Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Obajni kako ja pravis vezbata za biceps , i kako premnogu ti udira na podlaktica .
Вежбам со еднорачни тегови од 10кг. Го потпирам лактот на коленото и го дигам тегот со тоа што повеќе го поставувам не на средината на дланката туку повеќе на крај, накај пристите (мислам дека ова е проблемот што повеќе удира на подлактот). Прво правам 2х10 потоа 2х20 и на крај 2х30 повторувања и на лева и на десна рака.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Вежбам со еднорачни тегови од 10кг. Го потпирам лактот на коленото и го дигам тегот со тоа што повеќе го поставувам не на средината на дланката туку повеќе на крај, накај пристите (мислам дека ова е проблемот што повеќе удира на подлактот). Прво правам 2х10 потоа 2х20 и на крај 2х30 повторувања и на лева и на десна рака.
И ја го имав истиот проблем.. Глеј ако моеш да не го стискаш многу тегот полабаво на рака концентрирај се на бицепс..

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
epa dobro utro drugar ja otkrime amerika,znaci ima i TESTOSTERONOT vrska ama na nekoj ne moze da mu se dokaze za razlika jas od tia drugar ti ne pusam piam retko i vezbam 2 meseca,sega pred toa ne bev zaloen mi se poznavaa stomacni ama 2-3 i toa slabo blagodarenie na toa sto mnogu igraf fudbal trcaev mnogu i bev stegnat.na ishranata ne pazam mnogu ama pak gledam da jadam ribi ,pileski stek,kompiri..pocesto
А бе заебан си ти! Сека вечер ти работи десница, како нема да си оцртан. А па за тестостерон да не збориме :kesa:

Зошто волки многу повторувања. Прави си прва серија по 10 повторувања. После накачи килажа, стај 12.5кг и праи 8-10 пати. 3 серија стај 15кг и праи 6-8 пати!

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
И ја го имав истиот проблем.. Глеј ако моеш да не го стискаш многу тегот полабаво на рака концентрирај се на бицепс..
дефинитивно, не го стегај тегот, истиот проблем го имав грб кога вежбам, на почетокот ја стегав повеќе шипката зашто немав ракавици и ми се лизгаше, и ми се оптеретуваше многу подлактица, сега со ракавици немам потреба да ја стегам токлу шпката ја држам лабаво и го немам веќе тој проблем...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.236
Пробај да подигнуваш без занишување и без помош од коленото...да ти работи само подлактицата нагоре надолу. И не оди скроз до горе (да не се спои дланката и рамото) туку нешто над 45-50% (агол подлактица-надлактица). Моеш да го правиш истото и потпрен на ѕид (ако немаш коса клупа за да легнеш со лицето надолу и стомакот кон клупата) малку навален наназад кон ѕидот, ќе осетиш поголем отпор отколку кога вежбаш стоејќи без навалување. Отпорот е затоа што во таква позиција немаш помош од другите мускули, ти работи само бицепсот. А подлактицата и без да сакаш се напрега, а што да не...не е лошо развиена подлактица.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Која е идеална возраст да се почне со боди билдинг и дали ако се почне порано може да дојде до некој компликации?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Која е идеална возраст да се почне со боди билдинг и дали ако се почне порано може да дојде до некој компликации?
Imas toa nekolku strani nanazad .. Spored mene 16-17 so lesni treninzi e dobra pocetna vozrasna granica. Nad 18 mozes veke poseriozno , dodeka posle 24 galje nemas .

Komplikacii nema , osven povredi od nepravilno vezbanje.

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Ok ke pisam nekolku vezbi za abdominalni i pektoralni vo domasni uslovi :

- Butt up's 4 x 10

Dobra vezba za zategnuvanje na abdominalnite. Ne se potrebni spravi , potrebno e samo teloto i negovata tezina. Se postavuvate za pravenje sklekovi , so taa razlika sto teloto ke lezi na laktite , a grbot ke bide malce svien nagore . Toa e pocetnata pozicija. Potoa go podigate gazot nagore , istovremeno kontrahirajki gi abdominalnite. Prilicno lesna vezba.

- Cross body crunch 4 x 10

Razlikta pomegu ovaa crunch vezba i "obicnata" crunch vezba e toa sto poentata e koa go digate teloto , leviot lakt da go dopira desnoto koleno i obratno . Grbot mora da bide ramen i da lezi na podot , gi podigate samo ramenjata nakaj kolenata. Istovremeno dodeka gi podigate gorniot del od teloto , go podigate i kolenoto ( lev lakt desno koleno ) . Super vezba za oformuvanje ne gorniot i sredniot sloj na abdominalni.

- Crunches 4 x 10

Mislam deka ja znaete ovaa vezba , najrasporostraneta e za vezbanje na abdominalni :)

- Jackknife sit - up's 4 x 10

Potrazite video od ovaa vezba . Celata poenta e da lezete celosno ispruzeni na zemja , i istovremeno koga ke go podigate gorniot del od teloto , da gi podigate i nozete , a racete da vi bidat paraleli so nozete. Nozete treba da se podignat negde okolu 45 stepeni kosina.

Za pektoralni :

- Push up's ( sklekovi ) . Ja gi pravam 3 x 20 so telesna tezina od 75 kg .

- Sklekovi so noze na povisoko mesto 3 x 15

lesni vezbi , dovolni za dobro oformuvanje na muskulite i odrzuvanje forma ;)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
851
Поени од реакции
313
Ako pravam sekoj vtor den sklekovi 4x12 i stomacni 4x15 sto rezultati mozi da ocekuvam?

Definicija?...koja muskulna grupa ke se razviva?

Glupo e prasanjeto, ama posikusnite bi zamolil da mi odgovorat.

Na youtube objasnuva klipcevo nesto:

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Ako pravam sekoj vtor den sklekovi 4x12 i stomacni 4x15 sto rezultati mozi da ocekuvam?

Definicija?...koja muskulna grupa ke se razviva?

Glupo e prasanjeto, ama posikusnite bi zamolil da mi odgovorat.

Na youtube objasnuva klipcevo nesto:
Niso .. zamor .. sekoj muslul MORA da ima odmor za da se regenerira ( da dobie na masa i da dobie na sila )

So sklekovi gi rabotis glavno pektoralnite ( gradite) , potoa vo pomal procent bicepsot , tricepsot ,podlakticata i del od grbnite muskuli.

Stomacni rotiraj , kako i za sekoj muskul sto se rotiraat vezbite . Ne gi pravi sekoj den , barem preku eden den . Kazav MORA da ima odmor muskulot. Za stomacni ne e vazno tolku vezbanjeto kolku sto e vazna ishranata.

Член од
7 август 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
BARAM SOVET IMAM 16 G VISOK SUM 1.76 IDAM VISE 3 MESECI U TERETANA NEZNAM DALI E DOBRA OVAA VOZRAST ZA DA POCNAM SO PROTEINI? AKO E DOBRA VE MOLAM PREPORACAJTE MI NEKOJ PROTEIN ODNAPRED FALA!!!:toe:

Koko Roko

Oh Mr. Topper!!!!!!
Член од
21 јуни 2010
Мислења
623
Поени од реакции
563
BARAM SOVET IMAM 16 G VISOK SUM 1.76 IDAM VISE 3 MESECI U TERETANA NEZNAM DALI E DOBRA OVAA VOZRAST ZA DA POCNAM SO PROTEINI? AKO E DOBRA VE MOLAM PREPORACAJTE MI NEKOJ PROTEIN ODNAPRED FALA!!!:toe:
НЕ се заебаавај да земаш протеини, никој аир од тоа не видел. Терај си вака колку што можеш, ама ако веќе стварно сакаш зимај јајца од препелица и ништо повеќе.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
НЕ се заебаавај да земаш протеини, никој аир од тоа не видел. Терај си вака колку што можеш, ама ако веќе стварно сакаш зимај јајца од препелица и ништо повеќе.
Незнам дали овоа требаше да биде сарказам, во случај да не е
Нема ништо лошо во зимање на протеини, ама апсолутно ништо, ако земеш да правиш математика и да пробаш чисто преку јадење да ја внесеш потребната дневна доза протеини, ќе видиш дека е многу тешко, и во поголем број случаи поскапо.
Споредуваш со јајца, една доза од Whey прашок, обично има ~25грама протеини, за да внесе толку преку јајца ќе треба да изеде 4 јајца. Со стандардно земање доза протеини, пред и после тренинг, он ке треба да јаде 8 белки од јајца, колку и да имаш волја брзо ќе ти се смачи.
Протеините што се во прашок, те Whey protein, се прават од нус продукт од млеко кога прават сирење, те од сурутка што го прави одличен извор на протеини затоа што ги содржи и 8те есенцијални амино киселини.

На 16 години не би препорачал, исто како што и не би препорачал премногу дигање тегови на тие години, сеуште растеш и рано ти е за сериозно билдање. Според мене мин 18 години за да поченш со зголемување на мускулатура и оформување.
До тогаш препорачувам некој спорт, за да имаш добра кондиција и здравје, и вежби со телесна тежина, како склекови стомачни на вратило итн итн. Прогуглај calisthenics

marTin*

мαјатιη™
Член од
10 октомври 2008
Мислења
287
Поени од реакции
12
Сакам да прашам дали некој има искуство со Rapidcuts Hardcore и дали имаат ефект овие капсули.И од кај може да ги земам овде во Македонија ?

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Не зезај... шо ти е тебе бре... никој аир не видел... мислиш тоа е дрога, па никој да не видел аир.. @ kdicevski Протеини не се препорачуваат во периодот на пуберитет бидејки тогаш телото се оформува, се оформуваат мускулите, коските, па тогаш се изедначуваат и лачењата на жлездите... Доколку го внесуваш протеинот со прашкови, во поголема доза (20 -30 г) тогаш може да имаш некои компликации на жлездите што лачат протеини, па затоа ако сакаш зимај протеин 5 г пред тренинг, имаш добар whey 100% протеин ако сакаш... инаку за 16 години најдобро е прво да почнеш со креатин... позз

Kajgana Shop

На врв Bottom