Европска Унија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Platna lista druze, so neto 1500 neto kako sto zimale 90% vo Germanija.

Имаш горе колективни договори. Земи сметај сам.

Ти можеш во некој задгробен живот да раководиш со нешто.
Ти незнаеш што е тоа DACH а не :pos: пак дискусии сакаш да водиш

Незнам има урлаубс гелд и бонус 50% за Саботи. Без нив тоа е платата. Видиш вика уште и Недели :D И ти вика другар му.

Да ти ебам дискусијата. Му бараш на членот статистика. Доби и почна да се исерава.
Па со другари почна, истото го доби за возврат од моја страна

Ете ти на пр. приложи нешто поразлично, џабе не разбира.
Ќе разбере кога ќе го тераат да работи 200-220 саати за истите пари.

Иначе се согласувам со тоа што го кажа, Германија беше идеална пред 19/20, затоа и многу тој период дојдовме.

Јас сум благодарен за се што сум добил и не ја плукам државата, туку партиите и бандите кој ја водат и ја уништија.
Ја доведоа до колапс, непрепознатлива е од миграциите.

Ти барем ми ги знаеш и мислењата во фудбал кога се работи за Германија :icon_mrgr:

Здравството полека го превземаат неписмени доктори, но тоа ќе се види за 10-15 год не сега.
Он не разбира такви нешта, џабе него во памет му се парите што му остануваат и океј му е со нив и затоа вака пристапува

На 3000 евра бруто 30 % иде за државата, 20-30 % за кирија и остатокот за трошење
Они се задоволни со тој остаток а се жалат дека биле крадени и угнетувани во Македонија.
Тоа е лицемерие

Сите знаеме дека не е сјајно во Македонија, но да бркаш и да тераш луѓе за да се иселат како што он и други прават со нивните одговори - тоа не можам да го сфатам никако.

Ми се гади од дијаспората се повеќе и повеќе. Не од сите, туку од тие што ти ги опишав

Затоа нека си ебат матер таквите и да не ги гледам

Па со другари почна, истото го доби за возврат од моја страна

Ете ти на пр. приложи нешто поразлично, џабе не разбира.
Ќе разбере кога ќе го тераат да работи 200-220 саати за истите пари.

Иначе се согласувам со тоа што го кажа, Германија беше идеална пред 19/20, затоа и многу тој период дојдовме.

Јас сум благодарен за се што сум добил и не ја плукам државата, туку партиите и бандите кој ја водат и ја уништија.
Ја доведоа до колапс, непрепознатлива е од миграциите.

Ти барем ми ги знаеш и мислењата во фудбал кога се работи за Германија :icon_mrgr:

Здравството полека го превземаат неписмени доктори, но тоа ќе се види за 10-15 год не сега.
Он не разбира такви нешта, џабе него во памет му се парите што му остануваат и океј му е со нив и затоа вака пристапува

На 3000 евра бруто 30 % иде за државата, 20-30 % за кирија и остатокот за трошење
Они се задоволни со тој остаток а се жалат дека биле крадени и угнетувани во Македонија.
Тоа е лицемерие

Сите знаеме дека не е сјајно во Македонија, но да бркаш и да тераш луѓе за да се иселат како што он и други прават со нивните одговори - тоа не можам да го сфатам никако.

Ми се гади од дијаспората се повеќе и повеќе. Не од сите, туку од тие што ти ги опишав

Затоа нека си ебат матер таквите и да не ги гледам
Koga ke si vo MK i go zivees zivotot tamu so taa plata i uslovi, imas pravo da zboris. Se dur si go ladis vo Germanija i si na germanska plata, kjuti i ne zbori mnogu.
Автоматски споено мислење:

Имаш горе колективни договори. Земи сметај сам.

Ти можеш во некој задгробен живот да раководиш со нешто.
Ти незнаеш што е тоа DACH а не :pos: пак дискусии сакаш да водиш
Napad, napad, napad. Bravo, nemoj da ti teknalo da me citiras vekje nikogas, idi so Vanlok natprevaruvajte se koj poispran mozok ima.
Platnite listi uste ne gi vidov so 1500 neto.:unsure:

Koga ke si vo MK i go zivees zivotot tamu so taa plata i uslovi, imas pravo da zboris. Se dur si go ladis vo Germanija i si na germanska plata, kjuti i ne zbori mnogu.
Друже, кога ќе имаш спечалено колку мене тога можеш да ми збориш за каков ќе ми е животот во родната земја.

Јас башка 100000 евра долгови вратив, така да мене финсиите не ми се таков проблем како што ти си замислуваш
Не треба од таа гледна точка да ги дискутираме нештата, ама еве бидејќи спомена ти одговорив.

Иначе како што прочита и претходно, јас знам каков е животот во МК и знам дека не е сјајно, ама е подобро од либерална Европа преплавена со мигранти и избеглици кои се на келепур дојдени
Ич ни 50 000 евра не ми требаат во такво општество

Држи се до зборот и одјави се

Napad, napad, napad. Bravo, nemoj da ti teknalo da me citiras vekje nikogas, idi so Vanlok natprevaruvajte se koj poispran mozok ima.
Platnite listi uste ne gi vidov so 1500 neto.:unsure:
IMG_2683.jpegIMG_2684.jpegIMG_2685.jpegIMG_2686.jpeg

Повели. Малопродажба и други дејности.
Далеку од твоите 3500 нето.
Друга беше суштината на цел разговор. Бараше статистика доби. Почна субјективно да споредуваш. И тука некако неможеш да сконташ дека не е како што велиш. И дека претходниот член не ти дробеше празна слама.

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 485037Прегледај го приврзокот 485038Прегледај го приврзокот 485039Прегледај го приврзокот 485040Прегледај го приврзокот 485041Прегледај го приврзокот 485042

Повели. Малопродажба и други дејности.
Далеку од твоите 3500 нето.
Друга беше суштината на цел разговор. Бараше статистика доби. Почна субјективно да споредуваш. И тука некако неможеш да сконташ дека не е како што велиш. И дека претходниот член не ти дробеше празна слама.
I pak doagjame do faktot deka ti si glup ili kjorav i ke postiras sve za da isteras poenta. Postira platni listi so 20 chasa rabotna nedela i denovi na boleduvanje.
Ajde druze, izlezi na terasa i neka te fati vozduh. Bladas.

I pak doagjame do faktot deka ti si glup ili kjorav i ke postiras sve za da isteras poenta. Postira platni listi so 20 chasa rabotna nedela i denovi na boleduvanje.
I uspea uspesno da mi go izvrtis muabetot, 3500 bea za Hansot i toa e taka, ja ti dadov sporedba za pocetnicite vo Germanija vo DHL posto gi spomnavte kako tamu zemale 1500 neto.
Nema diskusija so vas, sve ke izvrtite za da isterate poenta.
Ajde sozdravje.

Иначе како што прочита и претходно, јас знам каков е животот во МК и знам дека не е сјајно, ама е подобро од либерална Европа преплавена со мигранти и избеглици кои се на келепур дојдени

Од мојата генерација од 30 ученици 20 избегаа надвор, ене ги веќе 18 се вратени назад. Уште тие 2ца кај и да е ќе дојдат ама слабо користат интернет, веројатно немаат прочитано дека Македонија е во топ5 по растот на бдп и по покачување на минимална плата

Од мојата генерација од 30 ученици 20 избегаа надвор, ене ги веќе 18 се вратени назад. Уште тие 2ца кај и да е ќе дојдат ама слабо користат интернет, веројатно немаат прочитано дека Македонија е во топ5 по растот на бдп и по покачување на минимална плата
Од мојата дали 5 души се надвор, сите останати се во МК па што има врска тоа?
Ние бевме 38

Од мојата дали 5 души се надвор, сите останати се во МК па што има врска тоа?
Ние бевме 38

Просечно околу 12.000 луѓе ја напуштаат државата претежно млади а ретко кој се враќа ни 1% а ти кажуваш тука филмови дека во Германија лошо се живеело не чинело. Изгледа овие нашиве што одат надвор се мазохисти, ем полошо живеат таму ем не се враќаат

I uspea uspesno da mi go izvrtis muabetot, 3500 bea za Hansot i toa e taka, ja ti dadov sporedba za pocetnicite vo Germanija vo DHL posto gi spomnavte kako tamu zemale 1500 neto.
Nema diskusija so vas, sve ke izvrtite za da isterate poenta.
Ajde sozdravje.

Да да. Врти сега ти како сакаш. На твоите можеме да напишеме исто дека е со 250 работни часа. Гледаш дека незнаеш дискусија да тераш?

Сите платни листи се vollzeit.
Ама секоја чест на идиотизамот што го демонстрираш. За тебе не се доволни ниту колективните договори. Ниту платните листи што ги бараше и доби. Тоа веќе е игнорантност.
Патем и бош муабет на од другар платни листи си тераш математики.

Сума сумарум. Просек плата на Хансот е 2400-2700 нето. А не 3500 ко што продаваше муда за бубрези. Почетна плата е од 1500 нето. Тоа Дхл и ДПД што земале 1800 нето или 2000 со Саботи и Недели е супер за почеток. И ако имаш ќирија под 1000 евра во голем град што е утопија моментално :D

Ај сега изгуби се.

Последно уредено:
Просечно околу 12.000 луѓе ја напуштаат државата претежно млади
Ок

а ретко кој се враќа ни 1%
Докажи

а ти кажуваш тука филмови дека во Германија лошо се живеело не чинело.
Општеството е катастрофа за живеење, посебно западна Германија.
Јас не патам за пари аман разбери, не е се во парите

Изгледа овие нашиве што одат надвор се мазохисти, ем полошо живеат таму ем не се враќаат
Друга работа пак ми вадиш муабети за работи кои не сум ги кажал, заб да ти пишам во претходниот одговор

Повеќе луѓе се иселуваат - точно
Јас кажав катаљарда пати дека тоа ќе се смени, само не одма.
Сфати го тоа така и не ми вади муабети

@Imtechiquemk

Screenshot_20260815_162427_com.android.chrome_edit_111843110421995.jpg

Отвори сам и види

Последно е за 2024

Во 12к што ги спомена се вклучени и тие кои идат на сезонска работа

Последно уредено:
Сѐ е тоа и јасно и точно. Исто е јасно и дека истава шемава им ја правеа и Русија и Белорусија на пољаците, па не им помина.

Разликата е во тоа што Сорос не ја водеше Полска, и Полска немаше премиер што би дозволил вакви наезди, како овој идиот што ширум ги отвори вратите на Шпанија за џганот од третиот свет, со што и официјално си ја направи земјата бегалски камп.
Со Санчез малце е покомплицирана работата. Он не го дозволи проблемот со Сеута (од старт беше против) али некои негови постапки се искористија за да се канализира бранот. Он наследи проблем на 850.000 доселени мигранти без документи во период од 15 години. Прашањето пред него е: што да прави со овие луѓе? Не плаќаат данок, работат на црно, немаат документи (кинат папири пред да влезат во Шпанија). Неговата политика за регулирање престој не е за нови мигранти, туку за оние што живеат во Шпанија нелегално подолго време. Регулиран престој не значи одма државјанство, туку идејата е: добиваат работна дозвола 1 година, и после аплицираат за продолжување (али не добиваат папири под дифолт), треба да докажат дека плаќаат данок, немаат досие и тн.

Од една страна, економски и годи на Шпанија да има повеќе регулирана евтина работна сила, добива пари во буџет (за пензии, општа продуктивност, јавни сервиси), економски им помага на сектори кои зависат од физичка работа (фармање, рибарење, туризам, градежништво) и државниот апарат капира кој е кај нив во државата (па после може да бира кој да депортира, кој да остане). Шпанија во моментов има економија што расте 3 пати побрзо од остатокот од ЕУ и има највисока стапка на продуктивност (делумно ради миграција по процени на Голдман Сакс).

Али од друга страна имаат други два проблеми: прво, дали оваа политика ќе влече нови мигранти што ќе крене трошоци за живот и второ, колку може Шпанија успешно да ги интегрира овие луѓе? Дали на пример за генерација или две ќе бидат гетоизирани, изолирани и ќе функционираат како енклави во рамки на земјата или ќе бидат интегрирани на долги стази? Кој ќе биде сооднос на интегрирани, изолирани и депортирани?

Факт е: дека економијата им зависи од евтина работна сила (и ради продуктивност и ради тотален аутпут). Хипотетички, можат да ги депортираат сите, што е исто нешто што Шпанија може да го направи после Санчез (850.000), али после па прашање е, што е со бизнисите врзани со фармање, рибарење, туризам, чистење, градежништво, кој ќе ги пополни тие места и како Шпанија ќе го храни буџетот за пензии (пошто Шпанија старее, а стапки на наталитет им се доста ниски)?

Со други зборови: која одлука и да е донесат, ќе решат некои проблеми, али ќе направат нови. Прашање е, од сите опции: каде ќе бидат во најдобра положба, со најмалце ризици (по економија, безбедност, квалитет на живот, и тн)?

За мигрантската политика на Санчез:
https://www.theguardian.com/world/2...ants-spain-apply-regularise-status-new-scheme

За економскиот ефект на мигранцијата во Шпанија:
https://www.goldmansachs.com/insigh...growing-three-times-faster-than-the-euro-area

Проблемот е што некои не сваќаат здрава критика што се базира на реално искуство и за нив е пљукање тоа. Не бе пријатели. Дел од луѓето се иселиле поради можноста за подобар живот. Ама тоа не значи да црнциш по 240 часа и да немаш време дома да се свртиш. А владата да си прави харикири и да им гради велосипедни патеки во Уганда. Да те тера да работиш до 80ка а они да си летаат на одмори по 60 денови. Да те критикува поради боловање а они рекорни бројки денови на боловање да си држат.

Критиката е тоа што земјата почнува да потсетува на земјите од кои емигрирале. И таа критика треба да продонесе за развој а не да си тера еј абе чути може и полошо.

Да да. Врти сега ти како сакаш. На твоите можеме да напишеме исто дека е со 250 работни часа. Гледаш дека незнаеш дискусија да тераш?

Сите платни листи се vollzeit.
Ама секоја чест на идиотизамот што го демонстрираш. За тебе не се доволни ниту колективните договори. Ниту платните листи што ги бараше и доби. Тоа веќе е игнорантност.
Патем и бош муабет на од другар платни листи си тераш математики.

Сума сумарум. Просек плата на Хансот е 2400-2700 нето. А не 3500 ко што продаваше муда за бубрези. Почетна плата е од 1500 нето. Тоа Дхл и ДПД што земале 1800 нето или 2000 со Саботи и Недели е супер за почеток. И ако имаш ќирија под 1000 евра во голем град што е утопија моментално :D

Ај сега изгуби се.
Debilu, vollzeit e 40hrs nedelno, ne 20, zatoa im e tolku neto i bruto, daj ne se pravi glup so sila.

Debilu, vollzeit e 40hrs nedelno, ne 20, zatoa im e tolku neto i bruto, daj ne se pravi glup so sila.
Волу горе имаш баш платна листа 35 часа што се смета Vollzeit.

In den meisten Betrieben gelten Wochenarbeitszeiten zwischen 35 und 40 Stunden als Vollzeitbeschäftigung.

Море мисир еј. Дај бе не замарај да ти ебам дебилот. Незнаеш што е DACH не па зел објаснува нешто што ниту го живее. Каков идиот.

Back
На врв Bottom