Jedi Philosophy - Филозофијата на Џедаите

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Imeto e nesakajki taka odbrano, za polesno da se objasni relacijata!
Inaku, celata filosofija e inakva od gwneraliziraniot termin!

Vistonskiot moment e nacin na ziveenje i termin koj e pravilen e Seraph(im)!

Mislam deka bev pojasen!

P.S. Identifikacijata so nekoi nesta napisani ne znaci cekorenje!
Cekorenje po vistinskiot pat e neindetifikacija so zbor, tuku dela!

Za da se poznaes, za da te poznaat, za da se najdes i da te priznaat, treba sam prvin da se poznavas, da bides najden i priznaes!

Kako sakame da bideme, ako se somnevame?
Somnezot e nedostig na vistina vo duhot, slepilo!
Prekumernata samodoverba e nedostig na vistina vo duhot, slepilo!

Balans i verba vo vistinata e pat za dostig vo duhot!

What is a Seraphim? I don’t know how many times this question has been asked in multiple forums and by multiple people ranging from newcomers to people who have called themselves Seraphim for years. There are two things that need to be stated up front before we start discussing what a Seraphim is. The first thing is, the Seraphim’s path is a way of living, thinking, and believing. It is an individualistic path; therefore it is impossible to lay out a detailed road map and say every Seraphim does X, Y, and Z. The second thing is that we all come from very different lives, histories, and locations. Customs, beliefs, and other factors will be different from society to society, and sometimes these differences will be great. As Seraphim, we need to remember that just because something is wrong, disgusting, and etc. To us, doesn’t mean people in a different cultures don’t look at what we do and say the same thing.

As mentioned above, the life of a Seraphim is a very individualist path, however, there is a foundation which a majority of Seraphim share, whether it is openly stated or kept to private. The Seraphim Way is much like a house. Every house must have a foundation in order for the house to stand. If there is no foundation or if the foundation is faulty the house will fall. When the foundation is sturdy the house will be strong and will stand for all time. Each house has the commonality of the foundation, however, above that foundation, is where everything changes. Each house is different in its own way. Some houses are shaped differently, have different colors, are designed differently inside, and etc. Even though each house is different and unique does not mean it still does not share the same aspects in a foundation. Below you will find the foundation of a Seraphim.

[/FONT]
-A Seraphim knows, is, and works with and within The Force. A Seraphim studies the Force, uses, and helps the growth of the Force. A Seraphim is to be guided, influenced, and helped by the Force and also relies on the Force.

-A Seraphim follows the Seraphim code, or a code that contains the same lessons and principals of the Seraphim code.

-A Seraphim must contain the qualities found in the Truisms or Maxims. For these are the qualities that show who we are through actions and words. However they may be worded through different versions and personal interpretations these qualities still must be present in all Seraphim.

-A Seraphim works to preserve individual freedom. Freedom is the ability to choose for yourself. Countries have laws in place to protect freedoms of the individual, however at times those laws step beyond that ability. It is our duty through the Truisms to peacefully and lawfully work towards changing that, with what ability we have. To take away someone else’s choice is against what the Seraphim stand for.

Now it is known that not every Seraphim will agree with everything mentioned here. However, we feel this is what makes up the foundation of a Seraphim. As you can see there is room for interpretation and above this it is your own path, however, what you see above must be present for a Seraphim to be a Seraphim.

The sun existed before it was given a name, and it could be revered as a God, however, when the sun finally had a human name, it could be written about and communicated with others. The Jedi philosophy is just like the Sun, it existed before a popular movie gave it a name, and now that it has a name, people all over the world can share their experiences of the Jedi philosophy.
Ne sakam da se povtoruvam, no ako ste zainteresirani, ve molam bez paushalnosti, procitsjte go tekstot vnimatelno!

C

Cool Hand Luke

Гостин
Џедајството прилично ме подсеќа на будизмот, не ги интересира дали постои сила или бог, дали е тој свесен или не, битно дека тој бог е никој и ништо за нас без нашето јас. Машината е зависна од човечката рака и ум но нејзе тоа не ја интересира, тоа е надвор од нејзината моќ на расудување :) Важно и е добро да работи, а тоа го може само ако оди по паметот на оној кој што ја створил, а понекогаш „сака’’ и да се расипе.
Патот на Серафим за обичниот човек делува не многу привлечно бидејќи во ова време и околности ветува самотија. И во таа самотија има повеќе исполнетост отколку белосветските глупости, но само за Серафим! А всушност тој индивидуален пат е и пат на вистинска друштвеност, но за некои понапредни времиња, доколку воопшто одиме напред со свеста.

S

smart ass

Гостин
Патот на Серафим за обичниот човек делува не многу привлечно бидејќи во ова време и околности ветува самотија

ја како што разбрав ниту ветува самотија,ниту пак наметнува.

To us, doesn’t mean people in a different cultures don’t look at what we do and say the same thing.

А и не прави разлики.

-A Seraphim works to preserve individual freedom. Freedom is the ability to choose for yourself. Countries have laws in place to protect freedoms of the individual, however at times those laws step beyond that ability. It is our duty through the Truisms to peacefully and lawfully work towards changing that, with what ability we have. To take away someone else’s choice is against what the Seraphim stand for.

е ова погоре е интересно,всушност потенцирана е индивидуалноста,но тоа не ти дава право да влијаеш врз трето лице,исто така обврзува-должност за зачувување на индивидуалната слобода но притоа без употреба на сила...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Мене живо ме занима дали серафимите, или телемистите и сите остали кои немаат директна рефренца кон релегија пер се (некои од нив се и страшно накурчени кон религијата), согледуваат како и нивните учења се своевидна копија на религиски систем на учења и хиерархија?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A mozebi i ne se kopija!
Mozebi celata idea e vo ziveenjeto!

Mozebi klucniot del e
izborot, kade ne e nametnat! Vo patot, koj sami go biraat, slobodno, individualno, bez nametnuvanja!

p.s kaj uspea vo ist kos so telemistite da gi stavis ja cudim :)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
A mozebi i ne se kopija!
Mozebi celata idea e vo ziveenjeto!

Mozebi klucniot del e
izborot, kade ne e nametnat! Vo patot, koj sami go biraat, slobodno, individualno, bez nametnuvanja!

p.s kaj uspea vo ist kos so telemistite da gi stavis ja cudim :)
И религијата е слобден, ненаметнат избор.
Слободната воља е еден од врховните принципи.

А, ги споменувам телемистите како уште едно учење од многуте кое као се дистанцира од религија, нуди поинаква опција, кога многу очигледно прави само супститути на скоро идентичен систем.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
И религијата е слобден, ненаметнат избор.
Слободната воља е еден од врховните принципи.

А, ги споменувам телемистите како уште едно учење од многуте кое као се дистанцира од религија, нуди поинаква опција, кога многу очигледно прави само супститути на скоро идентичен систем.
Во мојата средина, бар колку што знам, религијата е наметната. Нема избор, се раѓаш како христијанин, муслиман и така го живееш остатокот од животот. Освен, ако нешто не го смени твоето мислење.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Tuka ima razlika!
Ti ili zivees svesno ili nesvesno, no si del od Silata!

Nejse, denes si vo nejkezski film :)

A jas sum relativno vo bolki, ukocen i ne mozam da se koncentriram na nisto poseriozno.
:toe::toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Во мојата средина, бар колку што знам, религијата е наметната. Нема избор, се раѓаш како христијанин, муслиман и така го живееш остатокот од животот. Освен, ако нешто не го смени твоето мислење.
:icon_lol:

Вербата е чувство и избор. Или одбираш да ја имаш, или не.
Со сила не се наметнува (тоа у среден век последен пат го правеа, патем...али само декралативно, како надворешен чин. Никогаш права вера не се успеало да се наметне).

А, традиционален квази-верник е сосема друг мубет, и тој не може да се нарече себе си верник.
Tuka ima razlika!
Ti ili zivees svesno ili nesvesno, no si del od Silata!

Nejse, denes si vo nejkezski film :)

A jas sum relativno vo bolki, ukocen i ne mozam da se koncentriram na nisto poseriozno.
:toe::toe:
Исто е и со религијата.
Или живееш во Бога, или не, ама пак си Божји.

Човече све е тоа супститут на Бог, етички учења и хиерархија. Као имаш врховен ентитет, имаш патокази/начела и имаш поредок.

Али, не они се бунтовни и надвор од "стегите".
LOL

S

smart ass

Гостин

Исто е и со религијата.
Не е,овде не се повикува на убиства на други религии,култури..и.т.н

To us, doesn’t mean people in a different cultures don’t look at what we do and say the same thing.
Понатаму не забележав одење кон екстреми од типот сврти го образот за друг шамар...или разнеси се добичеш 72 девици.

Поточно станува збор за баланс,и познавање првен себеси.

П.С телемитите нели ги читаат делата на алистер кроули??

C

Cool Hand Luke

Гостин

ја како што разбрав ниту ветува самотија,ниту пак наметнува.

Во ред, мене лично така би ми изгледало. Кога би се потпрел на потсвеста и интуицијата да ме водат, а не стереотипите, како што пишува на почетокот на темава - Don't think. Feel!., се плашам дека спонтано ќе избегнувам 99 посто од луѓето што ги знам. А ако удира гром во коприви токму тогаш би можел да ме удри. :) Овака што е сигурно сигурно е, ползење, но по цврсто тло.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Не е,овде не се повикува на убиства на други религии,култури..и.т.н

Понатаму не забележав одење кон екстреми од типот сврти го образот за друг шамар...или разнеси се добичеш 72 девици.

Поточно станува збор за баланс,и познавање првен себеси.

П.С телемитите нели ги читаат делата на алистер кроули??
Секој што не е МОРОН и кој прочитал нешто пред за истото да дава проценки, знае дека и христијанството, и будизмот (за муслиманството везе немам) НИКАДЕ НЕ СЕ ПОВИКУВА на убиство на било што и било кој.
ФАКТ.

И пак ќе речам, ОБИЧНИ КОПИИ се учењава.
И неам нишо против истото, али фино е да се согледа, пред да се дрви за слобода и слично.

S

smart ass

Гостин
Епа во стариот завет прочитај и ќе видиш какокога евреите се враќале во ветената земја БОГ им помагал да ги убијат племињата...башка на египќаните-скакулци суши,чума....ете за рисјаните:toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Епа во стариот завет прочитај и ќе видиш какокога евреите се враќале во ветената земја БОГ им помагал да ги убијат племињата...башка на египќаните-скакулци суши,чума....ете за рисјаните:toe:

Ок, јасно е колку ја познаваш Библијата, како и суштината на христијанството која е во Новиот Завет и која ја има параболата за самарјанинот и главната заповед: Љуби го ближниот свој како себе си. (а, ближен е секое човечко битие)

Но, да не одиме предалеку од темава.

Јас говорев за концептот на религиите и концептот на учењата од овој тип. Идентичен е.

Kajgana Shop

На врв Bottom