Што мислите за транс музиката?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Најлошо е тоа што повеќето што пишуваат немат слушнато транс не ни знаат што е транс а што техно повеќето слушнале некој досаден бит техно и мислат то е то се е исто и затоа се лашат досадна незнам каква, во трансот има повеќе инструменти ( компјутерски ) и звуци од која било друга музика. И неможи секој да го прави, и има разлика мегу DJ и продуцент, дј само миксаат а продуцентот ја прават музиката .

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Најлошо е тоа што повеќето што пишуваат немат слушнато транс не ни знаат што е транс а што техно повеќето слушнале некој досаден бит техно и мислат то е то се е исто и затоа се лашат досадна незнам каква, во трансот има повеќе инструменти ( компјутерски ) и звуци од која било друга музика. И неможи секој да го прави, и има разлика мегу DJ и продуцент, дј само миксаат а дј ја прават музиката .
Mislis na producenti ovde?
1.Mnogu si vo pravo deka ne pravat razlika od house,preku techno no trance,za nekoi pa i poveketo seto e trance!
2.Ima poveke instrumenti DA,megutoa i sam kaza kompjuterski,spored mene mn polesno e da naprajs nekoj zvuk kompjuterski i da go vmetnis vo traka,odkolku da isviris na sax i da go vmetnis vo com i da go napravis kako sempl sto bi ti sluzel za vo trakata!

Znaci vo pogolemiot del od muabetot se soglasuvam so tebe,ali smetam deka e daleko polesno da se napravi trance traka,odkolku House,a ko ke recam na House mislam na HOUSE a ne na ovie elektronskive sra**a koj da bea pred nekolku godini i nemase da se narekuvaat HOUSE!:smir:

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Mislis na producenti ovde?
Znaci vo pogolemiot del od muabetot se soglasuvam so tebe,ali smetam deka e daleko polesno da se napravi trance traka,odkolku House,a ko ke recam na House mislam na HOUSE a ne na ovie elektronskive sra**a koj da bea pred nekolku godini i nemase da se narekuvaat HOUSE!:smir:
A sho e spored tebe house.. Kazi mi koi iminja gi smetas za odlika na house?

A okolu pravenjeto na trance i dr. si ima svoi specifiki. Ne mozes da pravis trance bez klavijatura, bez sekvenceri i sl., kako so ne mozes da pravis rock bez gitara i tapani, i narodno bez harmonika ili gajda. I ne mozes da sporeduvas so e polesno za pravenje od trance i house, bidejki sepak se elektronska muzika i se povrzani, a voedno i ne e so sto ja pravis muzikata, tuku dali e dobra ili ne. It's not about the kitchen, it's about the chef.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
OK,ne sakam da debatiram i da navleguvam vo nekoi raboti so cel da ne se smeni pravecot na temata.Fakt e deka sekoj si ima svoj stil,i so samoto toa nesto sto go privleklo kon toj stil(ubavina).
Pak ke ti recam,ako jas treba da napravam pesna,MENE polesno bi mi bilo da napravam trance odkolku house
A za toa sto me prasa naslov za house gi ima mnogu ali eve ti eden Marshal Jefferson:smir::smir::smir:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.828
Поени од реакции
11.459
OK,ne sakam da debatiram i da navleguvam vo nekoi raboti so cel da ne se smeni pravecot na temata.Fakt e deka sekoj si ima svoj stil,i so samoto toa nesto sto go privleklo kon toj stil(ubavina).
Pak ke ti recam,ako jas treba da napravam pesna,MENE polesno bi mi bilo da napravam trance odkolku house
Значи тебе ти е полесно да направиш бас во тритиум, вб1, таупро,...да го средиш прво таму, па во eq на тоа кецовите двојките, па у quadra fuzz да местиш, башка додатни еквил. , филтери едно друго итн... кик во базисм па после компресори, глупости, башка на тоа и side chaining коа ќе му даеш пример со voxengo cruncheliser или па со некое друго....
За лидови, падови, атмосфери, итн...не праам муабет, обемно е :wink:
Отколку да си земеш и така се најраспространети по цел нет, готови семплови, како што си прават сите јаки фаци од хаус продукции итн.., и си ги наџиџаш у acid или сега по ново у cubase / nuendo :pos2:
Или па ти си од тие опасните?....Шо пукаат на вст и си прават свои звуци, ама па и тоа видиш е полесно, зошто во хаусот немаш одредена спецификација итн...ти текнуе, ќе свртиш 5/6 инструменти и оп ете ти звукчиња и тоа све некои такви пијана глупости, хехе....
И тебе муабетов ти нема везе, стварно...
Не избрзувај другпат, зошто и трансот е многу покомплексна работа отколку што си замислил, не е само кик, бас, снер, фус, и чат пат уше нешто :nenene:
поздрав

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Музика може да се створи само ако има Музичари кои што свират на Музички инструменти .. транс срањето нема ниедно од тие две работи, што значи дека тука нема музика! Ја едно време бев оболен по транс "музиката" , ама бев стварно оболен .. слушав транс околу една година одприлика и мислев дека е најбоља "музика" на свет .. еден ден се разбудив од сабајле и си реков "па добро бе, дали сум ја нормален, па ја метал слушам а не транс, шо ми е на мене?!" .. и тогаш сватив дека цело тоа време сум слушал срање !
Некој џбитек од вас кажа дека рокот била досадна музика и само наркомани ја слушале .. како тоа ја не сум наркоман а ја слушам повеке од 10 години ! Рокот е олд скул музика што никад нема да умре , али вие сте new school и затоа немате мозок ! мене баш ме интересира дали на 30-40 години ке слушате транс :pos: .. некој од вас кажа дека трансот бил најбогат .. трансот има само Дупци Дупци Дупци , у буквално секоја трака од буквално секој диџеј, а дури нема ни пеење .. значи стварно е богат :pos: .. али разбирам, секој со различен вкус .. некој добар , некој лош !

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.828
Поени од реакции
11.459
Музика може да се створи само ако има Музичари кои што свират на Музички инструменти .. транс срањето нема ниедно од тие две работи, што значи дека тука нема музика!
Друже извини али реченицава ти е никаква...Не си компетентен да даваш таква дефиниција за музика кога ни самиот не ја знаеш :wink:
Јас не сум музичар зошто имам музичко образование (нижа, не академија) и што свирам 2 инструменти, а правам транс музика од мојот писи? :pos2: :pos2: :pos2: добар! Или сите тие идиоти што го компонираат трансот знаат само пред миди киборд да седнат и толку? хаха.....
Ти не веруваш во еволуција а? Ок... Остани закоравен во твојот олд скул, а ние ќе одиме напред да се доразвиваме, знаеш смачено ми е од сето тоа, ќе ги оставам мајмуните зад мене, јас продолжувам јбг еволуција или што?
А да и со текот на еволуцијата, и трансот ќе премине во олд скул, бидејќи времињата се менуваат зар не? И сите тие ВСТ Инструменти ќе бидат заменети со нови пософистицирани , ама па на кого зборам јас?
поздрав

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Значи тебе ти е полесно да направиш бас во тритиум, вб1, таупро,...да го средиш прво таму, па во eq на тоа кецовите двојките, па у quadra fuzz да местиш, башка додатни еквил. , филтери едно друго итн... кик во базисм па после компресори, глупости, башка на тоа и side chaining коа ќе му даеш пример со voxengo cruncheliser или па со некое друго....
За лидови, падови, атмосфери, итн...не праам муабет, обемно е :wink:
Отколку да си земеш и така се најраспространети по цел нет, готови семплови, како што си прават сите јаки фаци од хаус продукции итн.., и си ги наџиџаш у acid или сега по ново у cubase / nuendo :pos2:
Или па ти си од тие опасните?....Шо пукаат на вст и си прават свои звуци, ама па и тоа видиш е полесно, зошто во хаусот немаш одредена спецификација итн...ти текнуе, ќе свртиш 5/6 инструменти и оп ете ти звукчиња и тоа све некои такви пијана глупости, хехе....
И тебе муабетов ти нема везе, стварно...
Не избрзувај другпат, зошто и трансот е многу покомплексна работа отколку што си замислил, не е само кик, бас, снер, фус, и чат пат уше нешто :nenene:
поздрав
Ne be bratce na nisto od niv!!!Ce si sednam na FL ce si napram nekoj tup bit,nekoja mracna bass line,i ce si pocnam da si eksperimeniram,(batka nemoj da me svatis pogresno,ti kazuvam za covek so ima sluh i mozi da sklopi nesto harmonicno,me svakas?)i ce si eksperimentiram so nekoj instrumenti neartikulisani,ona TUP TUP TUP TUP TUP TUP TUP TU-DUP TU-DUP(kazi si go ova na glas za da me zvatis so e poentava)i nekoj slicni takvi prelomi tipicni so se za trance e neizbezno,bpm 144 i ete ti trance!!! I ne,jas ne sum d tie opasnite,poso ne sum producent,jas sum DJ!
Pak ce recam da nezabeguvame off-topic,da si otvorime ako sakas tema Trance VS. House i da si prodolzime da si debatirame ako sakas do sabalje na temava!Ili ako veke ima daj mi link i da vlezam!:smir:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Музика може да се створи само ако има Музичари кои што свират на Музички инструменти .. транс срањето нема ниедно од тие две работи, што значи дека тука нема музика! Ја едно време бев оболен по транс "музиката" , ама бев стварно оболен .. слушав транс околу една година одприлика и мислев дека е најбоља "музика" на свет .. еден ден се разбудив од сабајле и си реков "па добро бе, дали сум ја нормален, па ја метал слушам а не транс, шо ми е на мене?!" .. и тогаш сватив дека цело тоа време сум слушал срање !
Некој џбитек од вас кажа дека рокот била досадна музика и само наркомани ја слушале .. како тоа ја не сум наркоман а ја слушам повеке од 10 години ! Рокот е олд скул музика што никад нема да умре , али вие сте new school и затоа немате мозок ! мене баш ме интересира дали на 30-40 години ке слушате транс :pos: .. некој од вас кажа дека трансот бил најбогат .. трансот има само Дупци Дупци Дупци , у буквално секоја трака од буквално секој диџеј, а дури нема ни пеење .. значи стварно е богат :pos: .. али разбирам, секој со различен вкус .. некој добар , некој лош !

Оmggg ете сега лупна
Прво како нема инструменти, звукот од што доаѓа од инструментите тие се само електронски процесирани, кој ги создава семпловите , некој музичар кој се разбира од ноти и музика. На универзитет каде што студирам има отсек за продиценти и електронско музицирање, на факултетот за музика ( дури се студира ова нешто а ти велиш не е музика, извини ама светот поинаку мисли ). Мислиш ти дека продуцентите се некој батиња со основно кој не ги знат нотите.
И тука збораме мислам за сите подруги на трансот во кој знам има вокали и пеење и слично.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Dali nekoj od seratorite ovde e cul za Jean Michael Jarre? Pionir na elektronskata muzika vklucuvajki go i tranceot.. Dali znaete po kolku lugje polnel na svoite koncerti? Po 2-3-4-5 milioni lugje duplo poveke od nasava Makedonija.. Dali site tie odele na "ne-muzika" togas, posto nemalo instrumenti. Dali Depeche Mode se nikoj i nisto? Pa STFU bre!

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
најголем респект за j.m.j
а исто така за крафтверк

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Не .. преглупи се !

Ок... Остани закоравен во твојот олд скул, а ние ќе одиме напред да се доразвиваме, знаеш смачено ми е од сето тоа, ќе ги оставам мајмуните зад мене, јас продолжувам јбг еволуција или што?
Ти си комичар :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom