Протестантизам

N

Nephthys

Гостин
Во ред е сево ова што го напиша но не ми одговори на прашањата кои ти ги поставив,па би те замолила да го препрочиташ уште еднаш мојот пост и да ми дадеш одговор.

-Зашто да се молиш на личностите кои се насликани на иконите кога можеш твојата молитва да ја упатиш директно кон Господ?
Која е разликата?

-Бидејќи е молитвата еден од најважните работи кај еден верник,зашто Исус не пренел да се кажува и некоја друга молитва?Зашто викаш дека Оче Наш не е доволне кога Исус им ја дава токму оваа молитва на апостолите кога го прашуваат како да се молат?

-Од каде да знаеме дека оние работи кои не се напишани во Библијата а се практикува од страна на Православната Црква дека се вистинити кога ланецот на пророци се завршува со Исус?

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
нене искрено ние се држиме стрикно само до библијата и не отфрламе бар кај нас во евангелска велес знам оти сум постојан дека не се отфрла ништо али не признаваме икони и такви ставри тоест клањање на икони пари оставање по нив, ние иконите ги гледаме само како уметнички дела плус не веруваме во свеќи палење дека тие носат среќа пари или здравје свеќата е само за светло а бог ти дава здравје и заштита и поздрав до сите на форумот.:smir:

пишува во библијата дека не треба ништо нити да се додава нити да се одзема така да поздрав до сите и добро е да се дискутираат тие работи поздрав и до поискусните во библијата требада си помагаме едни на други а не да се напаѓаме.позз и божји благослов

поздрав до теа гледам и она се интересира па дај да размениме искуства околу исцелениа и некои бошји чуда кои ви се случиле и бог ве извадил од било какви замки на нечистиот јас имам многу сведоштва од кои бог ме исцелил ме охрабрил ме утешил не треба да си ги напаѓаме црквите кој во која припаѓа него да си подадеме рака еден на друг и да се молиме и разменуваме мислења поздрав до сите :smir:

а протестанти не викаат и нововерци затоа што се држиме стрикно за евангелието а не ги признаваме иконите светците на иконите и не им се клањаме и затоа и не мразат а во библијата пишува дека на бог служи му и нему поклониму се оти бог е и љубоморен бог а и е џентлмен исто ако сакаш да ти помогне во некоја ситуација он ти вика дај да ти помогнам само треба ние да речеме боже помогними да ја завршам оваа работа и толку и остај бог да се погрижи.мене една ден ми се случи да симињам машина за перење од една стара куќа која имаше скали колку човек да помине а замислете машина за перење да симнуеш по такви стари скали фарбани со боја се лизгаа плус а камоли машината да ја носам. се помолов и тргнав со човекот кога дојде под агол од 90степени да се вртам за да испаднеме низ вратата цела машина се навали накај мене тежеше бар 80кила нешто во тој момент ја подигна јас сигурно не бев не сетив дека нешто носам во рацете освен крпите кои ги држев ногарките на машината. ја изнесовме и после во црква го кажав тоа и еден од браќата ми кажа дека се исполниле стиховите и твојата нога нема да се спрепне на камен иако има пречка.оти бог е со тебе.амин

да стварно ние се држиме само до библијата а не до икони свеки алки за срека :uvo:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во ред е сево ова што го напиша но не ми одговори на прашањата кои ти ги поставив,па би те замолила да го препрочиташ уште еднаш мојот пост и да ми дадеш одговор.

-Зашто да се молиш на личностите кои се насликани на иконите кога можеш твојата молитва да ја упатиш директно кон Господ?
Која е разликата?

-Бидејќи е молитвата еден од најважните работи кај еден верник,зашто Исус не пренел да се кажува и некоја друга молитва?Зашто викаш дека Оче Наш не е доволне кога Исус им ја дава токму оваа молитва на апостолите кога го прашуваат како да се молат?

-Од каде да знаеме дека оние работи кои не се напишани во Библијата а се практикува од страна на Православната Црква дека се вистинити кога ланецот на пророци се завршува со Исус?
Ќе ти одговорам, иако ќе го надминам зададениот наслов за дискусија.

Имено:

- никој не вели дека не треба да Му се молиме само на Бога-треба, секако, но треба да се молиме и до Светиите и до Богородица, за точно одредена цел, оти токму тие веќе го имаат заработено венецот на славата и сега, во моментов, се наоѓаат во непосредна близина до Христа Бога и се наши застапници пред Христа. Или, како што вели еден богослов: „..Кој е тој Син (мислејќи на Христа), кој не би ја послушал мајка си (мислејќи на Богородица)...„?

- „Оче наш...„ се нарекува „Господова молитва„ а „...Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилувај ме мене грешниот...„ се нарекува Исусова молтива. Така, јасно е дека има повеќе други молтивни, освен Господовата. Така се молеше митарот во храмот, сметајќи се себе си понедостоен од фарисејот, ти текнува?

- Да, последниот пророк е Сам Христос Бог. Но! Светиите, кои ради своето очистување, стекнуваат и дар на пророштво (меѓу другите дарови), можат да укажат на одредени работи. Тоа не значи дека ја достигнале и Христовата Божествена сезнајност!

- Еднинстен начин за да дознаеш дали (не)напишаното во Библијата а запишано во Светото Предание е вистинито, е личниот духовен опит. Преку самиот себе, преку личните дела, поткрепени од личната вера, можат да те убедат дека Божјата вистина е точна, без исклучок. Секој друг опит, каде има барем сенка од лагата, значи дека е вистина која не е од Бога дадена! И конечно: не постои посилна убедливост и посилен доказ за одредена верска вистина од личниот опит, оти токму тој (опит) е максимално непосреден и личен, без посреднци, без „рекла-кажала„, туку само она кое јас можам да го доживема и увидам со духот.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Мики,сакаш да кажеш дека не може да се биде христијанин ако не се молиш на икони?
Во Библијата не пишува никаде дека треба да се молиме како христијани на икони,на мошти,на гробови на свети лица.
Сакаш да кажеш дека не е доволно да се кажува со искрено срце Оче наш секој ден или повеќе во зависност од потребата на верникот?
Да се почитуваат десете божји заповеди и да се биде милостив?
Според тебе ако не си православен христијанин не си христијанин воопшто?
Она горе што го напиша не ти е никаков аргимент против протестантите, и не -не сум протестант.
Бидејќи МИКИ1 ти одговори на повеќето од твоите поставени прашања, еве и јас, со сета почит кон тебе кој како слободен човек можеш да си избереш дали ќе бидеш протестант, православен, итн...За моштите кои толку ревносно ги негирате, а велите дека се држите стриктно до Библијата, сигурно си го прочитал ова:

21 Се случи некои - погребувајќи човек - да ги здогледаат разбојниците: го фрлија мртовецот на Елисеевиот гроб и си отидоа. Мртовецот, откако ги допре Елисеевите коски, оживе и застана на нозе. (2Цар.13,21 или по православната Библија 4Цар.13,21).
Ќе ми објасниш ли за што станува збор тука ?

И уште некое прашање:
Познато е дека Православната Црква и покрај сите прогони и негирања егзистира веќе 2000 години. Можеме ли тоа да го кажеме и за протестантската ? Зошто не ? Зошто од протестантската заедница како печурки никнуваат, но исто толку брзо и згаснуваат разно-разни конфесии, деноминации, движења, здруженија како што се методисти, адвентисти, евангелисти, пентакосталци, па дури и јеховини сведоци ?
Дали тоа меѓу протестантите некој нон-стоп за нешто протестира ? И уште нешто за крај, како можете да ја минимизирате, да не речам негирате Пресвета Богородица мајката на нашиот Спасител, и тоа вие кои толку „прецизно“ се држите до Библијата која BTW вели:

48 зашто ја погледна смиреноста на Својата слугинка. И ете! Отсега сите родови ќе ме наречуваат блажена,
Сите освен Вие ?
Инаку во православната Библија оди вака: Отсега ќе ме ублажуваат СИТЕ родови.

Ќе се држиме до Светото Писмо или......Како што ќе ни одговара нам ?

П.С. Се надевам дека во овој мој пост нема да препознаеш намера за да те навредам тебе ниту било кој протестант, за што навистина немам таква намера, иако малку сум изреволтиран...

Поздрав и Господ Бог нека те води во вистината.

N

Nephthys

Гостин
Фала ти Мики за исцрпниот одговор.
Имам уште многу да учам за православното христијанство.

Калипсо,не сум протестант не се тревожи.

Член од
30 јануари 2010
Мислења
101
Поени од реакции
17
протестантизам

види ке те прашам мики само едно вака исус кога отиде да се моли отиде со двајца ученици така и кога отиде да се моли на кого се молеше дали се молеше на јован дали на илија дали на небесниот татко или стави икона пред себе и на неја се молеше?на едно друго место исус вели јас сум патот и вистината и никој не оди до таткото освен мене така?.ни свети петар ни свети вој или оној и тие светии се молеле на бога а не на гласниците кои го навестувале исусовото доаѓање него лично на бога значи ако се покаеш и речеш боже простими ги гревовите на кои се сеќавам или не се сеќавам и дојди и живеј во моето срце ти веќе си автоматски во божјата навидлива црква и бог ти си го примл за свој спасител и бог и он се застапува за тебе кога ке дојде божјиот суд а никој ама никој од светците нема да ти помогне бидејки кога ке ти се суди или исус ке ти биде адвокат или ке ти биде противник ако е адвокат кога бог ке рече ти го направи тоа тоа тоа и тоа исус ке рече јас платив за него и за неговите гревови.колку за информација никој светец мене не ми ја симна магијата која ми беше направена него исуса христа. види и сам кога исуса го напушти петар што се случи лугето него му се поклонија а он што рече не се поклонувајте на мене него на бога и не на некој светец или на илија или на јован крстител.затоа се ти паѓа вовода. плус викаш богородица така како може жена обичен смртник да го роди бог?она била послушна слуга на бог и затоа бог а одбрал неја.она само рекла еве твојата слугинка слуша. она да го роди телото на исуса а бог во тоа тело го вдахнал духот на својот син. затоа неја ја нарекле и блажена меѓу жените а не богородица бидејки она неможе да роди нешто што е божјо и што мислиш за исус дали е 100посто човек или 100посто бог или и двете?јас велам и двете зашто и он ги трпеше маките и болките на своето тело беше тепан а дека е 100посто и бог е дека немаше нешто што неможеше да направи водата ја направи вино го воскресна лазар воскресна и едно момче која што смертна поворка го носеше до гробот да го закопа истеруваше демони исцелуваше лепрозни и тн и тн.....и уште нешто вели исуса кој верува во мене а не во светците кои од светии лугето си направиле светци и да умре ке живее.и кој нема да си го земе својот крст и не тргне помене не е достоен за мене тоа се мисли на своите грижи и проблеми кои секој ден ги имаме и ги трпиме и сега има нешто таинствено тука скриено а тоа е дека треба тие грижи да ги препуштиме на исуса и заедно тие гриожи и проблеми со исусовата помош заедно да ги решиме само така ке бидеме достојни да одиме понего зашто исуса ја победи смртта и воскресна смртта немаше сила да го задржи камоли за другото луѓе он војува за нас ние само треба да ја земеме наградата он за нашите грижи се грижи.

А за кои Исус навива?
За Протестантите, Православните, Католиците, Јеховините сведоци..... ???
за покајаните не е важно дали се протестанти или православни или незнам уште што ако се држат до божјите заповеди и не ги кршат само кај православните е тоа малку потешко или ке се одкаже од православието поради поклонувањето пред иконии да се моли на нив,или воопшто нема да се клања и да се моли на светците кои се нацртани на нив и нема да прима се што е обичај -човечки како да се угоди на бога кое е сосема погрешно така да малку потешко ке биде за еден православец да се спаси,или ке биде пример во црквата што сите ке го прифатат и ке го гледаат како пример или ке биде трн у око.да се биде христов човек во православна е многу тешко скоро невозможно.се што со години се правело сега ти си видел дека тоа не е добро бидејки бог вели не се клањај на други богови освен на мене сега се правиш паметен и начитан и се знаеш од библијата и сега па цела црква ке се менуе поради тебе? затоа што ти не се клањаш на икони и не се молиш на нив некако тоа тешко ке иде. али ке има и од нив спасени сигурен сум.:smir:

дали веруваш вокрштевање во духот-зборување во непознат јазик, дар на исцеление, дар за истерување демони,дар за толкување на тој непознат јазик и тн,,,веруваш ли во тоа а мики?јас да бидејки имам истерувано демон на парализа кај една моја сестра од црква ја имаше во рацете со години и ја парализираше кога ке му текнеше најчесто после 10саат навечер.бог мене во сон ми даде видение дека ке полагам раце на мртви и ке воскреснувам луѓе и јас во сонот имаше војна и секаде фрчеја куршуми еден од моите браќа ми умре на раце тогаш бог одма интервенираше и ми рече стави ја раката и тој ке стане не послушав првиот пат кога бог ми рече стави ја раката на твојот брат и тој ке стане но вториот пат го послушав и ги ставив рацете и тој воскресна. па си реков ке положам раце на мојата сестра и кога ја ставив раката на главата и заповедав во името на господ исус напуштија вилицата и се пушти али сеуште беше парализирана после ги доправ рацете и пак реков во името наисуса напушти ја потполно беше ослободена али мене само тупаниците почнаа да ми се фаќаат дел од тоа се залепи за мене али реков ти немаш власт над мене тебе ти велам оди си. оган испадна од моите раце го осетив тоа најпрво од срцето а полсе и од рацете .после ми трпнеја малку како мрави милазеа по рацете и на крај прекина.тоа ми беше второ полагање раце на друг човек.

фала му на бог што едноставно ме искористи моќно и тоа се гледаше после девојката даде сведоштво во црква дека кога сум ја ставил раката на неја оган се слејал на неја и дека стварно дел од дарот работи не со полна сила али работи бидејки сеуште не ми беше пророкувано (Потврдено).после извесно време скоро месец дојде кај нас пасторот со неговиот бишоп кој имаше за мене пророкување дека ке ставам раце на болни и дека ке бидат исцелени и дека ке ослободувам луге кои се демонизирани со демонски напади.ке излејам уште повеке од духот свети на тебе вели тој и ке те неправам посилен така ми рече ми рече дека бог во моето срце ставил одговор на некоја моја молитва и да погледнам во моето срце што е тоа а тоа е полагање раце и ослободување на лугето и исцеление ке дошло преку моите раце.тоа се поклопи со мојот сон али јас не му го кажав се додека ми пророкуваше после тоа го прашав за сонот и тој ми потврди дека тоа е тоа што сум го сонил тоа е тој одговор.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45

Калипсо,не сум протестант не се тревожи.
Не се тревожам, ама помислив дека си.:toe: Сеедно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што е тогаш Јован со неговото Откровение?
Ова е згодно прашање на соседната тема: „Прашања за христијанството„.

Молам.
Моето познавање на мојата вера е и секогаш ќе биде помало од моето непознавање на истата. Такво е Божјото знаење-бескрајно и неисцрпно.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
види ке те прашам мики само едно вака исус кога отиде да се моли отиде со двајца ученици така и кога отиде да се моли на кого се молеше дали се молеше на јован дали на илија дали на небесниот татко или стави икона пред себе и на неја се молеше?на едно друго место исус вели јас сум патот и вистината и никој не оди до таткото освен мене така?.ни свети петар ни свети вој или оној и тие светии се молеле на бога а не на гласниците кои го навестувале исусовото доаѓање него лично на бога значи ако се покаеш и речеш боже простими ги гревовите на кои се сеќавам или не се сеќавам и дојди и живеј во моето срце ти веќе си автоматски во божјата навидлива црква и бог ти си го примл за свој спасител и бог и он се застапува за тебе кога ке дојде божјиот суд а никој ама никој од светците нема да ти помогне бидејки кога ке ти се суди или исус ке ти биде адвокат или ке ти биде противник ако е адвокат кога бог ке рече ти го направи тоа тоа тоа и тоа исус ке рече јас платив за него и за неговите гревови.колку за информација никој светец мене не ми ја симна магијата која ми беше направена него исуса христа. види и сам кога исуса го напушти петар што се случи лугето него му се поклонија а он што рече не се поклонувајте на мене него на бога и не на некој светец или на илија или на јован крстител.затоа се ти паѓа вовода. плус викаш богородица така како може жена обичен смртник да го роди бог?она била послушна слуга на бог и затоа бог а одбрал неја.она само рекла еве твојата слугинка слуша. она да го роди телото на исуса а бог во тоа тело го вдахнал духот на својот син. затоа неја ја нарекле и блажена меѓу жените а не богородица бидејки она неможе да роди нешто што е божјо и што мислиш за исус дали е 100посто човек или 100посто бог или и двете?јас велам и двете зашто и он ги трпеше маките и болките на своето тело беше тепан а дека е 100посто и бог е дека немаше нешто што неможеше да направи водата ја направи вино го воскресна лазар воскресна и едно момче која што смертна поворка го носеше до гробот да го закопа истеруваше демони исцелуваше лепрозни и тн и тн.....и уште нешто вели исуса кој верува во мене а не во светците кои од светии лугето си направиле светци и да умре ке живее.и кој нема да си го земе својот крст и не тргне помене не е достоен за мене тоа се мисли на своите грижи и проблеми кои секој ден ги имаме и ги трпиме и сега има нешто таинствено тука скриено а тоа е дека треба тие грижи да ги препуштиме на исуса и заедно тие гриожи и проблеми со исусовата помош заедно да ги решиме само така ке бидеме достојни да одиме понего зашто исуса ја победи смртта и воскресна смртта немаше сила да го задржи камоли за другото луѓе он војува за нас ние само треба да ја земеме наградата он за нашите грижи се грижи.

за покајаните не е важно дали се протестанти или православни или незнам уште што ако се држат до божјите заповеди и не ги кршат само кај православните е тоа малку потешко или ке се одкаже од православието поради поклонувањето пред иконии да се моли на нив,или воопшто нема да се клања и да се моли на светците кои се нацртани на нив и нема да прима се што е обичај -човечки како да се угоди на бога кое е сосема погрешно така да малку потешко ке биде за еден православец да се спаси,или ке биде пример во црквата што сите ке го прифатат и ке го гледаат како пример или ке биде трн у око.да се биде христов човек во православна е многу тешко скоро невозможно.се што со години се правело сега ти си видел дека тоа не е добро бидејки бог вели не се клањај на други богови освен на мене сега се правиш паметен и начитан и се знаеш од библијата и сега па цела црква ке се менуе поради тебе? затоа што ти не се клањаш на икони и не се молиш на нив некако тоа тешко ке иде. али ке има и од нив спасени сигурен сум.:smir:

дали веруваш вокрштевање во духот-зборување во непознат јазик, дар на исцеление, дар за истерување демони,дар за толкување на тој непознат јазик и тн,,,веруваш ли во тоа а мики?јас да бидејки имам истерувано демон на парализа кај една моја сестра од црква ја имаше во рацете со години и ја парализираше кога ке му текнеше најчесто после 10саат навечер.бог мене во сон ми даде видение дека ке полагам раце на мртви и ке воскреснувам луѓе и јас во сонот имаше војна и секаде фрчеја куршуми еден од моите браќа ми умре на раце тогаш бог одма интервенираше и ми рече стави ја раката и тој ке стане не послушав првиот пат кога бог ми рече стави ја раката на твојот брат и тој ке стане но вториот пат го послушав и ги ставив рацете и тој воскресна. па си реков ке положам раце на мојата сестра и кога ја ставив раката на главата и заповедав во името на господ исус напуштија вилицата и се пушти али сеуште беше парализирана после ги доправ рацете и пак реков во името наисуса напушти ја потполно беше ослободена али мене само тупаниците почнаа да ми се фаќаат дел од тоа се залепи за мене али реков ти немаш власт над мене тебе ти велам оди си. оган испадна од моите раце го осетив тоа најпрво од срцето а полсе и од рацете .после ми трпнеја малку како мрави милазеа по рацете и на крај прекина.тоа ми беше второ полагање раце на друг човек.

фала му на бог што едноставно ме искористи моќно и тоа се гледаше после девојката даде сведоштво во црква дека кога сум ја ставил раката на неја оган се слејал на неја и дека стварно дел од дарот работи не со полна сила али работи бидејки сеуште не ми беше пророкувано (Потврдено).после извесно време скоро месец дојде кај нас пасторот со неговиот бишоп кој имаше за мене пророкување дека ке ставам раце на болни и дека ке бидат исцелени и дека ке ослободувам луге кои се демонизирани со демонски напади.ке излејам уште повеке од духот свети на тебе вели тој и ке те неправам посилен така ми рече ми рече дека бог во моето срце ставил одговор на некоја моја молитва и да погледнам во моето срце што е тоа а тоа е полагање раце и ослободување на лугето и исцеление ке дошло преку моите раце.тоа се поклопи со мојот сон али јас не му го кажав се додека ми пророкуваше после тоа го прашав за сонот и тој ми потврди дека тоа е тоа што сум го сонил тоа е тој одговор.
protestanskoto ucene pogresno go tolkuva i uci za boga i svetot pismo
marija,majka na isusa,e deva pred i po raganeto na isusa:
ikoga se pojavi angelot pri marija irece ,radujse blagodatna gospod e so tebe... i ete ti k zacnes vo utrobata svoja i ke rodis sin i ke mu stavis ime isus on ke bide golem i ke se narece sin na sevisniot,i ke mu go dade gospod bog prestolot na negoviot tatko davida...... a marija mu rece kako ke bide toa koga jas ne znam za maz. luka 1,28,34 .od uceneto na protestantite ucat deka marija , bogorodica, imala deca so josif bila vo brak demek, citirajki ... nekoj mu kaza, ete majkati i brakata tvoi stojat nadvor,i sakaat da zboruvaa so tebe matej 12,47
no tie se deca na josif od prviot brak, a so majkata na isusa nemal nikakvi odnosi, . vo pocetokot bese slovot (isusa)i slovoto bese vo boga i bog bese slovoto jovan 1,1
bog e eden vo tri licnosti , sveta troica bog eden e, troica se koi svedocat na neboto slovoto otecot i sv dux i troica se edno 1 jovan bogoslov 5, 7 pozz

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
nnema vrska batali ti sto ucat oni po deata ke gi poznaete...

Член од
30 јануари 2010
Мислења
101
Поени од реакции
17
воскресение напиша:protestanskoto ucene pogresno go tolkuva i uci za boga i svetot pismo
marija,majka na isusa,e deva pred i po raganeto na isusa:
ikoga se pojavi angelot pri marija irece ,radujse blagodatna gospod e so tebe... I ete ti k zacnes vo utrobata svoja i ke rodis sin i ke mu stavis ime isus on ke bide golem i ke se narece sin na sevisniot,i ke mu go dade gospod bog prestolot na negoviot tatko davida...... A marija mu rece kako ke bide toa koga jas ne znam za maz. luka 1,28,34 .od uceneto na protestantite ucat deka marija , bogorodica, imala deca so josif bila vo brak demek, citirajki ... Nekoj mu kaza, ete majkati i brakata tvoi stojat nadvor,i sakaat da zboruvaa so tebe matej 12,47
no tie se deca na josif od prviot brak, a so majkata na isusa nemal nikakvi odnosi. види никаде не пишува дека јосиф има деца од првиот брак а вистина е дека марија мајката на исуса била девица а не е точно дека она имала и други деца со јосиф и не е точно дека тие деца ги криеле во тајност. кога некој му кажал на исуса ете мајкати и браќата твои стојат надвор и сакаат да зборуваат со тебе се мисли на духовните браќа браќа по дух а не по тело.а богородица што ја викаат како може еден смртник слуга божји да го роди бог она што направила е го родила телото на исуса а бог го вдахнал духот а неможе да роди нешто што е божјо.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Некој тука знае да стави голема буква, точка, запирка...нешто од граматика?

Член од
30 јануари 2010
Мислења
101
Поени од реакции
17
od uceneto na protestantite ucat deka marija , bogorodica, imala deca so josif bila vo brak demek, citirajki ... Nekoj mu kaza, ete majkati i brakata tvoi stojat nadvor,i sakaat da zboruvaa so tebe matej 12,47. Поради вакви работи затоа некои од протестантските цркви и не вирееле бидејќи во неја почнало човечкото сваќање и човечкото толкување и учење, затоа бог го тргнал светилото одкај нив и на таква црква не и преостануе ништо освен да згасне.Кај нас не е така додека е здраво учењето и се држи до библијата црквата ке опстане а почнат ли лисици-крива наука да влегува во тоа учење (фарисејскиот квасец-кривата наука кој е спомнат во библијата ) е онда се се расипува и црквата се пореметува и скренува од здравата наука и на крај згаснува. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom