Машини за перење

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво, дали некој има искуство со Whirlpool комбинирана машина за перење и сушење.

Decki nekoj iskustvo so gorejne inverter, 8kg, normalni dimenzii, ne slim ....?

Дали некој има искуство со indesit машина за перење? Прашувам бидејќи на мојата понекојпат некои алишта при перењето ги кине (прави мало дупче).

Сите прашања никој одговор. Земете што има најголема гаранција. Батали верување на брендови секако све се расипува. Се што земам гледам да има барем 5 години гаранција. И до сега не сум згрешил, па дали мавнало гром или се расипало не е мој проблем.

40 - 50 god, kaj mene ne vlegol majstor za nisto, se sam odrzavam i popravam. Po 12 godini samsung masina za perenje i prv defekt nejke voda da primi. pa mora da e nekoj ventil si velaam i go izvadiv elektro ventilot-dvodelen.na zelen pazar mi ponudiva ist takov za 650 den, ne zemav tuku aj da prasam i na drugo mesto,vo skopjanka vo dukan istiot go zemav za 450 den. Denes go namestiv ama ne bilo do toa, pak ne prima voda i masinata sama se isklucuva.probavme 2-3 pati isto,se isklucuva masinata posle 2-3 minuti. care, da vikam majstor ili najdobro nova da kupam.

40 - 50 god, kaj mene ne vlegol majstor za nisto, se sam odrzavam i popravam. Po 12 godini samsung masina za perenje i prv defekt nejke voda da primi. pa mora da e nekoj ventil si velaam i go izvadiv elektro ventilot-dvodelen.na zelen pazar mi ponudiva ist takov za 650 den, ne zemav tuku aj da prasam i na drugo mesto,vo skopjanka vo dukan istiot go zemav za 450 den. Denes go namestiv ama ne bilo do toa, pak ne prima voda i masinata sama se isklucuva.probavme 2-3 pati isto,se isklucuva masinata posle 2-3 minuti. care, da vikam majstor ili najdobro nova da kupam.
... прашав и види како ми објаснија некои причини на непримање вода:

Решетката на цревото (филтер за довод), на самото црево каде што се навртува во новиот вентил (или кај чешмата) има мала пластична мрежичка-филтер, поради бигор во Скопје, таа целосно се затнува и не пропушта вода иако вентилот е нов, извадете ја со клешти и исчисти ја.

Бравата на вратата (прекинувач), ако машината не детектира дека вратата е комплетно заклучена (безбедносен клик), таа воопшто нема да испрати струја до новиот вентил за да повлече вода, по 2-3 минути „чекање“, машината се исклучува сама, дали свети сијаличката со клуч/катанец на екранот?

Хидростат (пресостат), тоа е сензорот за ниво на вода, ако неговото цревце е затнато со талог од прашок, тој лажно и кажува на електрониката дека машината веќе „има вода“ или има дефект, па компјутерот ја гаси машината за да не поплави.

... ако не е ниту филтерот ниту вратата, проблемот е или во главната електроника (процесорот) или во падот на напон на излезите кон вентилот, тогаш најдобро е нова машинаа за перење!

види не можеш така на темка да купуваш делови,
ако не прима вода и воопшто не почнува со работа прв дел кој е сомнителен е брава на врата тој се проверува и ако не пренесува контактот прво се премостува за потврда а потоа задолжително се менува со нова, генерално се оди по систем за проверка и дијагностицирање па по потврда на дефектот се купува дел.

... прашав и види како ми објаснија некои причини на непримање вода:

Решетката на цревото (филтер за довод), на самото црево каде што се навртува во новиот вентил (или кај чешмата) има мала пластична мрежичка-филтер, поради бигор во Скопје, таа целосно се затнува и не пропушта вода иако вентилот е нов, извадете ја со клешти и исчисти ја.

Бравата на вратата (прекинувач), ако машината не детектира дека вратата е комплетно заклучена (безбедносен клик), таа воопшто нема да испрати струја до новиот вентил за да повлече вода, по 2-3 минути „чекање“, машината се исклучува сама, дали свети сијаличката со клуч/катанец на екранот?

Хидростат (пресостат), тоа е сензорот за ниво на вода, ако неговото цревце е затнато со талог од прашок, тој лажно и кажува на електрониката дека машината веќе „има вода“ или има дефект, па компјутерот ја гаси машината за да не поплави.

... ако не е ниту филтерот ниту вратата, проблемот е или во главната електроника (процесорот) или во падот на напон на излезите кон вентилот, тогаш најдобро е нова машинаа за перење!
fala prijatel.sega ja ukluciv prazna,pustiv voda,....sveti toa sijaliceto crveno so katanec i ne se gasi, ja ugasiv masinata na stop toa sveti crveno i trepka. se pojavi 2H na maloto ekrance,prasaj nesto za sijalicevo sto sveti crveno so katanec.sto e,a utre ke vidam za toa crevce ako go najdam.

@Anco по кажаново имаш случајно изгледа заштита од child lock таа се исклучува со притискање на двете копчиња кои се поврзани со линија истовремено во времетраење од неколку секунди,
ако не е тоа кога ќе притиснеш старт за неколку секунди треба да слушнеш звук за забравување на вравата ако не го слушнеш големи се шансите да не е убаво затворена вратата или уште поверојатно според годините на уредот да е расипан контактот на бравата, истата не е скапа до кај 600 ден е најчесто

se pojavi 2H na maloto ekrance,prasaj nesto za sijalicevo sto sveti crveno so katanec.
... сијаличката со катанец што свети или трепка црвено значи дека сигурносната брава на вратата е активирана (заклучена) или има проблем со неа, тоа е заштита за да не се отвори вратата додека машината работи.

... еве што точно значат знаците :

1. Што значи „2H“ на екранчето?
...најчесто кај машините (како Samsung, LG, Bosch и други), ознаката 2H не е грешка, туку значи „2 Hours“ (2 часа), тоа покажува дека машината е наместена на програма што трае околу 2 часа, или пак е вклучен одложен старт (Delay Start) за 2 часа, затоа машината чека, не влече вода и вратата е заклучена.

2. Зошто катанецот трепка и кога машината е исклучена?
... на повеќето модерни машини, бравата останува заклучена од безбедносни причини уште 2 до 5 минути откако ќе ја исклучите од копчето или ќе ја прекинете програмата, но ако катанецот трепка постојано и не се гаси подолго време, тоа значи дека програмата е „заглавена“ (бидејќи нема вода) и машината од безбедност одбива да ја отклучи вратата.

Како да се ресетира машината брзо решение да се направи следново за да се „ослободи“ машината:

Исклучи ја целосно од штекер извлечи го кабелот од струја и почекај 5 до 10 минути, ова ќе ја ресетира електрониката и бравата механички ќе попушти (ќе слушнеш „клик“ и катанецот ќе изгасне).

Откажи ја програмата Reset кога ќе ја вклучиш во струја, наместо да ја пушташ истата програма, свртете го селекторот на „Off“ или на програма за Испуштање вода / Центрифуга (Drain / Spin) и задржи го копчето Start/Stop неколку секунди за да се поништи претходното заглавено перење.

... утре, пред да го вадиш цревото, обавезно провери ја и чешмата зад машината – можно е некој случајно да ја затворил, па затоа машината заглавила на тие „2 часа“ и не тргнува.

Back
На врв Bottom