M
mistikraptor
Гостин
FLiX, 3 год работам со фотографија и графички дизајн .. знам за opacity итн .. within мислам оти прашуваше само со помош на апарат како да се направи тоа ...
Е па неможи само со фотоапаратот така , ако наместиш долга експозиција пак ќе се гледа дека си се движел остава траг промената на светлина. Мораш со фотошоп или слично програмче да ги споиш.
Е па вака тоа ти е да ти кажи за објективот , до која ширина можи да фотографира ,височина и такви работи.Може некој да ми каже што значат бројкиве(1:2,8-4,8), мислам дека е нешто со леќите и како што имам слушнато биле поважни и од мегапикселите
Flix, братче ја подутна малце работава со објаснувањето. Бројките за кои прашва се уствари за максумум отвореност и затвореност на блендата (aperture). Колкава количина на светлина можи да помини низ објективот при одреден зум (важи само за аматерските апарати кои немаат можност за рачно подесвање на бленда, aperture priority). :helou:Е па вака тоа ти е да ти кажи за објективот , до која ширина можи да фотографира ,височина и такви работи.
еве пример на кратко кажано.
The width divided by the height of an image or "aspect ratio" is usually expressed as two integers, e.g. width/height = 1.5 is expressed as width:height = 3:2.
3:2 aspect ratio of 35mm film, 6"x4" prints, and most digital SLRs 4:3 aspect ratio of most computer monitors and digital compact cameras
Колку поголем опсег толку подобро, да почнува од шо помала вредност (најбитно) и да оди до шо поголема вредност, мислам дека важи и за аматерските камерчина.Уште ме интересира дали колку поголема е разликата помеѓу овие броеви толку е подобро? На пример еден апарат има 1:2.8-4.8 , а друг 1:2.7-3.5 (кое е подобро?)
Па не ти треба сони торбица :wink: сони торбиците направени за апарати се ептен чкарт и многу скапи. Иди во Германос/Невада/Техномаркет и побарај Case LOGIC торбици ама носи го апаратот со тебе и немаш гајле Јако заштитени торбици башка се тренди:wink:Не знаев каде да прашам, па ај тука, нека го премести Точкест прашањево каде што треба ако не е за тука.
Некој ако знае да ми препорача каде да си купам торбичка за мојот апарат?
Бев во Германос да прашам, немале, а па сељакот во Истор ми вика торибчки за Сони нема моментално никаде во МКД, ќе почекаш 2 недели:kesa:.
Нема врска цената, важен ми е квалитетот, имам финансии сега
Сателитски слики имаш по дома бе? Која е таа слика што е над 10 мега сликана од обичен апарат?Абе некој да знај некоја програма за намалување на слики....и тоа да се намали на 10мб и да е „The picture must be in JPG or PNG format „...се намачив барајки...помош некој...