не знам шо сакаш од прогресив рок, има ногу поджанрови, не знам колку си чул, па да ти предложам нешто: рече дека ти се свиѓат The Mars Volta, ја би ти предложил Ash Ra Tempel ,одличен бенд, свират краутрок, подвид на прогрсив рок, ѕирни ги албумите Ash ra tempel , Join Inn. Amon Duul 2 ,исто добра група . Oceansize се закон група, добар прог ,Еffloresce e е ногу добар албум.ако си за психоделичен супер прог рок провери ги Nektar,Hawkwind,Eloy,Оzric Tentacles супер се. пробај ги Camel супер бенд, symphonic progressive rock, Mirage, Moonmadness се чудо од албуми.Anglagard ,Harmonium,Yes,Genesis,Renaissance,Transatlantic, se супер бендови.Ја би ти препорачал Anekdoten ,еден бенд од шведска, епа тоа е поезија од прог ,неам зборови треба да чуеш само, Enchant - ептен добар heavy prog, значи тоа не е метал, али пожестоко од обичен прг, али неверојатен бенд, лудило ,Devil doll - мрачен прогресив роцк, интересна ствар ,треба да ѓи ѕирнеш,обавезно Rush ако не си ги чул, од Jazz rock/fusion ако можеш да поднесеш вакви ствари земи ги Mahavishnu orchestra,Colloseum,Return to forever.A новиот албум од Nemo , Barbares e добар, The flower kings се одличен symphonic prog od шведска,Маrrilion се добар бенд исто.... и така натака, има уште ногу за пишување на оваа тема , доста е за сеа,