтелесно искуство.

Нареден пат кога ке доживееш парализа во сон, нели не можеш да се исправиш? Ако константо даваш напор нема да може да се исправиш ама пробај да стануваш на сец.... сега за некој што немаат доживаено ништо слично може смешно звучи ама мене така ми успеа. Пробај да стануваш па одмарај ама брзо затоа што нема да имаш многу време (минута максимум)..... одкако ке осетиш дека напредуваш свртисе назад ке се видиш..... многу е јако жими све :vozbud: .

Знам дека глупо звучи сега али постои ова нешто ке се зачудиш коа ке доживееш, ке се уплашиш само малце ама повекето тврдат дека не е опасно! Тој ден кога ке успееш да се видиш ке се осекаш цел ден некако чудно и кога ке излезеш надвор ке ги гледаш другите луѓе како не свесни за тоа дека постојат, незнам како да ги опишам чувствата... веројатно и уште нема соодветни зборови, само може да се доживее.

*И да секогаш парализа во сон ми се случувало пред да се разбудам, исто и вонтелесното искуство. Сега кога размислувам мислам дека повеке се случува ако еднаш се разбудиш па продолжиш да спиеш или се префрлаш на друг кревет, а за колку далеку можеш да одиш не знам тоа, не ни верувам дека може целосно да се одвоиш.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.770
Поени од реакции
5.077
Има и тоа како има Астрално патување (или Астрална проекција/Вонтелесно искуство како сакаш наречи го),али затоа и во претходниот пост кажав дека за жал има луѓе што неверуваат во тоа - а не веруваат затоа што не доживеале.
Сеа ..дали ја трипам , али мислам дека повеќе пати сум "патувал" ..астрално :pos2: , иако ова ми изгледа нешо поврзаноSleep paralysis

Астрална проекција се јавува со сон , значи мора да го запамтиме сонот за да знаеме дека сме доживеале тоа (а во меморија ни останува многу малку од тоа шо сонуваме), мора да биде луциден за да го контролираме и да биде поинтересно патувањето ... еден чуден сплет на околности треба да се погодат за да се остари целта ...

И како книгата ќе ни помогне во ова , law of attraction - ако веруваш доволно ќе се случи // пласибо ефект .. ?

L

Lu

Гостин
И како книгата ќе ни помогне во ова , law of attraction - ако веруваш доволно ќе се случи // пласибо ефект .. ?
Тоа пласибо ефект како што го нарекуваш,а правилно се вика плацебо ефект е сосема друга работа.
Тоа плацебо беше кога мозокот/умот на телото му испраќа погрешен сигнал од што е во реалноста,или како е во мислите така се чувствува телото.....незнам баш да го објаснам ама тие што знаат што е плацебо ефект ќе ме сватат што сакам да кажам.
Конкретен пример знам дека има многу луѓе што сами од себе се излечиле од канцер и слични тешки болести со помош на плацебо ефект.
Плацебо ефект е еден вид на самоподдршка,ако си замислиш дека се чувствуваш добро навистина ќе почнеш да се чувствуваш добро и покрај тоа ако претходно си имал болки.
Али плацебото е друга тема да не одиме сега офф топик.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.770
Поени од реакции
5.077
Тоа пласибо ефект како што го нарекуваш,а правилно се вика плацебо ефект е сосема друга работа.
Тоа плацебо беше кога мозокот/умот на телото му испраќа погрешен сигнал од што е во реалноста,или како е во мислите така се чувствува телото.....незнам баш да го објаснам ама тие што знаат што е плацебо ефект ќе ме сватат што сакам да кажам.
Конкретен пример знам дека има многу луѓе што сами од себе се излечиле од канцер и слични тешки болести со помош на плацебо ефект.
Плацебо ефект е еден вид на самоподдршка,ако си замислиш дека се чувствуваш добро навистина ќе почнеш да се чувствуваш добро и покрај тоа ако претходно си имал болки.
Али плацебото е друга тема да не одиме сега офф топик.

Јасно ми е шо е плацибо .., али и ова е слично .., како и многу други работи за кои го користам тој збор .

Пример: Појма неам за ова астралново , зиам книга да прочитам , па се информирам , се концентрирам , мислите и верувањето ми се насочени кон таа цел > проекцијата ..И следен чекор е во пракса да го применам тоа ..

Неконвенционално , алтернативно , моќта на верување и баланс .. "Материјалот" кој ќе ти помогне во реализација на Астрaлната проекција го ставам во категорија> хомеопатија,магија,суеверие ..................................плацибо во метафора.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Јасно ми е шо е плацибо .., али и ова е слично .., како и многу други работи за кои го користам тој збор .

Пример: Појма неам за ова астралново , зиам книга да прочитам , па се информирам , се концентрирам , мислите и верувањето ми се насочени кон таа цел > проекцијата ..И следен чекор е во пракса да го применам тоа ..

Неконвенционално , алтернативно , моќта на верување и баланс .. "Материјалот" кој ќе ти помогне во реализација на Астрaлната проекција го ставам во категорија> хомеопатија,магија,суеверие ..................................плацибо во метафора.
Manga :) Астрална проекција е слично на земање халуциногени, многу е реална а може да биде и опасна - ретко. Тоа не е само свет на соништата, тоа е факинг друга димензија. Обично ја мешаат со Етерична Проекција што благе везе нема со Астрална ама многу лесно може да се деси да се лизнеш од една во друга. Таа парализата која се нарекува hipnagogic е ситуација кога си "помеѓу" и уопште не е пријатна, уствари е страшно непријатна и може да те доведе до Етерична или Астрална проекција.

П.С.Ние мора да се видиме некад и да удриме една ганџа анализа ;)

Член од
22 декември 2010
Мислења
290
Поени од реакции
204
... Lu, ... nekolku zborovi , ama bitni, imam procitano mnogu knigi za astralna proekcija, site opisuvaat edna ista rabota na razlicit nacin, ne vredi da se cita mnogu, imam dozieveano nekolku pati spontana astralna proekcija, bez svesen napor inaku svesno vleguvam vo astralot preku luciden son nekolku pati, iskustvoto e neopisivo so zborovi, nekolku soveti:nemoj da se plasis od nisto i od nikogo inaku nema da uspees nikogas, ti treba jaka volja i sposobnost za koncentracija, ti treba poznavanje na energetskoto telo i na chakrite,ako gi imas ovie preduslovi ke uspees sigurno , ako ne potrudi se da gi ispolnis.
koga probuvas proekcija bidi vo polulegnata polozba , taka e polesno da se ostane svesen, celta e teloto da zaspie a svesta da e budna, ako si legnat e potesko bidejki ke potones vo son...edna vezba, ja nemam probano , ama e od nas covek , mnogu napreden u upaten... sekogas vo polusedecka ili sedecka polozba(ne znam zosto ama e negova preporaka) nikako legnat, zamisli si ektoplazmaticni(zamisleni) race, tvoite se pokraj teloto, i kako so zamislenite race se kacuvas po zamisleno jaze, znaci se kacuvas , ne go vleces jazeto kon tebe tuku tvoeto telo go vleces kon jazeto so zamislenite race... toa e se...posle nekolku obidi bi trebalo da uspees...pisi kakvo iskustvo ke imas...
poz!

L

Lu

Гостин
... Lu, ... nekolku zborovi , ama bitni, imam procitano mnogu knigi za astralna proekcija, site opisuvaat edna ista rabota na razlicit nacin, ne vredi da se cita mnogu, imam dozieveano nekolku pati spontana astralna proekcija, bez svesen napor inaku svesno vleguvam vo astralot preku luciden son nekolku pati, iskustvoto e neopisivo so zborovi, nekolku soveti:nemoj da se plasis od nisto i od nikogo inaku nema da uspees nikogas, ti treba jaka volja i sposobnost za koncentracija, ti treba poznavanje na energetskoto telo i na chakrite,ako gi imas ovie preduslovi ke uspees sigurno , ako ne potrudi se da gi ispolnis.
koga probuvas proekcija bidi vo polulegnata polozba , taka e polesno da se ostane svesen, celta e teloto da zaspie a svesta da e budna, ako si legnat e potesko bidejki ke potones vo son...edna vezba, ja nemam probano , ama e od nas covek , mnogu napreden u upaten... sekogas vo polusedecka ili sedecka polozba(ne znam zosto ama e negova preporaka) nikako legnat, zamisli si ektoplazmaticni(zamisleni) race, tvoite se pokraj teloto, i kako so zamislenite race se kacuvas po zamisleno jaze, znaci se kacuvas , ne go vleces jazeto kon tebe tuku tvoeto telo go vleces kon jazeto so zamislenite race... toa e se...posle nekolku obidi bi trebalo da uspees...pisi kakvo iskustvo ke imas...
poz!
metatron , фала за советот баш ќе го испробам овој (да го наречам) „рецепт„ за полуседечка позиција.
Инаку и јас имам доживеано засега (за жал) само една спонтана Астрална проекција и отприлика знам за какво искуство и чувство зборуваш,едноставно тешко е со зборови да се опише.Инаку немам страв.
Инаку често медитирам во седечка позиција и често ми се случува едноставно да се „исклучам„ и да не си го чувствувам телото,но никогаш не сум направила свесно Астрална проекција.
А мислам дека со помош на медитација ќе ми биде полесно да направам Астрална проекција бидејќи веќе ми е увежбано лесно да можам да се „исклучам„ и да не мислам на ништо,односно да ги контролирам мислите и да не си го чувствувам телото.

А само да те прашам што се тоа Чакри што ги спомна во постот,не го сватив тој збор?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
metatron , фала за советот баш ќе го испробам овој (да го наречам) „рецепт„ за полуседечка позиција.
Инаку и јас имам доживеано засега (за жал) само една спонтана Астрална проекција и отприлика знам за какво искуство и чувство зборуваш,едноставно тешко е со зборови да се опише.Инаку немам страв.
Инаку често медитирам во седечка позиција и често ми се случува едноставно да се „исклучам„ и да не си го чувствувам телото,но никогаш не сум направила свесно Астрална проекција.
А мислам дека со помош на медитација ќе ми биде полесно да направам Астрална проекција бидејќи веќе ми е увежбано лесно да можам да се „исклучам„ и да не мислам на ништо,односно да ги контролирам мислите и да не си го чувствувам телото.

А само да те прашам што се тоа Чакри што ги спомна во постот,не го сватив тој збор?
Еве, имаме тема за чакри:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?23871-Чакри

Најглавни чакри се 7, а има и многу други помали. Тоа се како центри на енергија во нашето тело. Да не навлегувам поише оф топик тука :smir:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.273
Поени од реакции
12.272
За неспонтана астрална проекција, доволно е контрола над 2-3 гранки од јога, и тоа:
Како прво, Асана, второ, пранајама и трето, дхарана(контрола на мислата)...
Без овие, се е лага што ја нуди умот за да ве залаже и да избегне потешка работа!

За да се надминат овие 3 препреки постојат неколку класици на оваа тема, ако сте заинтересирани, ќе ви бидат пратени пп..

П.С. Книги читање без пракса е трошење време... така да, книгите не водат никаде ако не се искористат максимум :)

L

Lu

Гостин
Еве, имаме тема за чакри:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?23871-%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8

Најглавни чакри се 7, а има и многу други помали. Тоа се како центри на енергија во нашето тело. Да не навлегувам поише оф топик тука :smir:
Ја разлистав темава површно и одлична е,после ќе ја прочитам детално оти корисна ми изгледа :smir:

--- надополнето ---

За неспонтана астрална проекција, доволно е контрола над 2-3 гранки од јога, и тоа:
Како прво, Асана, второ, пранајама и трето, дхарана(контрола на мислата)...
Без овие, се е лага што ја нуди умот за да ве залаже и да избегне потешка работа!

За да се надминат овие 3 препреки постојат неколку класици на оваа тема, ако сте заинтересирани, ќе ви бидат пратени пп..

П.С. Книги читање без пракса е трошење време... така да, книгите не водат никаде ако не се искористат максимум :)
Да,заинтересирана сум.
Ако сте во можност,би било добро да ми ги пратите материјалите :smir:

L

Lu

Гостин
Леле луѓе незнаете (односно тие што имаат доживеано знат) што ми се случи.
Доживеав (или пак бев на прагот да доживеам) Астрална проекција.

Еве ќе ви опишам подетално како и што беше.
Претходната цела ноќ не спиев (фактички си поврзав 2 дена во 1) и немав спиено 30тина саати.
И бев многу уморна и во 17 часот си легнав викам ја малку ќе дремнам 2/3 саати,али сум заспала и не се разбудив како што планирав за 2/3 од што бев уморна.
Се разбудив дури сега пред некој саат (поточно во 02:10 се разбудив)
И за првпат во мојот живот имав неколку различни,еден по друг поврзани Луцидни соништа.
И од Луцидниот сон веднаш се префрлив во Астрална прокција.
Некако станав свесна дека сум во сон и во тој момент не го чувствував телото но главата многу ми бучеше како некој со бор-машина да ми дупчи во главата и ушите многу ми зуеа,некако се почувствував одвоена од физичкото тело.
Али тоа зуење и свесност траеше само 3-4 секунди.По 3-4 секунди се разбудив и чувството беше чудно и возбудливо,знаев дека сум на прагот да доживеам вистинска АП.

А стварно е интересно да имаш Луциден сон,мене вечерва првпат ми се случи и заразлика од другите обични соништа кои што одма ги заборавав во овој бидејќи бев свесна се памтам до ситница како и што се случуваше.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Некако станав свесна дека сум во сон и во тој момент не го чувствував телото но главата многу ми бучеше како некој со бор-машина да ми дупчи во главата и ушите многу ми зуеа,некако се почувствував одвоена од физичкото тело.
Али тоа зуење и свесност траеше само 3-4 секунди.По 3-4 секунди се разбудив и чувството беше чудно и возбудливо,знаев дека сум на прагот да доживеам вистинска АП.
Хипногогичен сон, си била помеѓу....ми се има случувано баш како што опиша. Ако ти се случува често набави литература и на работа :)

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.376
Поени од реакции
4.918
Читајќи неколку поста, ме потсетија на моето ‘‘прво’’ искуство. За жал не бев сеуште запознаен инаку би се препуштил потполно... Значи вака беше се... Летно време во утринските часови, за разлика од другите денови спиев на вториот спрат во спалната на моите. Беше некаде 8 часот изутрина кога мајка ми стана за на работа и јас бев потполно сам на целиот спрат. Наеднаш ме обли светлина (незнам дали беше од прозорецот..) и пробав да ги отворам очите но неможев. Имав онака чувство на смиреност онаа чил аут состојба, но бев премногу уплашен и сакав да ги отворам очите, а неможев никако. Се беше бело и со секој потег кога сакав да ги отворам ме болеа очите ептен и се повеќе се укочвав. Се решив да се препуштам,но тогаш наеднаш успеав да се разбудам. Еден цел месец се осеќаф грдо, сакав да кажам на некој, но ми беше страв да не речат полудел овај :smir:

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Леле луѓе незнаете (односно тие што имаат доживеано знат) што ми се случи.
Доживеав (или пак бев на прагот да доживеам) Астрална проекција.

Еве ќе ви опишам подетално како и што беше.
Претходната цела ноќ не спиев (фактички си поврзав 2 дена во 1) и немав спиено 30тина саати.
И бев многу уморна и во 17 часот си легнав викам ја малку ќе дремнам 2/3 саати,али сум заспала и не се разбудив како што планирав за 2/3 од што бев уморна.
Се разбудив дури сега пред некој саат (поточно во 02:10 се разбудив)
И за првпат во мојот живот имав неколку различни,еден по друг поврзани Луцидни соништа.
И од Луцидниот сон веднаш се префрлив во Астрална прокција.

А стварно е интересно да имаш Луциден сон,мене вечерва првпат ми се случи и заразлика од другите обични соништа кои што одма ги заборавав во овој бидејќи бев свесна се памтам до ситница како и што се случуваше.
Јас ипак мислам дека ова е некоја психолошка состојба и едноставно не можам да се помирам со тоа дека постои нешто надвор од материјалниот свет (иако имам еднаш доживеано вистинска АП и се имам видено себеси целосно свесен дека се гледам) уште намам замено став 100% да тврдам. Овие денови веројатно многу мислиш за АП и затоа ти се случило тоа.

Ова што го опиша ти не беше исто со моето искуство ама постојат различни начини за доживување АП. Ако си се "разбудила" и можела да видиш што има во собата а не можеш да се мрднеш, тоа би можело да значи дека свеста ти е будна а телото не (мозокот не му дава сигнал на телото дека треба да се активира) тоа претставува изменета состојба на свеста и медицински е докажано дека е можно. Само не ми е јасно како гледаме што има во собата ако ни се очите затворени (можно е психата да ни ствара слики од тоа што сме запамтиле каде сме легнале или пак очите да се малку подотворени, или биле пред некој момент).

Ако си доживеала ова тоа е одлична подлога за вонтелесно искуство, само треба со сета сила да се трудиш да се исправиш "одвоиш" од телото и ке доживееш многу интересни чувства кога ке го осетиш тоа, ама ке сакаш да се вратиш назад во телото дека ке ти се вртат мисли за тоа што треба допрва да направиш во животот, многу јако е чувството стварно ама исто време е и многу страшно затоа што се плашиш од смрт. Ама целосно ке бидеш свесна, значи може во тие моменти да си мислисш што сакаш, можеш на смешни работи да мислиш не е толку сериозно чувство како нешто во религиозни филмови и такви работи. Значи јас ти гарантирам дека ова е можно, сакаш верувај сакаш не. Само не ти гарантирам дека вистински се двоиме туку можно е да се само халуцинации и некој такви изменети состојби на свеста каде психата ни создава слики, не знам ни јас како да го објаснам што е ова ама знам дека постои.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Лелееее, блазе си ви вака спонтано што ви иде....ја треба да се окозам од вежбање за вакви ствари :(

Kajgana Shop

На врв Bottom