Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Site se dobri, a na zal i site se losi. Nema sovrsen aparat, se razbira ako gledas po testovi i review-a, zemajte si ona sto vi treba, a ponatamu samo plakjate za nekoi si funkcii koi se ili plus ili koi se polesno dostapni na toj fotoaparat (ako kaj nekoj aparat nekoja funkcija se obavuva so 2 min. burickanje vo MENI-to, kaj drug se obavuva so pritiskanje na edno kopce i vo tie "TESTOVI" velat: "Podobar, polesen za rakuvanje..." samo BLA-BLA)

Се продава една година користен Olympus Е500 во џам состојба + дополнителен блиц, по цена од 400 евра.

114375874876.jpg

kako i da e , mos dolzam sega malku pari ama vazno zedov toa so mi se dopagase to so za mene izgledase super a za nekoj mos e nisto jas zasega sum zadovolen inace zedov canon s5 IS

Сакам да си купам фотоапарат кој вреди за парите. Се мислам меѓу овие два модела :
Sony Cyber-shot H3
57101572.jpg

Basic Specifications Resolution: 8.01 Megapixels
Lens: 10.00x zoom
(38-380mm eff)
Viewfinder: LCD LCD Size: 2.5 inch
ISO: 100-3200 Shutter: 30-1/2000 Max Aperture: 3.5
Mem Type: MS Duo / MS PRO Duo Battery: Custom LiIon Dimensions: 4.2x2.7x1.9in
(106x69x48mm) Weight: 10.3 oz
(292 g)

Sony Cyber-shot W200
sony_cybershot_w200_1695.jpg

Resolution: 12.00 Megapixels Lens: 3.00x zoom
(35-105mm eff) Viewfinder: Optical / LCD LCD Size: 2.5 inch ISO: 100-6400 Shutter: 1-1/1600 Max Aperture: 2.8 Mem Type: MS Duo / MS PRO Duo Battery: Custom LiIon Dimensions: 3.6x2.3x1.1in
(91x59x27mm) Weight: 6.0 oz
(170 g)

И двата модели се околу 17.000, а сега викендов ќе идам на натпревар во Србија па може ќе ги најдам и поевтино некаде, работата е што сакам за тие пари подоброто да го земам.
Advice? :)

Пливачице:) H3 го имав у рака на еден ден:)
Е сега разликата е зависи што апарат сакаш, дали сакаш елегантно апаратче кое ќе ти лежи на рака и ќе влегува во џеб, ИЛИ апарат кој има малце повеќе стил и за кој ќе ти треба малце поголема торбичка:)
Епа сега одлучи...иначе и двата се добри:)

Пливачице:) H3 го имав у рака на еден ден:)
Е сега разликата е зависи што апарат сакаш, дали сакаш елегантно апаратче кое ќе ти лежи на рака и ќе влегува во џеб, ИЛИ апарат кој има малце повеќе стил и за кој ќе ти треба малце поголема торбичка:)
Епа сега одлучи...иначе и двата се добри:)

Фала точкест, ќе почекам до наредниот викенд ако најдам нешто во Белград, ако не, ќе земам од тука, од овие два ќе биде некој, тоа е сигурно:)

http://forum.kajgana.com/member.php?u=5205JeEnU GiRl, како шо кажа точкест зависи дали сакаш голем или мал апарат (макар шо Н3 и не е толку голем). Ако веќе се одлучваш за мал од Sony, немора да е W200, W90 ги има скоро истите можности со помала резолуција и помала цена (вервај не ти требаат 12МР). Ако се решиш за поголемката варијанта, Н3 има одлични критики и заради поголемата леќа секогаш би требало да дава подобра слика. Во класа на Н3 имаш и Canon SX100 IS со исто солидни карактеристики, па провери си ако си во можност да бираш.

Сакам фотоапаратчево да го зеам...ама има проблем
allroundview-001.jpg

а проблемот е што...кај нас у МК е 27-8,000ден....а во БГ и ГР е по 350еу....е сеа сакам да прашам дали некој има купувано фотоапарат или сл од странство и како оди тоа со враќањето на ддв-то од земјата од каде што си го купил....
Значи ме интересира колку е ддв-то за оваква техника во БГ и ГР и дали е многу заебана процедурата за да ти го вратат ддв-то...оти не се малце 50еу да ти вратат ако е 18%...за тие пари имаш добра торбица плус картица!:nesum:

Сакам фотоапаратчево да го зеам...ама има проблем
allroundview-001.jpg

а проблемот е што...кај нас у МК е 27-8,000ден....а во БГ и ГР е по 350еу....е сеа сакам да прашам дали некој има купувано фотоапарат или сл од странство и како оди тоа со враќањето на ддв-то од земјата од каде што си го купил....
Значи ме интересира колку е ддв-то за оваква техника во БГ и ГР и дали е многу заебана процедурата за да ти го вратат ддв-то...оти не се малце 50еу да ти вратат ако е 18%...за тие пари имаш добра торбица плус картица!:nesum:
Привет,тука во БГ ДДВ за сите стоки е 20%.Не сум си вратил за сега ДДВ,но сум чувал дека е лесно и нема проблем.Ако имаш нешто друго за прашане нема проблем.:wink:

Македон4е, јас имам земано од ГР роба и ништо не е страшно со враќањето ДДВ. Во продавницата им кажваш дека ти треба документ за такс фри, ке ти го побарат пасошот и ќе добиеш две лифчина за на граница. На нивна царина ја покажваш робата шо си ја купил, мават штембил на то лифчето, а ти со него одиш во канцаларијата (Гевгелија е во фришопот) и ти враќат ДДВ во кеш евричина. Јас имам земано од Лерин, е тука (Битола) нема канцаларија за ДДВ, па требаше со лифчето со штембило да се вратам во продавницата од кај шо е земена робата и таму ми вратија ДДВ. Тоа функционира само Лерин така од продавница да си земиш данок, незнам зошто можи пограничен регион се па заради то :toe:
Многу е ќефски ко ке одиш и некој ти дава пари.:vozbud:

Последниот пат на истата сметка имав и две мемориски картици, и за нив ми вратија ДДВ.

Македон4е ддв не ти вракат 18% туку 15.2% така да на таа цена што е апаратот одземи ги и ке видеш даки се исплака.Тука рачунај и на гаранција дали ке имаш.Конкретно од Бугарија сум земал од метро лаптоп ,си го плакаш со ддв и фактурата ја пријавуваш на граница кога излегуваш од бугарија,наредно одење во метро ја пријавуваш фактурата со печат од граница дека си ја изнел робата надвор од бг и ти вракат 15.2% ддв..Е да ти напоменам на наша граница не пријавуваш ништо оти ке ти опнат царина,со душа чекат такви работи,значи скриеш под седиште и се праеш на Тошо.

Една исправка да кажам царина за дигитални фотоапарати за влез во нашата држава не се плаќа ако сакате може убаво да прочитате на оваа страна: http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61

некои од "ЦАРИНИЦИТЕ" секогаш не го знаат до крај законот па затоа земаат царина......

Сега не продавам туку барам едно од овие две:)
sidebysidef71702sx6.jpg

Може некој да ми помогне...малце се стари и ги нема по продавници 2002/2004. Доколку знаете некој што има во исправна состојба прашајте дали го продава:)
reviews828
reviews717
ѕверчиња се....717 го обожавам:)

Сега не продавам туку барам едно од овие две:)
sidebysidef71702sx6.jpg

Може некој да ми помогне...малце се стари и ги нема по продавници 2002/2004. Доколку знаете некој што има во исправна состојба прашајте дали го продава:)
reviews828
reviews717
ѕверчиња се....717 го обожавам:)

И да ги најдеш нема да бидат евтини, посебно кај нас иако се стари веке 4/6 години како модели. Имаше пред два месеца оглас на forum.idividi.com.mk кадешто се продаваше 828 за 450 евра. Па сега ти види.:tapp:

фала многу за одговорите...ама сепак ќе морам да почекам некој што оди во Гр да му даам пари од таму да ми земе...оти у Бг е за 100еу поскапо....исто фала му и на Дино што ми кажа за царината со Гр ама не ми кажа за тоа колку изнесува ддв-то за Гр(колку % ти враќаат)!
:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom