Во зависност од потребите бе ред блек. Нема стандардни правила за тоа колку треба да биде. Има само лимит, кој го наложува материјалот кој се употребува и статичката пресметка за куќата во зависност од материјалите и висината на куќата.Serpico Moze da mi kazes kolku treba da bide rastojanie megu dva stolba na obicna kuca ?
ne sum arkitekt ni se zanimavam so arkitektura no moite cimeri studirat pa tie celo vreme zboruvat samo za arkitektura pa me interesira ova prasanje
Stvarno Arkitektite se dosadni za druzenje samo za nivna profesija zboruvat
Cekam odgovor :0:uvo:
thanx za informaciiВо зависност од потребите бе ред блек. Нема стандардни правила за тоа колку треба да биде. Има само лимит, кој го наложува материјалот кој се употребува и статичката пресметка за куќата во зависност од материјалите и висината на куќата.
Пробај со 3D Home Designer Studio. Не е професионална програма, башка и wizard има, па можеби ќе ти биде од помош.pozdrav na site ako moze nekoj da mi kaze iminja na nekolku programi za planiranje(arhitektura) na dom ama nekoi sto ne se tolku golemi kako autocad i slicno.samo napisete go imeto na programot vazi ke vi bidam blagodaren
Оригиналната макета од централното градско подрајче за Скопје, некое време беше во бараките до ГУЦ, во Заводот за урбанизам на град Скопје.Јас имам поинакво прашање... каде се наоѓа форумот за... не знам точно... за Кензо Танге и “изложбата“ на негови и слики како и оригиналната макета? Знае некој?
ени1?:nesum:На пролет планирам да ја реновирам комплет собата моја. Јас имам некоја замисла (приложена во нацртот) е сега некако неможам да определам место за масичка ниска премногу ќе ми се затвори просторот. Ако може некој од поискусните да ми помогне во распределба на предметите така што ќе добијам кревет, две работни маси (во случајов ги имам на Г наместено) една комода за телевизор и техничка опрема, мала масичка. Исто сакам да вметнам и полица ако може за книги и сл работи.
пс се трудев да е што постручно изработена скицата
ппс ако може некој 3D да ја претстави собата ќе биде уште подобро
Сега видов. Ќе го земам нацртот и ќе се потрудам да најдам некое решение. Само, за почеток неколку прашања:ени1?:nesum:
Па едниот дел од масичката излегува на прозор (тоа е кај терасата, прозор плус врата) па така да сакам тој дел да го користам за пишување/работа, а другиот дел од масата тој што иде кај ѕидот сакам за компјутер, бар таква ми е замислата.Сега видов. Ќе го земам нацртот и ќе се потрудам да најдам некое решение. Само, за почеток неколку прашања:
Како ја замислуваш масичката, и за каква употреба би ти служела?
Дали ги користиш двете врати, и со кои соби ти се поврзани? Или едната е од тераса некоја...?
Дали има нормална висина на просторијава, или е некој подкровен простор? Ова за полиците прашувам. Убава идеја е ако сакаш плитки полици (не поголеми од 30см) да ги ставиш над позиција на креветот.
Фала на информациите. Ќе се обидам да средам решение, за некое време.Па едниот дел од масичката излегува на прозор (тоа е кај терасата, прозор плус врата) па така да сакам тој дел да го користам за пишување/работа, а другиот дел од масата тој што иде кај ѕидот сакам за компјутер, бар таква ми е замислата.
За вратите значи едната со прозор е тераса, другата е врата за во ходник
Не е подкровје, туку класична соба (ѕидовите се мислам 2.80 високи)