- Член од
- 12 јули 2007
- Мислења
- 140
- Поени од реакции
- 6
А како тие од агенцијата проверуваат дали ја има некој потпишано таа Model Release лиценца?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
На сајтовите за сток фотографија важат строги критериуми кои мораат да се исполнат за една фотографија да биде прифатена од нивна страна. Секоја сток фотографија треба да е беспрекорна и да задоволува одредени строги технички критериуми, но и критериуми во поглед на естетиката за да биде прифатена од сток агенциите. Значи, никакви отстапки во поглед на фокусот, oсветлувањето (пресилно или преслабо), високо ниво на артефакти и шум (noise) не се толерираат.Испратив една слика на dreamstime.com колку да видам како идат овие работи и после 7 дена чекање ми стигна меил дека сликата ми е одбиена. :nesvest:
Е сега имам едно прашање. Ако некој може да ми објасни зосто ми е одбиена сликата. Вака пишуваше во меил-от што ми стигна:
Reason:
Lack of composition. Please visit the Stock Photo Utilities section of our site or the message boards for more information on how to produce stock-oriented images.
Image is out of focus or too much of the subject is out of focus (DOF too shallow or DOF not justified) / Image is shaken. Use a faster speed or a tripod. Please check the files at 100% zoom before submitting them.
Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure.
Имаше и еден линк го отворив и таму пишуваше:
If this upload is within 7 days from the date of the previous submission, all fields will be automatically populated using the data submitted at that time. Please make sure that you correct the information if the refusal reasons requested it.
If more than 7 days passed since the previous submission, the fields will be empty or filled with the information extracted from the EXIF/IPTC.
The system supports automated EXIF data retrieval. Use software programs to edit the EXIF data before submitting it (i.e. File/ File info in Photoshop CS, or in Win XP right click the file, click Properties Summary tab).
The EXIF data should contain title, description (subject) and keywords. If no data is added or the system cannot retrieve it, the fields will be left empty. The files will be placed in your "Unfinished files" section, from where you will be able to continue the submission process by uploading a Model Release (if the image contains recognizable faces).
:kesa:
Кажуваш дека имаш ДИГИТАЛЕН ФОТО АПАРАТ а кажуваш и дека чекаш да ти стигне мобилен телефон со кој планираш да шиткаш слики. Како прво мобилниот вади слики со премногу noise, што значи дека фотката ќе ти биде одбиена. Како второ ќе сакаш да чистиш noiseот а од сток агенциите ќе ти ја одбијат фотката поради премногу користениот фотошоп. Така да мој предлог е да уклучиш апаратот на 6 мега пиксели и да седнеш да сликаш и да праќаш тамуТочкест епа ај со среќа нека ти е, да продаеш уште многу и бизнис да ти тргне. Еве и јас се заинтересирав со ова, па ако може да ве прашам неколку прашања да знам дали можам воопшто да се обидувам.
Јас имам 14 год така да незнам дали можам да се зачленам на тие сајтови, но ако има некој сајтови кој не бараат документи за идентификација, добро би ми дошле.
Иначе имам камера Lumix Panasonic DMC-LS60 со 6 мега пиксели, па најверојатно може да се извадат добри слики со него, но вие ќе ми кажете. А и деновиве треба да купам мобилен к810i со асална камера 3.2 мега пиксел, па некој ако имал искуство со овој модел на мобилен би сакал да знам, дали може да се извадат асални слики со него. Фала однапред дечки, и со среќа на сите во "stock markеt".
На Fotolia и на Dreamstime не е потребен документ за идентификација, но доколку планираш некогаш да повлечеш пари, подобро отвори акаунт на име на некој од твоите родители.Јас имам 14 год така да незнам дали можам да се зачленам на тие сајтови, но ако има некој сајтови кој не бараат документи за идентификација, добро би ми дошле.
- Не ни помислувај дека некоја фотографија сликана со мобилен има шанса да се протне тамуИначе имам камера Lumix Panasonic DMC-LS60 со 6 мега пиксели, па најверојатно може да се извадат добри слики со него, но вие ќе ми кажете. А и деновиве треба да купам мобилен к810i со асална камера 3.2 мега пиксел, па некој ако имал искуство со овој модел на мобилен би сакал да знам, дали може да се извадат асални слики со него. Фала однапред дечки, и со среќа на сите во "stock markеt".