Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Неправедно е да ги обвинуваш тие што не водат за цената на горивата. Една Русија снема бензин по бензинските, хаос им се дешава во одредени региони, Украинците пепел им ги направија депоата и рафинериите. Ние зависиме од Окта (Грците) со кои нашиве на двапати издејствуваа попуст од 2 денари. А таа нафта од каде доаѓа? Преку Ормут врви, каде летаат ракетки.

Едноставно нема како да се намали цената на горивата кога светот е во нафтена криза. Може само да стигне 2.5 евра за литар нафта кај нас, плафон.
нешто слично е и кај нас

1000002124.jpg

1000002125.jpg

1000002126.jpg

Attachments

• 1000002125.jpg
    1000002125.jpg
    336,2 KB · Прегледи: 3
  • 1000002126.jpg
    1000002126.jpg
    330 KB · Прегледи: 4
Плинот уште е 47 или и него го покачија?

Ако е криза, цена на потрошувачка кошница (која веќе трета година не ја пресметале) ќе се качува, инфлацијата се качува повеќе од проектираната:
Само 2 денари да ја намалат акцизата и во антикризни состојби 10% ддв, цената би била околу 84 денари, наместо 93.
Кај дизелот основната цена е 67.95, акциза е 15.5 ден па ако ја намалат на 12 денари со 10% ддв би имала цена од 88 денари или со 18% ддв би била 94 денари.

Тоа многу значи и за производство и за транспорт и за крајна цена на продукти и услуги и за инфлацијата.
Ама треба да се хранат миљон агенции, дирекции и "работници"

Дизел 6.5 ден нагоре
Бензините 4.5 ден нагоре

Драчевци стоеа во редица попладнево, сигурен знак за поскапување.

Вчера гужва на Макпетрол лисиче, а на билбордот цените не се сменети???

еднта моја кола прави 5х130 или 650 до 700 км неделно, така да секој денар тежи

Нема врска колку прави неделно твојата кола километри освен ако не си отишол со буриња на бензиска да наполниш пред покачувањево да биде официјално. На 50 литра празен резервоар по 4-5 денари покачување си заштедил „огромни“ 200-220 денари

Нема врска колку прави неделно твојата кола километри освен ако не си отишол со буриња на бензиска да наполниш пред покачувањево да биде официјално. На 50 литра празен резервоар по 4-5 денари покачување си заштедил „огромни“ 200-220 денари
А додека дремел во ред кај време па и нафта поебал :masa:

Со Ireal сме повеќе од дупло постари од повеќево на форумов, па така со сигурност знам дека овие погоре коментари се лечење комплекси и фрустрации и покажување на кој е кој. Сите вака креваат чалам а во пракса и тие навистина што имаат доста пари, скришно се однесуваат поинаку(мојата службена работа е поврзана со апликацијата за скенирање на фискални, па гледам дека 102,5% од галамџиите си скенираат за ,,бедни,, 700 денари месечно)

види јас не сум ни како вас ниту пак млад, с-ки скенирам не викам не и водам економичен живот во рамки на можностите но пред се на нормалното т.с не сум ни нај домаќин ниту пак скаперникус (нешто помеѓу) но нуту еднаш досега вклучително и последниве покачувања од 6-9 ден. не отрчав на пумпа иако ми е преку пат од место на живење, бидејќи убаво знам дека покачувањето на горивото е нај мал проблем во резервоарот од возилото поголемата мака доаѓа од друга страна спиралата на покачувања кои тоа ги повлекува понатаму, така да може да заштедиме овојпат на пумпа 2-300 ден. но ќе ни ги земат неколку кратно на други места.

Со Ireal сме повеќе од дупло постари од повеќево на форумов, па така со сигурност знам дека овие погоре коментари се лечење комплекси и фрустрации и покажување на кој е кој. Сите вака креваат чалам а во пракса и тие навистина што имаат доста пари, скришно се однесуваат поинаку(мојата службена работа е поврзана со апликацијата за скенирање на фискални, па гледам дека 102,5% од галамџиите си скенираат за ,,бедни,, 700 денари месечно)
Готово со име и презиме ги знаеш галамџиите од форумов па знаеш и дека скенираат

Готово со име и презиме ги знаеш галамџиите од форумов па знаеш и дека скенираат
ќе се повторам....мојата службена работа е поврзана со тоа дали некое физичко лице(мангуп) има ,,акаунт,, за апликацвијата за поврат на ДДВ или не. И буквално сите мангупи( кои возат БМВ со зимски гуми од Сарај) кога ќе ми се обратат службено и ги прашам дали имаат апликација за скенирање, после 20 минути ,,ваѓање,, зошто ја имаат апликацијата ќе ми го дадат акаунотот и ќе им ја завршам службената работа

превод на македонски-ако сакаш да аплицираш нешто од услугите на услуги.ком.мк. најдобро е да ја имаш акаунт за скенирање на фискална

така да.,....сите мангупи(мочковци) кои се фраерат дека тие 220 денари не им значат ништо во животот, сите клекнале на колена и се молеле да им аплицирам за ова или она

а ти како сакаш продолжи со темава.....јас ти зборувам во прво лице еднина, па по цена да ме банираат на темава

Back
На врв Bottom