Помош, совети, размена на искуства...

M

mistikraptor

Гостин
FLiX, 3 год работам со фотографија и графички дизајн .. знам за opacity итн .. within мислам оти прашуваше само со помош на апарат како да се направи тоа ...

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Е па неможи само со фотоапаратот така , ако наместиш долга експозиција пак ќе се гледа дека си се движел остава траг промената на светлина. Мораш со фотошоп или слично програмче да ги споиш.

M

mistikraptor

Гостин
Е па неможи само со фотоапаратот така , ако наместиш долга експозиција пак ќе се гледа дека си се движел остава траг промената на светлина. Мораш со фотошоп или слично програмче да ги споиш.

јасно да .. зборот ми беше .. ако е ноќно време .. може со долга експозиција и ако е бааги темно .. ќе остаеш апаратот и ќе се наместеш еднаш ќе штракнеш со некаква светилка .. после на друго место исто друга поза исто и у рок од 30 сек експозиција ќе те има на 3 места на сликата .. тоа ми беше зборот .. затоа и ја викам фотошоп :) хехе поздрав FLiX!

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Фала за советите, сватив како оди. Знам дека HDR e нешто друго, само сакав да пробам како ке испадне. поз

Член од
12 јули 2007
Мислења
140
Поени од реакции
6
Може некој да ми каже што значат бројкиве(1:2,8-4,8), мислам дека е нешто со леќите и како што имам слушнато биле поважни и од мегапикселите

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Може некој да ми каже што значат бројкиве(1:2,8-4,8), мислам дека е нешто со леќите и како што имам слушнато биле поважни и од мегапикселите
Е па вака тоа ти е да ти кажи за објективот , до која ширина можи да фотографира ,височина и такви работи.
еве пример на кратко кажано.

The width divided by the height of an image or "aspect ratio" is usually expressed as two integers, e.g. width/height = 1.5 is expressed as width:height = 3:2.
3:2 aspect ratio of 35mm film, 6"x4" prints, and most digital SLRs 4:3 aspect ratio of most computer monitors and digital compact cameras

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Е па вака тоа ти е да ти кажи за објективот , до која ширина можи да фотографира ,височина и такви работи.
еве пример на кратко кажано.

The width divided by the height of an image or "aspect ratio" is usually expressed as two integers, e.g. width/height = 1.5 is expressed as width:height = 3:2.
3:2 aspect ratio of 35mm film, 6"x4" prints, and most digital SLRs 4:3 aspect ratio of most computer monitors and digital compact cameras
Flix, братче ја подутна малце работава со објаснувањето. Бројките за кои прашва се уствари за максумум отвореност и затвореност на блендата (aperture). Колкава количина на светлина можи да помини низ објективот при одреден зум (важи само за аматерските апарати кои немаат можност за рачно подесвање на бленда, aperture priority). :helou:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Можи неубаво го разбрав мислев прашува за ratio . Фала што ме поправи

Член од
12 јули 2007
Мислења
140
Поени од реакции
6
Уште ме интересира дали колку поголема е разликата помеѓу овие броеви толку е подобро? На пример еден апарат има 1:2.8-4.8 , а друг 1:2.7-3.5 (кое е подобро?)

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Уште ме интересира дали колку поголема е разликата помеѓу овие броеви толку е подобро? На пример еден апарат има 1:2.8-4.8 , а друг 1:2.7-3.5 (кое е подобро?)
Колку поголем опсег толку подобро, да почнува од шо помала вредност (најбитно) и да оди до шо поголема вредност, мислам дека важи и за аматерските камерчина.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не знаев каде да прашам, па ај тука, нека го премести Точкест прашањево каде што треба ако не е за тука.
Некој ако знае да ми препорача каде да си купам торбичка за мојот апарат?
Бев во Германос да прашам, немале, а па сељакот во Истор ми вика торибчки за Сони нема моментално никаде во МКД, ќе почекаш 2 недели:kesa:.
Нема врска цената, важен ми е квалитетот, имам финансии сега :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Не знаев каде да прашам, па ај тука, нека го премести Точкест прашањево каде што треба ако не е за тука.
Некој ако знае да ми препорача каде да си купам торбичка за мојот апарат?
Бев во Германос да прашам, немале, а па сељакот во Истор ми вика торибчки за Сони нема моментално никаде во МКД, ќе почекаш 2 недели:kesa:.
Нема врска цената, важен ми е квалитетот, имам финансии сега :)
Па не ти треба сони торбица :wink: сони торбиците направени за апарати се ептен чкарт и многу скапи. Иди во Германос/Невада/Техномаркет и побарај Case LOGIC торбици ама носи го апаратот со тебе и немаш гајле:) Јако заштитени торбици башка се тренди:wink:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Абе некој да знај некоја програма за намалување на слики....и тоа да се намали на 10мб и да е „The picture must be in JPG or PNG format „...се намачив барајки...помош некој...

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Абе некој да знај некоја програма за намалување на слики....и тоа да се намали на 10мб и да е „The picture must be in JPG or PNG format „...се намачив барајки...помош некој...
Сателитски слики имаш по дома бе? Која е таа слика што е над 10 мега сликана од обичен апарат?
Има повеќе програми некои користат MS PAINT кој доаѓа со компјутерот други користат Photoshop или Corel

Kajgana Shop

На врв Bottom