Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Alkohol utice direktno na stanicne membrane, te na stanicni metabolizam. Telo preferira koristiti alkohol kao metabolicko gorivo i na taj nacin može spreciti korišcenje masti kao goriva. Korišcenje masti kao goriva upravo je cilj svima koji su na dijeti i žele smanjiti kolicinu masnog tkiva. Pošto alkohol ima 7 kalorija/g (uz sve ostalo što je u picu), dosta doprinosi broju “praznih” kalorija koje ce telo pohraniti u obliku masti.

Treba paziti da se zbog toga ne zanemari unos kvalitetnih namirnica bogatih proteinima koje su neophodne za optimizaciju rezultata treninga. Ocito je da je sa bodibilderskog gledišta konzumacija alkohola nepotrebna i štetna, narocito u periodu dok se radi na definiciji.

Osim navedenih efekata, konzumiranje alkohola uzrokuje hormonalne promene koje ukljucuju smanjenu kolicinu testosterona, i povecanu pretvaranje testosterona i ostalih aromatizujucih androgena u estrogen. To rezultira povecanim estrogenskim nivoima, koji pak potpomaže pohranjivanje masti, ginekomastiju i retenciju tecnosti. Naravno, treba napomenuti da alkohol, kratkorocno gledano, deluje kao blagi duretik, ali taj njegov dobar ucinak daleko nadmašuju dugorocni loši ucinci. Osim toga, alkohol loše utice i na imunološki sastav.

Alkohol može iscrpsti rezerve nekih bitnih minerala (kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfor), koji su bitni za mišicne kontrakcije, relaksaciju i rast. Da i ne spominjemo da dugorocno korišcenje alkohola dovodi do zavisnosti (alkoholizma), naglih promena raspoloženja koje mogu dovesti do problema s okolinom (od zakonskih, do raspada veza i sl.), smanjenog libida i impotencije, problema s jetrom i krvnim sistemom.

Iz ovog se teksta jasno može zakljuciti da alkohol nije namirnica koja spada u ishranu jednog bodibildera. Bodibilderi koji uzimaju preparate s jakim androgenim i anabolickim svojstvima moraju se OBAVEZNO kloniti alkohola za vreme ciklusa, zbog dodatnog opterecenja na jetru i povecane sposobnosti aromatizacije. S druge strane, u današnjem je društvu konzumiranje alkohola (cesto u velikim kolicinama), na žalost, potpuno normalna pojava. Izbor je vaš – da li cete plivati uz struju ili protiv nje? U ovom je slucaju bolje biti u manjini, a gore navedeni efekti alkohola bi vam mogli pomoci da se odlucite.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Прашав да ми кажете за некои вежби за трицепс?Кажете ми повеќе
Јас почнав да вежбам со тег од 8кг. вакви вежби

4пати по 5 повторувања, доволно ли е?
Инаку ме интересира кои вежби одат заедно?
-бицепс/трицепс
-бицепс/вратило
-трицепс/вратило
-склекови/трицепс
-склекови/бицепс...:toe:
зошто сакам да ги вежбам сите во една ден,или како да ги распоредам, кажете ми кои одат вежби заедно а кои не треба да се вежбаат заедно?

Чекам на одговор.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Прашав да ми кажете за некои вежби за трицепс?Кажете ми повеќе
Јас почнав да вежбам со тег од 8кг. вакви вежби

4пати по 5 повторувања, доволно ли е?
Инаку ме интересира кои вежби одат заедно?
-бицепс/трицепс
-бицепс/вратило
-трицепс/вратило
-склекови/трицепс
-склекови/бицепс...:toe:
зошто сакам да ги вежбам сите во една ден,или како да ги распоредам, кажете ми кои одат вежби заедно а кои не треба да се вежбаат заедно?

Чекам на одговор.
8кг ти е малце,пробај со 15кг и тегот фати го со двете раце и пак го дигај исто.
Вежбај 4 серии по 12/10/8/8
Првата нека ти биде за загревање со помала килажа.
Е сега не ја прај само оваа вежба туку 4серии оваа вежба па потоа на машина,после тоа со крива шипка тесен фат на клупа.

Поздрав,склекови не прави бидејќи мускулот нема време меѓу сериите да се одмори.

Поздрав.

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
користи ли некој апчиња со омега3(риба) ?
сакам да купам ама не знам како се викаат точно

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
па Омега3 се викаат или рибино масло во апчиња....

и на самата опаковка пишува со големи букви омега3!:smir:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
користи ли некој апчиња со омега3(риба) ?
сакам да купам ама не знам како се викаат точно
Омега 3 се викаат не се скапи 150 таблети 700 денари.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Хмм .. ај некоја вежба за стегање на *Гради* ама да не е во теретана ... зашто немам толку време за шлаење атм ...

Прибидејки сум така видно ослабен ... и ми *виснаа* цицкиве =) Мора да се стегнат некако до лето !

Фала !!!

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Хмм .. ај некоја вежба за стегање на *Гради* ама да не е во теретана ... зашто немам толку време за шлаење атм ...

Прибидејки сум така видно ослабен ... и ми *виснаа* цицкиве =) Мора да се стегнат некако до лето !

Фала !!!
За оваа работа ги имаш златните склекови :helou::smir:

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Не се разбирам баш од суплементи и такви работи, па ако може мала помош. Сакам да купам whey protein isolate, околу 2 килограми, па ако може малце помош околу тоа од каде да го набавам и колку би ме чинело.

Фала однапред :)

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Не се разбирам баш од суплементи и такви работи, па ако може мала помош. Сакам да купам whey protein isolate, околу 2 килограми, па ако може малце помош околу тоа од каде да го набавам и колку би ме чинело.

зависи каква марка ке земеш али 2 би те чинело околу 2000 денари
100% ON whey gold standard е најквалитетен протеин

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75

Еве ти информации за него, инаку и јас планирам да земам па ќе видам што ќе испадне, инаку цената :(

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
100% Веј Голд Стандард ти е 3670ден за 2,27кг.
Соленка е цената,ама барем ќе знаеш што пиеш,во Гладијатори го имаш и таму е се проверено нема фалш лиценци имаат.....

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.830
Тајсоне, за колку време се пие кутијата од 2.27 кг? Сакам овој пат да земам Веј голд.
И да....после 6 месеци теретана почнав да мењам гардероба:helou:.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
100% Whey Gold Standard една доза ти е 24гр така да имаш солидни околу 94-95 дози :smir: да пиеш по два пати у ден имаш за месец и пол.
Чим си почнал да мењаш гардероба супер.

Поздрав.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.830
Тогаш Веј Голд не е скап.
Каде е тоа Гладијатори? Или каде на друго место во Ск го има?

Kajgana Shop

На врв Bottom