Вовед во Stock Photography (комерцијална фотографија), терминологија и поделба

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Stocker напиша:
HAHAHA temava e solidno izrabotena,no Misticen zaboravi da stavis referal links pa da zakacese nekoj.Ne e bitno

Ja prodavam veke skoro pola godina i zeam po 300 dolari na mesec.Flix fala na komplimentot.Inaku ima mnogu bolji od mene od Makedonija.
Misticen bas me interesira od kogo dozna za stock photo?

:salut:
eve ja mojata galerija na ShutterStock
http://www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=67444
Најпрво, добредојде на форумов, бидејќи гледам дека да се зачлениш те привлекла конкретно оваа тема и баш ми е мило за тоа. Поентата не беше да ставам реферал линк, туку чисто од едукативен карактер за оние кои не знаат што е сток фотографија, но и за македонските стокери кои ги има во релативно голем број. Сакав да им привлечам внимание, да си направиме македонско стокерско катче, да си разменуваме искуства, совети...

A Пепо, да не имаш ставaно фотографии и на Fotolia?

Инаку, засега ставам само на Fotolia, ама деновиве ќе се зачленам и на Istock и на ShutterStock па ќе ви бидам referal и на двајцата :)

staviv nekolku , ama ne se prodavaa i prekinav da prikacuvam.
Samo na shutterstock sum aktiven.

Па да, познати ми беа некои, a na Stocker со виното и чашите мислам дека ги имам видено исто на Fotolia. На Fotolia иде малку поспоро, првите неколку месеци од зачленувањето е тапа, ама после шиба.

Спремам нова фотосесија, ама со модели, тие ми се планирани за на Shutter и на Istock.

Мистичен напиша:
Па да, познати ми беа некои, со виното и чашите мислам дека ги имам видено. На Fotolia иде малку поспоро, првите неколку месеци од зачленувањето е тапа, ама после шиба.

Спремам нова фотосесија, ама со модели, тие ми се планирани за на Shutter и на Istock.
Aj so sreka , da ti se isprodadat site :)

Ubavo so me potseti , ja dodadov i fotolia gore

SEga mi tekna na Dreamstime imav stveno samo nemam provereno :) kolku l;uge ja imat kupeno slikata :) ama slabo odi nemam staveno bagi vreme grafiki.

Да прашам јас неколку работи,дали е дозволено за под 18?И како иде плаќањево?(не сватив баш :kesa:) И какви апарати се тие D-SLR?...Мене не ме бива многу за фотографии,но со малце фантазија и интересни слики( теми за слики),како и помош од личности кои се разбираат од фотошоп може нешто ќе успеам да продадам...туку прво прашањава може некој да ми ги одговори? :)

СпаЈдеР напиша:
И какви апарати се тие D-SLR?...
DSLR е кратенка од digital single-lens reflex. За разлика од обичните дигитални фотоапарати, сензорот за слика кај DSLR-ите е поголем, овозможува поголем квалитет на фотографијата, почувствителен е, прави помалку noise и така натаму...

СпаЈдеР напиша:
Мене не ме бива многу за фотографии,но со малце фантазија и интересни слики( теми за слики),како и помош од личности кои се разбираат од фотошоп може нешто ќе успеам да продадам...туку прво прашањава може некој да ми ги одговори? :)
Па фотошоп не е многу препорачливо, може да ти одбијат фотографија и ако премногу го употребуваш. За да ти прифатат фотографија треба да е пиц пец од технички аспект, но и концептуално.

СпаЈдеР напиша:
дали е дозволено за под 18?И како иде плаќањево?(не сватив баш :kesa:) И какви апарати се тие D-SLR?...Мене не ме бива многу за фотографии,но со малце фантазија и интересни слики( теми за слики),како и помош од личности кои се разбираат од фотошоп може нешто ќе успеам да продадам...туку прво прашањава може некој да ми ги одговори? :)

Ne e dozvoleno.
Zatoa ja na ime na majkami sum staven:baeh:

A za plakanje ima 2 nacina:
-Da ti pratat cek
-Da se zaclenis na moneybookers i da ti gi prefrlat tamu , pa od mb vo banka(jas ovoj go koristam)

И значи не е дозволено под 18?Ништо работа тогаш
es.gif

Cekaj ima vreme za zarabotuvanje :) ili stavi se na tatkoti nekoj od familija vozrasen :) ama prvo vidi tamu sto fotografii se stavaat potoa razmisluvaj za objavuvanje :)

A како ќе дознаат они дека јас сум помалку од 18 години?Баш пред малку на фотолија се регистрирав и ништо посебно не бараше :toe:

И уште нешто,откога ќе аплоадираш некоја слика,тие треба да ја примат,а потоа доколку се купи ми дават кредит,така?...Или чим ја примаат веќе имаш кредит?

Браво за тебе... мислам одлични се. Ако не е тајна колку продаваш месечно од овие stock photos?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom