Зедов возачка! Каков автомобил да си купам?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Ако не ја лупнеш колата нема да се научиш да возиш. Тоа ти е исто како она со сув газ не се фаќаат риби. Сега не велам дека нема исклучоци ама гледано глобално... И јас бев тула ко положив си признавам. Ама се полека полека си иде на место. Со 2 години искуство и 30.000 поминати км. (сега за сега) се стекнува големо искуство. Сега сепак е и до возачот меракот за возење, а и осетот. Мора да научиш да ја осеќаш колата...

Мое мислење...

FIAT (односно Застава 128/101 поради пристапна цена и ефтини делови)
VW (некоја Буба, едноставно нема поубав автомобил за тие пари, а има делови, не многу скапи но поскапи од Застава)
FORD (таунус, капри, ако сакате малце american spirit, ама делови само половни бидејки новите се изгор)

За разлика од Некрофилија, за почетниците јас препорачувам што понесофистицирано возило, кое вози на чиста механика!
Зошто?
Треба новиот возач да се научи да вози всушност, лесно е со серво, АБС, АБД, ЕСП...
Значи, да се научи да ја почувствува колата, преуправливост, подуправливост, врската со патот преку воланот, кое сервото не ја нуди... Значи да научи навистина се... Инерција, занесување, до каде може да се оди...
А, потоа одиме на нешто посовремено и електронски помагано! Ваквите електронски тракатанци неискусниот возач може да го залажат, и да се случи нешто не-дај-боже!
Јас иако сум женско првата кола што ми ја купија неколку месеци пред да положам беше лада самара и еве после 4 години сеусте ја возам и можам да казам дека ми е супаер иако кога би имала повеќе кеш би возела пежо
peugeot 407 е мојот неостварен сон
P.S. сум имала санса да возам повеќе нови коли посто возењето ми е пасија ама ладата сепак си ја сакам:toe:

Памтам положив таму месец дена пред нова година 2003 година иако пред тоа го имав возено 101 на татко ми како помал.Али кога положив имавме опел рекорд 1900 кубика голема кола јеби га без серво абс есп тие работи плус колата долга 5 метри.Со нејзе најубаво се испраксирав и еве 2 години го имам продадено многу ми падна жал што го дадов али сега си имам мецедес 124 модел 250 дизел лепота.Поентата ми беше колку полесно ми беше кога се качив од старо на ново многу полесно е и подобро за самиот возач.Затоа од почеток со постаро па на поново и поново.

ja eve koa ke zemam vozacka ke idam odma na nova kola. ova "cita mehanika" se vozi pred da zemes vozacka t.e. koa krades kola taka da naucis podobro. a zatoa sto sega vo nase vreme se poveke i poveke gi krademe kolite od doma taka da so zimanja na vozacka merakot e da ides na abs, esp i tn. da ne se maltretiras veke. ama ova sepak zavisi od dzebot da tato i mama.

ja licno imam zelba za vozacka da mi zemat edna astra zaso mnogu ja sakam taa kola. sledi slika od nea:

opel.astra.jpg

ili asta OPC (koe samo moze da go sonivam)
Astra_OPC_2005_3.jpg

Prvata kola sto mi ja kupija bese Lada Niva 1.6 koga bev 8mo odd,nemav polozeno ama ispolniv nekoi uslovi i mi ja zemaa,Nivata za mene togas bese vrvot,imav poveke merak na nea odkolku na Ferrari:)Posle mi zemaa Golf 3 i sea Audi A4,inaku jas mislam deka od koga ke polozi nekoj treba da mu se zeme nova kola,ne mislam na noviot passat ili novata C-class,S-class,BMW...mislam na nesto kako Fiesta,Peugeot 207,307,308...zatoa sto za pocetnik treba (barem ja taka mislam) nekoja kola sto e sigurna,sto i rabotat ubavo sopirackite,sto ima razni elektroniki koi pomagaat pri vozenjeto,da e stabilna,da ima vozdusni pernicinja i normalno da e so najslabiot motor sto go nudat od salonot:)stara kola ne e ubavo kako prvo zatoa sto ne e bezbedna,vo 101,yugo,128,Golf 1,2,pegla,fico... se e metal,kaj i da se udris boli:)nemaat servo upravuvac...

Prvata kola sto mi ja kupija bese Lada Niva 1.6 koga bev 8mo odd,nemav polozeno ama ispolniv nekoi uslovi i mi ja zemaa,Nivata za mene togas bese vrvot,imav poveke merak na nea odkolku na Ferrari:)Posle mi zemaa Golf 3 i sea Audi A4,inaku jas mislam deka od koga ke polozi nekoj treba da mu se zeme nova kola,ne mislam na noviot passat ili novata C-class,S-class,BMW...mislam na nesto kako Fiesta,Peugeot 207,307,308...zatoa sto za pocetnik treba (barem ja taka mislam) nekoja kola sto e sigurna,sto i rabotat ubavo sopirackite,sto ima razni elektroniki koi pomagaat pri vozenjeto,da e stabilna,da ima vozdusni pernicinja i normalno da e so najslabiot motor sto go nudat od salonot:)stara kola ne e ubavo kako prvo zatoa sto ne e bezbedna,vo 101,yugo,128,Golf 1,2,pegla,fico... se e metal,kaj i da se udris boli:)nemaat servo upravuvac...
Абе ова што си го напишал сево е ОК, ама што ако тато вози 101, а сите останати пешачат (да не речам буџетот е слаб)? И на крај краишта исто е да уништиш 101, лада или било кое возило до 1.500 евра и пежо 207/307/308? Ретко кој може да си дозволи да купи таква кола во државава, а не пак некој вчера што седнал зад волан да ја уништи. За нашиов стандард, за почетник не е скапа кола пошто посекако големи му се шансите да ја удри, гребни и сл.

А ме интересира зошто мислиш дека стара кола е небезбедна? Можам да ти докажам дека мерцедес w115 е побезбеден одколку денешниве спарк, тико и еден куп возила слични на нив од малата класа.

Се знае дека за почетник е подобро да вози поефтина кола. Zastava, Fiat и Volkswagen се според мене најдобрите опции. Бидејки имаат ефтини делови, лесни се за одржување, за градска возење ите како погодни, па Фичо,Буба,Голф,Уно...според мене еден од подобрите возила за тазе возачи. а и тие се некако по „тренди“ возила.

Пежо 106-ка или Фиеста?
Збориме за нешто до 2.500 евра.. Што е подобар избор?

Ford бензинец мотор е подбар особено ако е 1.3 или 1.4, но штознам... Сепак е ствар на вкус. Инаку земајки дека деловите за француските се поскапи, јас и 1,1 да е фиестата би ја земал. Може сум пристрасен дека имам фиеста :)

Пежо 106-ка или Фиеста?
Збориме за нешто до 2.500 евра.. Што е подобар избор?

Место 106-ка...јас би ти препорачал Peugeot 205 GTI

http://pazar3.com.mk/viItem.asp?itemid=28564&keyword=Peugeot+205&type=0&x=0&y=0

Друго нешто, ако можеш да најдеш нешто посалам германско,

Трето Југо ново (скоро) не ти бега :) Еден мој пријател си го купи како ТРЕТА кола покрај BMW 525 2000 година, VW Passat 1995 година, го скапа од возење и гајле нема. Го купи 2300 евра од 2000 година пред 2 години значи беше 5 години старо. Стави плин и низ Скопје не е слезен од него. 525-ката и Пасатот ги вози на долги релации (патува често).

положив пред недела дена, и сега дедо ми ќе ми земе еден олтцит од '94та. мислам дека за почетник најдобро е да се земе нешто постаро, да не те боли душа ако му се случи нешто, ни да мислиш кај си паркирал дали некој ќе те изгребе, ни ништо. нормално, тоа да си биде во возна состојба и да работи се како што треба, да е безбедно за возење, зашто иначе беља работа.. :)

положив пред недела дена, и сега дедо ми ќе ми земе еден олтцит од '94та. мислам дека за почетник најдобро е да се земе нешто постаро, да не те боли душа ако му се случи нешто, ни да мислиш кај си паркирал дали некој ќе те изгребе, ни ништо. нормално, тоа да си биде во возна состојба и да работи се како што треба, да е безбедно за возење, зашто иначе беља работа.. :)
Кај си нашол олцит...Романски крш, превземени од цитроен - модификација на виса, колку се квалитетни појма неам.

Кај си нашол олцит...Романски крш, превземени од цитроен - модификација на виса, колку се квалитетни појма неам.
кај чичкото на татко ми :) ружни се на изглед ептен, ама не се толку крш колку што мислиш. добро е сочувана колата, ја однесовме да ја проверат и све си работи како што треба. а иначе се на иста шасија со визата, ист мотор имаат, само што се склопувани во романија и надворешно се нешто различни. и не ми ја вреѓај колата ;) за неколку дена тоа ќе ми биде единственото средство за превоз :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom