Дали помагање на други луѓе е себичен чин?

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Па эа тоа се работи во лошо поставенава тема и токму тоа чувство прашувам дали не е себично после се.:toe:
аха:)...Па зависи, дали помагаш само за ти да се чуствуваш подобро или ќе се чувствуваш подобро ако знаеш дека и другиот се чувствува подобро, односно среќен си што другите се среќни..во вторава варијанта не гледам ништо себично. А во првата се работи со цел, помагање за да се чувствувам подобро, значи целта е јас да се чувствувам подобро, а не другиот

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
аха:)...Па зависи, дали помагаш само за ти да се чуствуваш подобро или ќе се чувствуваш подобро ако знаеш дека и другиот се чувствува подобро, односно среќен си што другите се среќни..во вторава варијанта не гледам ништо себично. А во првата се работи со цел, помагање за да се чувствувам подобро, значи целта е јас да се чувствувам подобро, а не другиот
Беэ оглед. Како и да е, мислам дека и тој што првенствено нема намера да помогне эа самиот да се чувствува подобро, потсвесно токму эатоа помага. Сепак после помошта, колку и да се радуваме эа другите, эадоволни сме од себе што сме успеале да им се најдеме некако и сме среќни. Тоа би го нарекла поэитивна себичност, како што спомна Пампкин претходно, а и мислам дека воопшто не треба да ја сфаќаме како лоша особина, туку како доблест која е добро да ја имаат повеќе луѓе.
Ги погледна клиповите што ги ставив претходно? Види ги, сигурно ќе ти ја доловат повеќе мојата поента. :smir:

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Беэ оглед. Како и да е, мислам дека и тој што првенствено нема намера да помогне эа самиот да се чувствува подобро, потсвесно токму эатоа помага. Сепак после помошта, колку и да се радуваме эа другите, эадоволни сме од себе што сме успеале да им се најдеме некако и сме среќни. Тоа би го нарекла поэитивна себичност, како што спомна Пампкин претходно, а и мислам дека воопшто не треба да ја сфаќаме како лоша особина, туку како доблест која е добро да ја имаат повеќе луѓе.
Ги погледна клиповите што ги ставив претходно? Види ги, сигурно ќе ти ја доловат повеќе мојата поента. :smir:
Воопшто не е лоша особина, само ќе додадам, вистинска среќа е заедничката среќа, што има тука себично...
Проблемот е што луѓето се ситат кога ќе наштетат некому...за тоа ќе треба друга тема

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи како и да вртам себичен сум и нема бегање :), е сега позитивна негативна...

Не можам да се сложам со ова апсолутно никако.

R

RAYTHEON23

Гостин
втората е поисправна...па зарем не е себично ДА МОЖЕШ а да не помогнеш:toe:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Само помагајте ,не гледајте која е причината и мајката во авионот прво себе си ја става маската за кислород, па потоа на детето . Зарем себе се сака повеќе ??? Ако се чувствуваме убаво кога правиме добри дела тоа е нормално и така треба да биде ,тоа не е себичност.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
го иам ова размислувано уште од поодамна, и кога дојдов до тој заклучок дека всушност со тоа што сакам да им помагам на луѓе, јас сум себична... се чувствував многу лошо. ама сеа ми е подобро пошо глеам дека не сум единствена :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Зависи од која причина им помагаш.
Има две ситуации , првата е ако си Буда а втората е ако не си Буда.
Еве сега ја ви помагам да сватите затоа што јас.................... :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Does it freakin` matter?

Ако помогнеш некому треба по дифолт да се осеќаш мизерно или рамнодушно?
Ах...америчкиот шунд и ефтина психологија...

S

smart ass

Гостин
Зависи од која причина им помагаш.
Има две ситуации , првата е ако си Буда а втората е ако не си Буда.
Еве сега ја ви помагам да сватите затоа што јас.................... :)

Сега покрај ОШО стана и Буда....ај уште малце и Кришна:pos2:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Сега покрај ОШО стана и Буда....ај уште малце и Кришна:pos2:
Хахахаха , појма немаш ти што значи тој збор Буда , ама ке ти кажам ако сакаш немора да бараш по википедија , сакаш?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Тоа ти е човек што гледа овци меѓу луѓе , види сега на интернет спореди го со моето мислење па кажи дали е така ,
или и ова е конспираси теорија.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Does it freakin` matter?

Ако помогнеш некому треба по дифолт да се осеќаш мизерно или рамнодушно?
Ах...америчкиот шунд и ефтина психологија...
Ова доаѓа од оние психолошки мамбо џамбо бестселер книги кои ги читаат американците во метро додека идат на работа.Аман од нив.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Просветли ме ОШООО:vozbud:
Ај да не плачеш

ALL BEINGS ARE FROM THE VERY BEGINNING BUDDHA.
IT IS LIKE WATER AND ICE:
APART FROM WATER, NO ICE,
OUTSIDE LIVING BEINGS, NO BUDDHAS.
NOT KNOWING IT IS NEAR, THEY SEEK IT AFAR.
WHAT A PITY!
IT IS LIKE ONE IN THE WATER WHO CRIES OUT FOR THIRST;
IT IS LIKE THE CHILD OF A RICH HOUSE
WHO HAS STRAYED AWAY AMONG THE POOR.
THE CAUSE OF OUR CIRCLING THROUGH THE SIX WORLDS
IS THAT WE ARE ON THE DARK PATHS OF IGNORANCE.
DARK PATH UPON DARK PATH TREADING,
WHEN SHALL WE ESCAPE FROM BIRTH-AND-DEATH?

--- надополнето ---

LIKE THE EMPTY SKY IT HAS NO BOUNDARIES, YET IT IS RIGHT IN THIS PLACE, EVER PROFOUND
AND CLEAR. WHEN YOU SEEK TO KNOW IT, YOU CANNOT SEE IT, YOU CANNOT TAKE HOLD OF IT,
BUT YOU CANNOT LOSE IT. IN NOT BEING ABLE TO GET IT YOU GET IT. WHEN YOU ARE SILENT IT
SPEAKS; WHEN YOU SPEAK, IT IS SILENT. THE GREAT GATE IS WIDE OPEN TO BESTOW ALMS, AND
NO CROWD IS BLOCKING THE WAY.

Kajgana Shop

На врв Bottom