Како го разбирате светот?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Имаат цел. И тоа Огромна.
И, ти ветувам ако ги одговориш точно, и ако се сложуваат со твојот предходен муабет, имаш гајба пиво од мене, пред врата ти го носам.
Ха,ха,ха.Повеќе би ме израдувало тоа да ти го разгледаш тоа не од аспект на "е како е можно".Но ај дека ме насмеа и дека немам што да правам ќе одговорам на тие прашања.

не бе бато ја не те кочам. Ти со самото верување дека си алхемичар си заглавил во место. Во 1600 некој како тебе се криел од црквата и седел во визба и во еден казан турал восок, железо и волна и читал некоја магија и праел злато.... или исто во казанот ке турел вино, вода, троа киселина и пак уште една магија че прочитал и оп! лекот за безмртност. Браво. Јас не те кочам, туку ти сам си заглавил во 1600 брат. Размисли.
Ај читај магии и не се траскај од земја.Алхемијата не е наука туку начин на живот кој датира од почетокот на првите цивилизаии до нуклеарна физика.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Ај читај магии и не се траскај од земја.Алхемијата не е наука туку начин на живот кој датира од почетокот на првите цивилизаии до нуклеарна физика.
Од каде информацијаваааа... дај линкче да читнам да се просветлам и јас како тебе, пошто ние кога учевме за алхемичарите ги учевме како квази научници а некако социјална група:toe:

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Ајде, рече, дека коа се создал светот, се создала светлина. Од каде тоа? И како се создал светот? И како се создава светлина? И после колку време од создавање на светот се создаде светлината? И што е тоа светлина?
Светот е збир на светлини кои ние ги гледаме и живееме во нив по пат на имагинација.Светот се создал кога бог(сега познат како големото сонце во физиката)се распрснал и се создале сите тие планети на кои постепено се развиле суштества во кои се содржело дел од свесноста на тоа големо сонце.Све што гледаме,слушаме и чуствуваме(како дразба) е светлина.Светот е светлината.Како да викаш после колку време се појави одразот од огледалото од кога се појавив јас.

Ако бидете малку по стрпливи ќе најдам видеа на you tube од научници кои имаат подобар речник и можеби ќе разберете што сакам да кажам.

Тоа што сакам да го кажам е при крај на видеово.

П.С. предходното видео беше грешка.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Ај ќе бидам стрплив, ти давам 15 минути, ако не и линкче од текстче ќе те сачекам...
А после, после и ќе ти објаснам зашо нема гајба пиво да добиеш :)
Абе нема проблем за пивото него јас веќе постирав едно видео.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Прва ствар: Видеото Не спомува ама БАШ никаде некаков Бог, не спомнува ни креирање на светлина а не спомнува ни дека све на светот е креирано од светлина и се што гледаме и слушаме е светлина, како што ти, грешно тврдиш.
Друга ствар: Видеото, ко шо се приметуе е базирано на дифтарски субјективен идеализам, а ја одамна се иам изјаснето како материјалист. Али ај, тоа не беше причина да го ислушам, 2 пати, внимателно, и да го чујам и вториот дел, ради реда, да видам дали спомиња нешо од твоите зборови.
Трета ствар: Чисто се сомневам дека експериментите шо ги кажува момакот се точни, зашо да беа, сеа ја ќе имав апаратче со дел од ДНК на татко ми у неа, и ќе знаев у кој момент он е среќен, у кој момент тој е тажен. Али факт е дека никој на светот не поседува таква моќ.
Четврта ствар: Како што кажав, видеово не спомнува никакво стварање на свет, нити стварање на бог, нити стварање на светлина. Нити ја објаснува светлината. Па ќе те замолам, да преминеш на факти, на точни ствари, што се научно издржани, и одамна докажани и објаснети, или барем општо прифатени теории, па одговори на моите први прашања.

И, за крај, петта ствар, а и најбитна, а и најголема причина што нема да добиеш гајба пиво: Ти најде да ме учиш за дискусија? За дебата? ОСНОВНИ правила на писмена/усна дискусија не познаваш! Да те просветлам! ОСНОВНО правило е дека е ЗАБРАНЕТО за време на дискусија да се вметнуваат некакви афторитети.
А Ти токму тоа го праиш! Твоето мислење го базираш на некаков афторитет. На нешто што нема поминато никаква научна верификација.

Шо? Сеа ја треба да ти кажам "Барак Обама рече дека светлината не постои" и одеднаш ја сум у право?

Е, форум треба да се забрани на луѓе шо незнаат да дискутираат.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Како што реков ова можеби ќе помогне да разбереш што викам но за жал одмогна.Видеото си е на еден голем научник Грег Браден кој е физичар,историчар,биологист и што уште не.Но јас не реков дека е во право јас само ја изјаснив својата (би ја нарекол)теза која се вклопува со експриментот кој го кажува човеков.Ти можеп да веруваш и да не веруваш,но мојата поента беше и не успеа да сватиш што сакам да кажам без да го судиш.Но ти не го ни свати одма почна да го судиш.Факти можеби беше фантомската дна но штом не веруваш во тоа не знам дали ќе имам друг факт.Авторитет никогаш не сум ти вметнал.Ако за авторитет ги сметаш Месопотамците одма да ти обајснам дека ти раскажував една приказна која кажува како се создал светот и која е многу слична со денешниот биг бенг.

Од мене толку ај можда утре ќе продолжиме.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Како што реков ова можеби ќе помогне да разбереш што викам но за жал одмогна.Видеото си е на еден голем научник Грег Браден кој е физичар,историчар,биологист и што уште не.Но јас не реков дека е во право јас само ја изјаснив својата (би ја нарекол)теза која се вклопува со експриментот кој го кажува човеков.Ти можеп да веруваш и да не веруваш,но мојата поента беше и не успеа да сватиш што сакам да кажам без да го судиш.Но ти не го ни свати одма почна да го судиш.Факти можеби беше фантомската дна но штом не веруваш во тоа не знам дали ќе имам друг факт.Авторитет никогаш не сум ти вметнал.Ако за авторитет ги сметаш Месопотамците одма да ти обајснам дека ти раскажував една приказна која кажува како се создал светот и која е многу слична со денешниот биг бенг.
Се читаш?
Вмешуваш афторитет. Го вмешуваш Грег Браден, ко да е незнам ти кој курац фактор у муабетов, а цел негов документарец нема ништо научно докажано и општо прифатено.

Значи, само на кратко кажи ми, дали ти тоа незнаеш ни шо е светлина, ни шо е материја, туку, онака, си имаш теза пошо се слагаш со Грег?

Ко сеа ја да иам теза дека го гледам светот како површина на балон кој константно се шири? И така да ја остаам реченицата да си седи, никако поткрепена?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Moram da se vratam vo muabetot!
Jas u
i Godhateusall i baba mu imame razlicni poimanja za nekoi raboti, ama Mad Doc, mislam deka te porazi so muabetoF i on, a i baba mu :)
Sepak, ke recam, site nie, kako razlicni individualni edinki imame svoe poimanje na svetot, ne znaci deka sme vo pravo ili deka gresime, ama Mad Doc, moram da ti kazam deka tvoevo e nepotkrepeno, netocno, ludikrusno i predetsko poimanje!
Sorry bud!

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Имам негде речено ама ете пак ќе речам.

Светот е апсурден и не постои начин во когнитивни рамки да се претстави интуитивното поимање на истиот. Секогаш и во науката и во религијата се тргнува од постулат и понатаму се креира сопствената вистина. Постулатот всушност претставува перцептивниот максимум на секој поединец, шо ќе речи тука е неизбежниот момент кај шо секој го проголтува незнаењето.

Колку поелементарен е постулатот, толку подоверлива е теоријата, ама фактот шо останува е истиот, дека постулат мора да постои. Следствено значи секој носи сопствена мисконцепција за светот и практично е невозможно истата да биде докажана когнитивно.

Заклучок, ултимативната вистина е интуитивно непоимлива, а уште помалку пак може да биде претставена со зборови и секој обид да се стори истото е осуден на катастрофален неуспех.

Ама во секој случај, никој нема да ви се налути ако го споделите со сите сопствениот неуспех.

• Ми се допаѓа
Reactions: ada

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Секако дека ме порази.Јас немам добар речник ни факти.Јас се повикувам на мое размислување кое тек после видов дека било поткрепено со приказни од стари народи и еден воен експримент.Јас човекот не го вметнав како авторитет туку како нешто што ќе разбереш што сакам да кажам оти има подобар речник.
Мојата поента не беше да го прифатиш моето размислување како твое и да се клањаш у него.Мојата поента беше да го разбереш.Кога почна да збориш за авторитети јас мислам дека ти го разбра.Така да за мене е Mission successful.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Секако дека ме порази.Јас немам добар речник ни факти.Јас се повикувам на мое размислување кое тек после видов дека било поткрепено со приказни од стари народи и еден воен експримент.Јас човекот не го вметнав како авторитет туку како нешто што ќе разбереш што сакам да кажам оти има подобар речник.
Мојата поента не беше да го прифатиш моето размислување како твое и да се клањаш у него.Мојата поента беше да го разбереш.Кога почна да збориш за авторитети јас мислам дека ти го разбра.Така да за мене е Mission successful.
Го разбрав. И дојдов до закључок е дека е неточно, и научно не поткрепено.
Односно, pointless.

Твоето размислување се рамња со размислувањето дека светот е рамна плоча на грбот на една огромна желка.
Srsly.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Го разбрав. И дојдов до закључок е дека е неточно, и научно не поткрепено.
Односно, pointless.

Твоето размислување се рамња со размислувањето дека светот е рамна плоча на грбот на една огромна желка.
Srsly.
Значи сепак дебатата беше успешна од моја страна.Твоето мислење не ми е важно бидејќи мислењата на луѓето се релативни.

Кој биг бенг...еднаш немало светлина...па БИ светлина имаме биг бенг(имаме светлина) а живееме у темница,па палиме ламба на шпириту...многу си јасен мило...те разбрав....

Мило ми е и фала за песничето.:pos2::tapp:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мислењата се релативни, како и светлината што е непотребна за ослепениот, а непозната за слепиот од раѓање.

Ти бе дете, аман.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Значи сепак дебатата беше успешна од моја страна.Твоето мислење не ми е важно бидејќи мислењата на луѓето се релативни.

Мило ми е и фала за песничето.:pos2::tapp:
Шо имаше успешно у дебатава?
Целта на дискусијата е да се дојде до закључок. Једини закључок до кој дојдовме на темава е дека ти бегаш од физика и глеаш непотребни ствари шо половично ги разбираш.
Мене тоа не ми е уопште успешен закључок...

А и шо има релативно у моето мислење?
Шо е тоа релативност?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Темава има наслов:

"Цитат од Гоце Делчев - варијации на истиот"? или "Алхемија и како да му се потсмеваме на Mad Doc"?

Не?
I thought so.

Mислам дека прашањето е прилично јасно поставено и остава место за креативност и разновидност, па користење цитати од друг (и тоа еден цитат!), како и демонстрирање затуцаност преку недолично потсмевање на нечиј животен пат, не ви иде баш у прилог на интелегенцијата која мислите дека ја поседувате

Kajgana Shop

На врв Bottom