Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 55: Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари)

Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари

• Вкупно гласачи
    51
Море, да, ама Лука се вика Лука пред да постои тфое једно и једино и вистинското Православиеееееее!!!!
И ја не кажа дека не е православно или модерно глупо, ама побивам ги овија што викаф дека е Православно име.
Дино, Лука, Марко и Горан се чести имиња употребувани кај Хрватите. Имињата се христијански (и католички и православни) се тоа е христијанско.

Смешно име кај Хрватите и успут и презиме е Звонимир Бобан.

За разлика од Владимир, каде што Владее Мир, кај Звонимир, Звони Мир.

Најверојатно мајка му и татко му се расправале за тоа кое име да му дадат и мајка му рекла Звонко, татко му Бобан и на крај за да има мир се одлучиле за Звонимир Бобан. :)
Сличен е и случајот со Венко Филипче, кога мајка му и татко му се расправале за неговото име.
Мајка му рекла: Филип ќе се вика.
А татко му рекол: Нема шанси, по дедо му Венко.
Мајка му рекла: Филипче на мама.

И така за да биде win win = Венко Филипче :)

И така он жигосан од раѓање стекнал одмазда за името, и ене го смени. (на државата). :)

Не ме сфаќајте сериозно само сум сатиричен.

Последно уредено:
Морее, Лука кд га пишувја евангелие, везе е немаја дека Христијанстфо ке се подели на Католици и Православно.

Такој да не е Православно, него еврејско христијанско у тј дел на сфет куде што живеаја.
Канаан, Левант,Јудеја... Што и да е.

Јебаја те поп у цркфу, што се вика Томче например
Ама што има врска тоа? Сите библиски имиња се и православни. Лука како такво е и православно и католичко. Мора да ме тролаш, те мислев за попаметен. И не е еврејско, туку латинско/римско. ;)

Ама што има врска тоа? Сите библиски имиња се и православни. Лука како такво е и православно и католичко. Мора да ме тролаш, те мислев за попаметен. И не е еврејско, туку латинско/римско. ;)
Не брат чекај, не се сфаќамо.
А и нејку да се вреѓамо, ја и ти.
Одамна се читамо нели.
Респект.

Поента ми е дека спомнасте праославно име е Лука е иљадо године пред Православие, тој ми е поента.
Одпосле можда фура како православно име, ама тој име постои иљадо године пред Православие, тој сакам да ти долову.
А дали е латино/римско пред еврејско, е јоште подискутабилно за ваши корења и верувања.

И да, иначе колко и ја да не верују у сфе тој што Ви Христијани веруете, не ме прави неук или лош човек. Дури напротиф, искрено, мислу дека знам за сфи тија ваши евангелија, догме и глупости повише него девеес посто од вас на сфет.

И искрено ме ме вреѓај, не те вреѓам, кул рапер си.
Поздраф

И Давид е библиско име ама до неодамна не знаев никој по име Давид. Сега ги има. Друго име што го сретнав неколку пати кај деца е Дарија. Сега им го даваат ова име, значело „Дар од Бога“. Мене ме посетува само на Дариј први, кралот на Персија. Никогаш додека растев не ги сретнав овие имиња.

А и имињава имаат многу варијации на пр. името
Ѓорѓи (македонски)
Георги (Бугарски),
Djordji (српски),
Georgie/George (англиски)
Georgios (грчки)
  • Slavic Languages: Georgiy, Yury, Yuriy, Egor (Russian), Jerzy (Polish), Jiři (Czech)
  • Romanian: Gheorghe
  • Italian: Giorgio
  • Spanish & Portuguese: Jorge
  • German & Scandinavian: Georg
  • Georgian: Giorgi
  • Albanian: Gjergj
  • Basque: Gorka

Грузија, Џорџија држави...

Па така и Лука у странски држави е Лукас, у србија е презиме Аца Лукас (Брукаш) :) итн..

Давид у странство е Дејвид.
    Андреј у странство е Ендру.

И Давид е библиско име ама до неодамна не знаев никој по име Давид. Сега ги има. Друго име што го сретнав неколку пати кај деца е Дарија. Сега им го даваат ова име, значело „Дар од Бога“. Мене ме посетува само на Дариј први, кралот на Персија. Никогаш додека растев не ги сретнав овие имиња.
Давид е татко на Соломон, Давидова ѕвезда, знаме на Израел.
Добри емдиемејке имаше овакфинна времето, Вот пред да отиде у Европската Струмица, Недерландија.

Ск најголеми антисемити ке си га крстиф бебе Давид, па никому ништо.
Не ни знаеф.

Мој син се вика Џонга Бонга, а керка ми Парватеа, и ск што?

Шалу се.

Eve eden sajt za proverka na iminja i kaj najcesto se upotrebuvani i nivni varijacii

Ovde pisuva deka Luka e SLAVJANSKO ime

Државен завод за статистика, кажува колку луѓе се викаат со одредено име у државава.

На пр. Лука
Бараното машко име Лука се појавува 4547 пати

Ипак Горан се користи често и кај нас, не само у Хрватска. Значи Горан и брат му Зоран. :)

Screenshot 2026-09-04 155635.png

Последно уредено:
Одамна се читамо нели.
Респект.

Поента ми е дека спомнасте праославно име е Лука е иљадо године пред Православие, тој ми е поента.
Одпосле можда фура како православно име, ама тој име постои иљадо године пред Православие, тој сакам да ти долову.
А дали е латино/римско пред еврејско, е јоште подискутабилно за ваши корења и верувања.

И да, иначе колко и ја да не верују у сфе тој што Ви Христијани веруете, не ме прави неук или лош човек. Дури напротиф, искрено, мислу дека знам за сфи тија ваши евангелија, догме и глупости повише него девеес посто од вас на сфет.

Поздраф
Лука е име со латинско потекло, Lucanus, демек носачот на светлината/просветлувачот, и си потекнува пред христијанството, но Гостин претпоставувам сака да каже дека е православно христијанско поради поврзаноста конкретно на апостолот со него. Името ко име не е христијанско по потекло.
Eve eden sajt za proverka na iminja i kaj najcesto se upotrebuvani i nivni varijacii

Ovde pisuva deka Luka e SLAVJANSKO ime

Државен завод за статистика, кажува колку луѓе се викаат со одредено име у државава.

На пр. Лука
Бараното машко име Лука се појавува 4547 пати
Ма јок.
.

Лука е име со латинско потекло, Lucanus, демек носачот на светлината/просветлувачот, и си потекнува пред христијанството, но Гостин претпоставувам сака да каже дека е православно христијанско поради поврзаноста конкретно на апостолот со него. Името ко име не е христијанско по потекло.

Ма јок.
.
Латинско потекло? Зарем католиците не биле христијани коишто користеле латиница и латински јазик?

Сеедно, варијацијата Лука е славјанска и името се користи меѓу славјансите народи најмногу.

Одамна се читамо нели.
Респект.

Поздраф
Не се разбираме затоа се напињам, а и сериозно помислив дека тролаш. Ти кога ќе видиш религија (иако нема врска истата) се напињаш и види што збориш, ми се контраш, а треба да ме поддржиш, вака Рон мисли дека е во право и дека Лука е католичко име и ново увозно од типот на Леон. Ти ме замислуваш како некој верник, што секако е небитно во дискусијава дали сум или не и затоа водиш инат без потреба. Секако православните библиски имиња се пред поделбата на црквите, се подразбира тоа. Еве сликовито, со множества:

Attachments

• Screenshot_2026-09-04-16-08-05-715_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-09-04-16-08-05-715_com.android.chrome-edit.jpg
    24,7 KB · Прегледи: 5

Ма јок.
.
Брат, искрено неам појма кафко име е Лука. Ама православно сигурно не е , зшто сфе после 1054 годину може да биде Православно, а Лука се спомнуе иљадо године претходно.
Сфе што е сс векови Христијанско, немора да значи дека е и Православно, нели?

Тој сакам цело време да објасну ја.

https://mk.wikisource.org/wiki/Зборник_на_Миладиновци/_Сопствени_народни_имиња

Бирајте си. Нојко, Мешко, Пројчо. :icon_lol:

Лука е име што е увезено од Србија и Хрватска, никакво светец тука не играл улога, чисто помодарство.
Така е и со секое второ име во минативе 100 години, како што каурот е културолошки клекнат. Горан, Зоран, Дарко, па генерација пред нив Љубиша, Раде, Милан итн.итн.

Латинско потекло? Зарем католиците не биле христијани коишто користеле латиница и латински јазик?

Сеедно, варијацијата Лука е славјанска и името се користи меѓу славјансите народи најмногу.
Не, влече корени пред монотеистичка религија.

Брат, искрено неам појма кафко име е Лука. Ама православно сигурно не е , зшто сфе после 1054 годину може да биде Православно, а Лука се спомнуе иљадо године претходно.
Сфе што е сс векови Христијанско, немора да значи дека е и Православно, нели?

Тој сакам цело време да објасну ја.
Во кратко би го објаснил, не било, било паганско, но поради „заслуги“ влегло во игра и кај нас.
Автоматски споено мислење:

https://mk.wikisource.org/wiki/Зборник_на_Миладиновци/_Сопствени_народни_имиња

Бирајте си. Нојко, Мешко, Пројчо. :icon_lol:

Лука е име што е увезено од Србија и Хрватска, никакво светец тука не играл улога, чисто помодарство.
Така е и со секое второ име во минативе 100 години, како што каурот е културолошки клекнат. Горан, Зоран, Дарко, па генерација пред нив Љубиша, Раде, Милан итн.итн.
Дискриминација, има Милан, а камо Интер, Комо, Наполи? :D

Добро, Лука на страна, што е со Павле?

Овде вика дека Павле е наша варијација, и дека библиското име е Paul. Нормално дека е кога сајтов е енглески од енглеска верзија на Библијата.

Не, влече корени пред монотеистичка религија.

Во кратко би го објаснил, не било, било паганско, но поради „заслуги“ влегло во игра и кај нас.

Дискриминација, има Милан, а камо Интер, Комо, Наполи? :D
Името е уствари за некој што бил од Луканија (регион у Италија), па Луканец, Лука.

Сеедно, за библиски (христијански) имиња се вели кога некои ликови од Библијата се викале така. На пр. еден од аспостолите бил Лука, друг бил Матеј, Павле, Петар итн...
Сите овие имиња имаат варијации у одредени држави и региони.
Лука=Lucas
Павле=Paul
Петар=Peter
Матеј=Mathew

итн...

Значи, ако го има у Библијата, особено ако го имале апостолите, коишто впрочем ширеле Христијанство тогаш името е Библиско, Христијанско и нашата варијација е Православна, Славјанска.

Толку од мене на темава.

Последно уредено:
Добро, Лука на страна, што е со Павле?

Овде вика дека Павле е наша варијација, и дека библиското име е Paul. Нормално дека е кога сајтов е енглески од енглеска верзија на Библијата.

Тоа во ред, но за да стигнеш од каде потекнува, тргнуваш од коренот, од сорс кодот. На пример, името на Павле, вистинското, било Saul, еврејско, но римското име му било точно тоа, Paul. Тоа што кај нас си е Павле, не му ја менува нит историјата нит корените. Да не биде ко на К-15, Електрик по дедо му Ламбе :D Шала на страна, коренот си е вечен, вариациите се милион, нормално се испородиле луѓе, минало време, се губат имиња во преводот и транскрипцијата итн.

Сеедно, за библиски (христијански) имиња се вели кога некои ликови од Библијата се викале така. На пр. еден од аспостолите бил Лука, друг бил Матеј, Павле, Петар итн...
Сите овие имиња имаат варијации у одредени држави и региони.
Лука=Lucas
Павле=Paul
Петар=Peter
Матеј=Mathew

итн...

Значи, ако го има у Библијата, особено ако го имале апостолите, коишто впрочем ширеле Христијанство тогаш името е Библиско, Христијанско и нашата варијација е Православна, Славјанска.

Толку од мене на темава.
Епа тоа е и спорот на Гостин и Парва уствари.

Back
На врв Bottom