Заб без нерв е мртов заб, нормално дека ќе поцрни, тоа по биологија се учи, а не па по стоматологија. Кажи му дипломата нека си ја извади од ѕидот
Забниот камен е минерализиран плак.Тој може да се создаде како над така и под гингивата вршејќи нејзина иритација.Тој со својата нерамна површина му обезбедува и подобри услови за развој на плакот.Ако може некој совет во врска со забниот камен,колку е чистење и дали повторно се појавува после тоа,иако редовно ги мијам забите.
Нормално дека штетно влијае затоа треба порано да се санира таа појава за да не дојде до емајлот(обвивката на забот) таму има као дупчиња од кои забот “дише“ кога ќе се префрлат таму бактериите станува поголема работа тогаш и нормално болките се поголеми.Значи не те сфатив добро,мора да се исчисти т.е влијае штетно,освен естетички се разбира?
Конец за заби, паста за заби со гранули, ко Сигнал : )))А како може да се отстрани забниот камен без да се оди на заболекар да се исчисти т.е дали постои друг начин?
Епа почни да користиш конец тогаш, мада моја препорака е прво да ги исчистиш забите на забар, забниот камен па после со конец да почнеш, секој ден. Одамна веќе јас користам и конец и немам забен камен од тогаш^ Не бе озбилно миење не помага,макар и 10 пати миги.
забен камен не се одстранува со паста и четка за заби кој ве лажел тоа ???Конец за заби, паста за заби со гранули, ко Сигнал : )))
Не се отстранува комплетно, ама кога користев паста за заби Сигнал од таа со гранули додека имав протези ми помогна, го намали. Се отстранува комплетно на забар, по квадранти, јасно ми е.забен камен не се одстранува со паста и четка за заби кој ве лажел тоа ???
забниот камен претставува минерализиран дентален плак кој се таложи најчесто позади долните фронтални заби и се одстранува со рачни специјални инструменти или со ултразвук (100% е безболно).
се е тоа во ред но колку и да се трудиш не можеш да го отстраниш субгингивалниот камен (кој не се гледа и се наоѓа под гингивата), а со конец можеш само меки наслаги да одстраниш не и забен камен бидејќи ќе се скине. Најдобро е на 6 месеци професионално одстранување на забен камен (доколку за тоа има потреба бидејќи е индивидуално)Не се отстранува комплетно, ама кога користев паста за заби Сигнал од таа со гранули додека имав протези ми помогна, го намали. Се отстранува комплетно на забар, по квадранти, јасно ми е.
А за превентива само конецот е решение.