Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Martin Ramadan

RamDagaDam
Член од
17 декември 2008
Мислења
133
Поени од реакции
19
Мене уште сега ми пуштија 30 гб, успорен ми беше нетот од 10-ти февруари го надминав лимитот и сега гледам ок е брзината.

GNA

Член од
2 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Незнам што сакаш да докажеш, цените се тие, пакетите се тие, никој никого не тера со сила, така? Јас искрено мечтаам по оптичките пакети и да имам брзина 40мбпс, али кујзнае кога ќе стават кај мене и се мачам со 10мбпс. Лимитот ме нервира, факт е тоа, 150гб за ништо не стигаат, ама кога ќе ги споредам од една страна квалитетот на услугата, и константната брзина, наспрема неколку стотки поефтиниот пакет на другите оператори (???прашање е дали е поефтин???), секако дека ќе изберам квалитет и брзина, зашто неколку стотки колку што е разликата ги трошиш на едно искачање така? А вака барем ќе уживаш цел месец во нешто поквалитетно.
Точно дека цените се тие. Цените се истите во последниве 3 години. Единствената новост на истите пакети не ни цената, ни брзината на пакетите - туку големината (и тоа со мизерни 10-30GB) - да бидеме реални.
На прашањето дека никој не ме терал, одговорот е ДА - бев приморан. Значи, во нормалниот свет пред да ти истече договорот, провајдерот ти се јавува, ти одвојува време да анализира колку си задоволен, кои ти се потребите, и да ти понуди продолжување на договорот или некоја нова попримамлива опција. Признавам дека е моја грешка, и дека јас се ослонив многу на нормалниот свет, па последниот пат бев шокиран кога ми кажаа дека договорот ми истекол - и автоматски ми е направен нов договор на 1 година.
Е тоа драг мој Јане се вика РЕКЕТ!!!!
Истотака во примерот А и Б што го дадов со моментални понуди на пазарот незнам дали ги примети само неколкуте стотки (кои во Т понудата што се скоро дупло или 800ден.) или ги спореди и пакетите (30GB / 6Mbps и 200GB / 8Mbps + кабловска). Не е работата дека тие пари ќе се потрошат во првото излегување во град (може да се потрошат и само на загревање пред град (веруј ми не си ласкам :music3: )) работата е да се размисли зошто би дал 800 денари плус за услуга со која што добивам помалку. Градски муабет: Ако 1 литар виски (најсоодветен пијалак со цените на АДСЛ) чини 1000 денари, дали би дал ти 1800 за 300ml? Се надевам ми ја разбираш логиката.
Е сега квалитетот е друга сторија. Како што прочита и во претходниот мој пост “Не дека не се квалитетни, ама стварно доста беше дерење“. Верувај ми дека Т не е единствената компанија која е квалитетна.
Морам да се навратам на товојот пост околу големината на пакетот и дека 150GB ти се малку. Јас имам 30GB за 1799денари, а би имал (се надевам наскоро) 200GB за 999 денари. Двете понуди се тотално обратно пропорционални.

ПС: Да одговорам на твојата прва реченица - Постот не беше напишан за да докажам нешто туку само да анализирам и споредам. Докажување не е потребно - секој сам може да си заклучи и да си одбере. Се надевам нема погрешно да се сфатиме.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Работава е се радуваме зашто мораме, како свират така ке играме, се радувам што ми зголемиле од 120->250 а кога ке видише и немаш нешто посебно, брзината не ли можат да ја пуштат на 20 мегабити, што мора да доплаќам плус 200 денари, од лето до сеа немаше лимит нешто у минус да не ги однесовме , немаат гајле мука немаат, а сеа кастрат ко брливи...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
Еден хд филм ти е 10 гига. Игрите сите по 10 гига. Пресметај што можам јас у еден месец да напраам со 150. За ништо не стигаат, цел месец се стискам и пак еве ми е успорен...И за сите пакети дупло а за тие што највеќе плаќаат нема дупло, ебате математиката.
хд филмовите од 720p се околу 5гб, а има и енкодери што прават ~3гб 720p со губење на квалитет од 5-10%
~20 филма месечно 3-4 игри = 120гб и 30гб луфта
ова ако не ви е доволно нема шо да праиме муабет повеќе

ама ти ќе ми свртиш за 1080p филмови така да..
ај нема везе, џабе е

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Ако сте толку филмомани, зарем наоѓате по 20 добри филмови месечно и тоа па уште Full HD? :)

Јас месечно неможам да најдам барем 5 добри филма, а камоли 15-20...

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
а на оптичкиот ќе зголемат? ќе го дуплираат и него? од 300 гб на 400 гб според нивната математика :pos2:

или рано е за него кога имаат само во 2 згради

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Не идат сите 150 гб за хд филмови, нормално тука се и хд сериите, нови па и стари игри, поготово новите кој не тежат помалце од 5гб.
хд клипови на тубот кој јадат без осет.
концерти,документарци,спортски настани,fap material, разни торенти се вклучени.
ако го делите со друга особа тоа е уште една причина за поекспресното јадење, а па со трета или повеќе е више неподносливо.
300 не стигаат па камоли 150 ама секој според потребите па така и некој со оптика од 300 може да праи месечен сообраќај ко за најслабиот пакет 30 гб.

Kajgana e sranje

Македонија Шампион
Член од
9 април 2010
Мислења
225
Поени од реакции
64
бидете задоволни со тоа што го имате. и ова ви е доста за тие пари. Телеком ви подарува двојно повеќе интернет сообраќај без зголемување на цената, вас пак не ви е доста. Стварно не сте фер.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
абе ако е ограничен нека е ограничен ама на 1 тб (а аплоад да не тарифираат) значи само за даунлоад доста е

инаку ќе треба да земаме големи количини на ДВД-а за да режиме,а пошто фулл хд филмчињата се по 10-25 гб ќе треба блу реј а тие се изгор или во тој случај ќе треба ХДД-а од 2 тб секој месец да зема чоек и да си ги реди во шкафот (како книги) :)

С

Спенсер

Гостин
ќе треба ХДД-а од 2 тб секој месец да зема чоек и да си ги реди во шкафот (како книги) :)
:pos2: у право си,незнам ја да имам 300гб или повеќе,на што би ги истрошил :)

Јас моментално имам 30гб... ми стигаат до 25ти,после немам... со овие 60- пуна капа... да не ги фалам сеа...

Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
Само што џабе лиги ни течат по оптикава, којзнае кога ќе дојде по градовиве.

Kajgana Shop

На врв Bottom