Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
a sto ima vrska toa? materijalite se duri i poeftini u slovenija, imaat izlez na more za uvoz od azija i se poblisku do italija, francija i germanija za uvoz od evropa. plus se eu taka da nema ni edna carina i zastoj...

sekoj investitor na kraj gleda da si ja povrati investicijata i da zaraboti. ako nemozes da si platis kirija zivej nekade kade e poeftino. ako cel e da se pomognat siromasnite togas neka kacat danoci i neka gradi drzavata socijalni stanovi kako u vremeto na yu mada ne mislam deka sme do toa dojdeni, ima dovolno stanovi narodot treba da se bori da e poproduktiven i da ne e na minimalec. eve za pocetok moze da se namalat brojot na praznici i vraboteni ramkovno ili u adminstracija.
Ако целта е да се помогне на сиромашните, тогаш треба да има подобар (јавен) превоз. И подобар квалитет на животот надвор од центар.
Поголема површина со добар квалитет на живот = повеќе простор за градење = нема цела македонија да се натпреварува за стан во истите 3-5 улици во скопје.

Ако целта е да се помогне на сиромашните, тогаш треба да има подобар (јавен) превоз. И подобар квалитет на животот надвор од центар.
Поголема површина со добар квалитет на живот = повеќе простор за градење = нема цела македонија да се натпреварува за стан во истите 3-5 улици во скопје.
Тоа ќе е така, ама целта не е да се помогне на сиромашните. Ние имаме уште ограничување дека живееме во капитализам, уште мозокот не влече накај комунизмот. Нема златна средина веќе, нема средна класа, сега или си напред или си назад. Ја околу мене средна класа веќе не знам, или има колку-толку за аздис и некое семејно богатство ги крепи или имаат таман броено за тоа што е основно, да речеме малку над него и тоа е. Ја го разбирам Ротманс, еден вид не е редно да е така, ама капитализам и редно во иста реченица не иде, dog eat dog општество. И колку побрзо го сфатиме го народ, толку подобро за нас. Јбг, не ни чинел комунизмот, сега сме на етапа тражили сте гледајте, за некој добро за многу не. А и за пазарот, тоа и дека сме алчни лицемери е другиот фактор. Кога купуваш 1600 евра квадрат е многу, кога продаваше е таман или малку. Еве земи пример за коли, ја купил 2010 за 5000 евра, ја продава 2026 5000 евра, он многу инвестирал у неа и ја пазел. Апсурд. И истиот тој ако треба да купи кола или имот ќе се жали на цени.

Последно уредено:
дали цените дополнително ќе пораснат. Веројатно да, имплементација на нови поскапи стандарди

Автоматски споено мислење:

Од поинаков агол, интересен народ сме (ко и Албанија, Србија...). Се повеќе џипови и ванови, повеќето нови генерации кои чинат над 15-20000 па и над 50000 еура, а кои во суштина се фрлање пари во бунар и губење вредност, а од друга страна се жалиме на се па и на животна инвестиција-недвижнина.
Мерцедес Мајбах, најнови Хјундаи џипови, најнови тојоти и хонди, само гумите и бандажите им вредат колку мојата кола.
Или по 2-3 коли, а се туркаат у 60-70 квадрати и тоа у стан.
Чуден ми е некако есапот.

Последно уредено:
:oftopik: купувањето поскапо возило не е само за престиж!
таквите возила нудат активна и пасивна безбедност а во ова време кога сите знаеме кој а пред се како се вози можеби и не е баш фрлање пари туку чување на сопствениот и животот на своето семејство.

инаку се сложувам и според мене обезбедувањето на дом би требало да е приоритет на секој семеен човек, а околу цените одсекогаш на еден му било скапо а на друг не, зависно од тоа каде припаѓа: општествено, социјално, економски...

и крајно треба да сватиме дека не сите мораме да купиме сопствен дом, изнајмувањето е најнормална работа а не како што се гледа на овие простори како еден вид на неуспех, проблем кај изнајмувањето е сигурноста се друго зависи од начин на размислување и однесување

Nekoj bese pisal pogore, bogatite ne ziveat vo stanovi tuku vo kukji. I mene ne mi e jasno toa frlil 40-50000 eur za nekoe skapo audi a zivee pod isti krov so 300 lugje u zgrada

Кога сме кај офтопик, просечна старост на патничките возила е 16г во 2003, а 19 во 2025г. Број на настрадни на 1000 жители од 15 во 2004, во 2024 се 39 лица.

1790405707315.png

Од 2005-2006 се зголемува бројот на сообраќајки и настрадани лица. Така да тоа модерни возила баш и не држи туку увоз на стари непотребно снажни возила и нови со кои управуваат ко на сафари. Секој втор со џип.
Толку за офтопикот.

У секој случај најмодерните возила, ако немаш некоја потреба, се чиста загуба према недвижнините. Освен ако немаш ептен голем одвишок пари.
Недвижнината, колку и да е скапа, останува и не се пресметува амортизација (досега ноие од 60ти и 70ти 100% ќе беа амортизирани) при продажба туку се продаваат по пазарна вредност според другите недвижнини.
Уште па 2-3 коли, малку е една. Нека има колку и какви сака ама кога збориме за квадрат, скапо било. Е јбг.
Апсурдни сме у секој поглед.

Патем, колку се Загреб и Белград ич да не гледаме. Дијазепами пијат тие.

Nekoj bese pisal pogore, bogatite ne ziveat vo stanovi tuku vo kukji. I mene ne mi e jasno toa frlil 40-50000 eur za nekoe skapo audi a zivee pod isti krov so 300 lugje u zgrada

Па не секој сака да живее во куќа и да се замара со сите одговорности што следуваат со неа. Преубаво е на инстаграм кога ќе видиш некој двор среден базен скара деца трчаат внатре беж мебел, идила. Ама тоа е инстаграм, реалноста е ти стануваш роб на куќата која нонстоп треба да се одржава.

Па не секој сака да живее во куќа и да се замара со сите одговорности што следуваат со неа. Преубаво е на инстаграм кога ќе видиш некој двор среден базен скара деца трчаат внатре беж мебел, идила. Ама тоа е инстаграм, реалноста е ти стануваш роб на куќата која нонстоп треба да се одржава.
Ah tie amerikanci sredna i visoka klasa - robovi na kukjata. Sto ne si kupat garsonerce u karpos 3 so zagraden balkon i 150 ludaci pod eden krov da se oslobodat od robuvanjeto na svoite kukji i da poziveat vo komunisticka idila.

Мене ми е енигма кој ги купува поголемите станови со овие цени. Ај да речеме помалите квадратури до кај 70-80 м2 некако ќе се снајде купувачот што кеш, што кредит ќе го купи ама стан над 110-120 м2 стварно е прилично голема сума на пари за наши услови тоа се веќе над 300к еура, а гледам доста огласи со таква квадратура.

Ah tie amerikanci sredna i visoka klasa - robovi na kukjata. Sto ne si kupat garsonerce u karpos 3 so zagraden balkon i 150 ludaci pod eden krov da se oslobodat od robuvanjeto na svoite kukji i da poziveat vo komunisticka idila.

Изгледа тешко прифаќаш дека не секој сака да дреме во Home Depot да биде сам свој мајстор или да плаќа поправки цело време.

Ne be visoka klasa zivee u baraka u Dracevo so dogradbi, nadgradbi i lepenki na barakata od dedoto i parkira na trotoarot napred

Daj ne sporeduvajte americhki suburbs so skopski prigradski naselbi da ne recham sela

jas ne prodavam jas kupuvam. daj kazi u sveti nikole da te preselime taman nemora da se zamaras eve ke ti dadam 1000ce kvadrat valjda tolku vredi skopje?

kur me zabole dali ti me sfakas seriozno avstrija so avstralija mesas, skopje so sveti nikole tuka negde ke se za tebe...
Автоматски споено мислење:

opcija 4 da se preseli u sveti nikole.
140 м2 куќа, одма го селиме во Свети Николе. Бар ќе има кај на скара да излегува :)

140 м2 куќа, одма го селиме во Свети Николе. Бар ќе има кај на скара да излегува :)

duplo pogolema od stan ke nema problemi so parking i ke bide najgolem fraer u okolinata... ama ne mu se ide, shteta

А ако треба да смениш вертикала, тогаш роб си на уште 100 други луѓе, и пак може нема да изреновираш.
Роб на куќа, каква реченица еј :icon_lol:

А ако треба да смениш вертикала, тогаш роб си на уште 100 други луѓе, и пак може нема да изреновираш.
Роб на куќа, каква реченица еј :icon_lol:
Види, куќа е обавеза, поголема од стан.
Ама има плусеви кои станот никогаш нема да ги има.
Обврска е фасада, двор, трева, летна кујна..... поголем трошок е греењето, комплицирано одење на одмор, цвеќе, трева, куче.....не можеш да оставиш повеќе од недела дена. Ние со комшијата ги планираме одморите во раскорак, за да може да се грижиме за куќите и дворовите. Во стан тоа го немаш, затвори вентилот во купатило, исклучи се’, стај клучот и можеш да исчезнеш на 10-15 дена.

Back
На врв Bottom