Патување во времето...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Zdravo-se uklucuvam na temava sefte, nemam citano nanazad oti mi izgleda prilicno mnogu, a inaku za patuvanje niz vremeto moze da pisam dve tri recenici deka e matematicki mozno prakticno kolku toa moze da uspee na znam......:
24 годишен со памет на просечен 14 годишен.
Не те бришам за да те дупат другите.
Има различни типови кои сакаат да се покажат и докажат,па и праќаат теории и патенти до врвни универзитети, но тоа во никој случај не ги поставува во позиција на право.
Ајнштајн ќе го побивал. Нуби.

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Има различни типови кои сакаат да се покажат и докажат,па и праќаат теории и патенти до врвни универзитети, но тоа во никој случај не ги поставува во позиција на право.
Мене ме мрзи да му читам на латиница :)

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.319
Поени од реакции
2.846
Никола Тесла го побил Ајнштајн, само не ги изнел фактите затоа што рекол ако паднат во погрешни раце тогаш може да се одрази лошо за светот.

Деновиве ќе напишам едно видување сега немам време треба да одам.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Ајнштајн ќе го побивал. Нуби.
Ne morase na ovoj nacin da me pobies mozese da najdes nekoj popameten nacin....i ne pisavc deka jas go pobivam ajnstajn tuku deka toa go izvadiv od kniga i mislev deka ke ima diskusija na forumov no ocigledno nema pa od mene tolku...pozz

Мене ме мрзи да му читам на латиница :)
a tebe cim te mrzi da citas odi odmori otspij malku...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Ne morase na ovoj nacin da me pobies mozese da najdes nekoj popameten nacin....i ne pisavc deka jas go pobivam ajnstajn tuku deka toa go izvadiv od kniga i mislev deka ke ima diskusija na forumov no ocigledno nema pa od mene tolku...
Разбери го тоа не како побивање и дестимуланс туку како инспирација да ја покажеш твојата вистина.
Секое различно мислење ќе биде добредојдено.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
@ CUDO - Доволно беше, за да се разберете што сакате воглавно да си гугнете, од сега по профили или ПП.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Nema vrska deka ke bides vo minato samo ke si stignes brzo do sonceto nisto nema da se sluci.Ti velis deka kako vremeto da stoi vo tie 8 minuti. Na primer ti ostanes gore 5 min i pak se vratis dolu na zemjata sto ke se sluci na zemjata za ovie 5 min?
Само ако погледнеш кон земјата од сонцето ќе можеш да се видиш самиот на земјата, пошто на одблескот од земјата додека стигне до сонцето ќе му требаат 8 мин а ти веќе се наоѓаш на сонцето (времетрањето на патот земја-сонце ти е 1 секунда во примерот што го кажа а на твојот одблесок е 8 мин, брзина на светлина). А сепак ќе се наоѓаш во сегашноста. Едноставно, патување низ времето е невозможно.
Грбо кажано

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Само ако погледнеш кон земјата од сонцето ќе можеш да се видиш самиот на земјата, пошто на одблескот од земјата додека стигне до сонцето ќе му требаат 8 мин а ти веќе се наоѓаш на сонцето (времетрањето на патот земја-сонце ти е 1 секунда во примерот што го кажа а на твојот одблесок е 8 мин, брзина на светлина). А сепак ќе се наоѓаш во сегашноста. Едноставно, патување низ времето е невозможно.
Грбо кажано
Ова е уште појако - поглед од Хабл кон галаксии кои се формирале пред 13 милијарди години.
Значи денес гледаме, што пред 13 милијарди години било.
http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/universe-deepest-view.html

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Ова е уште појако - поглед од Хабл кон галаксии кои се формирале пред 13 милијарди години.
Тука има еден мал проблем.....не можеме да видиме што се слчува денес таму. :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Тука има еден мал проблем.....не можеме да видиме што се слчува денес таму. :)
Мислам дека треба да се концентрираш што женска ти прави денес.
Што се случува во некои квазари на немоимливо растојание не треба да е некој проблем.
Се шегувам, интересно е исто што бојата на овие галаксии не е во видливата светлина, па се нанесува дополнително. Знаете поради ред шифт.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Тука има една мала контрадикторност. Денес хабл гледа можеби на работ од вселенава, на самиот почеток, неколку милиони години после биг бенг-от.
Ако земеме теоретски дека овие галаксии се наоѓаат на 13 милијарди светлосни години од нас, значи дека и ние сме постоеле тогаш на оваа раздалеченост (пошто светлината мора да патува низ простор), а научниците велат дека вселенава пред толку години не била олку голема, односно дека таа постојано се шири, ондак како е можно да ги гледаме галаксиите пред 13 милијарди години? Каде поминала светлината на тие галаксии, низ кој простор, кој ако земеме дека вселената била помала тогаш би го прошла за многу пократко време?

Или па вселената се шири со брзина поголема од светлината?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
а
Тука има една мала контрадикторност. Денес хабл гледа можеби на работ од вселенава, на самиот почеток, неколку милиони години после биг бенг-от.
Ако земеме теоретски дека овие галаксии се наоѓаат на 13 милијарди светлосни години од нас, значи дека и ние сме постоеле тогаш на оваа раздалеченост (пошто светлината мора да патува низ простор), а научниците велат дека вселенава пред толку години не била олку голема, односно дека таа постојано се шири, ондак како е можно да ги гледаме галаксиите пред 13 милијарди години? Каде поминала светлината на тие галаксии, низ кој простор, кој ако земеме дека вселената била помала тогаш би го прошла за многу пократко време?

Или па вселената се шири со брзина поголема од светлината?
Да има објекти во вселената кои се раздалечуваат меѓусебно со брзина поголема од брзината на светлината.
На пример ние се оддалечуваме со 200000 и тие со исто па излегува со 400000. Значи не е брзината наша или нивна поголема од брзината на светлината, но разделувањето е со поголема брзина.
Не знам од кој линк но имаа пресметано дека овие тела кои ги гледаме на фотографиите се сега на 46 милијарди светлосни години од нас.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Точно е вселената се шири побрзо од брзината на светлината!
Јас како што знам вселената се шири доста споро. Дури и јака гравитација може да ја поништи таа сила на одредени места.

Едит:
Моја грешка. Две галаксии се одалечуваат со брзина поголема од светлината ако се наоѓаат на растојание поголемо од 130,000,000,000,000,000,000,000 километри.

If we use the definition of distance given above (and only if we use this definition and no other), then the Hubble constant tells us that for every megaparsec of distance between two galaxies, the apparent speed at which the galaxies move apart from each other is greater by 71 kilometers per second. Since we know that the speed of light is around 300,000 kilometers per second, it is easy to calculate how far away two galaxies must be in order to be moving away from each other faster than the speed of light. The answer we get is that the two galaxies must be separated by around 4,200 megaparsecs (130,000,000,000,000,000,000,000 kilometers).
И овде линкот.
http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=575

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Јас како што знам вселената се шири доста споро. Дури и јака гравитација може да ја поништи таа сила на одредени места.
Грешка си.
Вселената се шири побрзо од светлината.....

а

Не знам од кој линк но имаа пресметано дека овие тела кои ги гледаме на фотографиите се сега на 46 милијарди светлосни години од нас.
Најдалечниот објект што е фотографиран е некој квазар на 12 милијарди светлосни години. Од каде го изваде ова 46 милијарди?!

Kajgana Shop

На врв Bottom