Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 52: Тотална забрана за продажба и употреба на алкохол освен за медицински потреби и религиозни обреди)

Не сум бил во Америка, не знам дали има забрана за пушење и каков плод има.
Pa kako togas znaes za prohibicijata?
Автоматски споено мислење:

Јас едино би затегнал за продажбата на малолетни лица, тука да има строги закони за цигари и алкохол. Строги казни во смисол огромни парични казни, а доколку се повтори делото родителите и кривично да одговараат.
Pogresen pristap.
Ogromni paricni kazni + zatvoranje od UJP za marketot sto im prodal.

Inaku, statisticki pomladite generacii mnogu pomalku konzumiraat alcohol od site generacii pred niv. Vo nivno vreme, mozebi I ke vidime nekoja zabrana slicna na ovie.
Alcoholot e porok, polos I od cigarite, I treba licencite za prodavanje alkohol da bidat skapi.

Последно уредено:
Кај ќе му одземеш алкохол на македонец не си правете бајрам на мозок.

Порок..... :icon_lol:

Само проста маса може да има порок, треба да си психички слаб за да имаш порок. Нормални луѓе имаат самоконтрола.

Уместо да забранување можеби треба да се поработи на едукација, емпатија, социјализација :pijani:

Нормални луѓе имаат самоконтрола.
Многу екстремно е ова..
Порокот ли е тоа што апсолутно те дефинира како нормален или ненормаен?

Психички слаб не значи дека некој е ненормален..

Зависноста е порок, од каде тоа дека алкохолот е порок?
Ако гледаш така и свинското е порок, не само алкохолот

Еве јас пијам алкохол и јадам свинско, дали тоа значи дека имам порок?

Последно уредено:
Многу екстремно е ова..
Порокот ли е тоа што апсолутно те дефинира како нормален или ненормаен?

Психички слаб не значи дека некој е ненормален..
Зборот ми е дека порок како порок е само збор. Што е тоа порок??

Не зборам за клиничка зависност, тоа е крајниот резултат од слаба воља.

И водата е штетна ако испиеш премногу, има луѓе што на тајмер пијат вода тоа порок ли е?

Pa kako togas znaes za prohibicijata?

Pogresen pristap.
Ogromni paricni kazni + zatvoranje od UJP za marketot sto im prodal.

Inaku, statisticki pomladite generacii mnogu pomalku konzumiraat alcohol od site generacii pred niv. Vo nivno vreme, mozebi I ke vidime nekoja zabrana slicna na ovie.
Alcoholot e porok, polos I od cigarite, I treba licencite za prodavanje alkohol da bidat skapi.
Си го утнала поднебјето.
Алкохолот кај нас е пијачка, повеќето имаме природен генетски ензим за растварање на алкохол.
Плус, кај нас употребата на алкохол стагнира. Да не си од власта, па сакаш да удриш маркетинг, да ги заинтригираш младите?
Да речеш за северните народи пеки, тие развиваат многу бргу зависност. Поради недостаток на тој ензим.
Исто лут пипер да речеме, за некои народи е нормално, за други отров.
Забрана е само форма власта да го напупи народот. Јас глава давам да се легализира дрогата, за 20 години употребата ќе падне на пола.

Си го утнала поднебјето.
Алкохолот кај нас е пијачка, повеќето имаме природен генетски ензим за растварање на алкохол.
Плус, кај нас употребата на алкохол стагнира. Да не си од власта, па сакаш да удриш маркетинг, да ги заинтригираш младите?
Да речеш за северните народи пеки, тие развиваат многу бргу зависност. Поради недостаток на тој ензим.
Исто лут пипер да речеме, за некои народи е нормално, за други отров.
Забрана е само форма власта да го напупи народот. Јас глава давам да се легализира дрогата, за 20 години употребата ќе падне на пола.
За све се слагам особено за дрогата. Зашто циа соработува со колумбијците и мексиканците и не сакат да се легализира дрогата ?
Затоа што страшни пари зема самата сад додека продава муда за бубрези дека се бори против дрогата.

Ме зачуди за ензимов за алкохол. Каков е тој генетски ензим што бие го имаме тие го немаат ?
И кој е реперот или причината што ние го имаме а тие не ?
Башка што не одликува нас за да го имаме ?

За све се слагам особено за дрогата. Зашто циа соработува со колумбијците и мексиканците и не сакат да се легализира дрогата ?
Затоа што страшни пари зема самата сад додека продава муда за бубрези дека се бори против дрогата.

Ме зачуди за ензимов за алкохол. Каков е тој генетски ензим што бие го имаме тие го немаат ?
И кој е реперот или причината што ние го имаме а тие не ?
Башка што не одликува нас за да го имаме ?
Ензимот се ствара со генетски мутации поради долга употреба на нешто.
Кај јужните народи, поради тоа што овошјето бргу ферментира се создал тој ензим, за да го вари таквото овошје без последици.
ХантиМансите и дригите сибирски племиња, закопуваат елени во мочуриште и тие ферменрираат, скапуваат. После извесно време при миграција, ги откопуваат и јадат. Без последици. Исто и дел од скандинавците така риба прават. Тие развиле ензим, кој им овозможува да го варат тоа скапано месо без проблем. Туристи имаат умирано од тоа.

Лично не конзумирам алкохол пошто ми ги крати когнитивните перформанси, не сум на 137 IQ нон стоп ако пијам.
Пивни полче од 54 степени, ќе сфатиш дека уствари си на 177.
Е ама утрето ќе си седнеш на газот и че се смириш со реалните 87.

Зборот ми е дека порок како порок е само збор. Што е тоа порок??
Не зборам за клиничка зависност, тоа е крајниот резултат од слаба воља.
Го гледам тоа како немоќ на човекот
Сум видел луѓе со пороци заглавени до гуша, многу од нив се немоќни и другите тоа не можат да го разберат
Само некој што излегол од дупката може тоа да го разбере.
Не те осудувам, напротив те разбирам зошто вака се искажуваш, но многу поинаку е кога некој тоа ќе го доживее.
Немоќен човек не го интересира што е правилно а што не е во дадена ситуација.

Многу тежок и трнлив е патот ако си неверник , но ете и тоа го изгурав

И водата е штетна ако испиеш премногу, има луѓе што на тајмер пијат вода тоа порок ли е?
Да де те сфаќам, јас искоментирав само дека многу екстремно е да се тврди дека имање/немање порок те дефинира за нормален/ненормален.

Не, тоа само значи дека мрзиш муслимани и не си инклузивен.
Јас немам наклонетост кон Исламот, ниту пак ќе имам ама тоа не значи дека јас ги мразам муслиманите

Последно уредено:
Back
На врв Bottom