Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Нормално дека можиш да клајш мускул и на 15 години тука не се противам ама пак мислам дека тој мускул ќе биди помек помал и со не толку добра форма. А ганерфорлајф сака да има совршени стомачни а тоа на 15 години по мое мислење не е можно оти тоа малце сало шо го има сега не му дозволува да се познаваат а истото сало да го има на 20 + години нема воопшто да му смета.
toa salo na 15 god.moze mnogu polesno da go snema,otkolku na 20+god. :)

Imas pravo za na 15 godini polesno se simina ali treba da trca ili da sportuva nesto primer kosarka neka se izvisi i iscelici pa posle tek taratana koga organizmot ke mu se ujaca i srce i se necini za organizmot i koskite makar i so mali kilazi pak e tovar i napor ali kako sakas inace sekoj koj ke otide u taratana saka muskuli da prai mislam go vlece toa malce i sizik da se napravi hhhhhh inace pocekaj bar 18 god napraj pa posle za toa vreme sportuj neso taka jacajse pa posle taratana ke ti lizga hhh pozzzzzzzzz:vozbud:

Mene nekonj po strucen na forumov mozit da mi kaze kako da postignam dobar uspeh vezbam za biceps ali sakam da go zaoblam i ocrtam dobro da se poznava topceto hhhh koja vezba i kako e najdobro za biceps da se vezba?:jaj: pozzz

Imas pravo za na 15 godini polesno se simina ali treba da trca ili da sportuva nesto primer kosarka neka se izvisi i iscelici pa posle tek taratana koga organizmot ke mu se ujaca i srce i se necini za organizmot i koskite makar i so mali kilazi pak e tovar i napor ali kako sakas inace sekoj koj ke otide u taratana saka muskuli da prai mislam go vlece toa malce i sizik da se napravi hhhhhh inace pocekaj bar 18 god napraj pa posle za toa vreme sportuj neso taka jacajse pa posle taratana ke ti lizga hhh pozzzzzzzzz:vozbud:

Mene nekonj po strucen na forumov mozit da mi kaze kako da postignam dobar uspeh vezbam za biceps ali sakam da go zaoblam i ocrtam dobro da se poznava topceto hhhh koja vezba i kako e najdobro za biceps da se vezba?:jaj: pozzz

Линк на пп :smir: се за вежбање на бицепс

Едно прашање во темава, а поврзано со овој спорт. Дали некој знае кај може да се најдат тегови од 7 и 9 кг? Или слични од 6-9? Не е за мене, за една теретана. Многу тешко се наоѓа оваа комбинација, дури и со подесиви тегови, а секако се потребни како за почетници, така и за понапреди за одредени вежби.

Едно прашање во темава, а поврзано со овој спорт. Дали некој знае кај може да се најдат тегови од 7 и 9 кг? Или слични од 6-9? Не е за мене, за една теретана. Многу тешко се наоѓа оваа комбинација, дури и со подесиви тегови, а секако се потребни како за почетници, така и за понапреди за одредени вежби.

Emilijano т.ц.:smir:

Мислам дека имаат видено, но секако ќе спомнам, а и за некои као Орка...Инаку има од сите комбинации под 5 и над 10, дури и оние прилагодливи. Само овие тежини погоре спомнати тешко се наоѓаат.
Во секој случај, фала :smir:

Земи еден тег од 3 кила и кревај го во серии колку шо можиш пример јас кревав 3 серии на двете раце по 150 пати.

Страна претходно го ставив линкот каде убаво се објаснети сите вежби за сите мускулни групи.
За тоа што викаш дека сакаш топче, тогаш преминуваш на деифниција и тогаш ти требаат поголем број да повторувања, 150 може се и многу но ако можеш да ги правиш нема ништо лошо.
За тегови да беа за тебе ќе ти предложив начини како да си направиш сам но штом е за теретани погледни во овие места
тука, тука, тука и тука

Момци едно прашање. Дали би било штетно доколку везбам секој ден вратило 5 саати пред теретана? Ова сакам да го практикувам затоа што веќе пола година од кога почнав вратило имам мн добри резултати па не сакам да го исфрлам од програма. Правам 4 серии по 30 со 10 мин пауза меѓу сериите. Сеа не ми е јасно дали ако везбам вака не им давам на мускулите да одморат доволно или е во ред со оглед на тоа што везбам и во теретана секој мускул поединечно во неделата

Момци едно прашање. Дали би било штетно доколку везбам секој ден вратило 5 саати пред теретана? Ова сакам да го практикувам затоа што веќе пола година од кога почнав вратило имам мн добри резултати па не сакам да го исфрлам од програма. Правам 4 серии по 30 со 10 мин пауза меѓу сериите. Сеа не ми е јасно дали ако везбам вака не им давам на мускулите да одморат доволно или е во ред со оглед на тоа што везбам и во теретана секој мускул поединечно во неделата
Кажи ми ја целта која сакаш да ја постигнеш... сила, дефиниција, маса...
Ако сакаш да ставиш на маса повеќе, мораш да правиш паузи барем 42 саата, мускулните влакна треба да се обноват од напорниот тренинг кога се кинат, така да ова што го правиш ти сега, постојан тренинг ќе имаш најголем ефект во сила, а маса и дефиниција не дека нема да стекнеш но подобар ефект за тоа ќе имаш кога би правел паузи.
Поздрав :wink:

Ако можиш вежбај, јас едно време праев по 200 склека 2 3 сати пред теретана ама после некое време сетив дека не можам ми беше страв да не ми се случи нешто и прекинав со склекој пред теретана после ги праев во деној ко одмарав од теретана.

Кажи ми ја целта која сакаш да ја постигнеш... сила, дефиниција, маса...
Ако сакаш да ставиш на маса повеќе, мораш да правиш паузи барем 42 саата, мускулните влакна треба да се обноват од напорниот тренинг кога се кинат, така да ова што го правиш ти сега, постојан тренинг ќе имаш најголем ефект во сила, а маса и дефиниција не дека нема да стекнеш но подобар ефект за тоа ќе имаш кога би правел паузи.
Поздрав :wink:
Во контекст на ова, не сум којзнае колку запознаен со овие правила, но...
Како ми е кажано во неколку теретани, ова вратило
1p9y6c.jpg

го користам за загревање, пред тегови и други вежби со отпор, доколку одам на трицепс и гради.

Ова го користам
2145mc8.jpg

за загревање пред вежбање грб.
Инаку вторава е одлична пошто удира на сите групи, од грбот нагоре, плус со ова вратило (и со она првото) е добро да се прават вежби и за стомак-доста акцент дава на долните стомачни...и доста тешка, ако е човек потежок, а нема баш снага во грбот и рацете :)

За комплетно загревање пред теретана-склекови, енглезите што ги нарекуваат пушапс. За нозе пак, за загревање користам чучњеви.
Така барем знам, не знам дали е исправно но...делува да се загрее, напумпа и раздвижи мускулната група.
Инаку за појаснување, симнав околу 8-9 кила више, па сега почнав со веј протеини и храна со малку маснотии и шеќери...да пополнам она што сум го симнал со мускулна маса (веќе после една недела веј, се забележува и пополнување на одредени групи-конкретно грбот, трицепсот, градите ми се доста зголемени). Останува да поработам на бицепс и нозе, да удрам повќе акцент на нив во неделата.

Не знам што би рекол за ова што го практицирам, дал е добро, дал не е...чисто според тебе, мислење.

-Првата слика, точно како што знаеш колку е поблиска оддалеченоста на рацете, мислам прилепени до тело, удара на трицепс, спротивно од што повеќе раздалечени раце- ефектот е на долниот дел од градите. Инаку ова е слично на разбој.

-Втората слика, вратилото ја сметам како идеална вежба за горниот дел од телото. Подигаш дури 100% од својата телесна тежина. Ако сакаш и повеќе можеш да ставиш ранец на грб со книги или сл. но во теретаните имаш специјални справи за тоа :wink:
И овде е слично, поблиску рацете е за внатрешниот дел од грбот, за разлика од максимум раширени раце, влијае на ширење на грбот( постигнување на пирамида ефектот).

За склековите веќе е доста јасно дека се супер вежба ( за трицепс,општо целите раце, гради, стомакот се затега,за сила и слично) така да и ова вежба нека ти биде во програмата.
За нозе треба добро загревање,чучњеви, трчање, велосипед или слично ако имаш намера да креваш големи тежини, зошто таму се креваат најјаките тежини.

Сето ова беше само надополнување на твоето, кое добро си го разбрал, но загревањето пред тренинг е доста важно (а многу често знаеме да го занемариме) бидејќи така настануваат проблемите, кои ни малку не е пријатни - да не се префорсираме, како и растегнувањето после тренинг, мускулните влакна треба да се истегнат и да се снабдат со потребниот кислород.

Ова е мислам јасно но е важен елемент во вежбањето :helou:

Вежба ли некој deadlift или на нашки мртво дигање( некако глупо ми звучи )?Јас ја практикувам веќе некој месец и одлична е за градење сирова снага.Мислам дека е вежба која работи највеќе мускулни групи одеднаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom