Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Site se dobri, a na zal i site se losi. Nema sovrsen aparat, se razbira ako gledas po testovi i review-a, zemajte si ona sto vi treba, a ponatamu samo plakjate za nekoi si funkcii koi se ili plus ili koi se polesno dostapni na toj fotoaparat (ako kaj nekoj aparat nekoja funkcija se obavuva so 2 min. burickanje vo MENI-to, kaj drug se obavuva so pritiskanje na edno kopce i vo tie "TESTOVI" velat: "Podobar, polesen za rakuvanje..." samo BLA-BLA)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Се продава една година користен Olympus Е500 во џам состојба + дополнителен блиц, по цена од 400 евра.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
kako i da e , mos dolzam sega malku pari ama vazno zedov toa so mi se dopagase to so za mene izgledase super a za nekoj mos e nisto jas zasega sum zadovolen inace zedov canon s5 IS

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Сакам да си купам фотоапарат кој вреди за парите. Се мислам меѓу овие два модела :
Sony Cyber-shot H3

Basic Specifications Resolution: 8.01 Megapixels
Lens: 10.00x zoom
(38-380mm eff)
Viewfinder: LCD LCD Size: 2.5 inch
ISO: 100-3200 Shutter: 30-1/2000 Max Aperture: 3.5
Mem Type: MS Duo / MS PRO Duo Battery: Custom LiIon Dimensions: 4.2x2.7x1.9in
(106x69x48mm) Weight: 10.3 oz
(292 g)

Sony Cyber-shot W200

Resolution: 12.00 Megapixels Lens: 3.00x zoom
(35-105mm eff) Viewfinder: Optical / LCD LCD Size: 2.5 inch ISO: 100-6400 Shutter: 1-1/1600 Max Aperture: 2.8 Mem Type: MS Duo / MS PRO Duo Battery: Custom LiIon Dimensions: 3.6x2.3x1.1in
(91x59x27mm) Weight: 6.0 oz
(170 g)

И двата модели се околу 17.000, а сега викендов ќе идам на натпревар во Србија па може ќе ги најдам и поевтино некаде, работата е што сакам за тие пари подоброто да го земам.
Advice? :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Пливачице:) H3 го имав у рака на еден ден:)
Е сега разликата е зависи што апарат сакаш, дали сакаш елегантно апаратче кое ќе ти лежи на рака и ќе влегува во џеб, ИЛИ апарат кој има малце повеќе стил и за кој ќе ти треба малце поголема торбичка:)
Епа сега одлучи...иначе и двата се добри:)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Пливачице:) H3 го имав у рака на еден ден:)
Е сега разликата е зависи што апарат сакаш, дали сакаш елегантно апаратче кое ќе ти лежи на рака и ќе влегува во џеб, ИЛИ апарат кој има малце повеќе стил и за кој ќе ти треба малце поголема торбичка:)
Епа сега одлучи...иначе и двата се добри:)
Фала точкест, ќе почекам до наредниот викенд ако најдам нешто во Белград, ако не, ќе земам од тука, од овие два ќе биде некој, тоа е сигурно:)

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
http://forum.kajgana.com/member.php?u=5205JeEnU GiRl, како шо кажа точкест зависи дали сакаш голем или мал апарат (макар шо Н3 и не е толку голем). Ако веќе се одлучваш за мал од Sony, немора да е W200, W90 ги има скоро истите можности со помала резолуција и помала цена (вервај не ти требаат 12МР). Ако се решиш за поголемката варијанта, Н3 има одлични критики и заради поголемата леќа секогаш би требало да дава подобра слика. Во класа на Н3 имаш и Canon SX100 IS со исто солидни карактеристики, па провери си ако си во можност да бираш.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Сакам фотоапаратчево да го зеам...ама има проблем

а проблемот е што...кај нас у МК е 27-8,000ден....а во БГ и ГР е по 350еу....е сеа сакам да прашам дали некој има купувано фотоапарат или сл од странство и како оди тоа со враќањето на ддв-то од земјата од каде што си го купил....
Значи ме интересира колку е ддв-то за оваква техника во БГ и ГР и дали е многу заебана процедурата за да ти го вратат ддв-то...оти не се малце 50еу да ти вратат ако е 18%...за тие пари имаш добра торбица плус картица!:nesum:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сакам фотоапаратчево да го зеам...ама има проблем

а проблемот е што...кај нас у МК е 27-8,000ден....а во БГ и ГР е по 350еу....е сеа сакам да прашам дали некој има купувано фотоапарат или сл од странство и како оди тоа со враќањето на ддв-то од земјата од каде што си го купил....
Значи ме интересира колку е ддв-то за оваква техника во БГ и ГР и дали е многу заебана процедурата за да ти го вратат ддв-то...оти не се малце 50еу да ти вратат ако е 18%...за тие пари имаш добра торбица плус картица!:nesum:
Привет,тука во БГ ДДВ за сите стоки е 20%.Не сум си вратил за сега ДДВ,но сум чувал дека е лесно и нема проблем.Ако имаш нешто друго за прашане нема проблем.:wink:

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Македон4е, јас имам земано од ГР роба и ништо не е страшно со враќањето ДДВ. Во продавницата им кажваш дека ти треба документ за такс фри, ке ти го побарат пасошот и ќе добиеш две лифчина за на граница. На нивна царина ја покажваш робата шо си ја купил, мават штембил на то лифчето, а ти со него одиш во канцаларијата (Гевгелија е во фришопот) и ти враќат ДДВ во кеш евричина. Јас имам земано од Лерин, е тука (Битола) нема канцаларија за ДДВ, па требаше со лифчето со штембило да се вратам во продавницата од кај шо е земена робата и таму ми вратија ДДВ. Тоа функционира само Лерин така од продавница да си земиш данок, незнам зошто можи пограничен регион се па заради то :toe:
Многу е ќефски ко ке одиш и некој ти дава пари.:vozbud:

Последниот пат на истата сметка имав и две мемориски картици, и за нив ми вратија ДДВ.

Член од
1 јануари 2008
Мислења
13
Поени од реакции
0
Македон4е ддв не ти вракат 18% туку 15.2% така да на таа цена што е апаратот одземи ги и ке видеш даки се исплака.Тука рачунај и на гаранција дали ке имаш.Конкретно од Бугарија сум земал од метро лаптоп ,си го плакаш со ддв и фактурата ја пријавуваш на граница кога излегуваш од бугарија,наредно одење во метро ја пријавуваш фактурата со печат од граница дека си ја изнел робата надвор од бг и ти вракат 15.2% ддв..Е да ти напоменам на наша граница не пријавуваш ништо оти ке ти опнат царина,со душа чекат такви работи,значи скриеш под седиште и се праеш на Тошо.

Член од
6 септември 2007
Мислења
190
Поени од реакции
49
Една исправка да кажам царина за дигитални фотоапарати за влез во нашата држава не се плаќа ако сакате може убаво да прочитате на оваа страна: http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61

некои од "ЦАРИНИЦИТЕ" секогаш не го знаат до крај законот па затоа земаат царина......

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Сега не продавам туку барам едно од овие две:)

Може некој да ми помогне...малце се стари и ги нема по продавници 2002/2004. Доколку знаете некој што има во исправна состојба прашајте дали го продава:)
reviews828
reviews717
ѕверчиња се....717 го обожавам:)

Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
Сега не продавам туку барам едно од овие две:)

Може некој да ми помогне...малце се стари и ги нема по продавници 2002/2004. Доколку знаете некој што има во исправна состојба прашајте дали го продава:)
reviews828
reviews717
ѕверчиња се....717 го обожавам:)
И да ги најдеш нема да бидат евтини, посебно кај нас иако се стари веке 4/6 години како модели. Имаше пред два месеца оглас на forum.idividi.com.mk кадешто се продаваше 828 за 450 евра. Па сега ти види.:tapp:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
фала многу за одговорите...ама сепак ќе морам да почекам некој што оди во Гр да му даам пари од таму да ми земе...оти у Бг е за 100еу поскапо....исто фала му и на Дино што ми кажа за царината со Гр ама не ми кажа за тоа колку изнесува ддв-то за Гр(колку % ти враќаат)!
:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom