Мачки (општи дискусии)

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Jas imam dvajca macorista gi cuvam od mali i ne pravea nikakov problem ali so tek na vreme dodeka rastea nevozmozno e da se cuvaat zaedno ednostavno se davat megju sebe dobro sto e sega leto i nadvor gi cuvam ama minatata zima bea nepodnoslivi i rasturaa se po doma koga ke gi vidam mi se temni pred oci iskubani i izgrizani :nesvest: sho vikate treba da se resam od eden a mozda i od dvajcata :pop:
Сега е дел од тој период кога мачките се парат ... пошто се машки и двата можат да бидат агресивни меѓу себе за одбрана на територија или партнерка.

Имат видој на мачки ама не тигри и обични мачки него од обчниве мачку да се разликуваат по нешто, например некои да се легачи некои да ловџии на гуштеричиња и глувци итн? Мачено мое веќе гледам дека живна, навечер почна да шеткат и да си освојуват територија. Само да ве прашам дали му давате да јадит на земја или во пајнче? Јас му давам во пајнче и тро ке каснит и го остават, а ако му дајш на земја ќе го изејт цело и уште ке ти барат. И вистина е дека мачките не сакаат да јадат замрзната риба наводно јаделе само свежа? Ајде утре ке го сликам и ке ви го ставам моето Маче :)
Па како и секое животно и мачката си имат свои раси, персиска, ангорка, сијамска, тигреста мачка и многу други ... Во пајнца бе чоек.:smir: Ко ќе и се јајт така ќе појт сама ќе си зејт, така ако ја научиш не биват многу, ама како сакаш. Успат всушност каква мачка имаш дома ?:helou:

Абе другари незнам за проблемов али со години проследува ,секогаш кога ке се омачи мачка мора некое од мачињата мора да боледува со паѓање на влакната на страничниот дел од главата од едната страна под увото и притоа имаше мали ранички...што може да е ? Инсект ,змија,друга мачка или болест ? Да беше случај со една мачка ке беше во ред али редовно секое лето мора ова да се деси, пред 2 години мачето со антибиотици го излекував ...но зошто се повторува на друго маче истото?
Мене не ми се имат десено то досеа а иам имано 3 пати досеа малечки. Не е природно. Беше на ветеринар ?

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Еее, до сега си гледавме фудбал со мачево. Немам навика да го пикам дома в натре ама нешто тажно ми мјукаше и го зедов. Да ве прашам, штетно е да пие мачево расипано млеко?
Еве некои слики од маченцево мое:

Uploaded with ImageShack.us

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Еее, до сега си гледавме фудбал со мачево. Немам навика да го пикам дома в натре ама нешто тажно ми мјукаше и го зедов. Да ве прашам, штетно е да пие мачево расипано млеко?

Добро бе ... самиот збор расипано :tapp: ...
Ќе ти фатит црви!

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Ам расипано е све шо се флат по контињерите каде живеат милјони мачки. Но добро чим велиш така не му давам.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Мене не ми се имат десено то досеа а иам имано 3 пати досеа малечки. Не е природно. Беше на ветеринар ?
Знам дека не е природно.Пред некој ден почнав да му давам антибиотици во млекото и пополека му се подобрува состојбата...

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
И малку да постојт на топлово време млеко во пајнче ќе се напрат црви.
Мачето ти е стварно прекрасно, ме потсети на едно мачорче шо ми се роди дома, Тигар.:smir: ...
Инаку да погодам прв пат ти е да чуваш мачка или имаш искуство ? ... Таја исто требит да се вакцинират и да и дајш апчиња против црви 1 месечно не е некој посебен луксуз.:smir:

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Можам да речам дека ми е прв пат. Порано кога имав 5 години имавме еден мароч ама тој сам се хранеше, не чекаше ти да му дајјш храна. Еднаш седевме во дворот и тој наеднаш скокна. Ние се почудивме и кога ке видиме до нас смок од метро и пол. Се задавија и мачоротр со сета сила го истрга смокот надвор од нашиот двор и таму продолжија да се тепет. По некое време мачорот се врати со полн мев.
А апчиња кај се купвет?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
У принцип мачките знаат што е лошо а што добро за нив. Значи ако му пречи расипаното млеко нема ни да го пие. Ама сеедно, млекото не е кавијар, фрли и купи ново...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

Ова е истото што сакаше да го храниш со леП и маргарин? Сеа гледам дека супер му одговара ваква исхрана :) Не знам од каде наоѓаш расипано млеко, но избегнувај да му даваш такво. Бај Д веј, оноа што за нас е расипано и озбилно може да ни наштети или да ни предизвика труење, за животните може да биде права посластица. Како што рече Викторгг погоре, оно самото ќе знае дали е нешто расипано или не. Веројатно си приметил како мачка му приоѓа на оброкот, полека и додека убаво не го помириса, не пробува.
Тоа значи дека ако постои и најмал сомнеж дека нешто не во ред со храната, нема шанси ни да ја лизне. Жалосно е што вака не можат да ги детектираат отровите:(.
За претходните твои прашања: риба не сум давала на маче (не дека тоа ќе ја одбие, напротив) од причина што рибата има ситни коски кои можат да се закачат за грло на пример, и да предизвикаат инфекција и ред други проблеми. Мачките додуша се специјализирани за обработка на ваква храна, но јас избегнував да ја давам за да се поштедам од евентуални непријатности.
Дали да ја даваш на земја или од тањирче? Можеш и на земја, мачките немаат манири, тоа за нив е природно. Земи го тоа вака-док се шета низ двор, ако му налета врапче или глувче, сигурно нема да чека да му го ставиш на тацна. Избегнуваат да јадат осбено од ПЛАСТИЧНИ тањирчиња, бидејќи овие лесно попримаат мирис (од претходните оброци), што на мачката и смета бидејќи има прилично осетлив нос.

Иначе, мачето е многу убавко, на сликиве изгледа прилично темпераментно, права галка е. Да ми е при рука, како би го развртела, истискала и изгњавила уопште, не можеш да замислиш.
Ај поздравЧе пак, и рани го убаво за да си добиеш голема и прекрасна мачка, со која ќе можеш да се фалиш пред другарчињата.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Сега ги гледав мачинава шо ги имате ставано и ова ептен ми заличи на моево :)
И моево обожава вака да си игра, предните нозе нагоре и ко муви да фаќа. Само многу ми е смешно шо обожава да ми седне в скут, убаво да ми ја излиже мајцата и после да ми ги излиже рацете. Се чудам шо и е толку интересно.

Ова е истото што сакаше да го храниш со леП и маргарин? Сеа гледам дека супер му одговара ваква исхрана :) Не знам од каде наоѓаш расипано млеко, но избегнувај да му даваш такво. Бај Д веј, оноа што за нас е расипано и озбилно може да ни наштети или да ни предизвика труење, за животните може да биде права посластица. Како што рече Викторгг погоре, оно самото ќе знае дали е нешто расипано или не. Веројатно си приметил како мачка му приоѓа на оброкот, полека и додека убаво не го помириса, не пробува.
Тоа значи дека ако постои и најмал сомнеж дека нешто не во ред со храната, нема шанси ни да ја лизне. Жалосно е што вака не можат да ги детектираат отровите:(.
За претходните твои прашања: риба не сум давала на маче (не дека тоа ќе ја одбие, напротив) од причина што рибата има ситни коски кои можат да се закачат за грло на пример, и да предизвикаат инфекција и ред други проблеми. Мачките додуша се специјализирани за обработка на ваква храна, но јас избегнував да ја давам за да се поштедам од евентуални непријатности.
Дали да ја даваш на земја или од тањирче? Можеш и на земја, мачките немаат манири, тоа за нив е природно. Земи го тоа вака-док се шета низ двор, ако му налета врапче или глувче, сигурно нема да чека да му го ставиш на тацна. Избегнуваат да јадат осбено од ПЛАСТИЧНИ тањирчиња, бидејќи овие лесно попримаат мирис (од претходните оброци), што на мачката и смета бидејќи има прилично осетлив нос.

Иначе, мачето е многу убавко, на сликиве изгледа прилично темпераментно, права галка е. Да ми е при рука, како би го развртела, истискала и изгњавила уопште, не можеш да замислиш.
Ај поздравЧе пак, и рани го убаво за да си добиеш голема и прекрасна мачка, со која ќе можеш да се фалиш пред другарчињата.
Па сеа почвит и трошките од леб коа ке ги флам да ги јаде. Пркна малку. До сега го хранам само со сечкани колбаси, виршли, кашкавал и салама и слично јадење. Иако е мало од го го зедов не имам видено ни една гуштерица во дворов а порано ги имаше. Кај го најдвам расипаното млеко? Истото млеко од кое му давав на мачето да пие заборајв да го ставам во фрижидер и се расипа - знајш чуден мирис.

И шо играчки сакаат мачките, гледам веќе и помина кејфот од клопчето конец?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
За играње: можеш да згужваш ќеса обична и да ја врзеш со конец, влечи ја за да му зашушка, ќе видиш како ќе трча по неа. Можеш да употребиш и природни играчки-тревки на пример (има едни со бушав врв-не знам како се викаат, по вакви дефинитивно збеснуваат сите мачки, без исклучок). Јас сум играла и на тој начин што сум ги терала да се качуваат на дрво (ги залажував со тревка), само што треба да пазиш да не се залета нагоре, па да не може да се симне. Сум ги борела-симулирање на борба-ќе ставам од оние градинарски ракавици за да не ме масакрира и после го борам и му дозволувам да гризе и да гребе колку му душа сака. И не се секирај, преку игра и самиот ќе добиеш некоја идеја. Играј со него колку што можеш сега, зашто кога ќе порасне, нема да биде толку по играњето. Тогаш ќе биде повеќе заинтересирано за својот вид.
Мачката има најразновидно мени-најширок спектар на исхрана-од бубалки, гуштерчиња, змии, помали птици, глодари. Практично нема нешто што не јаде (се што можe да улови или украде) :)
Не се секирај дека можеш да му наштетиш со расипана храна, тоа самото ќе детектира дали е добра за него. Сепак ти порачувам да не му даваш намерно нешто расипано.

Знај дека убава мачка е задоволство да имаш покрај себе. Затоа потруди се да и обезбедиш добар оброк.

И прашање: машко е или девојче? Вакви тиграсти сиви сум имала двајца. Извонредни ловци, малце тромави.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496

еве го моето =] Големо бебенце е. 5 месеци има и уште сака да сиса млеко пред да спие

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

еве го моето =] Големо бебенце е. 5 месеци има и уште сака да сиса млеко пред да спие
Ај бре, дај престанете со вакви слики :) Ова просто бара да го истискаш убаво.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
За играње: можеш да згужваш ќеса обична и да ја врзеш со конец, влечи ја за да му зашушка, ќе видиш како ќе трча по неа. Можеш да употребиш и природни играчки-тревки на пример (има едни со бушав врв-не знам како се викаат, по вакви дефинитивно збеснуваат сите мачки, без исклучок). Јас сум играла и на тој начин што сум ги терала да се качуваат на дрво (ги залажував со тревка), само што треба да пазиш да не се залета нагоре, па да не може да се симне. Сум ги борела-симулирање на борба-ќе ставам од оние градинарски ракавици за да не ме масакрира и после го борам и му дозволувам да гризе и да гребе колку му душа сака. И не се секирај, преку игра и самиот ќе добиеш некоја идеја. Играј со него колку што можеш сега, зашто кога ќе порасне, нема да биде толку по играњето. Тогаш ќе биде повеќе заинтересирано за својот вид.
Мачката има најразновидно мени-најширок спектар на исхрана-од бубалки, гуштерчиња, змии, помали птици, глодари. Практично нема нешто што не јаде (се што можe да улови или украде) :)
Не се секирај дека можеш да му наштетиш со расипана храна, тоа самото ќе детектира дали е добра за него. Сепак ти порачувам да не му даваш намерно нешто расипано.

Знај дека убава мачка е задоволство да имаш покрај себе. Затоа потруди се да и обезбедиш добар оброк.

И прашање: машко е или девојче? Вакви тиграсти сиви сум имала двајца. Извонредни ловци, малце тромави.
Па шо знам што е, немам забележано :) Ако е женска треба да има неколку цицина здола ама ова е уште мало за та работа мислам.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Па шо знам што е, немам забележано :) Ако е женска треба да има неколку цицина здола ама ова е уште мало за та работа мислам.

Цициња имаат и машките. А да, и ги имаат од само раѓање. Дај земи, дигни опаш и ќе видиш :)

Kajgana Shop

На врв Bottom