Искрено, мислам дека има доста работа за тинејџери.. Почнувајќи од мене, знам дека сум имал многу можности, иако скоро сите ми биле преку врски ( другари, брат ми и сл. ).
Прошлово лето имав понуда од другар да идеме заедно јас и он во Грција на работа, на остров. Тетка му работеше веќе 4-5 год по ред таму секое лето, па ни рече ако сакаме да идеме. Плата викаше ако дојдете во Мај да почнете да работите, ќе имате по 60-70 евра дневница, т.е. ако ја фатите работата за чистење Јахти! + Бакшиш.. Јас сакав да идам ама за жал татко ми не ме пушти во Грција да сум им работел на тоа педериштата.. А другарот не отиде поради други причини. Инаку за другите работи, би имале 35-40 евра солидна дневница.
Исто така, друг начин е Менаџер на дискотека... што повеќе луѓе донесеш, ако те бива, толку поголема плата... се движат од 500 до 1500 на вечер. Или ќафич. Доколку стварно имаш поголемо познанство би можел да организираш журки, па би зел сигурно 3000 ден од журка за дојдени 50 души со по 1-2 пијачки.
Исто така, Плакати! Сега кога почнавме со школо, другар што падна година најде работа да лепи плакати. Дневница му беше 600 ден за залепени 300 плакати, заедно со уште 2ца со него ( и тие плус по 600 ден дневница ). Или ако има повеќе работа, ви даваат 500 плакати за 1000 ден. Најдобро е ако лепите со лепак а не селотејп, зашто многу полесно иде. Двајца мачкаат, третиот лепи и готови сте за 2 саати максимум.
И уште една варијанта, распрашајте се по големиве фирми.. за лепење декларации и слично... Имате доста.. Нивеа, Авон, Фруктал, Тинекс, Веро.. Исто така солидна заработувачка... ( за тинејџери )
Има многу, за тие повредните и поснаодливите, сигурно ќе успеете, само искочете и бидете упорни во барање работа... а за оние што сакате да седите и 500 ден у џеб, незнам што да ви кажам.. со среќа.